Διαβάζω ότι η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, «άρχισε τις παροχές όπως η επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο». Από την άλλη, όταν ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «είχε χαρακτηρίσει θετικές τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Κρασιού, η οποία οδήγησε τους αμπελουργούς σε απώλεια εισοδήματος και είχε καταδικαστεί από το σύνολο του αμπελοοινικού κλάδου».

Σχετικές χρήσιμες πληροφορίες μάς ήρθαν πρόσφατα και από τον χώρο της έβδομης τέχνης με την ταινία «The informant» του Steven Soderbergh, που μας έχει χαρίσει και την ταινία για το εξασθενές χρώμιο «Έριν Μπρόκοβιτς». Στο «The informant» που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παρακολουθούμε τον Ματ Ντέιμον σε διπλό ρόλο: ρόλο κουμπάρου (με τη νεοδημοκρατική έννοια του όρου) – αποδέκτη μίζας ως κρίκος ενός καρτέλ που ρυθμίζει τις τιμές ενός αμινοξέος στα τρόφιμα και σε (μεταφορικό) ρόλο στελέχους της επιτροπής ανταγωνισμού αφού συνεργάζεται με το FBI κατά του καρτέλ στο οποίο είναι παίκτης! Στο τέλος, ο Ματ καταλήγει στη φυλακή για λίγα χρόνια όντας πιο πλούσιος κατά μερικά εκατομμύρια δολάρια, αλλά παράλληλα το FBI χτυπάει το καρτέλ με έσοδα για το κράτος πάνω από ένα δισ. δολάρια!

Στη χώρα μας, το εγχώριο καρτέλ της γαλακτοβιομηχανίας έγινε σε όλους μας γνωστό το 2006 όταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν επικεφαλής ο κ. Αδαμόπουλος. Πριν από λίγους μήνες η τιμή καταναλωτή στο γάλα έπεσε κατά 30%. Η απορία από αυτή τη μείωση αφορά το γεγονός ότι το κόστος του γάλακτος είναι το 60% του κόστους παραγωγής για το τυρί. Άρα, αφού μειώθηκε η τιμή καταναλωτή του γάλακτος κατά 30% δεν θα έπρεπε να μειωθούν αντίστοιχα (κατά 5%-10%) και οι τιμές των τυριών;

Παράλληλα, η Κομισιόν στις 28-10-2009 αποφάσισε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλουν στους γεωργούς εφάπαξ έως 15.000 ευρώ ως κρατική ενίσχυση. Η κίνηση αυτή αποτελεί προσπάθεια για σταθεροποίηση των εισοδημάτων των παραγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά φυσικά απευθύνεται στους γεωργούς όλων των κλάδων. Το καρτέλ καλά κρατεί, λοιπόν, και με ευρωπαϊκή επιδότηση! Ενώ σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει αποτύχει πλήρως η ευρωπαϊκή πολιτική για το γάλα! Ο δείκτης αποπληθωρισμένων τιμών γάλακτος που καταβάλλονται στους παραγωγούς της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου από 135 μονάδες το 1985, σημείωσε σταδιακά υποχώρηση για να φτάσει στις 95 μονάδες το 2007. Οι τιμές καταναλωτή ωστόσο ακολούθησαν αντίστροφη πορεία. Έτσι, ενώ την περίοδο 2000-2007 οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 6%, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 17%. Οξύμωρο και όμως αληθινό! Δεχόμαστε στωικά ότι στην ευρωπαϊκή αγορά γάλακτος και συγκεκριμένα στο επίπεδο της μεταποίησης, της διανομής και του λιανεμπορίου λειτουργούν καρτέλ! Και η Ε.Ε. συνεχίζει την ίδια κοντόφθαλμη πολιτική δίνοντας και άλλες επιδοτήσεις που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα!

Σήμερα και με τη βούλα της Κομισιόν, τα εν Ελλάδι καρτέλ τρίβουν τα χέρια τους! Και επιδοτήσεις στους παραγωγούς και… τσιμουδιά για τις τιμές καταναλωτή! Και όλα αυτά, ενώ η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα όπου το παστεριωμένο γάλα έχει πενθήμερη διατηρησιμότητα, σε αντίθεση με τη λοιπή Ευρώπη όπου είναι δέκα ημέρες. Τεχνηέντως μικρή διατηρησιμότητα που επιτείνει τα καρτέλ. Εκτός από αυτά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μας ξεκαθαρίσει επίσης σε ποιο υπουργείο θα ανήκει στο εξής ο ΕΦΕΤ. Στο Ανταγωνιστικότητας όπου είναι και η φυσική του θέση ως Αρχή που υποστηρίζει τον καταναλωτή και όπως είχαν δηλώσει οι κ.κ. Σαχινίδης και Χρυσοχοΐδης προεκλογικά; Ή θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Αγροτικής Ανάπτυξης με τις γνωστές εκ των έσω τρικλοποδιές;

Ο Γιάννης Ζαμπετάκης είναιΕπίκουροος Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών και Lead Αuditor (ΗΑCCΡ & ΙSΟ9001).

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΑΛΗΘΙΝΟ

Ενώ την περίοδο 2000-2007 οι τιμές παραγωγού γάλακτος μειώθηκαν κατά 6%, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 17%. Οξύμωρο και όμως αληθινό!