Η ηχορρύπανση ανεβάζει την πίεση

Σοβαρές παρενέργειες στη σωματική και ψυχική υγεία προκαλούν τα υψηλά επίπεδα θορύβου στις ελληνικές πόλεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2009 07:00 |
 Η ηχορρύπανση ανεβάζει την πίεση

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει υπέρταση διατρέχει σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες που ζουν σε μεγάλες πόλεις λόγω της έκθεσης σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας για τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στην υγεία και τις μετρήσεις που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και σε μεγάλους δήμους της χώρας.

Όμως οι αρνητικές συνέπειες των πολλών ντεσιμπέλ δεν σταματούν εδώ: μαθησιακά προβλήματα, μειωμένη απόδοση, κόπωση, επιθετικότητα, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδία είναι μερικές μόνο επιπτώσεις του θορύβου της πόλης. Σύμφωνα με έρευνα σουηδικού πανεπιστημίου σε δείγμα 28.000 ατόμων, ο κίνδυνος εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξάνει κατά 90% όταν ο μέσος θόρυβος φτάνει και ξεπερνά τα 64 ντεσιμπέλ και κατά 25% όταν βρίσκεται στη ζώνη των 60-63. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πρόκειται για ανησυχητικά αποτελέσματα καθώς η ηχορρύπανση προκαλεί στρες το οποίο οδηγεί στην υπέρταση, που με τη σειρά της αυξάνει τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Μάλιστα, όπως φάνηκε στην έρευνα, από τις συγκεκριμένες επιπτώσεις του θορύβου επηρεάζονται περισσότερο οι ηλικίες κάτω των 60.

«Περίπου 45% του πληθυσμού των αστικών κέντρων είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο έντασης πάνω από 65 ντεσιμπέλ», λέει στα «ΝΕΑ» ο επίκουρος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιώργος Καμπουράκης. Ακόμη αναφέρει ότι οι πλέον θορυβώδεις περιοχές είναι αυτές που διατρέχονται ή εφάπτονται με κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Πατησίων, η Αχαρνών, η λεωφόρος Κηφισού και πολλές ακόμα. «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σε όλους τους μεγάλους δρόμους της Αθήνας τα επίπεδα θορύβου είναι πάνω από 65 ντεσιμπέλ από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Κατά τη γνώμη μου, η μακρόχρονη έκθεση σε στάθμη θορύβου από 63 ντεσιμπέλ και πάνω ενέχει σοβαρά προβλήματα», εξηγεί ο κ. Καμπουράκης, που διεξάγει τις έρευνές του στο εργαστήριο Ακουστικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας ΜΜΕ.

Όπως επεσήμανε σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο επικεφαλής του Τμήματος Καταπολέμησης Θορύβου του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Νίκος Καραμέρος, το 55-60% των κατοίκων 29 μεγάλων δήμων της χώρας- ανάμεσά τους Αθήνα, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Κορυδαλλός, Αιγάλεω, Νέα Λιόσια, Νέα Σμύρνη, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Χαλάνδρι και Πειραιάς- είναι εκτεθειμένοι σε «αρκετά υψηλά επίπεδα θορύβου».

