Τιμωρία στο παιδί δεν σημαίνει ξύλο

Νέες έρευνες διχάζουν τους ψυχολόγους για το αν τελικά το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα, Εύη Σαλτού   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/01/2010 07:00 |
 Τιμωρία στο παιδί δεν σημαίνει ξύλο

«Καλά είναι αυτά που λένε τα βιβλία και οι παιδοψυχολόγοι, αλλά όταν φτάσει η κρίσιμη στιγμή δεν ισχύει... τίποτα! Εκεί ο κάθε γονιός κρίνει ανάλογα με την περίπτωση και αν χρειαστεί, θα ρίξει και καμιά στον ποπό.
Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου, και σίγουρα δεν διαπράττεται κανένα έγκλημα».
Η κ. Νατάσα Ντεμίρη, μητέρα δίδυμων αγοριών που είναι στην ηλικία των τεσσάρων ετών, δεν είναι οπαδός της παροιμίας που λέει ότι «το ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο». Όπως αναφέρει όμως, τα παιδιά της βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη ηλικία, αφού πλέον απαιτούν, κατανοούν και βεβαίως μιλούν πια κανονικά. «Δεν είμαι οπαδός του ξύλου, ούτε καν της τιμωρίας. Τις περισσότερες φορές μάλιστα αποφεύγουμε να πούμε και τη λέξη τιμωρία, και έχουμε εφεύρει άλλες λέξεις για να μπούμε στη... διαδικασία της υπακοής». Η κ. Νατάσα Ντεμίρη όταν αναγκάζεται να επιβάλει την τάξη, βάζει στην «πολυθρόνα της ηρεμίας», όπως την αποκαλεί, όποιο από τα παιδιά «πρέπει» να μείνει εκεί. «Τους έχω περάσει, τόσο εγώ όσο και ο σύζυγός μου, ότι αυτή είναι μια θέση που μας βοηθάει να σκεφτούμε με ηρεμία γιατί κάνουμε φασαρία, γιατί κλαίμε ή γιατί φωνάζουμε. Πάντα πιάνει και μάλιστα έχω να τονίσω, από την εμπειρία μου πάντα, ότι όσο πιο ήρεμα τους μιλάω τόσο πιο εύκολα υπακούουν». Φυσικά, τονίζει η κ. Ντεμίρη, όλα τα παιδιά θα έχουν και τις στιγμές που θα ξεφύγουν από τα όρια, περισσότερο μάλιστα απ΄ ό,τι πρέπει. «Εκεί ίσως αναγκαστώ να ρίξω και μια στον ποπό. Πόσω δε μάλλον αν η συμπεριφορά τους βάζει σε κίνδυνο την υγεία τους. Πρόσφατα, που ο ένας έριχνε στο κεφάλι του άλλου κάποια παιχνίδια και υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστεί, δεν διαμαρτυρήθηκαν καθόλου ούτε για τις φωνές ούτε για τις ξυλιές στον ποπό».

Το ερώτημα ταλανίζει τους περισσότερους γονείς σε όλο τον κόσμο: το ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο ή μήπως όχι; Σύμφωνα με νέα έρευνα του Κολεγίου Calvin, στο Μίσιγκαν, ένα χαστούκι για να συνετίσουν οι γονείς τα παιδιά τους όχι μόνο δεν τα βλάπτει, αλλά τους κάνει καλό στην ενήλικη ζωή τους. Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας και υπεύθυνη της έρευνας κ. Μάρτζορι Γκουνόε, το ξύλο ως μορφή πειθαρχίας- αυστηρά μέχρι την ηλικία των 6 ετών- κάνει τα παιδιά να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, τα βοηθά να γίνουν καλύτεροι μαθητές και παράλληλα να θέλουν να προχωρήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ερευνητές εξέτασαν 179 έφηβους και τους ρώτησαν εάν και πόσες φορές οι γονείς χρησιμοποίησαν το ξύλο ως «εργαλείο» πειθαρχίας. Από τις απαντήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χαστούκι που μπορεί να έφαγαν ως παιδιά, τα βοήθησε στην εφηβική ζωή τους.

Έγκλημα το χαστούκι
Αν και υπάρχουν ερευνητές και ψυχολόγοι, οι οποίοι συμφωνούν με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι που την αποδοκιμάζουν. Όπως επισημαίνει η οικογενειακή σύμβουλος κ. Έφη Σαρηγιαννίδου, η χρή ση σωματικής βίας, προκειμένου να τιμωρηθεί το παιδί, θα πρέπει να αποφεύγεται... διά ροπάλου. «Ακόμη και η χρήση της λέξης “τιμωρία” έχει κάτι το εκφοβιστικό, πόσω μάλλον ένα χαστούκι», λέει.

