Όλες οι λεπτομέρειες για την απόσυρση αυτοκινήτων

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2009 20:10 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23/09/2009 20:17 |

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την ειδικότερη διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης των οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας ή μεγάλης ηλικίας και τον τρόπο καταβολής των οικονομικών κινήτρων για την απόσυρση, αλλά και για την αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Τα κίνητρα απόσυρσης θα κλιμακώνονται με βάση την κατηγορία και τον κυβισμό του οχήματος που αποσύρεται, δήλωσε ο κ. Γιώργος Σουλφιάς.

Διαδικασία απόσυρσης

Συγκεκριμένα:

· Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

1. Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας ή εγκεκριμένους χώρους συλλογής οχημάτων, για τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στο www.edoe.gr ή στο τηλέφωνο 210-6899039). Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής του προς απόσυρση οχήματος.

2. Μέσα σε οκτώ ημέρες η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα οικεία μητρώα, διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

3. Μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.

4. Αυτή η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας, με την οποία να δηλώνεται ότι το προς απόσυρση όχημα πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- να κινείται αυτοδύναμα,

- να φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και

- να είναι πλήρες αμαξώματος.

· Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:

1. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο φορτηγό σε Εγκατάσταση Επεξεργασίας και στη συνέχεια λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής του προς απόσυρση φορτηγού από την Εγκατάσταση Επεξεργασίας. Στη βεβαίωση παραλαβής πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι το όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και είναι πλήρες αμαξώματος.

2. Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού καταθέτει σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη βεβαίωση παραλαβής μαζί με κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του φορτηγού από τα οικεία μητρώα. Ακολούθως, εντός τριών εργάσιμων ημερών, η ως άνω Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει την μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του φορτηγού.

3. Αυτή η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την παροχή στον ιδιοκτήτη του οικονομικού κινήτρου της απόσυρσης και το προβλεπόμενο ποσό καταβάλλεται από την αρμόδια ΔΟΥ.

Εξαιρούνται από τη διαδικασία απόσυρσης τα οχήματα, τα οποία δεν πληρούν τις παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις καθώς και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

· Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:

1. Να έχει ακολουθηθεί η ως άνω προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης του παλιού οχήματος.

2. Να έχει προηγηθεί η αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.

3. Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.

4. Το προς πληρωμή ποσό επιδότησης, καταβάλλεται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ».

12
katerina Antoniou
07/04/2010 15:08
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ? ΕΧΩ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 2 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ! ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΕ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ, ΕΦΟΡΙΕΣ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ! ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ????????????????????
καραβα μαρια
28/03/2010 01:31
ξερετε ποτε θα παρουμε τα χρηματα της αποσυρσης? εχω δωσει το αυτοκινητο μου απο τις 10/10/2009 και εκανα αγορα νεου, εχω καταθεσει τα εντυπα και για την 1η και την 2η φαση απο τις 4/12/2009 ακομα φως δεν εχω δει.....
ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
08/03/2010 19:51
τελικα ξερει κανενας ποτε θα παρουμε τα ερημα τα χρηματα??????
ραφαηλ
14/01/2010 21:43
θελω τα 1000 επειγοντως πρεπει να πληρωσω τα ενοικια στην αθηνα.ποτε θα το συζητησουν στην βουλη αυτοι οι αγιοι βουλευτες?οταν τα βαλουν θα τους κανω αγαλμα στο σπιτι μου.χ0α00χα0χ0αχ0α0χαχ0αχ0α0χα0χ
ΠΕΠΠΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
17/11/2009 10:20
ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΑ 1000 € -ΕΧΩ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΑΠΟ 30-9-2009 ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ.
ΜΑΣΤΡΟΚΑΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
30/10/2009 19:12
γιατι να περιμενο τα χαρτια απο την εφορια κ να μην μπορω να προβω αμεσωσ στην αγορα νεου αυτικινητου?οταν το αποσυρο πρεπει να παρω αμεσα αυτοκινητο αλλα με καθυστερουν τα γραφειοκρατικα οποτε τα 1000 ευρω μου τα τρωνε τε ενοικιαζομενα αυτοκινητα
μιχαλης μπιχτινης
23/10/2009 00:39
ολα τα παλια αυτοκινητα ειναι παρατιμενα οποτε οποτε ο κοσμος δεν πληρωνε τα τελη......αρα κι απο κι θα βγαλουν!!!!!
spiros
28/09/2009 01:18
εγω ψιλοκαλο το βλεπω το μετρο
γιωργος κορμαλος
27/09/2009 23:44
ελλας το μεγαλειο σου....απο χιο ειμαι και για να αποσυρω το σαραβαλλακι μου πρεπει να παω αθηνα η μυτιληνη,οποτε ποιο το κερδος????παλι οι εφοπλιστεσ θα τα τσακοσουνε οπωσ και οι εμποροι.
ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
25/09/2009 12:01
ΜΕΓΑΛΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΚΡΙΣΗΣ .
ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΕ Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ
ΚΑΤΑΛΥΤΩΝ ΜΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΕΩΣ 1.000
ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΚΑΤΑ 50%
- Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ , ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ .
gmach
24/09/2009 03:50
Είναι απαράδεκτο να αποσύρουμε αυτοκίνητα που έχουν ήδη αποσυρθεί! Στόχος έιναι να αποσυρθούν αυτοκίνητα που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν κ ρύπαιναν την ατμόσφαιρα κ οχι αυτοκίνητα που βρίσκονται παρατημένα σε μάντρες και δεν χρησιμοποιούνται (αυτά είναι ήδη εκτός κυκλοφορίας). Ο κάθε υποψήφιος αγοραστής μπορεί να επισκεφτεί μια μάντρα παλιών αυτοκινήτων, να αγοράσει ένα σαράβαλο κ στην συνέχεια να επωφεληθεί των οικονομικών κινήτρων. Μια τέτοια κίνηση απαίχει πολύ από τον αρχικό στόχο που σύμφωνα με το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης είναι η “Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης”.
Δοξάστε τους!
23/09/2009 23:39
Η τελευταία πράξη του Σουφλιά υπέρ των εμπόρων ΙΧ!
Καληνύχτα και ο επόμενος εύχομαι υπέρ των ΜΜΜ...