Η ηχορρύπανση δεν φαίνεται να υποχωρεί ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες: «Ο μέσος όρος τιμών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες ελαττώνεται κατά 5 ντεσιμπέλ», λέει ο κ. Καμπουράκης. Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για έναν καλό ύπνο στη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα θορύβου μέσα στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 35 ντεσιμπέλ. Από στοιχεία μετρήσεων προκύπτει ότι ο δείκτης θορύβου νύχτας σε σταθμό μέτρησης στην Αρτέμιδα το 2004 ανερχόταν στα 59 ντεσιμπέλ και στο Κορωπί τα 52, ενώ το 2006 έφτανε τα 57,5 στην Αρτέμιδα και τα 60,2 στο Κορωπί.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι ενώ οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει σχέδιο καταπολέμησης του θορύβου, μόλις τον προηγούμενο Ιούλιο- δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά την ευρωπαϊκή προθεσμία- υπογράφηκε η απόφαση για τη δημιουργία στρατηγικών χαρτών θορύβου σε πολεοδομικά συγκροτήματα με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι επεισόδια ηχορρύπανσης από 90 ντεσιμπέλ και άνω επηρεάζουν το παρασυμπαθητικό σύστημα με αποτέλεσμα να στρεσάρεται υπερβολικά ο οργανισμός. Όπως ανέφερε σε ημερίδα του ΤΕΕ η ιατρός κ. Χ. Καραγεωργίου, τριετής έρευνα σε σπουδαστές πανεπιστημίου έδειξε ότι «θόρυβος του ύψους των 70 ντεσιμπέλ προκαλεί σταθερά μείωση της προσαγωγής 02 στο μυοκάρδιο. Επιπλέον, σε μελέτη μαθητών σχολικής ηλικίας που εξετίθεντο σε ηχορρύπανση η αρτηριακή πίεση βρέθηκε υψηλότερη 2-3 mm στήλης υδραργύρου σε σύγκριση με άλλα παιδιά με χαμηλότερης εντάσεως έκθεση θορύβου. Η συχνότητα εξάλλου καρδιαγγειακών παθήσεων είναι συχνότερη σε άτομα που ζουν κοντά σε αεροδρόμια με έκθεση σε άνω των 70 ντεσιμπέλ επίπεδα».

Τα δίκυκλα
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, μεγάλο μέρος του κυκλοφοριακού θορύβου οφείλεται στα δίκυκλα- στην Ελλάδα αντιστοιχούν 122 δίκυκλα ανά 1.000

κατοίκους ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανέρχεται στο μισό. Ειδικότερα, το μεταφορικό έργο που επιτελείται με μοτοσυκλέτες και μοτοποδήλατα στη χώρα μας φτάνει το 10,8%, ενώ σε άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία ανέρχεται στο 3,2% και στην Ιταλία στο 7,5%. «Τα βαρέα οχήματα επίσης ευθύνονται για τον κυκλοφοριακό θόρυβο», συμπληρώνει ο κ. Καμπουράκης και επισημαίνει ότι στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν κυρίως στην Κηφισού και τη Βουλιαγμένης.

45%
του πληθυσμού είναι εκτεθειμένο σε θόρυβο άνω των 65 ντεσιμπέλ

Σε κλοιό θορύβου τα σχολεία κοντά στο αεροδρόμιο

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ τον στρατηγικό χάρτη θορύβου, στην άμεση και ευρύτερη περιοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών 2.294 άτομα βρίσκονται εκτεθειμένα στη ζώνη των 60-65 ντεσιμπέλ από το σύνολο των 64.364 που κατοικεί μόνιμα στην περιοχή. Ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, 192 άτομα εκτίθενται σε θόρυβο 55-60 ντεσιμπέλ. Η έκταση στην οποία κυριαρχεί ηχορρύπανση από 65 ντεσιμπέλ και άνω ξεπερνά τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα (στα 240 τετρ.

χλμ. ανέρχεται η συνολική επιφάνεια που επηρεάζεται ηχητικά από τη δραστηριότητα του αεροδρομίου).

Από τις μετρήσεις προκύπτει πως ο δείκτης θορύβου ημέρας- εσπέρας- νύχτας σε δύο σχολεία (1ο Δημοτικό, Ενιαίο Λύκειο) και έναν παιδικό σταθμό της Αρτέμιδας βρίσκονται στη ζώνη των 55-60 ντεσιμπέλ. Σύμφωνα με τον επιθεωρητή Υγείας κ. Πάνο Χαλαζωνίτη, η συνομιλία σε τέτοια επίπεδα θορύβου είναι ευκρινής σε απόσταση κάτω των 2,2 μέτρων. Επιπλέον, ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός, το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Ραφήνας εντοπίζονται στη ζώνη των 50-55 ντεσιμπέλ, όπου η ευκρίνεια των συνομιλιών με κανονική ένταση φωνής περιορίζεται στα 4 μέτρα. Πάντως, η μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα σε όλους τους ευαίσθητους δέκτες της ευρύτερης περιοχής μετρήθηκε σε εκκλησία στην Αρτέμιδα όπου ο δείκτης θορύβου έφτανε τα 63 ντεσιμπέλ.

