«Μια βόλτα με τον αδερφό μου στη Βαρκελώνη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΄92 ήταν η αφορμή. Το 1993 πήρα την απόφαση μαζί με τη σύζυγό μου να εγκατασταθώ εκεί και να ανοίξω το πρώτο σουβλατζίδικο, προσθέτοντας έτσι ελληνικό άρωμα σε ένα κομμάτι της Ευρώπης που άλλωστε θυμίζει σε πολλά τη χώρα μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ο 49χρονος Γιάννης Γκόλιας, ιδιοκτήτης του «Διόνυσου».


Τρεις χιλιάδες Ισπανοί περνούν κάθε εβδομάδα από τα καταστήματά του. «Η μόδα στην Ισπανία είναι τα γνωστά σε όλους tapas, που στα ελληνικά σημαίνει μεζεδοπωλείο. Οι Ισπανοί λατρεύουν τη μεσογειακή κουζίνα και τις ωραίες γεύσεις, επομένως δεν ήταν και τόσο δύσκολο να τους κερδίσουμε έχοντας στην αρχή ως αιχμή του δόρατος τον ελληνικό γύρο και το σουβλάκι», προσθέτει. «Στη συνέχεια», επισημαίνει ο επιχειρηματίας «είδαμε ότι η ελληνική κουζίνα σε συνδυασμό με τα μεσογειακά προϊόντα είχαν μεγάλη αποδοχή και έτσι η κουζίνα μας επεκτάθηκε και άρχισε να κάνει όλα τα ελληνικά φαγητά».

Ο κ. Γκόλιας χρησιμοποιεί ψαγμένα υλικά. «Ο γύρος είναι από χοιρινό και καθαρό κοτόπουλο ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι λάδι Σητείας, ελιές Καλαμών, χυλοπίτες, παξιμάδια και λουκάνικα Μετσόβου, τα οποία τραβάνε κυριολεκτικά από τη μύτη τους Καταλανούς πελάτες μας. Ωστόσο, εκείνο που τους ξετρελαίνει είναι οι πίτες και το ψωμί».

«Ό,τι μπορεί να φάει κάποιος στην Ελλάδα είναι σπεσιαλιτέ μας και γι΄ αυτό δεν έχουμε περαστικούς αλλά στην πλειονότητά τους είναι καθημερινοί πελάτες που κάθε μεσημέρι από τη δουλειά τους θα τηλεφωνήσουν για να πάρουν φαγητό όχι μόνο για μεσημεριανό, ακόμη και για το σπίτι τους. Πριν ακόμη περάσεις την πόρτα, αντικρύζεις την πρόσοψη γεμάτη ρετσίνες μαλαματίνες, που δίνουν έντονο ελληνικό χρώμα. Άλλωστε, ο Διόνυσος είναι ο θεός του κρασιού», σημειώνει.

Πέντε καταστήματα

Ακόμα και τα τραπέζια, οι καρέκλες και κάθε είδος που υπάρχει στα πέντε καταστήματα του κ. Γκόλια σε όλη τη Βαρκελώνη είναι από την Ελλάδα. Μπορεί να ακουστεί περίεργο αλλά ο επιχειρηματίας έχει πετύχει τη μετανάστευση 40 Ελλήνων στην Ισπανία. «Εργάζονται σε όλες τις θέσεις των εστιατορίων, με πρώτο τον Γιάννη Αρναούτογλου, που είναι από τους καλύτερους τεχνίτες στο σουβλάκι- άφησε τη Θεσσαλονίκη πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε δουλεύει στο κατάστημα τυλίγοντας εκατοντάδες γύρους κάθε μέρα-, ενώ υπάρχουν και υπάλληλοι όπως ο Στέλιος Ιγγλεζάκης και ο Γιάννης Δήμας που είναι μαζί μου δώδεκα και δέκα χρόνια αντίστοιχα», σημειώνει ο επιχειρηματίας. «Οι πελάτες μας είναι κυρίως τριαντάρηδες και πιστεύω ότι εδώ μας βοήθησε ο τρόπος ζωής, αφού είναι σαν να ζεις στην Ελλάδα. Η Βαρκελώνη είναι μια πόλη γεμάτη ζωή, κίνηση, κόσμο που τρώει έξω, που απολαμβάνει τον καφέ του. Το μόνο που μας λείπει- προσθέτει- είναι ο εννιάχρονος γιος μας, ο οποίος πηγαίνει σχολείο στην Ελλάδα και γι΄ αυτό μία εβδομάδα κάθε μήνα είμαστε στην πατρίδα».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΥΛΙΚΑ

«Χρησιμοποιούμε λάδι Σητείας, ελιές Καλαμών, χυλοπίτες και λουκάνικα Μετσόβου» λέει ο Γιάννης Γκόλιας

Προτάσεις για franchise


Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ μου είναι από το χωριό Βερενίκη στα Ιωάννινα, μεγάλωσα στα Άνω Πατήσια και σπούδασα Τουριστικές Επιχειρήσεις στο Βέλγιο όπου δούλεψα σε ξενοδοχείο. «Εκεί δεν μου άρεσε για να ζήσω. Τότε ήμουν δεκαεννιά χρονών και αφού γνώρισα τη γυναίκα μου, την Κλεοπάτρα, και έπειτα από αρκετά ταξίδια καταλήξαμε εδώ. Δεν δυσκολευτήκαμε καθόλου. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, δύο Ισπανοί μού ζήτησαν με τη μέθοδο του franchise να κάνουν έναν ακόμη “Διόνυσο”, στα Κανάρια Νησιά. Επομένως σε λίγο καιρό, όποιος πηγαίνει εκεί θα μπορεί να δοκιμάσει το σουβλάκι μας», καταλήγει ο κ. Γ. Γκόλιας.