Με δύο πολιτικές πρωτοβουλίες η ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρεί να ξεπεράσει τους σκοπέλους που έχει να αντιμετωπίσει το προσεχές τρίμηνο με την παρέλαση πρώην υπουργών της Ν.Δ. από τις εξεταστικές επιτροπές αλλά και τις διαφορικές εκτιμήσεις που υπάρχουν στο κόμμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Το Βατοπέδι, η Ζίμενς, το Χρηματιστήριο, ο Γερμανός και τα ομόλογα είναι πέντε καυτά θέματα που θα φέρουν ως απολογούμενους στη Βουλή τουλάχιστον δέκα πρώην υπουργούς και παλιούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Η νέα ηγεσία για πολύ καιρό θα κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αφού θα πρέπει από τη μία να καταδείξει στην κοινή γνώμη ότι θέλει να ρίξει άπλετο φως σε όλα τα σκάνδαλα του παρελθόντος και από την άλλη να μη φέρει σε δύσκολη θέση συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.

Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε χθες την πρωτοβουλία να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει αμέσως στη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η οποία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του προέδρου της Ν.Δ., «θα προχωρήσει σε άμεση συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής που μέχρι τον Ιούνιο θα καταρτίσει νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου». Ο κ. Α. Σαμαράς ζήτησε ταυτόχρονα τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα διαφάνειας. «Φυγή προς τα εμπρός»

Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. χαρακτηρίζουν την κίνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά «φυγή προς τα εμπρός», ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα διαφθοράς στην πολιτική ζωή του τόπου.

Η δεύτερη πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώ διακομματική διαβούλευση απ΄ όλα τα κόμματα. Από μηδενική βάση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και ζήτησε να προηγηθεί «διακομματική διαβούλευση» πάνω στις αρχές που θα διέπουν τον νέο εκλογικό νόμο.

Με την κίνηση αυτή ο κ. Αντώνης Σαμαράς κερδίζει χρόνο, καθώς γνωρίζει ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν βουλευτές που διαφωνούν με την αλλαγή του εκλογικού νόμου όπως υπάρχουν βουλευτές και στελέχη στο δικό του κόμμα που συμφωνούν με το λεγόμενο «γερμανικό μοντέλο» που προωθεί η κυβέρνηση.

«Για το υπάρχον νομοσχέδιο υπάρχει διαπιστωμένη διαφωνία από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο κ. Α. Σαμαράς. Και πρόσθεσε: «Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε βουλευτές δύο ταχυτήτων ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών».

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΑΜΑΡΑ

Ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαφθορά και «διακομματική διαβούλευση» για τον εκλογικό νόμο