Η μελέτη
Επισημαίνεται ότι επιδημιολογική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 89 σχολεία γύρω από αεροδρόμια (Μαδρίτης, Άμστερνταμ, Λονδίνου) στην οποία μετείχαν 2.010 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών κατέγραψε ισχυρή αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην έκθεση των μαθητών στον θόρυβο των αεροπλάνων και στη διαδικασία ανάγνωσης- κατανόησης κειμένου. Επιπλέον μελέτη που έγινε στη Γαλλία για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος διαπίστωσε ότι έπειτα από έναν χρόνο έκθεσης στον θόρυβο κατά τη διάρκεια μαθήματος οι μαθητές παρουσίασαν αδυναμίες στην προσπάθεια λύσης προβλημάτων και αντιμετώπισης διαγωνισμάτων που απαιτούσαν προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολιτική Αεροπορία δεν εκδίδει πιστοποιητικά ήχου στα κτίρια που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, και αυτό παρά την ηχορρύπανση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Οι περισσότερες καταγγελίες που δέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη για ηχορρύπανση αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως μπαρ και καφετέριες που βγάζουν τα μεγάφωνα σε υπαίθριους χώρους όπου υπάρχουν τραπεζάκια. Μάλιστα, ενώ οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε εντός 15 ημερών από την τρίτη μήνυση να σφραγίζουν τα καταστήματα, διαπιστώνεται ότι είτε δεν το κάνουν καθόλου, είτε περιμένουν να περάσει η περίοδος της καλοκαιρινής αιχμής. Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το νομικό πλαίσιο στον τομέα της καταπολέμησης θορύβου είναι ιδιαίτερα ελλιπές, ενώ ως παράλογο των κανονισμών αναφέρουν ότι η άδεια μουσικής για μπαρ και καφετέριες δεν απαιτεί ηχομόνωση του καταστήματος.

17
coffyman
23/09/2009 17:50
ΤΟ πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι κατα τη γνώμη μου χειρότερο κ σοβαρότερο για τη δημόσια υγεία απο ότι η συμβατική ρύπανση του περιβάλλοντος. Προσωπικά έχω έρθει σε "σημείο βρασμού" να κάνω φόνο στον γείτονα μου λόγω της απαράδεκτα δυνατής μουσικής που βάζει τις πιο ακατάλληλες στιγμές της μέρας. Μεγαλύτερ φθορά απο εκείνη της ψυχικής υγείας υπάρχει άραγε?
μηδεν
23/09/2009 16:32
Μόνο από το θόρυβο της πόλης η υπέρταση !!! Ε,όχι δα !!! Και τι γίνεται με αυτά που γράφουν οι εφημερίδες,λένε τα ραδιόφωνα και δείχνει η τηλεόραση; Αυτά δεν προκαλούν υπέρταση;;;
ττΠοκ
23/09/2009 16:08
Την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να θορυβήσουμε ας σκεφτούμε :

-Μήπως κάποιος γείτονας είναι άρρωστος και κοιμάται;

