Ένας πρύτανης οφείλει να μην πολιτεύεται, αλλά να υπερασπίζεται την εκπαίδευση και τον ελεύθερο λόγο, τονίζει ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Επικαλείται το λεγχθέν από τον Βολταίρο («διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες») για να απαντήσει σε όσους τον κατηγόρησαν για τη φιλοξενία του Ιndymedia στον σέρβερ του ιδρύματος. Και προσθέτει ότι το Πολυτεχνείο δεν πρόκειται να εμποδίσει τη λειτουργία της ιστοσελίδας, παρά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά των πρυτανικών αρχών του.


Κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος επειδή φιλοξενείτε το Ιndymedia στον σέρβερ του Πολυτεχνείου;

Η ποινική δίωξη δεν συνάντησε κοινωνική αποδοχή, η οποία σε μία δημοκρατία είναι βασικό συστατικό των πράξεων κάθε εξουσίας.

Πόσα χρόνια λειτουργεί με αυτό τον τρόπο το Ιndymedia;

Πολύ περισσότερα από τα έτη της θητείας μας. Η δίωξή μας αφορά την περίοδο Μάιος- Ιούλιος 2009. Πριν και μετά δεν λειτουργούσε;

Πώς άρχισε η λειτουργία του μέσα στο ΕΜΠ;

Άρχισε έπειτα από αίτημα μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, τα οποία θεωρούσαν ότι ακόμη και μορφές ακραίας, μη συμβατικής ενημέρωσης είναι συμβατές με τους στόχους ενός πανεπιστημίου και δη του ΕΜΠ.

Γιατί πιστεύετε πως ανακινήθηκε το θέμα παραμονές μάλιστα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου;

Πιστεύω ότι είναι χρονική σύμπτωση. Κάθε άλλη υπόνοια θα μου προκαλούσε απόλυτη θλίψη. Οι αιτιάσεις της Εισαγγελίας εστιάζονται στο ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν εξυπηρετεί «εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς»…

Η εκπαίδευση και η έρευνα ερείδονται στην ελευθερία της σκέψης, στην απρόσκοπτη δημιουργία και διάχυση ιδεών, έστω και ακραίων, έστω και απορριπτέων.

Η δίωξη αφορά όλη την πρυτανεία. Αναβίωση της συλλογικής ευθύνης;

Η σύγχρονη ελεύθερη κοινωνία έχει απεμπολήσει την έννοια του καταλογισμού συλλογικής ευθύνης, η οποία εφαρμόστηκε από ανελεύθερα καθεστώτα όπως των ναζί.

Η ουσία του ασύλου προστατεύει ακριβώς την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Θεωρείτε ότι είναι απόπειρα κατάλυσης του ασύλου από τη δικαστική εξουσία;

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων 27 ετών έχουν δεχθεί και προστατεύουν με νόμους την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια. Δεν ανησυχώ. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν πως δεν αποτελεί ελεύθερη διακίνηση ιδεών η στοχοποίηση ανθρώπων μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας…

Ορθώς το υποστηρίζουν. Ψέγω τη στοχοποίηση αυτή. Στοχοποιήσεις γίνονται όμως και με προκηρύξεις σε έγκριτες εφημερίδες. Σκέφθηκε κάποιος να τις κλείσει;

Εκφράζεται αντίλογος ότι δεν θίγεται το δικαίωμα του Ιndymedia να δημοσιεύει, αλλά αμφισβητείται η νομιμότητα της εκπομπής μέσω του Πολυτεχνείου…

Η μεγάλη πλειονότητα της φοιτητικής μας κοινότητας έχει ζητήσει τη συνέχιση της εκπομπής από το Πολυτεχνείο. Το οικονομικό κόστος είναι αμελητέο.

Μουντζούρα χαρακτήρισε τις δηλώσεις σας για την υπόθεση βουλευτής του ΛΑΟΣ. Σχόλιο;

Η πλούσια γλώσσα μας προσφέρεται για υψηλότερου επιπέδου εκφράσεις, ακόμη και για έντονη αποδοκιμασία. Αρκεί να τη γνωρίζει κανείς τη γλώσσα.

Από ερώτηση του ΛΑΟΣ στη Βουλή ξεκίνησε το ζήτημα. Με ποιους πάτε, ποιους αφήνετε;

Συντάσσομαι με το μέτρο. Σέβομαι όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Οι περισσότεροι πρυτάνεις σάς υπεράσπισαν, άλλοι έλεγαν ότι δεν κατεβάζετε την ιστοσελίδα γιατί φοβάστε. Φοβάστε;

Τους ευχαριστούμε όλους. Ο Αριστοτέλης ορίζει τον φόβο ως «λύπην ή ταραχήν εκ φαντασίας μέλλοντος κακού ή φθαρτικού ή λυπηρού».Κάθε πρύτανης κήδεται του ιδρύματός του και επιδιώκει να το προστατεύσει.

Πού είναι κρυμμένο το αυγό του φιδιού;

Αυγά φιδιών μπορεί να επωαστούν οπουδήποτε και σε κάθε περίοδο. Είναι ευθύνη όλων μας να τα εξουδετερώνουμε.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης σας χαρακτήρισε «δεξιό πρύτανη». Τώρα ο «δεξιός πρύτανης» υπερασπίζεται

την ελευθερία διατύπωσης του αναρχικού λόγου. Σχόλιο;

Ένας πρύτανης οφείλει να μην πολιτεύεται, να υπερασπίζεται την εκπαίδευση και τον ελεύθερο λόγο. Οι άστοχοι χαρακτηρισμοί χαρακτηρίζουν τους χαρακτηρίσαντες.

Θα παραιτηθείτε αν παραπεμφθείτε;

Η παραίτηση είναι εκτός λογικής και ιδιοσυγκρασίας μου.

Πώς θα αντιδράσετε;

Ηabeo corpum. Ο κατήγορος οφείλει να αποδείξει την ενοχή μας.«Δίκαια δράσας συμμάχους έξεις θεούς».

Έρχεται η επέτειος της δολοφονίας Γρηγορόπουλου. Φοβάστε νέα «Δεκεμβριανά»;

Το κλίμα είναι διαφορετικό και όλοι γίναμε σοφότεροι. Όλα θα πάνε καλά.

Τι λέτε σε έναν έφηβο κουκουλοφόρο που ανάβει μολότοφ;

Να τη σβήσει αμέσως. Υπάρχουν ειρηνικοί και αποτελεσματικότεροι τρόποι διαμαρτυρίας.

Γιατί οι απόκληροι και οι νέοι της κοινωνίας να τη σεβαστούν;

Διότι μόνο σε μία ευνομούμενη, δημοκρατική και συμμετοχική κοινωνία υπάρχει ελπίδα να βελτιωθεί η απελπιστική κατάσταση, στην οποία σύρονται αυξανόμενες ομάδες συμπολιτών μας.

Στο κουτί της Πανδώρας απέμεινε, λένε, η ελπίδα. Με τι μοιάζει η ελπίδα σήμερα;

Ελπίδα παρέχει η μόρφωση, η παιδεία. Μία κοινωνία απαίδευτη αφήνει τον πίθο της Πανδώρας και εισέρχεται στον απύθμενο πίθο των Δαναΐδων.