Οι γονείς, όπως προσθέτει, δεν θα πρέπει να καταφεύγουν σε μία τέτοια τακτική. «Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ακούν το παιδί και τις ανάγκες του. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να αναπτύξουν τις συναισθηματικές τους δεξιότητες, πράγμα δύσκολο να επιτευχθεί. Πολύ συχνά οι γονείς, φορτισμένοι από τα προβλήματα της δουλειάς ή τα οικονομικά ζητήματα, γυρνούν σπίτι και ξεσπούν πάνω στον αδύναμο, που είναι φυσικά το παιδί».

Ένα χαστούκι ή ένα δυνατό χτύπημα δημιουργεί στο παιδί το αίσθημα της απόρριψης και του φόβου. «Όταν δε, η τακτική της σωματικής τιμωρίας σπάει το “ηλικιακό φράγμα” των 6 ετών και συνεχίζεται και στην εφηβεία, μετά δηλαδή τα 12 χρόνια, τότε τα ψυχικά τραύματα του παιδιού θα είναι σαφώς έντονα στη μετέπειτα ζωή του», σημειώνει η κ. Σαρηγιαννίδου.

Απλή επίπληξη
Οι ειδικοί, πάντως, θεωρούν απαραίτητη την επίπληξη του παιδιού, όταν αυτό κάνει μία κακή πράξη ή μία αταξία. «Ο αυστηρός τόνος της φωνής, αλλά και μια πιο επιθετική στάση σώματος είναι τα “όπλα” των γονιών, προκειμένου να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού. Παράλληλα, η αφαίρεση προνομίων όταν έχει κάνει κάτι κακό, το να στερήσει δηλαδή ο γονιός από το παιδί μία βόλτα ή το παιχνίδι για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αποτελεί σημαντικό τρόπο διαπαιδαγώγησης», υπογραμμίζει η οικογενειακή σύμβουλος. Τα όρια και οι κανόνες, σύμφωνα με την κ. Σαρηγιαννίδου, αλλά και η τιμωρία με την έννοια της συνέπειας, βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν πότε κάνουν λάθος και πότε όχι.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΟΚ
Ένα χαστούκι για να συνετίσουν οι γονείς τα παιδιά τους, όχι μόνο δεν τα βλάπτει, αλλά τους κάνει καλό στην ενήλικη ζωή τους!

«Μέχρι την ηλικία των 6 ετών μια ξυλιά δεν βλάπτει»

ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι αν μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία- εξι ετών- το παιδί φάει καμιά ξυλιά δεν θα πάθει τίποτα, υποστηρίζει η κ. Αγγελική Λεπατατζή, παιγνιολόγος (θεραπεία μέσω του παιχνιδιού)παιδοψυχολόγος. Αρκεί, τονίζει η κ. Λεπατατζή, το ξύλο να μην είναι ο μόνιμος τρόπος διευθέτησης των θεμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό. «Στην εποχή μας δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πιστεύω ότι τα παιδιά μας είναι δυνατόν να μεγαλώσουν χωρίς κάποια τιμωρία.

Το σημαντικό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι πώς χρησιμοποιούμε αυτή την τιμωρία».

Τα ερωτήματα που πρέπει να θέτουν οι γονείς συχνά, σύμφωνα με την κ. Λεπατατζή, είναι: Τιμωρούμε επειδή δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε; Για να δείξουμε τον θυμό μας;

Τιμωρούμε γιατί φοβόμαστε ή επειδή νιώθουμε ενοχή; «Εάν στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί ο γονιός με τα παιδιά του κυριαρχεί το ξύλο ή η τιμωρία, τότε δεν είναι αποτελεσματικός. Τα παιδιά χρειάζεται να ζουν με σταθερές αξίες και συγκεκριμένα όρια. Αυτά τα δύο στοιχεία τους παρέχουν ασφάλεια. Θα ήταν εξωπραγματικό αν πούμε ότι τα παιδιά δεν θα τολμήσουν να ξεφύγουν από αυτά τα όρια. Οι γονείς τότε από τη μια πρέπει να κρατήσουν σταθερά τα όρια λέγοντας “όχι”, αλλά η βάση τού “όχι” να είναι θετική. Τι σημαίνει αυτό: τονίζουμε στα παιδιά τι μπορούν να κάνουν και όχι τι δεν μπορούν να κάνουν. Αυτό είναι μια πολύ καλή βάση επικοινωνίας».


Επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ τιμωρία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Νew Ηampshire, το χαστούκι στα παιδιά μπορεί προσωρινά να έχει αποτελέσματα πειθαρχίας, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η σωματική τιμωρία συνδέεται με χαμηλούς δείκτες νοημοσύνης. Οι ερευνητές εξέτασαν 806 παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών και 704 παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και μέτρησαν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην πρώτη φάση της έρευνας και μετά, τέσσερα χρόνια αργότερα. Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά που είχαν υποστεί σωματική βία είχαν κατά 5 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ενώ τα μεγαλύτερα κατά 2,8.

Το ξύλο όμως βλάπτει πολύ σοβαρά την ψυχολογία των παιδιών. Βάσει δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Child Development», τα παιδιά που έτρωγαν ξύλο από τους γονείς εμφάνιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ακόμη και κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα τα παιδιά στα οποία οι γονείς εφάρμοζαν άλλου είδους τιμωρία.

24
Αποστολόπουλος Ιωάννης
23/06/2010 16:27
Κάπου αναφέρατε "Κάντε στα παιδιά σας, ότι θα κάνατε στους γονείς σας, με τον ίδιο σεβασμό....Εγώ πάλι λέω, να κάνετε στα παιδιά σας, ότι θα κάνατε στον εαυτό σας, εκτλος και αν μισήτε τον εαυτό σας...επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τους γονείς για κάποιο λόγο να τους μισήτε....και είναι κρίμα να πληρώσουν τα παιδιά την νύφη του δικού σας μίσους.....Αν πάλι αγαπάτε τους γονείς σας περισσότερο απο τοιν εαυτό σας....ακολουθήστε το παραπάνω.....
Γωγω Κατσαρδη-εκπαιδευτικος 5\5/2010
05/05/2010 08:21
Εχω 15 χρονια στην εκπαιδευση κι εχω καταληξει στο συμπερασμα οτι το ξυλο φτιαχνει βιαια και θυμωμενα παιδια.Ολα αυτα τα χρονια δουλευω με παιδια λυκειου και φυσικα εχω γνωρισει διαφορους τυπους οικογενειων.Οσα λοιπον παδια εμφανιζονται να εχουν συγκροτημενη σκεψη και κυριως κριτικη σκεψη ειναι εκεινα που μου περιγραφουν γονεις που και εθεταν ορια και τα εμπιστευονταν ως παιδια κι αν θυμουνται καποια ξυλεια μετα απο καποια αταξια το κανουν γελωντας,κατι που δειχνει οτι ηταν σε μικρη ηλικια και ''καλα να παθω αφου τους τρελλανα''.Αντιθετα οσα παιδια βριζουν,μαλωνουν,μπλεκονται σε ουσιες και καυγαδες και μιλανε και σε μας ασχημα ειναι εκεινα που εχουν αυταρχικους γονεις αλλα και πολυ ελαστικους γονεις που αμφιβαλλω αν ποτε τα τιμωρησαν για κατι,πραγμα που το ομολογουν κι οι ιδιοι.Οσο μεγαλωνει το παιδι το ξυλο απαγορευεται τολμω να πω οτι η στερηση φτιαχνει χαραχτηρες.