ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ του για έναν «νέο οδικό χάρτη» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με συγκεκριμένους σταθμούς και με σαφείς δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Άγκυρα για να μην κλείσει η πόρτα της Ε.Ε. θα μεταφέρει σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι «όλα τα εργαλεία είναι στο τραπέζι», ωστόσο είναι σαφές, λένε διπλωματικές πηγές, ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Λευκωσία επιθυμούν να «παγώσει» επ΄ άπειρον η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Γι΄ αυτό αναζητούν εναλλακτικές στρατηγικές εν όψει του κρίσιμου για το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Ήδη, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας έχουν μιλήσει για την ανάγκη ενός «νέου οδικού χάρτη για την Τουρκία», ένα «νέο Ελσίνκι», στο οποίο θα περιλαμβάνονται σαφείς δεσμεύσεις της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Κύπρο. Δεν είναι λίγοι όσοι ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως προσπάθεια να δοθεί πίστωση χρόνου στην Τουρκία, αλλά με όρους. Ποιοι θα είναι οι όροι αυτοί, μένει να φανεί και, σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθούν σήμερα ανάμεσα στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Κύπριο Πρόεδρο, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους εν όψει του Δεκεμβρίου.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ο «οδικός χάρτης» για την Τουρκία θα μπορούσε να έχει πολλές μορφές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δίνει παράταση χρόνου στην Άγκυρα, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των διμερών διαφορών Ελλάδας- Τουρκίας και εφόσον αυτό δεν εκπληρωθεί παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ενδεικτική, πάντως, της αμφιθυμίας των 27 γύρω από το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι η δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών του Δεκεμβρίου 2006 δεν υπονοεί ότι το τρέχον έτος συνιστά «καταληκτική προθεσμία» για την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Το Κυπριακό, πάντως, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν στην τηλεφωνική τους συνομιλία τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχουν στον Λευκό Οίκο στις 29 Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.