Με... απ΄ όλα στη Βαρκελώνη

Σουβλάκι με πίτα στην έδρα των τάπας σερβίρει Έλληνας εστιάτορας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Θεοφύλακτος Σπατούλας tspatou@gmail.com   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2009 07:00 |
▅Ο Γιάννης Αρναούτογλου, ο τεχνίτης από τη Θεσσαλονίκη, δίνει γύρο στον ιδιοκτήτη Γιάννη Γκόλια. Οι Καταλανοί έχουν λατρέψει τα σουβλάκια και όλες τις ελληνικές σπεσιαλιτέ
 Με... απ΄ όλα στη Βαρκελώνη
«Μια βόλτα με τον αδερφό μου στη Βαρκελώνη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΄92 ήταν η αφορμή. Το 1993 πήρα την απόφαση μαζί με τη σύζυγό...
Γίνετε Συνδρομητής
MARIA H KORINTHIA
04/12/2009 21:40
Τόσοι Έλληνες στην Αμερική, καί αυτοί καταναλώνουν μόνο 750 γρ. λάδι κατα κεφαλή τον χρόνο, την στιγμή που ο Ελληνας καταναλώνει 24 λίτρα.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ 4/12/2009 14:07

MA KALA ESY MONO THGANOPSOMO TROS
OLO TO XRONO MHN MAS KANEIS NA GELASOYMAI ME TO KATORTHOMA SOY TON 24on LITRON TO XRONO. XAXAXAXAXA
Νικος Νικολαιδης
04/12/2009 17:34
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ 4/12/2009 14:07 Συμφωνω απολυτα μ αυτα που λετε , να κανω μια μικρη διορθωση ομως. Ο Ελληνισμος στην Αμερικη δεν ειναι 5 εκατομμυρια, δυστυχως...Συμφωνα με το 2000 US Census ειμαστε 1,153,307 ατομα διασκορπισμενοι σε μια τεραστια εκταση και σε διαφορες...ενοριες. Η δε μεταναστευση προς Αμερικη τα τελευταια 9 χρονια ειναι λιγες χιλιαδες κοσμος, δηλαδη τιποτα. Φιλικα, ΝΝ
Νικος Νικολαιδης
04/12/2009 17:29
akis 4/12/2009 08:54 Το αν ο σεφ Ψιλακης εκανε επιτυχια , αυτο το πιστωνεται το ατομο και οχι η χωρα ....ελεος δηλαδη ! Και τελος να πω , οτι καμμια χωρα δεν αξιζει κατι περισσοτερο απο καποια αλλη , δεν υπαρχουν αξιωματα αυτου του ειδους , ο πολιτισμος της καθημερινοτητας ειναι το διαβατηριο για την επιτυχια φιλε Νικολαιδη . - Επετρεψε μου να διαφωνησω σ αυτο το τελευταιο. Κανεις δε διαφωνει οτι οποιος πετυχαινει κατι οπουδηποτε κι αν το πετυχαινει πρπει να χρεωθει ατομικα την επιτυχια. Εκει που τα πραγματα διαφοροποιουνται ειναι οταν παρεμβαινουν τα μηντια. Σου διευκρινισα οτι οταν γραφω, γραφω σε επικοινωνιακο επιπεδο. Ο Ψιλακης δεν ειναι το ιδιο με τον Αιθιοπα στην Αθηνα οχι γιατι ειναι καλυτερος αλλα γιατι μεσω της επικοινωνικαης προβολης παει να σπασει το κατεστημενο που εχουν οι Ιταλοι στην Αμερικη και να κανει περισσοτερο της μοδας το Ελληνικο φαγητο σε ΟΛΗ την Αμερικη και για ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες που ισως να θελουν να κανουν το ιδιο μ αυτον. Επισης αυξανει το λεγομενο familiarity με Ελλαδα οχι ιστορικα αλλα σε ψυχολογικο επιπεδο επηρεαζοντας απο τουρισμο εως και διπλωματια. Κλασσικα παραδειγματα αν8ρωπων που