Παροδικη στερηση καποιων προνομιων απο μικρη ηλικια(τηλεοραση,βολτα..)και ποτε ξυλο...γιατι ο χαραχτηρας που θα φτιαξουν θα δειχνει τα δικα μας λαθη και θα μαθουν κι αυτα οταν πια δε θα ειναι μικρα κι αδυναμα να επιστρεφουν τη βια και τον θυμο.Με μετρο και πολυ κουβεντα ισως καταφερουμε να φτιαξουμε πιο υγιεις εφηβους κι ενηλικες απο αυτους των περασμενων γενεων με τα χιλιαδες απωθημενα και κομπλεξ.
φρυνη 10.04.2010
09/04/2010 00:14
Ειμαι μητερα δυο παιδιων,ενα κοριτσι 7,5 χρονων και ενα αγορι 3.Ειμαι κατα του ξυλου των παιδιων σε οποια ηλικια και αν βρισκονται.ειναι οτι χειροτερο για την ψυχολογια τους.Ομως πρεπει να σας πω το εξης το δικο μου το κοριτσακι ηταν απο πολυ μικρη πολυ ησυχη και πολυ συνεργασιμη και υπακουη σε αντιθεση με το γιο μου που ειναι συνεχεια σε εγρηγορση και ολο κατι κανει.Εμεις εχουμε την << γωνια της σκεψης>> οπου οποιο κανει αταξια καθεται να εκει για να σκεφτει τι εκανε.Με το κοριτσι δεν χρειαστηκε ποτε να εφαρμοσω αυτο το μετρο αλλα με το αγορι κυριολεκτικα σας λεω τα εχω παιξει.Εξηγουμε για πιο λογο καθησαμε εκει και παντα προσπαθω χωρις να βαλω τις φωνες και να σηκωσω χερι.ΔΕΝ τα καταφερνω παντα.Παντα προσπαθω με την κουβεντα να λυσω το προβλημα αλλα δεν ειναι παντα ευκολο και αντιμετοπιζω δυο παιδια διαφορετικου τελειως χαρακτηρα.Στο κοριτσι πιανει η κουβεντα στο αγορι οχι παντα που σημαινει οτι εχω βγει απο τα ορια μου και τα πιστευω μου και εχω σηκωσει χερι.Τα παιδια μας θελουν χρονο με τους γονεις τους και οι γονεις πρεπει να μαθαινουν απο τα παιδια τους και το ξυλο να ειναι η εσχατη λυση γιατι να ξερετε οτι τα παιδια μας οσο μεγαλωνουν δοκιμαζουν τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ορια και τις δικες μας αντοχες.
Γιωργος Σ.
10/01/2010 01:13
Μη μπερδευεστε και μην ταλαιπωρηστε αδικα.Πιστευω οτι το ολο θεμα μπορει να διευθετηθει σε 2 αξονες.α)Το επιπεδο πολιτισμου μιας κοινωνιας κρινεται απο τον τροπο με τον οποιο αντιμετωπιζει τα πιο αδυναμα μελη της,ειτε αυτα λεγονται φτωχοι-χαμηλομισθοι-ανεργοι,ειτε λεγονται ατομα με ειδικες αναγκες,ειτε ηλικιωμενοι,ειτε λεγονται ζωα (αυτα κι αν ειναι αδυναμα και ανυπερασπιστα).Στην περιπτωση μας εχουμε τα παιδια.Οπως λοιπον οφειλουμε να προτατευουμε με καθε τροπο τις ευαλωτες ομαδες,ετσι οφειλουμε να προστατευουμε και τα παιδια.Το ξυλο (οπως κοινως ενοουμε τη χρηση σωματικης βιας) ειναι κατακριτεο σε οποιον κι αν εφαρμοζεται,ποσο μαλλον σε μικρα παιδια που αδυνατουν να υπερασπιστουν τον εαυτο τους.β)Απο την αλλη ομως,οι αρχαιοι ημων προγονοι ελεγαν το περιφημο και αξεπεραστο : ΄΄Παν μετρον αριστον΄΄.