«ΠΟΙΑ ΚΡΙΣΗ; ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΕΡΓΟΣ»

Το αναπτυξιακό θαύμα στο Άγκιστρο, ένα χωριό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο που ζει από τον ιαματικό τουρισμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χάτσιος   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/11/2009 07:00 |
 «Ποια κρίση; Εδώ δεν υπάρχει άνεργος»
Ο Κώστας Χριστοφορίδης είναι ένας από τους πολλούς νέους που επέστρεψαν στο Άγκιστρο για να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνει ο τόπος

«Εδώ υπάρχει δουλειά για όλους. Ο τόπος μας μπορεί να είναι απομονωμένος, αλλά ταυτόχρονα και ευλογημένος. Όσο αναβλύζει ζεστό νερό θα υπάρχει δουλειά».

O Κώστας Χριστοφορίδης είναι 31 ετών και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Πριν από τρία χρόνια επέστρεψε οικογενειακώς στη γενέτειρά του, το Άγκιστρο Σερρών, ένα μικρό χωριό στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Είχε ήδη δοκιμάσει την τύχη του στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ωστόσο ως χειριστής μηχανημάτων τα έβγαζε δύσκολα πέρα οικονομικά. Στο Άγκιστρο έχτισε, παίρνοντας δάνειο, έναν παραδοσιακό ξενώνα. Ο κ. Χριστοφορίδης δεν είναι ο μοναδικός που επέστρεψε στο χωριό του, αφού το Άγκιστρο Σερρών έχει πλέον 400 κατοίκους και μηδενική ανεργία. Όπως λένε οι κάτοικοί του, όποιος γεννιέται στην ακριτική λουτρόπολη έχει εξασφαλισμένη δουλειά, αφού κατάφεραν την τελευταία δεκαετία να δημιουργήσουν ένα τουριστικό και αναπτυξιακό θαύμα.

Με την αξιοποίηση των θερμών πηγών που αναβλύζουν εδώ και αιώνες στην περιοχή, το Άγκιστρο μεταμορφώθηκε. Σε λιγότερο από μια δεκαετία η κωμόπολη διαθέτει 160 κλίνες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, εστιατόρια και άλλα καταστήματα. Το 60% των κατοίκων που ασχολούνται με τον ιαματικό τουρισμό είναι νέοι, ηλικίας κάτω των 40 ετών, ενώ η αναπτυξιακή έκρηξη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν στον τόπο τους πολλοί κάτοικοι που είχαν μεταναστεύσει.

«Το Άγκιστρο αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης σε έναν νομό όπου η ανεργία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αγγίζει το 30%. Οι “θαυματουργές” ιαματικές πηγές, που παρέμεναν αναξιοποίητες εδώ και αιώνες, κυριολεκτικά έσωσαν αυτόν τον άγονο τόπο. Οι κάτοικοί της μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν τόσα πολλά και η απομονωμένη αυτή κωμόπολη, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για ολόκληρη την Ελλάδα», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών Άλκης Απιδόπουλος.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι στο Άγκιστρο δεν λειτουργεί ούτε γυμνάσιο ούτε λύκειο και τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα στο Σιδηρόκαστρο. Πολλοί ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων διαμένουν στις Σέρρες, που απέχουν 50 χιλιόμετρα και πηγαινοέρχονται στο Άγκιστρο κυρίως τα Σαββατοκύριακα όταν αυξάνονται οι αφίξεις τουριστών στα λουτρά.

Τα χαμάμ
Ο 36χρονος Κώστας Σαββίδης είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία της κοινοτικής επιχείρησης των ιαματικών πηγών με συνολικά 8 λουτήρες- χαμάμ και του κοινοτικού ξενοδοχείου. Ο ένας από τους λουτήρες χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο και ανακαινίστηκε πριν από περίπου 7 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Αγκίστρου, κατά την τουρκοκρατία τα λουτρά τα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο Τούρκος τοποτηρητής της περιοχής. Μάλιστα υπάρχει ο θρύλος ότι όσα ζευγάρια απολαμβάνουν εκεί το ζεστό χαμάμ, πολύ σύντομα αποκτούν παιδί. «Μας επισκέπτονται άνθρωποι κάθε ηλικίας που θέλουν έστω και για μια ημέρα να χαλαρώσουν και να απολαύσουν την ηρεμία της φύσης. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης για τον τόπο μας, αρκεί να γίνουν σωστά βήματα» αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

