Είναι μια ιστορία με ναρκωτικά, όπλα και ένοχα μυστικά. Ένα βιβλίο που φέρει μια από τις πιο γνωστές οικογένειες του Τάρπον Σπρινγκς αναμεμειγμένη στην ελληνική μαφία. «Πρόκειται για συκοφαντία, είναι ένα μεγάλο ψέμα», λένε η οικογένεια και οι κάτοικοι της περιοχής. Όμως ο συγγραφέας Κέβιν Πάπας, πρώην έμπορος κοκαΐνης που πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή, εμμένει στους ισχυρισμούς του.


O Κέβιν Πάπας γράφει στο βιβλίο του «Godfather of Νight» («Νονός της νύχτας») ότι μεγάλωσε σε ένα ψέμα. Μέχρι τα 17 του χρόνια το όνομά του ήταν Κέβιν Κάνιγχαμ και νόμιζε, όπως λέει, ότι βιολογικός του πατέρας ήταν ο Αμερικανός Τζιμ Κάνιγχαμ. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, πριν από το θάνατό του ο Κάνιγχαμ αποκάλυψε στον γιο του το μυστικό: ήταν παιδί του Λούκι Πάπας, γόνου μιας επιτυχημένης ελληνικής οικογένειας εστιατόρων στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντας. «Η μητέρα μου δούλευε ως λογίστρια στο εστιατόριό τους και είχε δεσμό με τον Λούκι», λέει σήμερα ο συγραφέας.

Μετά την αποκάλυψη ο Κέβιν Κάνιγχαμ άλλαξε το επώνυμό του σε Πάπας και επί χρόνια αναζητούσε μάταια την αναγνώριση από την ελληνική οικογένεια. Όπως γράφει στο βιβλίο του, ο Λούκι Πάπας δεν ήταν μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ήλεγχε, λέει ο συγγραφέας, την αστυνομία, την τοπική ορθόδοξη εκκλησία, τους πολιτικούς της πόλης και ήταν ένας από τους ισχυρούς άντρες της «ελληνικής μαφίας».

Ο Κέβιν Πάπας γρήγορα στράφηκε στον υπόκοσμο, προσπαθώντας, όπως λέει, να εντυπωσιάσει τον πατέρα του. Έγινε μεγαλέμπορος κοκαΐνης και καταδικάστηκε σε ισόβια. Η ποινή του μειώθηκε σε 14 χρόνια αφού συνεργάστηκε με το FΒΙ. Μια από τις αποστολές του, όπως γράφει, ήταν να καρφώσει τον πατέρα του.

Το βιβλίο του Κέβιν Πάπα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ελληνική κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς. Οι κάτοικοι διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του συγγραφέα, ενώ η οικογένεια αρνείται να ασχοληθεί με το θέμα. «Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε ένα μάτσο ψέματα», λέει στα «ΝΕΑ» η Νάνσι Πάπα, νύφη του Λούκι Πάπα.

Με σήμα τον Μ. Αλέξανδρο. Πριν ακόμα κλείσει τα 20 χρόνια του ο Κέβιν Πάπας έγινε ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές κοκαΐνης στην Ατλάντα. Είχε δημιουργήσει τη Συμμορία των 5 και εισήγε ναρκωτικά από την Κολομβία. Έπειτα τα πουλούσε σε επιχειρηματίες, δικηγόρους, ακόμα και αθλητές. Οδηγούσε Πόρσε και Φεράρι, φορούσε πανάκριβα Ρόλεξ με διαμάντια και έκανε παρέα με μοντέλα του «Ρenthouse». Είχε μαλλιά που έφταναν μέχρι τη μέση του και φουσκωμένους μυς από τη χρόνια χρήση αυξητικής ορμόνης. Όλα τα μέλη της ομάδας του φορούσαν ένα μενταγιόν με το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου χαραγμένο μπροστά. Στην πίσω πλευρά είχε έναν Σπαρτιάτη πολεμιστή. Στα 24 του ο Πάπας συνελλήφθη για εμπόριο 107 κιλών κοκαΐνης. Καταδικάστηκε σε ισόβια. Για να μειώσει την ποινή του ισχυρίζεται ότι άρχισε να συνεργάζεται με τους ομοσπονδιακούς πράκτορες. Του ζήτησαν, όπως γράφει, να αποκαλύψει παράνομες δραστηριότητες της οικογένειας Πάπα.