επηρεασαν με το προιον τους την διπλωματια και Τουρισμο ειναι Ακιο Μοριτα για Ιαπωνια, Ανιελλι, Μποτελι για Ιταλια. Επισης ο μεταναστης στη Γερμανια δεν ειναι το ιδιο μ αυτον στην Αμερικη. Αμερικη ειναι η "Ρωμη" κι οποιος Ελληνας ζει εδωπερα βλεπει τι σοι ευθυνες εμπεριεχει ο τοπος που διαμενει απο τα καθημερινα νεα. Υπαρχουν Ελληνες στην Αμερικη που δε κοιτανε μοναχα τη δουλεια τους , μαχονται και φτηνουν στην κυριολεξια αιμα τρεχοντας στα νοσοκομεια και ενω οι περισσοτεροι τους κοροιδευουνε και τους χλευαζουνε αλλα πιστεψε με αυτοι ειναι που πραγματικα προσφερουν κατι ουσιωδες στην Ελλαδα. Δεν ειναι ολα σε ατομικο επιπεδο φιλε. Κι ουτε η αγαπη για την πατριδα σου ειναι εθνικισμος, ουτε η επιτυχια που τοσο χρειαζομαστε σ αυτη τη δυσκολη περιοδο για την χωρα ειναι δειγμα υπεροχης της φυλης. Δε πιστευω σε τετοιες μπουρδες. Δε σου κρυβω οταν πετυχαινα κατι στο χωρο μου, ελεγα απο μεσα μου οτι αυτο θα το κανω και για τους φιλους που αφησα στην Ελλαδα που δεν ειχαν τα λεφτα να ερ8ουν στην Αμερικη να σπουδασουν. Γιατι αυτο να ειναι λαθος συναισθημα; Δεν ειναι λαθος. Τιμη μου ειναι. Οπως και το πιο κατω και αλλα που δε θελω να σου πω. Τιμη λοιπον στον Ελληνο-Αμερικανο Ψιλακη που παει να μας φτιαξει το ιματζ στη "Ρωμη" και σ αυτους που δε κοιτανε μοναχα τους κ...ς τους, ουτε ξεχνανε απο που καταγονται και τι υποχρεωσεις εχουνε απεναντι στον λαο τους. http://www.stadia.gr/forum/viewtopic.php?t=155
μονο για σουβλακια εισαστε..
04/12/2009 17:19
Ανοιξε ο εληνας μαγαζι στη βαρκελωνη και τον τρελλανετε στα μπραβο. Και νατο παλι το ελληνικο δαιμονιο, και μπραβο που εχει ελληνικες καρεκλες και ελληνες εργαζομενους κλπ. κλπ. ΚΑΙ οταν ρε καραγκιοζηδες ενας αλβανος κανει το ιδιο στην ελλαδα τον βριζετε... Τοτε δεν εχουμε ''''αλβανικο δαιμονιο'''' αλλα βρωμιαρηδες που μας παιρνουν τις δουλειες.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
04/12/2009 14:07
Eίναι άξιος συγχαρητηρίων. Χρησιμοποιεί αποκλειστικά Ελληνικά προϊόντα, απασχολεί Έλληνες υπαλλήλους καί δέν κοιτάει να κάνει την αρπαχτή του, αλλά προσφέρει σταθερή καί εγγυημένη ποιότητα στούς πελάτες του. Με τέτοιους επιχειρηματίες, δέν θάχουμε κανένα πρόβλημα να προωθήσουμε τα Ελληνικά προϊόντα. Όχι με τους 5.000.000 Έλληνες στήν Αμερική καί να μή μπορούμε ούτε το λάδι μας να τους δώσουμε καί να μας το αρπάζουν κοψοχρονιάς οι Ιταλοί. Τόσοι Έλληνες στην Αμερική, καί αυτοί καταναλώνουν μόνο 750 γρ. λάδι κατα κεφαλή τον χρόνο, την στιγμή που ο Ελληνας καταναλώνει 24 λίτρα.
ΝΙΝΑ
04/12/2009 12:05
ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΝΑ ΦΑΩ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΖΕΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΝΙΩΣΕΣ ΟΤΑΝ ΜΠΗΚΕΣ ΜΕΣΑ.
ΟΧΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΟΥ ΤΥΛΙΓΟΥΝ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ, ΣΚΟΥΠΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥΣ, ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΡΕΣΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΑΠΟ`ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΣΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΕΚΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΝΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΚΟΠΗ.
akis
04/12/2009 08:54
Επειδη ετυχε να ζησω 20 χρονια στη Γερμανια , επιτρεψτε να εχω αποψη περι του Ελληνα του εξωτερικου. Δεν ειστε ο μοναδικος μεταναστης , υπαρχουν μπολικοι.

Παμε λοιπον στην ουσια του πραγματος. Ο Ελληνικος λαος πασχει απο ενα ειδος "εθνικης μειονεξιας" , το οποιο προερχεται απο την συγκριση του ενδοξου παρελθοντος με το τραγικο παρων , ενα παρων που θα το χαρακτηριζα βαρβαρικο. Αυτη λοιπον η συγκρουση δημιουργει αναστατωση και επι της ουσιας ακυρωνει τα "περι ανωτεροτητας η εξυπναδας της Ελληνικης φυλης" που ακουγεται γελοιο και κατα κορον. Κανεις ξενος δεν ευθυνεται για την καταντια μας , παρα μονο εμεις οι ιδιοι που προκαλουμε την "δυστυχια" μας. Τοση διψα για "ψευτικη" δοξα ;
Η ατομικη επιτυχια δεν σημαινει εθνικη επιτυχια , το γεγονος π.χ οτι υπαρχουν Ινδοι με σημαντικες επιστημονικες επιτυχιες δεν σημαινει οτι η Ινδια παραγει πολιτισμο ! Ουτε σημαινει οτι ο Ινδικος λαος ειναι ιδιαιτερα ευφυεις σε συγκριση με αλλους λαους ....τοσο απλα .
Δεν ειναι γελοιο να πανηγυριζουνε καποιοι στο φορουμ επειδη καποιος "τολμηρος τυπος" ανοιξε σουβλατζιδικο στην Βαρκελωνη ; Το οποιο παρεπιπτωντος εχω δει (ειναι κοντα στο Σιδηροδρομιο σταθμο ). Το οτι καποιος πουλαει σουβλακια τον αναγαγει αυτοματως σε Αινσταιν ; Ξερετε υπαρχει στην Αθηνα Αιθιοπικο εστιατοριο , αναρωτιεμαι αν θα εγραφαν διθυραμβους οι Αιθιοπικες εφημεριδες επ''αυτου. Δεν θα ηταν για γελια , αν διαβαζαμε οτι ο "δαιμονιος Αιθιοπας" επιχειρηματιας μαγεψε τους Αθηναιους και εδειξε στην υφηλιο τι μπορει να κανει η "μαγκια" των Αιθιοπων;
Το αν ο σεφ Ψιλακης εκανε επιτυχια , αυτο το πιστωνεται το ατομο και οχι η χωρα ....ελεος δηλαδη ! Και τελος να πω , οτι καμμια χωρα δεν αξιζει κατι περισσοτερο απο καποια αλλη , δεν υπαρχουν αξιωματα αυτου του ειδους , ο πολιτισμος της καθημερινοτητας ειναι το διαβατηριο για την επιτυχια φιλε Νικολαιδη .