ΠΡΟΤΥΠΟ
Πολλοί νέοι έχουν επιστρέψει στο χωριό και έχουν ανοίξει τουριστικές μονάδες

«Η ύφεση δεν μας άγγιξε, ούτε θα μας αγγίξει»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΣΣΗΣ, 56 ετών, εγκαταστάθηκε στο Άγκιστρο με τα αδέλφια του από την Πρέβεζα και όπως λέει ρίζωσε σ΄ αυτόν τον τόπο και δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψει. Με πολλή δουλειά και μεράκι κατάφεραν να δημιουργήσουν σε ένα σημείο έξω από το Άγκιστρο σκεπασμένο με αιωνόβια πλατάνια μια μεγάλη μονάδα εκτροφής πέστροφας. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί εστιατόριο και βιοτεχνία επεξεργασίας- συσκευασίας καπνιστής πέστροφας η οποία διοχετεύεται κυρίως στην αγορά της Αθήνας. Συνολικά απασχολούνται δέκα άτομα.

«Η οικονομική κρίση εμάς δεν μας άγγιξε και έχω την εντύπωση ότι δεν θα μας επηρεάσει ούτε το 2010. Το 80% των πελατών είναι κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Μετά το χαμάμ στα ιαματικά λουτρά έρχονται εδώ να χαρούν τη φύση και να απολαύσουν καπνιστή ή ψητή πέστροφα» υπογραμμίζει ο κ. Τάσσης. Τα σύνορα με τη Βουλγαρία απέχουν μόλις 5 χιλιόμετρα από την ιχθυοτροφική μονάδα, και αρκετοί τουρίστες που επισκέπτονται το Άγκιστρο προέρχονται από τη γειτονική χώρα.

Οι Έλληνες συνδυάζουν τη σάουνα στους λουτήρες του Αγκίστρου με επίσκεψη στα οχυρά του Ρούπελ (βρίσκονται σε απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων) και περιήγηση στον υδροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Αγκίστρου Σάκης Θεοδωρίδης, υπάλληλος στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, λέει ότι οι θερμές ιαματικές πηγές πρέπει να προσεχθούν ως κόρη οφθαλμού. Όπως επισημαίνει, πριν από την τουριστική έκρηξη οι κάτοικοι του Αγκίστρου ήταν στην πλειονότητά τους γεωργοκτηνοτρόφοι και βασίζονταν στις κοινοτικές επιδοτήσεις για να εξασφαλίσουν έστω το βασικό εισόδημα. «Όσο αναβλύζουν οι πηγές τόσο η κοινότητα και οι κάτοικοί της θα μένουν στον τόπο τους. Θα υπάρχει δουλειά ακόμα και για τα δισέγγονά μας. Αρκεί να γίνουν μελετημένα βήματα» τονίζει.

