Οι κάτοικοι και ειδικώς οι νεώτεροι που έχουν κάνει σπουδές στις σύγχρονες τεχνολογίες έστησαν δίκτυο ασύρματου Ίντερνετ, προσβάσιμο σε όλους

«Σερφάρω στη στάνη»

Ένα απομακρυσμένο e-χωριό ταξιδεύει στο Διαδίκτυο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΖΩΗ ΛΙΑΚΑ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2010 07:00 |
 «Σερφάρω στη στάνη»
«Ο χρόνος είναι αρκετός όταν πηγαίνω να βοσκήσω τα ζώα μου και έτσι παίρνω το laptop μαζί μου για να μπαίνω στο Ίντερνετ» λέει ο Γιώργος Δελακοβίας, ένας από τους τυχερούς κατοίκους του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας που ανακάλυψαν τη μαγεία του κυβερνοχώρου

«Νομίζω ότι πάω ταξίδι κάθε μέρα όταν μπαίνω στο Ίντερνετ, ότι φεύγω, ότι βγαίνω από τα στενά όρια του χωριού. Οι εικόνες και οι παραστάσεις των συγχωριανών μου στο απομακρυσμένο χωριό όπου ζούμε, είναι βέβαιο ότι έχουν εμπλουτιστεί».
O Γιώργος Δελακοβίας είναι από τους τυχερούς κατοίκους του Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας- βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της χερσαίας Ευρώπης- που ανακάλυψαν τη μαγεία του κυβερνοχώρου. Οι κάτοικοι του χωριού και ειδικώς οι νεώτεροι, αρκετοί από τους οποίους έχουν κάνει σπουδές στις σύγχρονες τεχνολογίες, έστησαν δίκτυο ασύρματου Ίντερνετ, προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους. Ο κ. Δελακοβίας είναι κτηνοτρόφος και δύσκολα φανταζόταν πως θα μπορούσε να του είναι χρήσιμη η τεχνολογία. «Τελικά, αυτό που είδα είναι ότι το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο στη δουλειά μου. Τόσο εγώ και οι άλλοι κάτοικοι του χωριού που το χρησιμοποιούν αισθανόμαστε ότι μας συνδέει με τον κόσμο».

Ο κ. Δελακοβίας παίρνει το λάπτοπ μαζί του ακόμη και όταν πηγαίνει τα ζώα του για βοσκή. «Ο χρόνος είναι αρκετός και έχω τη δυνατότητα να βλέπω τι είδους εργαλεία βγαίνουν που θα είναι χρήσιμα για τη δουλειά μου, αλλά παρακολουθώ και τον καιρό». Παρότι η τεχνολογία του Wi-Fi σε πολλές πόλεις είναι πια προσβάσιμη, μέχρι πριν από μερικούς μήνες ήταν άπιαστο όνειρο για το χωριό Άγιος Νικόλαος στον Καβομαλιά. Παράθυρο με θέα στον κόσμο άνοιξαν οι νέοι του χωριού. Οι πρώτες απόπειρες, όπως λέει ο Γιάννης Δελακοβίας, μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων και από τους «πρωτεργάτες» του τολμηρού εγχειρήματος, έγιναν για ψυχαγωγικούς λόγους. «Αυτό που μας ενδιέφερε αρχικά ήταν να στήσουμε έναν κόμβο για να ανταλλάσσουμε μηνύματα, αρχεία, αλλά και να παίζουμε παιχνίδια μεταξύ μας όταν κατεβαίνουμε στο χωριό. Έτσι έγινε το ξεκίνημα, αφού φτιάξαμε κατά κάποιο τρόπο μια “ασύρματη γειτονιά”. Όταν το πετύχαμε, αρχίσαμε να κάνουμε πιο... μεγαλεπήβολα σχέδια. Ο επόμενος στόχος μας ήταν να δικτυώσουμε όλο το χωριό». Τα πράγματα έδειξαν ότι μπορούσαν να προχωρήσουν πιο τολμηρά όταν ο Άγιος Νικόλαος επελέγη ως ένα από τα οκτώ απομακρυσμένα χωριά της Ελλάδας που θα συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rural Wings. Έτσι δόθηκε συνέχεια στην προσπάθεια των νέων του Αγίου Νικολάου.