Νικος Νικολαιδης
04/12/2009 05:05
Δινω εδω σημερινο αρ8ρο της Philadelphia Inquirer για τον Ψηλακη. Οποιος εχει στοιχειωδη γνωση του τι γινεται επικοινωνιακα στην Αμερικη καταλαβαινει και το μεγεθος της πρωτης παραγραφου του αρ8ρου. Το να χτυπησεις την Ιταλια στην Αμερικη και μαλιστα ως Ελληνας, ειναι σαν ενας Αμερικανος να βαζει κατω την Σερβια σε εναν Ελληνα. Αυτο που προσπαθει να κανει ο ανθρωπος ειναι πραγματικα πολυ σπουδαιο. Ποσοι Ελληνες στη Διασπορα θα τον στηριξουν ;;; http://www.philly.com/philly/restaurants/78342132.html ακις 3/12/2009 22:02 - Και κατι τελευταιο : Δε φτανει μοναχα η κριτικη ουτε πολλες φορες η πολλη δουλεια φιλε. Χρειαζεται και δραση αλλα και επικοινωνια και αλληλοσυμπαρασταση. Οι Ελληνες στην Ελλαδα δουλευουν εδω και αρκετα χρονια περισσοτερες ωρες ανα εβδομαδα απο καθε αλλο Ευρωπαιο λαο. Το τελευταιο νουμερο που θυμαμαι ηταν 44,4 ωρες/ εβδομαδα στα eurostatistics 2004 /05. Ομως τα προβληματα για τους Ελληνες εργαζομενους εχουν πολλαπλασιαστει και η αγοραστικη αξια του μεσου Ελληνα εχει ελλατωθει. Τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα απο το καπως απλοικο " πολλη δουλεια". ΝΝ
Απορία
04/12/2009 03:12
Γιατί όταν πηγαίνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν;
Xenos
04/12/2009 00:48
@3rwe 3/12/2009 09:20
Elaiolado = 200Euro to Litro = KAINOTOMIA. Bravo & Sygharitiria sta paidia pou to ereunisan kai to ulopoiisan.
Souvlaki = 5Euro = OHI KAINOTOMIA, alla Bravo kai Sygharitiria sta paidia pou to ereunisan kai eferan to Elliniko souvlaki stin Barcelona.
Νικος Νικολαιδης
04/12/2009 00:44
ακις 3/12/2009 22:02 - Καταρχας να σε ευχαριστησω που με διαβαζεις κατα καιρους. Κατα δευτερον να σου πω οτι δε μπορω ουτε θελω να απαντησω σε υπονοιες. Απλα να διευκρινισω οτι γραφω οτι εχω γραψει απο το πρισμα ενος 42χρονου που εχει ζησει την μιση του ζωη στην Ελλαδα και την αλλη μιση στην Αμερικη. Στα 20 χρονια που ζω στην Αμερικη διαπιστωσα ποσο λιγο μας σεβεται ο εξω κοσμος. Ετσι πανω απο μια δεκαπενταετια αναμιχθηκα με τον επικοινωνιακο ακτιβισμο με χιλιαδες γραμματα στα ξενα μηντια και διαφορες παρεμβασεις επικοινωνιακες οσο κανεις αλλος Ελληνας τουλαχιστον εδω στην Αμερικη συμφωνα με ΟΛΟΥΣ τους Ελληνο-Αμερικανικους οργανισμους και οχι μονο. Πολλες φορες γραφω λοιπον υπο αυτο το πρισμα, το πρισμα της επικοινωνιακης υποστασης της Ελλαδος και ισως για εναν Ελληνα που ζει στην Ελλαδα και δε γνωριζει την ατμοσφαιρα της συνεχους επικοινωνιακης παλης με την οποια ζουν και παλευουν οι διαφορες μειονοτητες εδωπερα να ακουγονται ρομαντικα αν οχι γραφικα. Δεν ειναι ομως αφου η επιτυχια ενος Ελληνα σε οποιοδηποτε τομεα, αντανακλα ολους, επηρεαζει θετικα το ιματζ μας το οποιο αν εκμεταλευθουμε σωστα μπορει να ισχυροποιησει και τις θεσεις μας στα πολιτικα ζητηματα για τα οποια παλευουμε. Ζητω συγγνωμη επομενως εαν καποιες φορες εχω παρασυρθει δινοντας καποια εξτρα πληροφορια, καποιο στοιχειο που δε κολλαει απαραιτητα με ενα συγεκριμενο αρ8ρο αλλα το κανω γιατι πιστευω ακριβως στη δυναμη