-Γιατί να μη συμβάλλω κι εγω ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη η πόλη μου;
ΓΣ
23/09/2009 14:59
Όπως σε όλους τους τομείς της ζωής μας έτσι και αυτός της ποιότητας έχει φτάσει στο ναδίρ! Η ηχορύπανση συντελεί σε μεγάλο βαθμό στην ολοένα κ αυξανόμενη υποβάθμιση αυτής. Είναι τραγικό πως κανείς πλέον (πολίτες-κράτος) δεν ενδιαφέρεται για τις ωρες και ημέρες κοινής ησυχίας. Ο καθένας κάνει ότι θέλει και όποτε θέλει. Προς ενημέρωσή σας, οι ώρες κοινής ησυχίας είναι 3-5 μ.μ και 11μμ-7πμ της καθημερινές.Δηλ. κάποιος μπορεί ακόμα και στις 11 το βράδυ να χρησιμοποεί τροχό, να καρφώνει κ.λ.π. Αν είναι δυνατόν! Και το αναφέρω αυτό καθώς γείτονάς μου επί 1 εβδομάδα και μέχρι τις 12 το βράδυ έκανε τα παραπάνω χωρίς να νοιάζεται για κανέναν αλλά και χωρίς να μιλάει και κανένας. Μάλιστα η σιωπή του κόσμου φαντάζει φυσιολογική αφού από παντου βομβαρδιζόμαστε (σειρές-ταινίες-συνομιλίες -διαφημίσεις)ούτως ώστε να μας αρέσει ο δυνατός ήχος, η φασαρία, η ασύδοτη αίσθηση ελευθερίας(αφού όποτε θέλεις κάνεις τα πάντα χωρίς να τιμωρήσαι ) και πάει λεγοντας. ''Οποιος μπορεί να φύγει απο αυτό το έκτρωμα που λέγεται Αθήνα είναι ευτυχής, εκτός κι αν διαμένει από Δροσιά και πάνω και από Σαρωνίδα και κάτω. Διαφορετικά είμαστε καταδικασμένοι να εκτιθέμεθα στην ασταμάτητα αυξανόμενη ηχορύπανση με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον άμεσα η ζωή μας
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
23/09/2009 14:11
EGO KATALABA GIA PROTH FORA THN TERASTIA DIAFORA STHN YGEIA MOU OTAN EGKATELEIPSA PROSFATA THN ATHINA KAI EGKATASTATHIKA MONIMOS STIS AZORES. GIA PROTH FORA SE OLA MOU TA XRONIA (69 XRONON) MBORESA NA DIORTHOSO THN POIOTHTA TOU YPNOU MOU, NA RIXO THN YPERTASH, NA KATAPRAYNO TA NEVRA MOU KAI NA MEINO ENTELOS ELEFTHEROS APO HMIKRANIES. STHN ATHINA OI KORNES TON AFTOKINHTON, TA MHXANAKIA, OI FONES, OI BRISIES, O THORYBOS APO KOMBRESER, OI EPITHETIKOI GEITONES, OI FONES TOU OXLOU KAI TO TROMERO KAFSAERIO ME EIXAN KANEI ARROSTO. OTAN EFTHASA STIS AZORES HTAN H PROTH FORA POU TA AFTIA MOU AKOUSAN TA TRAGOUDIA POULION SE OLO TO MEGALEIO TOUS, TO OMORFO KYMA XORIS TA ENOXLHTIKA MHXANAKIA OPOS GINETAI STIS ELLINIKES PARALIES KAI TIS PANEMORFES MELODIES TOU DASOUS. MOU EINAI DYSKOLO NA SAS PERIGRAPSO THN DIAFORA POIOTHTAS ZOHS, ALLA THA HTHELA NA PAROTRYNO OLOUS OSOUS EXOUN BARETHEI THN ASXHMIA TON ELLINIKON POLEON, NA FYGOUN KAI NA EGKATASTATHOUN SE OPOIO MEROS THS EVROPAIKHS ENOSHS PISTEVOUN OTI KANEI KALO STHN YGEIA TOUS. EDO STIS AZORES ZOUN POLLOI ELLINES POU ANAKALYPSAN TON POLITISMENO TROPO ZOHS KAI BELTIOSAN SHMANTIKA THN POIOTHTA THS YGEIAS TON. OLOI EXOUME PODHLATA, POLLOI APO MAS EXOUME HLEKTRIKA PODHLATA GIA TIS MEGALES APOSTASEIS KAI TIS ANHFORES KAI OI PERISSOTEROI ASXOLOUMETHA ME TON ATHLHTISMO STHN PANEMORFH FYSH POU MAS PERIBALLEI.
ηγφδ
23/09/2009 13:21
Είναι μερικοί που νομίζουν ότι βρίσκονται μόνοι τους στην πόλη μην υπολογίζοντας ότι ο άλλος θέλει να ξεκόυραστεί ή να συγκεντρωθεί.Μαρσάρουν,μιλάνε δυνατά,θυμούνται να κρεμάσουν το κάδρο στις 4 το μεσημέρι ή στις 2 το βράδυ.Άλλα βάζουμε πάνω απ'' όλα την πάρτυ μας και ας έχει πονοκέφαλο ο γείτονας ή ας προσπαθεί να διαβάσει ο απένταντι.