Αν δηλαδη στην περιπτωση μας,το ΄΄αγγελουδι΄΄ ξεπερασει τα ορια και φαει καμια ελαφρια στον πισινο,παντα με την προυποθεση οτι δε μας εχει αφησει αλλη επιλογη,δε θα τραυματιστει ο ψυχικος του κοσμος (το χαστουκι στο προσωπο απαγορευεται,δεν το συζητω καν) οπως διατεινονται οι σοφοι και παντογνωστες παιδοψυχολογοι,συνηθως γονεις κωλ...παιδων που δε σεβονται τιποτα γιατι ετσι τα εμαθαν.Μην τρελαθουμε τελειως.Απλα το ξυλο δε θα πρεπει να ειναι ουτε συστηματικη λυση ουτε πρωτη επιλογη (τελευταια μαλλον),τουλαχιστον οχι απο σωφρονες ανθρωπους.Αναμεσα δηλαδη στα ακρα του να σκοτωνεις στο ξυλο και να μην αγγιζεις ουτε με λουλουδι,προτιμω τη μεση λυση.Τα υπολοιπα ειναι ιστοριες για να γεμιζουν σελιδες.Ευχαριστω για το χρονο σας.
Μάνος Μπούκαλης
10/01/2010 00:20
Σαν ψυχολόγος και θεραπευτής οικογένειας δεν συμφωνώ καθόλου με τον υπότιτλο του άρθρου σας. Οι ψυχολόγοι δεν διχάζονται πάνω στο θέμα της βίας και της σωματικής τιμωρίας. Οι αρνητικές επιπτώσεις που κι εσείς αναφέρεται είναι ξεκάθαρες και τεκμηριωμένες επιστημονικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας του κολεγίου Calvin τίθενται στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν σύσταση για τους γονείς. Κάθε θέση πέρα από την απόλυτη καταδίκη της σωματικής τιμωρίας κινδυνεύει να λειτουργήσει σαν άλλοθι για την κακοποίηση των παιδιών από πολλούς γονείς που δυσκολεύονται να τα κατανοήσουν και να τα οριοθετήσουν αποτελεσματικά.
Γιάννα Νότη
09/01/2010 18:23
Αν ο γονιός διαθέσει χρόνο για το παιδί του δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοπιοήσει οιανδήποτε μορφή βίας. Αλλά μη μπερδεύουμε τα πράγματα... Όρια θα πρέπει να υπάρχουν στα πάντα.
Ελλάς το μεγαλείο σου
09/01/2010 16:44
Ο χαρακτήρας του ανθρώπου φαίνεται στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ο κάθε κομπλεξικός που κάθεται προσοχή στο αφεντικό του βρίσκει την ευκαιρία να δέρνει ανυπεράσπιστα πλάσματα. Δεν ντρέπεστε λέω εγώ αγροίκοι!
Eleni
09/01/2010 15:45
Τα παιδιά για να μεγαλώσουν περισσότερο και από φαγητό έχουν ανάγκη την αγάπη.΄Οταν τους δώσεις αγάπη, ειλικρίνεια,και δρόμο επικοινωνίας από πολύ μικρή ηλικία, τότε μπορείς και να συννενοείσαι για τον τρόπο συμπεριφοράς τους.Αγάπη όμως δεν σημαίνει ότι τους κάνουμε όλα τα χατήρια και δεν τους θέτουμε όρια.Αντίθετα τα παιδιά έχουν ανάγκη από όρια και "ρουφάνε" όταν εκπαιδευτούν κατάλληλα, το σωστό. Τώρα αν όταν είναι εκτος ορίων και δοκιμάζοντας τις ανοχές μας τα πιάνει υστερία, ε τότε δεν χάλασε και ο κόσμος για μια ξυλιά στο ποπό.
Ερνέστο - Αντόνιο Βάρκας Ερρέδια
09/01/2010 10:20
@ΜΗ
"Με το ξυλο τα παιδια καταλυγουν με μαθηματικη ακρηβεια στις ακροαριστερες οργανωσεις και στον αναρχισμο.