της πληροφοριας, της επικοινωνικαης συνεργασιας και γιατι οχι στην δημιουργια επικοινωνιακου συντονισμου που τοσο μας λειπει. Απ αυτα που γραφω, αν κατι σε ενοχλει κρατα μοναχα την πληροφορια που μπορει να δινω. Παραδειγμα : Αναφερθηκα στο θεμα Psilakis και οχι στο 8εμα του Βαρκελωνιου σουβλατζη. Ομως εδωσα μια πληροφορια που αν υπαρχουν αναγνωστες στην Αμερικανικη διασπορα που ενδιαφερονται στην προωθηση του Ελληνικου ιματζ στην Αμερικη ( που ειναι καταστροφικο εδω και δεκαετιες, κοιτα τι εγινε στους Ολυμπιακους πχ ) μπορουν να χρησιμοποιησουν την πληροφορια στην περιοχη που ζουνε και να το αναβαθμησουν. Για το συγκεκριμενο ζητημα ηδη εκανα επτα μηντια παρεμβασεις και το καλυτερο Food&Wine section στην Αμερικη αυτο της εφημεριδας SF Chronicle το εβαλε στην ηλεκτρονικη του λιστα για τους χιλιαδες αναγνωστες του. Δε μπορω να απαντησω σε τιποτα περισσοτερο γιατι δεν αναφερεις κατι συγκεκριμενο ενω φυσικα συμφωνω 100% για αυτο που αναφερεις για την παιδεια αφου συμφωνα με στοιχεια δεκαετιας απο ΟΛΕΣ τις Ελληνικες εφημεριδες αλλα και το Ευροστατ, οι Ελληνες στην Ελλαδα διαβαζουν λιγοτερο απο ολους τους Ευρωπαιους, ξοδευουν τα λιγοτερα ως κρατος για R&D κλπ κλπ. Τελος αυτο που ανεφερα για το οτι ειμαστε μια φτωχια χωρα ειναι νομιζω ενα απλο δεδομενο οπως και το γεγονος οτι η διασπορα μας στην Αμερικη , Αυστραλια και η ενδομεταναστευση απο το 49 και μετα, προς Αθηνα ( πανω-κατω η μιση Ελλαδα ) εχουν το ιδιο δημογραφικο με''ι''καπ ειναι ενα αδιασειστο ιστορικο γεγονος οπως και το οτι ιστορικα ποτε δε δημιουργησαμε μια κουλτουρα του βιβλιου για να μαθουμε να επικοινωνουμε, ειχαμε μοναχα διανοουμενιστικες ελιτ οπως η γενια του 30ς κλπ. θα σε παρακαλουσα, εαν διαφωνεις με κατι που διαβαζεις, να το κανεις με μεγαλυτερη σαφηνεια, για να μπορω και να σου απαντω με μεγαλυτερη σαφηνεια. Σ'' ευχαριστω για την κριτικη σου και συγγνωμη για τα οποια ορθογραφικα μου λαθη. Να σαι καλα, ΝΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
03/12/2009 22:12
ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!! ΑΠ''ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΝΑ ΓΛΥΦΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΠΑ, ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΕΞΩ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ
ακις
03/12/2009 22:02
@ Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο

Κυριε Νικολαιδη , σας εχω διαβασει κατα καιρους και νομιζω οτι αγαπατε την πατριδα με ενα τροπο ρομαντικο και εντονα συναισθηματικο , αλλα οχι ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ . Η χωρα δεν χρειαζεται λιβανισμα , ουτε ο λαος της μεγαλοστομιες περι μεγαλειου φυλης , αλλα κριτικη ,αυστηροτητα και δουλεια , πολυ δουλεια.

Δεν υπαρχει ανωτεροτητα λαων , υπαρχει η ανωτεροτητα της παιδιας και της μορφωσης , ολα τα αλλα ειναι μεταξυ γραφικου και κρυφορατσισμου.
και εγώ θα ανοίξω
03/12/2009 21:36
και εγώ θα ανοίξω σουβλατζίδικο στην Αλβανία
κυπαριση ευφροσυνη
03/12/2009 19:39
ευγε στον ελληνα & καλες δουλειες .