Τον Αύγουστο του 1991 ο Κέβιν Πάπας συνάντησε τον Λούκι Πάπας στο Τάρπον Σπρινγκς. Επρόκειτο, λέει ο συγγραφέας, να κλείσουν μια συμφωνία για ναρκωτικά. Ο Κέβιν Πάπας πήγε στο ραντεβού καλωδιωμένος. «Πες μου την αλήθεια, έστω μια φορά και δεν θα το αναφέρω ξανά» είπε στον Λούκι Πάπας περιμένοντας την αναγνώριση την εσχάτη στιγμή. «Φυσικά και είμαι ο πατέρας σου…» απάντησε αυτός, σύμφωνα με το βιβλίο. Τότε ο Κέβιν Πάπας ξεκούμπωσε το πουκάμισό του και αποκάλυψε το μικρόφωνο. Δεν μπόρεσε, λέει, να προδώσει τον πατέρα του. Οδηγήθηκε μετά στη φυλακή, όπου πέρασε 14 χρόνια. Η ποινή του μειώθηκε επειδή βοήθησε το FΒΙ σε άλλες υποθέσεις.

«Το βιβλίο είναι ένα σκουπίδι»


«ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με το FΒΙ στο γραφείο της Τάμπα, στη Φλόριντα, αλλά οι αρμόδιοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ιστορία του Κέβιν Πάπας. Στο βιβλίο του ο συγγραφέας δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τη δράση της ελληνικής οικογένειας. Σύμφωνα με τα αρχεία της τοπικής εφημερίδας «St. Ρetersburg Τimes», το 1985 συνελήφθη ο Μάικλ Λούις Πάπας Τζούνιορ, ανιψιός του Λούκι, με την κατηγορία εμπορίας κοκαΐνης αξίας 14.000

δολαρίων. Καταδικάστηκε τότε σε πρόστιμο 50.000 δολαρίων και πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή.

Οι κάτοικοι του Τάρπον Σπρινγκς, μιας πόλης με 8.000

Έλληνες και παράδοση στην αλιεία σπόγγων, διαψεύδουν τους υπόλοιπους ισχυρισμούς του συγγραφέα. «Η οικογένεια Πάπας είναι πυλώνας της κοινωνίας μας», λέει στα «ΝΕΑ» η Αννίτα Πρώτου, πρώην δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς. «Ο Λούκι Πάπας έδωσε δουλειά σε δεκάδες οικογένειες και βοήθησε άλλους τόσους όταν δεν είχαν ιατρική ασφάλιση. Το βιβλίο είναι ένα σκουπίδι. Καλύτερα να μην εμφανιστεί ξανά στην πόλη μας ο συγγραφέας».

Ο Λούκι Πάπας είναι σήμερα 83 ετών και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Ο 26χρονος εγγονός του, Λουκ Πάπας, μίλησε στην εφημερίδα «St. Ρetersburg Τimes» για το βιβλίο που ενοχοποιεί την οικογένειά του. «Δεν έχουμε καμία γνώση των γεγονότων στη ζωή του συγγραφέα», είπε. «Ούτε υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η αποκαλούμενη αυτοβιογραφία του είναι τίποτα άλλο παρά φαντασία».

Ο Κέβιν Πάπας λέει ότι το βιβλίο ήταν η μόνη λύση για να ακουστεί η δική του πλευρά. «Η δύναμη της οικογένειας είναι τόσο μεγάλη στην πόλη που κανείς δεν έδινε βάρος στη γνώμη μου», λέει στα «ΝΕΑ». «Δεν θέλω τα χρήματά τους. Ήθελα μόνο την αναγνώριση του φυσικού μου πατέρα. Ήθελα την προσοχή του, γι΄ αυτό έκανα λάθος επιλογές στη ζωή μου. Ήθελα να του δείξω ότι είχα το αίμα του. Το βιβλίο με βοήθησε να κλείσω αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου και να προχωρήσω».