Σωστη Εθνικη διαπαιδαγωγηση και καλλιεργεια εθνικης συνειδησης πανω απο ολα..."

Τι να πει κανείς πια!!!!!!!
Ενώ εσύ που προφανώς δεν κακοποιήθηκες αρκετά από τους γονείς σου κατάληξες στο ακριβώς αντίθετο, σε κάποια εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση, που παρεπιπτόντως σου "έφαγε" και το λίγο μυαλό που ενδεχομένως να είχες και γράφεις ασυναρτησίες και εθνικιστικές κορώνες όπου νάναι.

Νομίζω ότι οι Χρυσαυγίτες (μάλλον τα αυγά του φιδιού θα πρέπει να ονομάζεστε) και τα φρουτάκια του Καρατζαφύρερ το έχετε παρατραβήξει πια στο φόρουμ αυτής της εφημερίδας.
Αν θέλουμε να ακούσουμε και να διαβάσουμε μα...ες μπορούμε να αγοράσουμε καμιά από τις φυλάδες σας. Αλλά για να μην το κάνουμε σημαίνει ότι απλά δεν αντέχουμε τόσο...

ρωτω αυτους που εχουν παιδια
08/01/2010 23:10
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΚΑΛΙΖΟΥΝ, ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ Η΄ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ!
ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ Η΄ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ.
ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 4-8 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ.
ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ!!
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΘΡΑΣΗ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥΣ!
Εχθρός της βίας απ''όπου κι αν προέρχεται
08/01/2010 21:18
@ΜΗ είσαι τρελός;Πού κολλάει η βία από τους γονείς στο αν θα γίνει ένα παιδί αναρχικός;Ο αναρχισμός ο σωστός που πρεσβεύει ο Μπακούνιν και διάφοροι άλλοι θεωρητικοί του απορρίπτει τη βία.Διάβασε λίγο Τσόμσκυ και Μπακούνιν περί του αναρχισμού,δε θα κολλήσεις καμιά αρρώστια.Η ''''εθνική παιδεία'''' που εφάρμοσε ο Χίτλερ και παρόμοια καλόπαιδα έκανε μόνο κακό στην ανθρωπότητα.Ανθρωπιστική εθνική παιδεία χρειάζεται.Ειλικρινά,μόνο Χρυσαυγίτες γράφουν ασυναρτησίες σαν τις δικιές σου.Και στο κάτω κάτω τι κακό έχει ο αναρχισμός;Όλα τα πολιτικά συστήματα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα,κανένα δεν έιναι τέλειο.Το πρόβλημα έγκειται στον ΑΝΘΡΩΠΟ...
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
08/01/2010 18:47
Δύο φορές χτύπησα την κόρη μου μικρή καί μιά φορά τον γυιό μου. Τις θυμάμαι καί έχω τύψεις. Είναι δύσκολο να χτυπάς ένα παιδί. Είναι σαν να τις τρώς ο ίδιος. Μιά-δυό φορές τις έφαγα καί εγώ απ''τον πατέρα μου. Ήμουνα ο μικρότερος καί τήν έβγαζα πιό καθαρή απ''τούς άλλους. Φυσικά, κάποιες φορές χρειάστηκε καί ν''απειλήσω, χωρίς να πραγματοποιήσω την απειλή μου. Το παιδί όμως, ήξερε τί σήμαινε η απειλή. Τα παιδιά μου βγήκαν άριστα. Συνενοούμαστε μια χαρά. Δείχνουν υπευθυνότητα. Ίσως να συνετέλεσε και αυτό. Ακόμη καί τώρα που είναι μεγάλα, εάν με δούν θυμωμένο, καταλαβαίνουν ότι κάτι που δέν μου αρέσει έκαναν. Και τα βρίσκουμε.
Η κατάχρηση του ξύλου, φαίρνει τ''αντίθετα αποτελέσματα. Το παιδί το συνηθίζει. Κάπου μέσα του καταλαβαίνει ότι, ούτως ή άλλως δέν γλυτώνει καί έτσι κάνει πάντα το δικό του καί ας τις φάει. Συνηθίζει από μικρό να γράφει καταλλήλως τους γονείς του καί φυσικά το συνεχίζει και όταν μεγαλώσει. Δεν υπάρχει πλέον συνενόηση γονιών παιδιών στην εφηβική ηλικία. Τ''αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά, με θρασείς νεαρούς χωρίς ιερά καί όσια!!!
pavlos
08/01/2010 18:39
Πρεπει να δημιουργηθει κεντρο εκπαιδευσης γονεων-κηδεμονων σε καθε πολη,γιατι το μεγαλυτερο ποσοστο γονεων ειναι ακαταλληλοι,αλλωστε φαινετε και απο τα γραφομενα σας.Δεν ειναι δυνατον ενα παιδι οπιοασδηποτε ηλικιας να συνετιζετε με ξυλο και τιμωριες,απο την φυση του ενα παιδι απο την γεννηση του μεχρι τα 18 του να το θελουμε ρομποτ και να μην κανει αταξιες κ.α., για αυτο λεγετε ΠΑΙΔΙ, απο το ρημα ΠΑΙΔΕΥΩ, ερμηνευστε το μεσα στο ξερο κεφαλι σας επιτελους τι σημαινει,δεν μπορει να ελενξει τον εαυτο του το ρημαδι το ΠΑΙΔΙ,βαλτε το και μια καρτα σιμ στο κεφαλι του να το προγραμματιζετε κιολας τι θα κανει.Βαλτε στην θεση του τον εαυτο σας οταν ησασταν στην ηλικια του αν σας εκοβε το ξερο σας τι κανατε στα παιδικα νεανικα σας χρονια.Ολοι ζειτε στον μεσαιωνα απο οτι φαινετε.
george
08/01/2010 16:59
ολοι οι ειδικοι ψυχολογοι εντωμεταξύ ή δεν έχουν παιδιά ή έχουν παιδιά και είναι ρεμάλια.....
ΜΗ
08/01/2010 16:59
Με το ξυλο τα παιδια καταλυγουν με μαθηματικη ακρηβεια στις ακροαριστερες οργανωσεις και στον αναρχισμο.

