«Ξεκινήσαμε τη διανομή την άνοιξη, σταματήσαμε για λίγο το καλοκαίρι που η Αθήνα αδειάζει και ξεκινήσαμε και πάλι πριν από έναν μήνα. Αυτό το σύστημα διανομής βιολογικών προϊόντων από τους παραγωγούς το είχα δει στη Σκωτία. Είναι πολύ διαδεδομένο εκεί και η διανομή από τους παραγωγούς στα σπίτια συναγωνίζεται τις ποσότητες των βιολογικών που διακινούν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Αυτό το σύστημα προσπαθήσαμε να το προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα».


O Κώστας Κρεμμύδας είναι τεχνολόγος γεωπόνος με ειδικότητα στα βιολογικά προϊόντα. Μαζί με τον Γιάννη Ντεντάκη από την Κίσσαμο Χανίων εδώ και μερικούς μήνες παράγουν και συσκευάζουν βιολογικά προϊόντα, τα οποία και διανέμουν μια φορά την εβδομάδα στην Αθήνα πόρτα πόρτα!

Η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι κάτι παραπάνω από θετική για τους νέους παραγωγούς που αξιοποιούν το Διαδίκτυο για να λαμβάνουν παραγγελίες και να ενημερώνουν για τα προϊόντα τους.

Πλέον δεν αρκεί μόνο η δική τους παραγωγή για να ανταποκριθούν στις παραγγελίες και έτσι δημιούργησαν ένα δίκτυο με παραγωγούς βιολογικών από την Κίσσαμο που επίσης διαθέτουν τα προϊόντα τους με το σύστημα «βιοντελίβερι»! «Πριν ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων μας δεν πουλιόταν ή τα δίναμε στους χονδρεμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές και οι καταναλωτές τα αγόραζαν τελικά σε δυσανάλογα υψηλές. Τώρα πλέον ο καταναλωτής μπορεί να παίρνει κατευθείαν σπίτι του κάθε Κυριακή πρωί το κιβώτιο με τα λαχανικά που έχει παραγγείλει», τονίζει ο Κώστας Κρεμμύδας που απασχολείται 12 χρόνια με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.

Σταμναγκάθι, φασολάκια, πιπεριές όλων των ειδών, κρεμμυδάκια, ντοματάκια, πατάτες, μαρούλια, άνηθο, μαϊντανό, μανταρίνια και πορτοκάλια, όλα σχεδόν τα λαχανικά και τα φρούτα, πάντα βιολογικά, διατίθενται στην Αθήνα με το σύστημα πόρτα πόρτα, κατόπιν παραγγελίας. «Άλλα είναι προϊόντα θερμοκηπιακής και άλλα υπαίθριας καλλιέργειας. Η εμπορική διαδικασία είναι πιστοποιημένη στη ΒΙΟΕΛΑΣ και την παραγωγική στη ΔΗΩ», επισημαίνει ο Κώστας. Οι παραγγελίες γίνονται μέσω Ίντερνετ.

Οι παραγγελίες. «Ο καταναλωτής μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μας στο Ίντερνετ biobox. wikidot. com, η οποία ενημερώνεται κάθε Τρίτη για τα προϊόντα που διαθέτουμε. Μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι δεχόμαστε είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είτε τηλεφωνικά είτε με φαξ την παραγγελία. Κάθε Παρασκευή γίνεται η συγκομιδή των προϊόντων, το Σάββατο συσκευάζονται και την Κυριακή το πρωί οι παραγγελίες είναι στην Αθήνα, όπου και γίνεται η διανομή.

Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας γιατί γνωρίζουν ότι τα προϊόντα έρχονται κατευθείαν από τους παραγωγούς, είναι φρέσκα, ποιοτικά και πιστοποιημένα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές είμαστε κατά 20- 25% πιο φθηνοί σε σύγκριση με την αγορά. Για παράδειγμα το σταμναγκάθι, βιολογικό πάντα, το δίνουμε από 9-10 ευρώ, όταν σε ράφια μαγαζιών το βρίσκεις 13- 14 ευρώ».

Ο καταναλωτής μπορεί να παίρνει κατευθείαν σπίτι του κάθε Κυριακή πρωί το κιβώτιο με τα λαχανικά που έχει παραγγείλει

Από το μποστάνι, στο σπίτι σας


Oι δύο νέοι παραγωγοί επισημαίνουν ότι εκτός από τους ίδιους που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές απ΄ ό,τι αν τα έδιναν σε χονδρεμπόρους και οι καταναλωτές έχουν σημαντικά οφέλη από το ντελίβερι των βιολογικών. «Παίρνουν τα φρούτα και λαχανικά της εβδομάδας κατευθείαν στο σπίτι, χωρίς σπατάλη χρόνου.

Πρόκειται για πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά», λένε. Παράλληλα, όμως, και οι ίδιοι οι παραγωγοί έχουν οφέλη από το σύστημα.

Όπως εξηγεί ο κ. Κρεμμύδας, «δουλεύουμε με παραγγελίες. Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες το βράδυ της Παρασκευής και άδειες το βράδυ του Σαββάτου. Ο κόσμος μάς βοηθάει να παραμείνουμε στην περιφέρεια κι εμείς και οι άλλοι παραγωγοί».

Το σύστημα διανομής. Αυτή τη στιγμή η διανομή των προϊόντων, που συσκευάζονται σε κιβώτιο από ανακυκλωμένο χαρτί, γίνεται σε όλο το Λεκανοπέδιο. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο Κώστας «σίγουρα δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε όλους. Το σύστημα διανομής δεν είναι για όλους. Αυτοί που έχουν βιολογικές λαϊκές δίπλα τους σίγουρα θα πρέπει να επιλέξουν αυτές, τους το προτείνω πρώτος, γιατί εκεί θα ψωνίσουν επίσης κατευθείαν από τον παραγωγό».