χλεμτοπουλος σωτηριος
03/12/2009 19:32
οτι και να λετε στη νεαπολη θεσσαλονικης εχει τον καλυτερο γυρο
Νικος Νικολαιδης - Σαν Φρανσισκο
03/12/2009 18:49
Παιδια ειναι αληθεια τοι δεν εξαγουμε πολλα στο εξωτερικο γιατι ειμαστε μια φτωχεια χωρα και δε συνεργαζομαστε αλλα υπαρχει ενας ανθρωπος στην Αμερικη που εχει τιμησει την Ελλαδα, κανει φανταστικη δουλεια, εχει καταξιωθει παντου και πανω απ ολα αγαπα την πατριδα του και ειναι και καλο παιδι. Τον λενε Michael Psilakis, καταγωγη απο Κρητη-Καλαματα. Μεγαλωσε στη Νεα Υορκη. Ειναι γυρω στα 40 σημερα. Θεωρειται ενας απο τους καλυτερους σεφ σε ολη την Αμερικη αν οχι τον κοσμο και προωθει για πρωτη φορα με τετοια ποιοτητα το Ελληνικο φαγητο με τα 4 εστιατορεια που εχει ανοιξει στο Μανχαταν. Εγινε ο πρωτος outside σεφ να μαγειρεψει στον Λευκο οικο τον περασμενο Μαρτιο ( η οικογενεια των Ομπαμα αγαπουν την Ελληνικη κουλτουρα ), ανακηρυχθηκε Best New Chef 2008 απο το εγκυρο Food&Wine Magazine, ενα απ τα δυο του εστιατορεια εχουν το ενα απο τα δυο Michelin αστερια που εχουν εστιατορεια Ελληνικου φαγητου σε ολη την Αμερικη, επισης ενα αλλο βγηκε Best New Restaurant 2006 απο το περιοδικο Esquire, δευτερο αγαπημενο του διασημου κριτικου φαγητου των New York Times Frank Bruni, ο οποιος περιεργως ενω η Ελλαδα δεν εχει καθολου καλη φημη στο φαγητο υψηλης κουζινας, ποτε του δεν εχει γραψει αρνητικα σχολια για κανενα Ελληνικο εστιατορειο ( αυτο το πραγμα ποτε μου δε το καταλαβα μιαμισυ δεκαετια που τον διαβαζω...ισως μας αγαπαει...) ενω ο κολοσσος της παγκοσμιας μαγειρικης ο Anthony Bourdain ειπε προσφατα οτι ο Ψιλακης ( Psilakis στα Αγγλικα ) ειναι το μελλον της μαγειρικης. Για να καταλαβετε περι τι ανθρωπου προκειται θα πω οτι την στιγμη που κερδιζε το ενα βραβειο μετα το αλλο , αποφασιζει να ανοιξει εστιατορειο με Ελληνικο παραδοσιακο φαγητο με χαμηλοτερες τιμες απο τα αλλα για να δωει δυνατοτητα στον οποιοδηποτε να φαει τις δημιουργιες του με λιγο μικροτερη ποιοτητα στα συστατικα φυσικα. Οταν ο Μπρουνι των New York Times πηγε το 2008 στο εστιατορειο να του κανει κριτικη, θα μπορουσε να τον ειχε "τελειωσει" με ευκολια. Απεναντιας οχι μονο δε του εκανε την αναμενωμενη επιθεση αλλα του χαριστηκε σχεδον σε ολα και του εδωσε χαριστικα υωηλη βαθμολογια με αποτελεσμα ο Ψιλακης αυτη τη στιγμη να ειναι ισως το μεγαλυτερο ανερχομενο αστερι στην Αμερικανικη μαγειρικη με καθαρα Ελληνικο φαγητο ( γεγονος πρωτακουστο για τα Αμερικανικα δεδομενα ! ) και μαλιστα προσφατα εβγακε και βιβλιο που με τεραστια διαφορα ειναι το καλυτερο βιβλιο Ελληνικης μαγειρικης στην Αγγλικη γλωσσα ενα βιβλιο κοσμημα το οποιο