Στοιχεία που συνδέουν τους 4 συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς με τις βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, το σπίτι της Λούκας Κατσέλη και το σπίτι του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη έδειξε η εργαστηριακή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί είχαν κατασκευαστεί από όμοια ή παρόμοια υλικά με εκείνα που βρέθηκαν στο σπίτι του ενός εκ των συλληφθέντων, στο Χαλάνδρι.

Η Αντιτρομοκρατική που έχει στα χέρια της εικοσάχρονους βομβιστές εκτιμά ότι «μπορεί να την οδηγήσουν στη σύλληψη σκληρών τρομοκρατών». Οι συλληφθέντες είναι όλοι γεννημένοι το 1988 και το 1989. Οι τρεις νεαροί είναι σπουδαστές ιδιωτικών σχολών (οι δύο εξ αυτών μάλιστα, με καλλιτεχνικό αντικείμενο), ενώ η κοπέλα είναι φοιτήτρια στο Λονδίνο. Όλοι τους προέρχονται από οικογένειες μέσου και υψηλού εισοδήματος και σύμφωνα με τις περιγραφές γνωστών και γειτόνων τους ποτέ δεν είχαν δώσει αφορμή για αρνητικά σχόλια. Αυτήν τη στιγμή πάντως βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο και σήμερα οδηγούνται στον εισαγγελέα με βασική κατηγορία αυτή της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Από τον Μάιο

Η παρακολούθηση των συλληφθέντων, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχε αρχίσει από τον Μάιο του 2008 ύστερα από επίθεση με γκαζάκια σε πολυκατάστημα. Όπως υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, «ειδικά οι τρεις νεαροί είχαν δημιουργήσει στενές σχέσεις με τον χώρο των αντιεξουσιαστών και κινούνταν στον χώρο των Εξαρχείων και υπήρχε μια διακριτική παρακολούθησή τους». Το περασμένο Ιανουάριο ύστερα από τη δολοφονική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα εναντίον αστυνομικών στο υπουργείο Πολιτισμού, οι 2 από τους συλληφθέντες είχαν προσαχθεί αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν είχε προκύψει τίποτα εις βάρος τους, ενώ η Αστυνομία πραγματοποίησε έλεγχο και στα σπίτια τους. Το σπίτι στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι βρισκόταν επίσης σε διακριτική παρακολούθηση από την αστυνομία καθώς αρκετοί από τους αντιεξουσιαστες που βρίσκονται στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής το επισκέπτονταν συχνά. Η Αστυνομία υποστηρίζει μάλιστα ότι οι συλληφθέντες ανήκαν σε κύκλο αντιεξουσιαστών που τοποθετούσαν γκαζάκια σε τράπεζες και δημόσια κτίρια, στο πρότυπο ιταλικών αναρχικών ομάδων και σταδιακά πέρασε στην κατασκευή βομβών μικρής ισχύος με πυρίτιδα.

Εκρηκτική ύλη σε κάδο

Τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες της Αντιτρομοκρατικής, ένας από την ομάδα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων μια σακούλα στην οποία βρέθηκαν υπολείμματα εκρηκτικής ύλης και καλωδίων. Οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση του σπιτιού ειδοποίησαν την Αντιτρομοκρατική. Η αρχική απόφαση ήταν να πραγματοποιηθεί αστυνομική επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης. Αποφασίστηκε τελικά νέα αναμονή.

Στη βομβιστική επίθεση στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίζεται φέρεται να συμμετείχε ο ένας από τους 4 συλληφθέντες. Μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού δόθηκε το πράσινο φως για την παράλληλη επιχείρηση σε Χαλάνδρι και Γαλάτσι όπου αρχικά προσήχθησαν 5 άτομα, από τα οποία το ένα αφέθηκε τελικά ελεύθερο. Ιδιαίτερα κρίσιμη για την Αστυνομία ήταν η μαρτυρία πολίτη που περιέγραψε έναν νεαρό ο οποίος είχε μπλοκάρει με χαρτί την πόρτα της εισόδου στην πολυκατοικία της οδού Τσακάλωφ, όπου κατοικεί η κ. Κατσέλη, προκειμένου να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή. Η περιγραφή ταίριαξε με τον ύποπτο και η επιχείρηση άρχισε.