Σωστη Εθνικη διαπαιδαγωγηση και καλλιεργεια εθνικης συνειδησης πανω απο ολα.
Κώστας Θωμάς
08/01/2010 15:51
Μα τι τιμωρία; μερικοί παίρνουν εκδίκηση από τα παιδιά τους, για αυτούς δεν είναι ακόμα άνθρωποι, είναι παιδιά.
Έχω ξαναγράψει εδώ για το θέμα και επιμένω ότι, κάνε στο τέκνο σου ότι θα έκανες στους γονείς σου, με τον ίδιο σεβασμό.
Ποιός ξέρει ότι οι ημιάγριοι της ζούγκλας του Αμαζονίου δεν τιμωρούν τα παιδιά τους, ίσως γιατί δεν διάβασαν τη βίβλο να μάθουν από τους πραγματικούς άγριους ότι "το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο"
Μήτσος
08/01/2010 15:44
Δεν ξέρω κανέναν συνομίληκό μου να έχει ψυχολογικά προβλήματα επειδή τις έτρωγε καμιά φορά, όταν τα λόγια των γονιών δεν έπιαναν. Και όταν έτυχε να συζητηθεί το θέμα όλοι παραδέχτηκαν σε εύθυμη διάθεση ότι τις ήθελαν τις ξυλιές τους. Το να λέμε "ποτέ ξύλο στα παιδιά" είναι τόσο απόλυτο όσο "το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο". Σε κάποια παιδιά ίσως να μη χρειαστεί καθόλου. Σε κάποια άλλα ένα ράπισμα ίσως αποβεί ευεργετικό. Βλέποντας, κρίνοντας και κάνοντας-πάντα με ιδιαίτερη προσοχή .Και αν παραπέσει και καμμιά σφαλιάρα δεν έγινε και τίποτα. Και ας αφήσουμε τους ψυχολόγους να πρασινίζουν επειδή δεν τηρήθηκαν τα θέσφατά τους. Η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε και χωρίς τις οδηγίες τους και οι έρευνές τους, που μας έχουν ταράξει, καταλήγουν να μας αποδείξουν αυτό που ήδη ξέραμε.
ΔΧ
08/01/2010 15:03
Afto me to deikti efiias den isxiei giati an diavasoume apo istorikes piges, alla kai apo afigiseis ton idion poso ksilo efagan mikroi oi Motsart Betoven Ntostogiefski( Vlepe ta paidika xronia) klp tha katalavoume oti mono pou den tous epirease stin efiia tous. Αυτό με το δείκτη ευφυΐας μάλλον ισχύει για τη δική σου περίπτωση, AMKO. Σύμφωνα με τη δική σου λογική, επειδή οι γονείς του Χίτλερ δεν τον έδερναν (υποθετικά μιλάμε τώρα), αυτό σημαίνει ότι όποιος αν δεν δείρει κάποιος το παιδί του θα καταλήξει παρανοϊκός δολοφόνος. Πραγματικά, με τέτοια λογική, λυπάμαι τα παιδιά σου...
jim balos
08/01/2010 14:53
xylo theloun oi amorfotoi kai xoris paideia goneis
Νηπιαγωγός
08/01/2010 14:44
Τα σημερινά παιδιά (το βλέπω και το βιώνω λόγω επαγγέλματος) είναι σε αρκετές περιπτώσεις εκτός ελέγχου. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό έχει σχέση με την οικογένεια και το πως μεγαλώνουν τα παιδιά. Το ξύλο, όμως, κακό κάνει και όχι καλό (μιλάω από προσωπική πείρα).
Η έρευνα του πανεπιστημίου, προφανώς, δεν θέλησε να διερευνήσει και την επίδραση του "ξύλου" στο χαρακτήρα των ατόμων που έλαβαν μέρος. Και για όσους γνωρίζουν από έρευνες με ερωτηματοολόγια στην παιδαγωγική επιστήμη γενικότερα κατανοούν ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκει ο ερευνητής διαμορφώνει και κατάλληλα τις ερωτήσεις................
Γνωρίζω ανθρώπους, γονείς για την ακρίβεια, που λένε ότι από το πολύ ξύλο που έφαγαν σιχάθηκαν τους γονείς τους και τους μίσησαν. Τα δικά τους παιδιά (γνωρίζω πολύ καλά τι λέω) δεν τα άγγιξαν ποτέ και μέσω της συζήτησης τους έμαθαν τι είναι σωστό αι τι όχι.
Γνωρίζω, όμως, και ανθρώπους που θεωρούν το ξύλο την μόνη λύση για να "βάλουν τα παιδιά τους στο σωστό δρόμο". Το αποτέλεσμα: ξύλο και πάλι ξύλο από τα παιδιά τους ακόμα και στο σχολείο για ένα παιχνίδι.
@AMKO 8/1/2010 10:16, το τι ισχύει και τι όχι για το δείκτη νοημοσύνης (υπάρχουν 7 διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης) άσε τους ειδικούς να το εξετάσουν και μην σχολιάζεις θέματα που δεν κατέχεις. Δεν έχουμε υψηλό δείκτη και στους 7.
Κανένα παιδάκι δεν αξίζει τέτοια μοίρα.
08/01/2010 14:12

Προς θεού όχι ξύλο. Αν τα βαράτε όταν μεγαλώσουν θα γίνουν αριστεροί :)

Το άρθρο μου θύμισε και ένα ανέκδοτο.