ηδη εχει αποσπασει πολλα μπραβο ακομη κι απ το πολυ εγκυρο εβδομαδιαιο The New Yorker και απο αλλου. Ο τιτλος του ειναι How to Roast a Lamb ( New Greek Classic Cooking ). Eιναι ενα απιστευτο, ενα βιβλιο κοσμημα με φωτογραφιες της οικογενειας του απο την Ελλαδα και καταπληκτικα κειμενα για την Ελλαδα. Το ζητημα ειναι ποσο ο καθενας μας θελει να στηριξει ο ενας τον αλλο και να κανουμε την χωρα πιο δυνατη αφου κακα τα ψεμματα , το ιματζ μετρα πολυ σημερα, ο τροπος που παρουσιαζουμε την χωρα σ αυτους που δε μας ξερουνε ειναι παρα πολυ σημαντικο. Μας λειπει ο διανοητικος συντονισμος πιστευω γιατι ποτε δε μαθαμε να επικοινωνουμε μεσα απο μια αλφα κουλτουρα του βιβλιου, δηλαδη ποτε δε μαθαμε να σεβομαστε τον διανοητικο κοπο καποιου συμπατριωτη μας, μονο τον συναγωνιζομασταν γιατι εχουμε τοπικιστικη νοοτροπια λογω του υδροκεφαλου δημογραφικου της μεταναστευσης μας στην Αμερικη, την Αυστραλια και την Α8ηνα μετα το 49. Ισως αν καναμε την Ελλαδα και τον Ελληνισμο γενικοτερα, οχι τοπικιστικα το προτζεκτ ολων μας να καναμε καποια δειλα βηματα μπροστα. Σε ατομικο επιπεδο αξιζουμε πολλα αλλα θα χρειαστει συντονισμος για την αναδειξη της χωρας. Το αξιζουμε. Το θελουμε; Ευχαριστω.
Orthographos
03/12/2009 18:48
Tapas= μεζές
Tapas bar= μεζεδοπωλείο
δαιμονιος
03/12/2009 15:20
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ!

Δαιμόνιος Έλληνας επιχειρηματίας άνοιξε σουβλατζίδικο στο εξωτερικό!
Πρέπει να είναι μεσογειακή αυτή η έφεση στις μπίζνες. Έχω κι ένα φίλο Ιταλό που άνοιξε πιτσαρία στη Γερμανία!
PIT
03/12/2009 15:12
Γεια σου ρε menelae! Όντως η πίτα του Έλληνα είναι ένας λόγος παραπάνω για να παέι κανείς στη Βαρκελώνη. Άλλωστε που να φας σουβλάκι στην Ελλάδα.
Για μένα δεν φτάνει όμως μόνο αυτός. Που θα πιεις ρε μεγάλε τη φραπεδιά σου στη Βαρκελώνη?
Kostas
03/12/2009 13:26
Tipota allo mi sxetiko me to fagopoti den exoume na prosferoume se auto to planiti?
Stam
03/12/2009 12:45
Μα καλά ξέμηναν απο άρθρα Τα Νεα. Μου θυμίζει τους πανηγυρισμούς της Eurovision με σημαίες κτλ. Tι δίψα υπάρχει για ανάδειξη του ελληνικού business δαιμονίου, τι στερημένοι που είμαστε σε επιπτεύγματα (κύριοι δημοσιογράφοι αναφέρομαι και σε εσάς) . Τώρα ανέβηκε στην υπόληψή μου η Βαρκελώνη, αφού υπάρχει και σουβλατζίδικο, δηλαδή τόσο διαφορετικό από τα χιλιάδες κεμπαμπτζίδικα που έχουν οι γείτονές μας οι Τούρκοι στις ευρωπαικές πόλεις, τις ελληνικές ταβέρνες "zorbas/acropolis/athens" με τους πλαστικούς κίονες και πάει λέγοντας. Παρόλα αυτά οταν παώ θα το δοκιμάσω αγναντεύοντας Gaudi...

Παρόλα αυτά να πάνε καλά οι δουλειές και σε ανώτερα, να γίνει μεγάλη αλυσίδα!!
