ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από την πράσινη οικονομία, υποστήριξαν χτες οι Οικολόγοι Πράσινοι σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου ζητώντας την ψήφο συνείδησης των πολιτών. Παράλληλα, άσκησαν σκληρή κριτική τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματικές τις πολιτικές τους ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, εφόσον φυσικά το κόμμα μπει στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία 100.000 πράσινων θέσεων εργασίας, ανέφεραν τα εξής παραδείγματα: ειδικοί αλλά και εργάτες που θα κάνουν μονώσεις σπιτιών και χώρων εργασίας, ελεγκτές κτιρίων για τη σπατάλη ενέργειας, επιστήμονες αλλά και εργάτες που θα τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα στις ταράτσες των σπιτιών και των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, αρχιτέκτονες, κατασκευαστές, μηχανικοί που θα κτίζουν βιοκλιματικά κτίρια, χιλιάδες εργαζόμενοι στην κατασκευή και συντήρηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων γεωθερμίας, πολλές δουλειές για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την καθημερινή λειτουργία ηλεκτρικών τρένων για όλη την Ελλάδα, και πλοίων με πιο σύγχρονες μηχανές, δουλειές για τον σχεδιασμό, τη φύτευση και συντήρηση των πάρκων και ταρατσών, τον αγροτουρισμό, τη βιολογική γεωργία και τη διαχείριση απορριμμάτων. Ασκώντας κριτική στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είπαν χαρακτηριστικά:«Έχουμε ένα βαρέλι που είναι τρύπιο και συζητάμε αν θα γεμίσει με νερό από γεώτρηση ή αφαλάτωση. Τα εργαλεία που προτείνουν τα κόμματα έχουν δοκιμαστεί για δεκαετίες και δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κρίση που είναι και κοινωνική και οικονομική και περιβαλλοντικήκλιματική, αλλά ούτε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας». Σε ό,τι αφορά πάντως το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, επανέλαβαν την πάγια θέση τους η οποία είναι πως δεν απορρίπτουν τίποτε, αλλά ξεκαθάρισαν ότι χρειάζεται διάλογος με τα άλλα κόμματα για να φανούν τα σημεία της σύγκλισης.

Αίσθηση προκάλεσε η παρομοίωση που έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, ο ένας εκ των δύο εκπροσώπων Τύπου του κόμματος, παραλληλίζοντας το κόμμα του με «ώριμο φρούτο της εποχής μας». Και επισημαίνει πως «εμείς λέμε αυτά που θα ήθελαν να πουν και δεν είχαν τον τρόπο να το κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε αλλαγές που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, κι αυτό δεν το βάζουμε απλώς στις προεκλογικές μας προτάσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θέλουμε να είμαστε ο σπόρος για να αλλάξει η πολιτική και το πολιτικό σύστημα. Είναι σαν τα αρωματικά βότανα, που βάζουμε στο ζεστό νερό και αλλάζουν τη γεύση του. Και λέμε καθαρές κουβέντες», τόνισε.

Προτάσεις για τη μείωση της φτώχειας

●Συνεταιρισμούς παραγωγών- καταναλωτών για απευθείας διακίνηση, κυρίως βιολογικών τροφίμων.

●Εναλλακτικές Τράπεζες στα πρότυπα της ιταλικής Βanca Εtica.

●Τοπικά δίκτυα εξωχρηματικών ανταλλαγών (L.Ε.Τ.S.), όπου ανταλλάσσονται απευθείας χωρίς χρήματα υπηρεσίες όπως επισκευές συσκευών, ιατρικές ή νομικές υπηρεσίες, φύλαξη παιδιών, ιδιαίτερα μαθήματα.

●Θεσμούς ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, με αφετηρία την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων.

●Αστικούς κήπους με ατομικές ή συλλογικές καλλιέργειες ειδών διατροφής για αυτοκατανάλωση, σε ακάλυπτους πολυκατοικιών, ταράτσες, μπαλκόνια, αυλές, ή άκτιστα οικόπεδα.