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Στοιχεία που συνδέουν τις βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια Π. Χηνοφώτη, Λ. Κατσέλη και στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης έχει η ΕΛ.ΑΣ.

Υλικά και στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στη «Σέχτα»

ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ εντοπίστηκε βόμβα έτοιμη προς χρήση μέσα σε κατσαρόλα, η οποία, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική είναι ίδια με εκείνη που τοποθετήθηκε στο σπίτι της κ. Κατσέλη. Επίσης κατασχέθηκαν εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών, ποσότητες εκρηκτικής ύλης, σχεδιαγράμματα από υποψήφιους στόχους, αναφορές με τις αλλαγές βάρδιας αστυνομικών που φρουρούν στόχους, ενώ κατασχέθηκαν και 3 υπολογιστές προκειμένου να εξετασθεί το περιεχόμενό τους:

σημειώνεται ότι οι προκηρύξεις της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς δημοσιοποιούνταν στο Διαδίκτυο. Στο Γαλάτσι όπου συνελήφθη ο 20χρονος Π. Μ. βρέθηκαν 3.800 ευρώ τα οποία ήταν κρυμμένα στον πάτο μιας φιάλης υγραερίου. Η προέλευση των χρημάτων δεν δικαιολογήθηκε, ενώ ακόμη βρέθηκαν ένα πιστόλι-μπρελόκ, εργαλεία και εξαρτήματα συναρμολόγησης εκρηκτικών μηχανισμών. Στην Αντιτρομοκρατική επικρατεί υπεραισιοδοξία πως η σύλληψη των 4 θα οδηγήσει και στη σύλληψη και άλλων τρομοκρατών και ενδεχομένως στα ίχνη της Σέχτας Επαναστατών. Η προσδοκία της Αντιτρομοκρατικής είναι πως κάποιος από τους 4 θα σπάσει και θα αποκαλύψει ονόματα και άλλων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ., είναι τουλάχιστον 10 άτομα, και κυρίως των ανθρώπων που τους στρατολόγησαν και τους έμαθαν να κατασκευάζουν τις βόμβες.

«Καλά δασκαλεμένα άτομα» που αρνούνται να δώσουν αποτυπώματα

«Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ που δίνουν από την παραμονή τους στην Αντιτρομοκρατική είναι πως πρόκειται για καλά «δασκαλεμένα» άτομα», που στρατολογήθηκαν στην εγχώρια τρομοκρατία και θέλουν να εμφανίσουν το πρόσωπο του αποφασισμένου τρομοκράτη», υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής, που συμπληρώνει: «Φαίνεται πως τους είχε υποδειχθεί ακόμη και το πώς θα αντιδρούσαν σε περίπτωση σύλληψης και αυτό δείχνει συμμετοχή σε έναν ευρύτερο χώρο». Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, οι συλληφθέντες δεν είναι καθόλου συνεργάσιμοι με τις αστυνομικές αρχές, αρνούνται να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα κρατώντας σφιχτά δεμένα τα χέρια τους και επαναλαμβάνουν πως «είναι μηδενιστές και θα τα πούμε όλα στο δικαστήριο». Εξαίρεση αποτελεί η στάση της κοπέλας, η οποία ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει τίποτα για τη βόμβα και την εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στο συγκεκριμένο σπίτι, αφού η ίδια πήγε εκεί προκειμένου να συναντήσει τον φίλο της.

Συγκρούσεις και μολότοφ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΑ επεισόδια με συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, έγιναν χθες στα Εξάρχεια, έξω από το αστυνομικό τμήμα και στην πλατεία. Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά το τέλος εκδήλωσης διαμαρτυρίας στην πλατεία με αίτημα την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή και την απαγόρευση χρήσης χημικών.

Τα επεισόδια πήραν έκταση, ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους, μέχρι που αστυνομικοί των ΜΑΤ απώθησαν τους νεαρούς στην Πλατεία Εξαρχείων. Ακολούθησαν και άλλες συμπλοκές.