12
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
18/11/2009 18:36
@Bάσω
Δεν βλέπω να διαφωνούμε πουθενά, πέρα από το τι ελκύει μια γυναίκα σ''έναν ανδρα. Εγώ μίλησα για συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και η Κρήτη αυτό κάνει. Εκμεταλεύεται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αναπτύσσοντας την αγροτική της παραγωγή σε κηπευτικά καί τον Τουρισμό. Μήν υποτιμάς τον Τουρισμό. Ο ήλιος, το κλίμα, η θάλασσα είναι κάτι που δέν μπορούν να μας τα πάρουν. Η σωστή τους εκμετάλευση φέρνει εκατομμύρια τουρίστες στήν χώρα, στούς οποίους μπορείς να προσφέρεις και τα τοπικά σου αγροτικά προϊόντα.
Δεν έχουμε εκμεταλευτεί Βάσω τόν ήλιο καί τον αέρα των νησιών μας. Οι Γερμανοί, με ελάχιστη συγκριτικά με μας ηλιοφάνεια, παράγουν περισσότερη απο εμάς ένέργεια από τον ήλιο. Σωστή πολιτική χρειάζεται Βάσω. Σωστή κατανομή των υπαρχόντων πόρων. Δυστυχώς όμως στήν χώρα μας, ενώ έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για τήν ανάπτυξη της οικονομίας μας μέσω επενδυτικών νόμων, αυτά έχουν κατασπαταληθεί, διότι, τό μυαλό τόσο των "επενδυτών" όσο καί των ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας, ήταν στην ρεμούλα.
TOTOS
18/11/2009 17:20
AN H GRAFEIOKRATIA LIGOSTEPSEI 8A MEIW8EI H ANERGEIA
ΟΝΕ PLANET
18/11/2009 16:19
Bασω , εχεις μπερδευτει κοριτσι μου.. Οσοι ''προσφερουν υπηρεσιες, ειναι αυτοι που θα καταναλωσουν τα προιοντα των αγροτων που εσυ εθειαζεις. Ειτε σε ιδιωτικη καταναλωση ειτε στους πελατες του ξενωνα τους. Η Ελλαδα ειναι καταδικασμενη να ειναι χωρα υπηρεσιων. Οποιος εχει περασει εστω και μια μερα απο οικονομικη σχολη ξερει την '''''' θεωρεια του συγκριτικου πλεονεκτηματος''''''. Συμφωνα με αυτη δεν εχει κανενα νοημα να κατασκευαζουμε πχ αυτοκινητα γιατι το κοστος και η ποιοτητα κατασκευης εδω θα τα εκανε παντα πιο ακριβα απο τα γερμανικα, αρα κανεις δεν θα τα αγορασει. Για τον ιδιο λογο οτι και να κανουμε οι ντοματες οι μπανανες μας κλπ θα ειναι παντα πολυ πιο ακριβες απο τις εισαγωμενες. Ο πρωτογενης τομεας της οικονομιας δεν εγκυαται την ευημερια .Ειναι δε χαρακτηριστικο οτι ακομα και χωρες με τρομερο φυσικο πλουτο ακομη και τεραστια κοιτασματα πετρελαιου (Νιγηρια, Ιρακ, Ιραν, Αζερμπαιτζαν, Μεξικο, Βεναζουελα, κ.α) ειναι κοινωνικα και οικονομικα φτωχες...... Αντιθετα δεν υπαρχει φτωχη χωρα με ανεπτυγμενο τουρισμο.. Το αλλο πλεονεκτημα του τουρισμου ειναι (σε αντιθεση πχ με την ναυτιλια) η μεγαλη διασπορα κερδους που προσφερει . Στην Ελλαδα στηριζει αμεσα και εμμεσα πανω απο δυο εκατ. κοσμο. Τελος το μεγαλυτερο πλεονεκτημα ειναι οτι η σωστη τουριστκη αναπτυξη απαιτει ΑΠΛΟΤΗΤΑ, ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, και συγχρονο και καλο ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Αυτα δηλαδη που χρειαζομαστε ουτως η αλλως. Κρατωντας δηλαδη ΄ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΘΑΡΕΣ, ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΑΣ ΟΡΘΙΑ, ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΑΣ ΜΙΚΡΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΛΙΓΑ. οχι μονο γινομαστε πιο θελκτικοι στους επισκεπτες , αλλα βελτιωνουμε και την δικια μας ζωη......... Ο νησιωτικος τουρισμος καταρεει εξαιτιας της ντροπιαστικης αναπτυξης του παρελθοντος. Το περιβαλον καταστραφηκε και τα νησια (τα πιο δημοφιλη τουλαχιστον) χαλασανε. Ομως ενα νεο ειδος τουρισμου, στην ηπειρωτικη χωρα και κυριως στα ορεινα δειχνει το δρομο. Η νεα γενια σε αντιθεση με τους παλιους, εχει μεγαλωσει και απομυθοποιησει τη ζωη στην πολη, Ετσι εκτιμα και σεβεται τον φυσικο πλουτο ενω αποριπτει την παλια καταστροφικη λογικη της τουριστικης αρπαχτης. Οι εναλλακτικες, ηπιες και οικολογικες μορφες τουρισμου ειναι το οικονομικο μελλον του τοπου...
Βασω
18/11/2009 16:03
@ Γιόχαν φον Βέγκεν 18/11/2009 14:28 και Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ 18/11/2009 14:13