Διαδικτυακό όνειρο Στην ταράτσα του διθέσιου δημοτικού σχολείου του χωριού εγκαταστάθηκε μια μεγάλη δορυφορική κεραία και τοποθετήθηκε ο αναγκαίος εξοπλισμός σε μια αίθουσα. Τα παιδιά και μαζί τους όλο το χωριό απέκτησαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Όπως όμως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κρανιδιώτης, μηχανικός υπολογιστών και μέλος της ομάδας που δούλεψε για το διαδικτυακό όνειρο της περιοχής, τα παράθυρα του Διαδικτύου έκλειναν όταν χτυπούσε το κουδούνι την τελευταία διδακτική ώρα. «Αρχίσαμε έτσι να κοιτάζουμε πώς μπορούμε, αφού οι βάσεις υπήρχαν, να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην πρόσβαση και εν τέλει καταφέραμε να έχουμε 24ωρη διαδικτυακή επικοινωνία». Σε αυτό βοήθησαν όχι μόνο οι έχοντες τις γνώσεις της τεχνολογίας. «Σχεδόν όλοι οι συγχωριανοί μας- ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοί, μηχανικοί, εργολάβοι, οικονομικοί μετανάστες- βοήθησαν στην εγκατάσταση των σημείων πρόσβασης».

Το δίκτυο παρέχει κάλυψη 80% και αποτελείται συνολικά από 27 σημεία πρόσβασης (Αccess Ρoints). Και ναι μεν η πρόσβαση για τους περισσότερους μπορεί να είναι εύκολη, δεν είναι όμως και ανεξέλεγκτη. Όπως λέει ο κ. Κρανιδιώτης, «το δίκτυο προστατεύεται από συστήματα ασφαλείας (firewalls) αλλά και η πρόσβαση σε “απαγορευμένα” sites είναι αδύνατη. Επίσης στο δίκτυο γίνεται διαρκής παρακολούθηση από συστήματα Μonitoring». Τo κόστος κτήσης του υλικού για την ασύρματη δικτύωση έχει φτάσει τα 30.000 ευρώ και καλύφθηκε αποκλειστικά από εθελοντές και δωρεές. Στόχος τους τώρα είναι η εξάπλωση του δικτύου και στους άλλους οικισμούς του χωριού καθώς και η πρόσβαση στην πραγματική ευρυζωνικότητα (ΑDSL), αφού έτσι θα αυξηθεί η ταχύτητα.

Η απόκτηση ασύρματου δικτύου επικοινωνίας για αρκετές περιοχές είναι στόχος, αλλά για πολλούς υπάρχουν ερωτήματα για τις επιπτώσεις στην υγεία. Ο κ. Κρανιδιώτης εξηγεί πως «η συνολική ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες του Wi-Fi είναι περίπου ίση με την ακτινοβολία που εκπέμπουν δύο κινητά τηλέφωνα σε λειτουργία. Ένα κινητό εκπέμπει ακτινοβολία 1-2 Watt, ενώ ένας σταθμός εκπέμπει από 1/10 έως 1/20 αυτής της ακτινοβολίας».

[ ΙΝFΟ ]
Το ασύρματο δίκτυο του Αγίου Νικολάου παρέχει ακόμη στους κατοίκους του: μετερεωλογικό σταθμό (με δωρεά του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών) που εδρεύει στον Πειραιά και αποστέλλει τα δεδομένα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να βλέπουν τον καιρό, όπου και αν βρίσκονται.
http://penteli.meteo.
gr/stations/kavomalias/ ● Σταθμό λήψεων σημάτων ΑΙS για την κυκλοφορία των πλοίων (επίσης με δωρεά του Συνδέσμου Αγιονικολαϊτών)
και την αυτόματη αποστολή των δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
http://syrosobserver.aegean.gr/ais/ ● Διαδραστικούς πίνακες στο δημοτικό σχολείο του χωριού για τους μαθητές

Το πάντρεμα τεχνολογίας και παράδοσης

O Γιώργος Αναστασάκης είναι από αυτούς που συνέβαλαν στην προσπάθεια για το στήσιμο του WiFi, αλλά και από εκείνους που το χρησιμοποιούν λιγότερο, αφού μένει μόνιμα στην Αθήνα. Όταν όμως επισκέπτεται το χωριό του, αναγνωρίζει κάθε φορά την αξία του. Όπως λέει, «είναι ωραία να έχεις πρόσβαση στο Ιnternet σε ένα τόσο απομακρυσμένο μέρος, όπως ο Κάβο Μαλιάς. Είναι ενδιαφέρον το πάντρεμα τεχνολογίας και παράδοσης. Το καλοκαίρια που κατεβαίνω για διακοπές παίρνω πια μαζί μου και το laptop. Βγαίνοντας στο βεραντάκι του σπιτιού μου το ακουμπάω πάνω στις ίδιες πλάκες που ο προπάππος μου ακούμπαγε τα αγροτικά εργαλεία όταν γύριζε από τα χωράφια! Περίεργη αίσθηση ε; Απέκτησα και ένα καινούργιο χόμπι χάρη στο ασύρματο δίκτυο: παρατήρηση καραβιών! Μπαίνω στο http://syros-observer. aegean. gr/ais/ με το οποίο συνεργαζόμαστε και παρατηρώ μεταξύ άλλων πόσα και ποια πλοία περνούν από τον δίαυλο Κυθήρων. Βλέπω στην οθόνη μου το κρουαζιερόπλοιο να διαπλέει τον κάβο και σε μισή ώρα, νάτο μπροστά μου πάμφωτο μέσα στη νύχτα. Αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι πως αυτή η πρωτοβουλία είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των παιδιών της γενιάς μου. Απολαμβάνω έτσι το προϊόν ενός νέου κοινοτισμού! Παλιότερα κυρίως, αλλά ακόμη και σήμερα, στο χωριό μου υπήρχαν τα απαλαΐτικα. Απαλαΐτικα σημαίνει πως σήμερα πάμε όλοι μαζί στο χωράφι σου να μαζέψουμε τις δικές σου ελιές και αύριο στο δικό μου πάλι όλοι μαζί. Αυτή η από κοινού ζωή σήμερα αναβιώνει και μέσω της τεχνολογίας. Μοιραζόμαστε όλοι το κοινό bandwidth δωρεάν!».