Είχαν συλλάβει επί χούντας κάποιον ύποπτο ως κουμουνιστή και τον ανακρίνανε.

Ομολόγησε ρε είσαι κουμουνιστής ; Έλεγε ο χωροφίλακας.

Όχι έλεγε επίμονα ο ύποπτος αλλά ο χωροφύλακας δεν πτοείτο και τον χτύπαγε κάθε φορά που του έλεγε όχι.

Κάποια στιγμή είδε και από είδε ο τύπος όταν τον ξαναρώτησαν αν είναι κουμουνιστής τους είπε.

Τόση ώρα σου λέω όχι δεν είμαι κουμουνιστής… τώρα γίνομαι :)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
08/01/2010 12:55
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΕΝΑΙ 13 ΚΑΙ 11 , ΑΓΟΡΙ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙ . ΕΧΩ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΩ ΧΡΟΝΙΑ , ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ . ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΕΚΕΙ ΤΩΝ 4 ΜΕΧΡΙ 8 Η 9 ΦΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΩΠΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ . ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ . ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΞΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ , ΤΟ 70% ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΒΓΑΖΑ ΝΕΥΡΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑ . ΕΙΧΑ ΤΥΨΕΙΣ ΑΡΚΕΤΕΣ . ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 30% ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΦΑΓΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΡΕΣ , ΟΣΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ , ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ , ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΩΠΩ . ΤΟΤΕ ΤΙ ΔΙΝΕΙΣ....ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙΣ .
ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑ
08/01/2010 12:11
Είμαι μητέρα δύο παιδιών, έχω μια κόρη 3 1/2 χρονών και ένα γιό 14 μηνών .Εντάξη δεν το συζητώ ο γιός μου είναι πολύ μικρος ακόμα για αταξιούλλες, η κόρη μου όμως είναι μέσα στις αταξιούλλες.Που θέλω να καταλήξω?Όταν κάνει κάτι που θεωρώ σαν μητέρα της ότι είναι κακό πρώτα θα της κάνω παρατήρηση με λόγια και μετά αν δεν συμμορφωθεί θα τις ρίξω και καμία στον ποπό. Είμαι υπέρ του ότι το ξήλο βγήκε απο τον παράδεισο.Σύγουρα στα επιτρεπτά όρια.Είμαι κατά της βίας στην οικογένεια.Τα παιδία που τρώνε ξηλο άνεφ λόγου και ετίας είναι για μένα εκατό τις εκατό καταδικασμένα στα ψυχολογικά τους.
AMKO
08/01/2010 10:16
To olo noima simpiknonetai sto kommati "ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι αν μέχρι την πρώτη παιδική ηλικία- εξι ετών- το παιδί φάει καμιά ξυλιά δεν θα πάθει τίποτα, υποστηρίζει η κ. Αγγελική Λεπατατζή, παιγνιολόγος (θεραπεία μέσω του παιχνιδιού)παιδοψυχολόγος. Αρκεί, τονίζει η κ. Λεπατατζή, το ξύλο να μην είναι ο μόνιμος τρόπος διευθέτησης των θεμάτων που υπάρχουν ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό. Στην εποχή μας δεν θα ήταν ρεαλιστικό να πιστεύω ότι τα παιδιά μας είναι δυνατόν να μεγαλώσουν χωρίς κάποια τιμωρία. Το σημαντικό που θα πρέπει να εξετάσουμε είναι πώς χρησιμοποιούμε αυτή την τιμωρία. " Afto me to deikti efiias den isxiei giati an diavasoume apo istorikes piges, alla kai apo afigiseis ton idion poso ksilo efagan mikroi oi Motsart Betoven Ntostogiefski( Vlepe ta paidika xronia) klp tha katalavoume oti mono pou den tous epirease stin efiia tous. Fysika oxi stis ypervoles kai isos oxi mono mexri ta 6 kai pote mprosta se tritous kati pou tha katarakosi tin aftoektimisi tou paidiou. Exoume perasei sto allo akro kai exoume apoktisi tin pliri anoxi sta paidia. Katantisan arketoi goneis na sernontai apo ta paidia kai anti na tous dosoun kai "kamia sto popo" i na tou traviksoun kana afti parousiazoun mia simperifora pio adikaiologita anorimi apo ti dikaiologimena anorimi simperifora ton paidion tous. To na tou travikseis to afti i na tou doseis kamia sto popo den simainei oti viopragis...Einai enas tropos na epanafereis to paidi otan i simperifora tou exei ypervei ta eskamena