δεν μιλαω για βαρια βιομηχανια,απο την στιγμη ολες οι πολυεθνικες και οχι μονο (ακομα και ελληνικες εταιρειες)φιαχνουν τα εργοστασια στην Κινα,θα ηταν τελειως ασυμφορη και ακαιρη μια τετοια επενδυση στην Ελλαδα.Σας εφερα το παραδειγμα της Κρητης.Τα κερδη απο τις εξαγωγες των αγροτικων προιοντων της Κρητης,αποτελουν ενα αρκετα σημαντικο ποσοστο στην οικονομια του νησιου,δεν ειναι δηλαδη απλως συμπληρωματικα σε καποιο αλλο βασικοτερο εσοδο του νησιου,ειναι απο μονο του ενα σημαντικο εσοδο.Αλλες ευρωπαικες χωρες ,πχ η Ισπανια ,στηριζεται μεν και στον τουρισμο ,αλλα και στην εξαγωγη λαδιου ειναι η πρωτη δυναμη παγκοσμια, η Γαλλια με τα κρασια , η Ολλανδια με τα λουλουδια ή τα γαλακτοκομικα, η Αυστρια με γαλα-τυρια,η Νορβηγια μεχρι και το νερο (εκτος απο τον σολωμο) εκανε ειδος πολυτελειας που πωλειται σαν χρυσαφι στα "καλα ετσιατορια" παγκοσμιως,εννοω το Voss κλπ.Βεβαια,μιλαμε για οργανωμενες και υπερσυγχρονες γεωργικες-αγροτικες μοναδες (οχι τυπου "συνεταιρισμοι"που τρωνε τα κονδυλια της Ε.Ε για να κτιζουν ενοικιαζομενα στις κοντινες παραλιες).Αλλα ειπαμε ,που να τρεχει τωρα ο ελληνας....
Γιόχαν φον Βέγκεν
18/11/2009 14:28
Αγαπητή Βάσω, η βιομηχανική ανάπτυξη θα ήταν καλή εάν γινόταν εν καιρώ (την δεκαετία του 80 και πιο πριν) και αν γινόταν με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Πλέον δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί και σε αυτό συμφωνούν πάρα πολλοί επιστήμονες και επιχειρηματίες, για τους εξής λόγους. - Ακριβά εργατικά χέρια. - Ακριβή επένδυση για αγορά οικοπέδου και τεχ. εγκαταστάσεων. - Σκληρός ανταγωνισμός τιμών. - Ελλιπέστατη έρευνα. - Έλλειψη τεχνογνωσίας. Εαν για περάδειγμα μία αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να φτιάξει ένα μικρό αμάξι στην Ελλάδα, θα έχει το προϊόν αυτό πολύ μεγαλύτερο κόστος παραγωγής από ότι..π.χ στην γειτονική Τουρκία. Ακόμα και μια εγχώρια εταιρία στην Τουρκία θα επένδυε αφού οι κανόνες της αγοράς..δεν περιλαμβάνουν "πατριωτικές" επενδύσεις. Στα παραπάνω πρόσθεσε την δαπανηρή και χρονοβόρα γραφειοκρατία και φυσικά την ΔΙΑΦΘΟΡΑ. Ο κάθε ένας που πρέπει να υπογράψει για οποιοδήποτε απαραίτητο έγγραφο απαιτεί έμμεσα ή άμεσα..έναν οβολό. Πρόσθεσε επίσης ότι το περιβάλλον θα επιβαρύνεται λόγω ρύπων και αποβλήτων και..βγάλε συμπέρασμα. Κάποτε ήθελα να επενδύσω στα φωτοβολταϊκά ένα ποσό των 200 000€. Λόγω καθυστέρησης έκδοσης αδείας από την ΡΑΕ και φυσικά ελλειπής ενημέρωσης από τις..πανάσχετες αρμόδιες αρχές, έχασα 30 000€ λόγω του ότι είχα πληρωμές...