akis
03/12/2009 12:37
Φανταζομαι , οτι ο Ινδος που ανοιξε εστιατοριο στην Αθηνα και σερβιρει κοτοπουλο με καρρυ , ειναι ο λαθρομεταναστης που κλεβει τις δουλειες απο τους ντοπιους , ενω ο "μεγας" Ελληνας σουβλατζης ειναι ο "δαιμονιος" (μεταφυσικα βεβαια) επιχειρηματιας και που επιασε κοροιδο τους Ισπανους. Κατακαημενε στερημενε Νεοελληνα ,ακομα και τον σουβλατζη θεοποιεις και τον αναγαγεις σε Bill Gates , ετσι δεν ειναι Μενελαε ;
Stelios
03/12/2009 12:16
oraios alla min nomizete oti eimaste kai oi basiliades ton business pagosmios epeidi o allos poulaei soublakia sth Barkeloni!! xaxa, a re Ellina, psaxnese na kokoreuteis ga to otidipote. Pantos me blepo na ton akoloutho ton Dionyso se merika xronia, na do ti douleia tha kano ekei mono giati pites den ksero na tyligo
Μάνος
03/12/2009 12:08
Μακάρι να ζούσαμε όλοι στην Βαρκελώνη, μακριά από την ανυπόφορη Αθήνα.
ΛΙΤΣΑ
03/12/2009 11:35
Ωραία όλα αυτά που λέει ο κος Γκόλιας. Και μπράβο του που τα κατάφερε! Αλλά έχω μια απορία. Γιατί άφησε το παιδί του εδώ? Γιατί δε το παίρνει μαζί του? Σίγουρα εκεί θα είναι καλύτερη η εκπαίδευση του απ΄ ότι εδώ. Γιατί χειρότερη ευρωπαϊκή χώρα από πλευράς εκπαίδευσης δεν υπάρχει απ'' την Ελλάδα!
χμ!!
03/12/2009 11:16
τρομερα εξυπνη φυλη πρωτη στη διαφθορα και πατο στη διαφανεια, ειμαστε τοσο εξυπνη που μετα απο τοσα χρονια λειτουργειας του ησαπ - μετρο κλπ δεν εχουμε μαθει ακομα οτι πρωτα βγαινουμε και μετα μπαινουμε, οποια πετρα και να σηκωσεις θα βρεις ενα λαμογιο,
Βασω
03/12/2009 11:13
Σωστα Μενελαε,αφου ο,τι αλλο εχει να προσφερει αυτη η πολη ειναι ασημαντο μπροστα στο μεγαλειο του πιτιγυρου...
P.V
03/12/2009 11:08
MPRABO STON ELLHNA ME TA SOYBLAKIA,AS EINAI O THEOS DIONYSOS PANTA STO PLEYRO SOY.!!!
redpilot
03/12/2009 10:53
ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ 3rwe ΤΡΑΒΑΣ ΚΑΝΑ ΖΟΡΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 200 ΕΥΡΩ??????? ΑΝΤΕ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ!!!
Γιωργος Λιοφαγος
03/12/2009 10:49
Μαλλον τον ζηλευεις πολυ τον αλλο με τα 200 ευρω ανα λιτρο... Κ συ οπως κ ολοι οι υπολοιποι που τον σχολιασαν. Ακριβως αυτη η ζηλια κ η κακια δεν σας αφηνει να πατε μπροστα την Ελλαδα σας. Βγειτε εξω ρε, δειτε πως λειτουργουν οι αλλοι λαοι κ τοτε θα καταλαβευετε ποιος ειναι μαγκας κ ποιος οχι. Η ζηλια για την επιτυχια του γειτονα, ο φοβος ισως, αυτο ειναι το μεγαλυτερο προβλημα των Ελληνων. Αυτο ειναι που κραταει την χωρα σας πισω. Παρτε το χαμπαρι επιτελους. Ουτε οι πολιτικοι σας φταινε ουτε κανεις.. Μονο εσεις κ η βλαχονοοτροπια που καθε Ελληνικη οικογενεια περναει στα παιδια της κ διαιωνιζει την κατασταση. Ξυπνηστε. Ρε θα σας φτασουν στα 350 ευρω το μηνα κ θα τους λετε κ ευχαριστω. Ενωθειτε..
3rwe
03/12/2009 09:20
Αυτός είναι άξιος συγχαρητηρίων! Όχι σαν το άλλο που μας παρουσιάσατε τις προάλλες που πουλούσε το ελαιόλαδο 200 ευρώ
Menelaos
03/12/2009 09:06
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΑΙΜΟΝΙΟ! ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ...ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΥΠΝΗ ΦΥΛΗ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ
ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ....

όλες οι τελευταίες ειδήσεις