11
GP
11/01/2010 11:59
Μπράβο. Ωραία πρωτοβουλία
Maria
11/01/2010 01:11
Bravo re paidia!! Oxi paizoume emeis stin eparxia!!!! Bravo!!! YG.:To asyrmato internet tou dimou Purgou Hleias ti apegine? Poso dyskolo einai na to ftiaksoun?
mitsos
10/01/2010 23:03
ta lefta omos gia to wifi diktyo ths neapolis kai tou Dhmou Boion poios ta efage re palikaria? kai giati o Dhmos den exei diktyo para ta lefta pou plirose?
αεα
10/01/2010 20:36
Πριν απο χρονια τραγουδιοταν το ...ακουει στο ραδιοφωνο ο βλαχος το χωριο του της βλαχας τα καμωματα και φευγει το μαυλο του....χα! Τωρα οχι μονο τα βλεπει...τα ακουει..τα διαβαζει..και πριν να του την δωσει για τα καλα στο μυαλο ..της τα διαβιβαζει via chat andι Ε-mail...Που να κρυφτουν τωρα πια οι τσελιγκοπουλες; Eυγε σας παιδια! Μονο ετσι θα συνδεθουν οι απομακρες γωνιες της πατριδας μας αφου τις εγκατελειψαμε εδω και χρονια.
ΜΑΡΙΟΣ ΤΖΟΥΛΗΣ
10/01/2010 19:50
Μπράβο και απο μένα στα παιδιά που είχαν την διάθεση και τις γνώσεις για να στήσουν όλο αυτό.
Dimitrios Tsatsas
10/01/2010 14:29
Elpidoforo mynhma apo th stanh. Oxi toso gia thntexnologia pou xrhsimopoioun alla gia ton tropo me ton opoio to diktyo sththhke: Idiwtikh prwtoboulia, dwrees kai dipsa twn anthrwpwn gia mathhsh kai ekseliksh.

Isws na mhn einai ola xamena sthn Ellada akoma.

Eyge filoi mou kai ies anwtera!
LAKIS GALIOURIS.
10/01/2010 12:03
EMPENE MHTRO EMPAINE..
Σ....
10/01/2010 11:41
Γουστάρωωω!
Και μένα ο θερμότερός μου θαυμαστής στο ραδιόφωνο, είναι ένας τσέλιγκας!
Δεν κάνω πλάκα...:-)
dounias george
10/01/2010 02:17
very good keep on
Lana Kantiani
10/01/2010 00:36
Sinxarititia agaphte Giorgo Delakovia gia thn epimoni sou na eisai energo (melos) ollon to paraxenon tou kosmou en meso to lapttop sou akoma kai otan anapnes to pentakatharo aera tou bounou sta yperoxa merh ths idieteras patridas sou. mazi me ta probatakia sou. Etsi exeis ena kinito sxoleio kai mia epikinonia. Elpizo na se mimithoun akoma perissoteroi synxorianoi sou kai na alazete idees gia ta kathimerina. Sou euxome toso esena osos kai se ollous toys sinxorianou sou Kalh Xronia me poli filia kai agaph. Lana Kantiani'' Psixologos Kinopniologos USA
basil ligas
09/01/2010 21:48
Athanate Ellina, na zisis!
Kirioi of MME thoste mas ligi elpitha etho sto exoteriko yia ton topo tis katagogis mas. Tou arhaiou polimihanou Othissea to mialo zi kai tha zi kai tha vasilevei ston aiona ton apanta.

ELLINA THEN HRIAZESAI IPOSTIRIXI APO POUTHENA. O THEOS SOUTHOSE TIN EVLOYIA TOU KAI SE EKANE ELLINA. STA HERIA SOU EINAI TO MELLON TIS FILIS SOU!

ZITO I ELLATHA MAS!