χωρίς ναέχω έσοδα για μήνες ολόκληρους. Με έναν πεντακάθαρο φάκελο. Ξέρω ότι μιλάς για παραγωγή αγροτικών προϊόντων περισσότερο αλλά τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν αποτελούν βαριά βιομηχανία και συνεπώς είναι ντε φάκτο μικρή εμβέλειας πηγή εσόδων. Μόνο να πλαισιώσουν μια οικονομία είναι ικανά. Όσο μας κυβερνάνε ραγιάδες, αυτή η χώρα να κάνει τον σταυρό της που έχει το Αγαίο, την Πίνδο, τον ήλιο και την ΕΕ. Και να μην κάνει καμιά...ζαβολιά η Τουρκία γιατί καληνύχτα Ελλάδα. Αυτό που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θα μπορούσε να σώσει ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ την Ελλάδα είναι: η παραγωγή πράσινης ενέργειας από ανεμο- και υδρογεννήτριες θαλλάσσης. Φαντάσου έστω και για λίγο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μην εισάγει πετρέλαιο..αλλά να παράγει την αντίστοιχη ενέργεια μόνη της. Και να φυσικά να γίνει..η Αραβία της πρασινης ενέργειας. Δες τώρα και στις ειδήσεις ποιοι μας κυβερνούν και ποιοι αντιπολιτεύονται και βάλε τα κλάματα. Εγώ πλέον έφυγα από την Ελλάδα. Κάνω έρευνα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Ελεύθερου Παν. του Βερολίνου και..τα χρήματα μου όπως φυσικά και τις γνώσεις μου δεν πρόκειται να τα επενδύσω ποτέ στην Ελλάδα. Το καλύτερο είναι ότι ο ξάδερφός μου (με άλλο επίθετο όμως) είναι στην κεντρική επιτροπή της ΝΔ και ο κάθε ένας..ραγιάς θα έψαχνε να βολευτεί, αν ήταν στην θέση μου. Εγώ επέλεξα να μην το κάνω αυτό. Βόλεμα θέλουν οι γλάστρες. Σε ευχαριστώ για την προσοχή. Πάντα φιλικά.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
18/11/2009 14:13
Bαριά βιομηχανία δέν πρόκειται ν''αποκτήσουμε ποτέ. Ας εκμεταλευτούμε λοιπόν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Στο Αγγιστρο αυτό κάνουν. Κανείς δέν θα τους πάρει τα Ιαματικά νερά. Μ''ένα σωστό επαγγελματισμό καί όχι αγιογδυτικό, θα έχουν δουλειά καί εισοδήματα σ''όλη τους την ζωή. Μπράβο τους.
Βασω
18/11/2009 12:55
Βεβαια, στην Ελλαδα το μονο που κανουμε ειναι "παροχη υπηρεσιων" .Παρτε το χαμπαρι ,εαν δεν το γυρισουμε στην "παραγωγη" δεν θα παμε μπροστα .(παρτε παραδειγμα την Κρητη ,που ναι μεν ειναι ακρως τουριστικη ,αλλα παραγουν ενα σωρο προιοντα που εξαγουν και παρα πολυς κοσμος ζει απο την γεωργια-κτηνοτροφια,δεν νομιζω να υπαρχει φτωχος κρητικος) Ο τουρισμος ειναι η πιο ευκολη ενασχοληση ,αλλα τελικα ειναι σαν να βγαζεις χρημα απο αερα κοπανιστο.
@ maria 17/11/2009 09:58
ειτε κανεις αυτο που κανουν οι ανθρωποι του αρθρου ,ειτε εισαι δημοσιος υπαλληλος ,το ιδιο και το αυτο,δεν παραγεις τιποτα ,το χρηματα που βγαζεις δεν αναποκρινονται σε καποιο χειροπιαστο προιον,απλα "προσφερεις υπηρεσια".
