Νέο τοπίο στις προσλήψεις του Δημοσίου, με οριστική κατάργηση των stage και εξάλειψη των εξαιρέσεων από το ΑΣΕΠ, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και οι ειδικοί φρουροί, θα υπάγονται στο εξής στο ΑΣΕΠ για την εξέταση ενστάσεων, ενώ οι νοσηλευτές θα υποχρεούνται να υπηρετούν για τουλάχιστον 5 χρόνια εκεί όπου προσλαμβάνονται, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποσπάσεις.

Δίνει επίσης τη δυνατότητα πρόσληψης νέων συμβασιούχων στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας έως και το τέλος του 2011, υπό την προϋπόθεση ότι οι σχετικές συμβάσεις θα εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ και θα γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του Νόμου Πεπονή.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, αυτή η αλλαγή συμπεριελήφθη στο τελικό νομοσχέδιο, έπειτα από αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), εν όψει της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή φέρει συνολικά έντεκα αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Ραγκούσης, έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι 5.000 προτάσεις και τα σχόλια πολιτών κατά τη διάρκεια της ανοιχτής διαβούλευσης, όπου η ιστοσελίδα δέχθηκε περίπου 170.000 επισκέψεις.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Υπηρεσίες όπως η Πυροσβεστική, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και οι ειδικοί φρουροί, θα υπάγονται στο εξής στο ΑΣΕΠ για την εξέταση ενστάσεων

Αυξήθηκαν κατά 100.000 σε έναν μήνα οι άνεργοι!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

ΚΑΤΑ 100.000 μέσα σε έναν μόλις μήνα αυξήθηκαν οι άνεργοι! Τα νέα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν ότι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον περασμένο μήνα ήταν 715.000 έναντι 615.831 τον Οκτώβριο (99.169 άνεργοι προστέθηκαν) ενώ εκτιμάται ότι στις αρχές του 2010 θα ξεπεράσουν τους 800.000.

Η κυβέρνηση με εξπρές σχέδιο νόμου προχωρεί στο μέτρο της εφαρμογής τετραετούς προγράμματος πρόσληψης άνεργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των εργοδοτικών εισφορών όσο και των εισφορών του εργαζόμενου που τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, τον δεύτερο το 75%, τον τρίτο το 50% και τον τέταρτο το 25% των εισφορών. Για την προστασία των ήδη εργαζομένων, εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς την ύπαρξη μείζονος λόγου τόσο στη διάρκεια ισχύος του προγράμματος όσο και για ένα έτος πριν και μετά. Αλλιώς θα χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.

Να σημειωθεί ότι στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης η οικονομική κρίση επέφερε θραύση. Όπως τονίζεται σε έκθεση του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ για τις μεταβολές της μισθωτής εργασίας 2008-2009, βασικοί αποδέκτες της κρίσης είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους κυρίως των κατασκευών, της μεταποίησης και άλλων δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών.

Καμία απόσπαση αν πρώτα δεν έχει καλυφθεί η κενή θέση

ΑΛΛΑΖΕΙ το σύστημα των αποσπάσεων και στο εξής κανείς δεν θα αποσπάται εάν δεν πληρώνεται πρώτα η κενή θέση, ενώ στο τραπέζι πέφτει και η πρόταση να μη δίνονται επιπλέον μόρια σε όσους παίρνουν απόσπαση, ενώ υπηρετούν σε ακριτική περιοχή. Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου τον θεσμό του «δόκιμου εκπαιδευτικού», λέγοντας ότι δεν κάνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί για την τάξη και ο θεσμός εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Η υπουργός επισήμανε ότι αν και η Ελλάδα είναι πρώτη σε αναλογία εκπαιδευτικών- μαθητών, ωστόσο υπάρχουν 5.500

κενά στις τάξεις! «Υπήρξαν νομοί της χώρας όπου το 45%- 50% όχι μόνο δεν ήταν στην τάξη αλλά δεν ήταν καν στον νομό», υπογράμμισε. Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι ένας εκπαιδευτικός που δηλώνει ακριτική περιοχή και στη συνέχεια αποσπάται δεν πρέπει να «κουβαλάει μαζί του και τα επιπλέον μόρια εξαιτίας της ακριτικής του τοποθέτησης όπως γίνεται έως σήμερα».