Ναι,να γυρισουμε στιςν επαρχειες ,αλλα να ασχοληθουμε με την γη και την κτηνοτροφια,αλλα βλεπεις αυτες ειναι σκληρες δουλειες.Το να ανοιξεις εναν ξενωνα,ειναι σιγουρα πιο ξεκουραστο.
Parthenios christos
18/11/2009 12:19
Ας γεινη το Αγκιστρο παραδειγμα προς μιμηση.
Η λυση στην κριση που ταλανιζει και την χωρα μας ειναι η καθολικη Τουριστικη Αναπτυξη.
Οπου τουριστικη αναπτυξη και ευημερια.
Νεες θεσεις εργασιας,ανοδος πολιτιστικου αλλα και οικονομικου επιπεδου.
Δεν βλεπω να υπαρχει και αλλη λυση,μιας και η χωρα μας δεν παραγει τιποτα αλλο.
Χ.Π
θανάσης
18/11/2009 11:15
Μόνο με την ανάπτυξη της περιφέρειας υπάρχει ελπίδα.
Επί 20 χρόνια ακούμε για αποκέντρωση και ανάπτυξη της υπαίθρου και το μοναδικό που είδαμε ήταν επιδοτήσεις με στόχο την συγκομηδή ψήφων, που όλοι ξέρουμε πως δόθηκαν, που δόθηκαν και πως αξιοποιήθηκαν.Ας μην κλαιγόμαστε όμως γιατί είμαστε συνένοχοι.Όλοι γλυκάθηκαν άπο το ευκαιρικό, χωρίς υποχρεώσεις κέρδος και κατέστρεψαν τα χωριά τους και την ζωή τους.Αν έστω και τώρα βάλουν μυαλό οι κάτοικοι της επαρχείας και εκμεταλευτούν σωστά τον φυσικό πλούτο της ίσως κάτι αλλάξει προς το καλύτερο.Αλλιώς εμπρός όλοι για την Αθήνα με μισθούς των 700 e και να κλαίγεστε στα κανάλια.
Stella Petrides
17/11/2009 11:15
DOULEIA YPHRXE KAI YPARXEI GIA OLOUS STHN ELLADA ARKEI NA MHN YPHRXAN OI TIGREIS POU SE KATASPARAZOUN GIA NA PAROUN AKOMA KAI THN MPOUKIA TWN ANGELWN MESA APO TO STOMA TOUS EWS OTOU PORNEY8OUN KAI GINOUN IDIOI KAI APARALAXTOI ME TIS GYNAIKES KAI TA PAIDEIA TOUS PORNES KAI PREZAKHDES.......................................................
`HHHHHHHH GINESAI SAN KAI AYTOUS KRIKOS TOU KYKLOMATOS TOUS `HHHHHHHHHHHH POULAS OTI EXEIS KAI DEN EXEIS GIA NA STA8EIS STA PODIA SOU EWS OTOU SE STEILOUN STO PEZODROMIO NA KOIMH8EIS......................
kai ta paradeigmata ekatontades me 1000ades 8ymata ksafnhkwn 8anaaaaaaaaaaaaaaaatwn....................................
The sting
17/11/2009 10:03
Τους θερμούς χαιρετισμούς μου στους συμπατριώτες μου (γόνος από μάνα από το Άγκιστρο, κάτοικος Θεσσαλονίκης) και μία επισήμανση. Προσοχή στην υπερεκμετάτελλευση που καταστρέφει τη φυσική ομορφιά. Παράδειγμα προς αποφυγή το ιχθυοτροφείο, που εξαιτίας του καταστράφηκε ένα πανέμορφο ποταμάκι, όπου εγκαταβίωναν υπέροχες πορτοκαλί και μαύρες καραβίδες, καθώς και τα καρπούζια που τοποθετούσαμε για να είναι δροσερά το καλοκαίρι στις εκδρομές μας και έσκαναν από το παγωμένο και γάργαρο νερό. Προσοχή και σ'' αυτούς που δεν έχουν σχέση με τον τόπο και βλέπουν παντού μόνο επιχειρηματικά κέρδη.
maria
17/11/2009 09:58
μα καλα χαζοι ειναι αυτοι? γιατι δεν ηθελαν να γινουν συμβασιουχοι δημοσιοι υπάλληλοι? και παλι δουλεια θα ειχαν και δεν δεν θα δουλευαν!