Επίσης το 3-5 που είναι οι ώρες κοινής ησυχίας πλέον δε μας καλύπτει με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις επαγγελματικές υποχρεώσεις.Ποιος εργαζόμενος είναι πλέον στις 3 στο σπίτι του ώστε να προλάβει να ξεκουραστεί μέχρι τις 5;
ΜΙΧΑΛΗΣ
23/09/2009 13:15
ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΟΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΜΕΝΕΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΠΡΟΣΕΞΕΙ;ΠΟΙΟΣ ΕΔΩΣΕ ΕΓΓΡΙΣΗ ΤΥΠΟΥ;ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΚΤΕΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ...ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΛΑΙΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ;
S
23/09/2009 13:00
TA PODHLATA MIA XARA EINAI ALLA POU NA PAS STIN ATHINA?EDO DEN MPOROUME NA PERPATHSOUME!!
SKILOPLIKTOS
23/09/2009 12:59
EXO MIA GEITONISA POU EXEI 2 MEGALA SKILIA SE ENA DIAMERISMA STOUS AMPELOKIPOUS .KATHE FORA POU GOUSTATROUN GABGIZOUN KAI MAS XIPNANE..OTAN TIS EIPA NA TA EXEI MESA MOU EIPE OTI DE MOU ARESOUN TA ZOA KAI EIMAI APOLITISTOS..OLA EINAI THEMA NOMON KAI EPIBOLHS TOUS KATI POU AUTI H XORA EXEI SOBARO PROBLHMA
KOUFAMARA
23/09/2009 12:56
O THORIBOS PROKALEITAI APO TA DIKIKLA ME TIS BGALMENES EXATMISEIS KAI TA FORTIGA..AN PATE STIN AGGLIA THA DEITE OTI POLLES FORES ELEGXOUN TROXOFORA GIA EPIPEDA THORIBOU!POTE EXEI GINEI EDO AUTO?O KATHE KOMPLEXIKOS BGAZEI TIN EXATMISH GIA MAGIA..KAI KANEIS DEN TOU LEEI KATI
M. ENETOS
23/09/2009 11:34
ΠΟΔΗΛΑΤΟ, οχι δεν ειναι το καταληλοτερο. Λενε οι οικολογοι οτι στο ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ με τα ποδηλατα εχουν λυσει το κυκλοφοριακο. Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΨΙ , δεν ειναι με ΛΥΚΑΒΗΤΟΥς ΚΑΙ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΑΝΗΦΟΡΕς. Μετα το προβλημα το εχουν οι μεγαλες πολεις διοτι κυκλοφορουν μεγαλα ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΑΠΟ κατι απιθανους στενους δρομους ( Στουρναρη η Πιπινου- πως να κατεβει αυτο το αμοιρο το τρολευ) και δημιουργουν χαος. Μετα οι Ελληνικες πολεις εχουν σημειο αναφορας τις πλατειες οπου πρεπει η να περασεις αναγκαστικα η ετσι για βολτα. Αν σε αυτα προσθεσουμε τις Δημοσιες υπηρεσιες που ενω θα επρεπε να εχουν φυγει , δημιουργουν και αυξανουν κινησι. Λ υσεις υπαρχουν , οποιαδηποτε νεα οικοδομη εντος δακτυλιου με θεσεις παρκινγκ, και οχι πια αυτη η αηδια καθε πολυκατοικια με μαγαζακια στην εισοδο.Να φυγουν οι Πανεπηστημιακες σχολες στην περιφερεια η εξω απο το κεντρο.Μικρα μινι- μπας και τελος στα ΤΡΟΛΕΥ. ΤΑΞΙ ΟΚΤΑΘΕΣΙΑ ( οχι ολα ) που θα εξυπηρετουν π.χ ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΚΥΨΕΛΗ.Και η λυση του μελοντος: Εναεριο τραμ(monorail) δηλαδη σε μια ραγα στο υψος 1 οροφου θα κινηται το τρενο( απολυτα ασφαλες/ΣΥΔΝΕΥ) με αξονα το κεντρο της πολης. Αυτα χωρις θορυβους και μετα ποδηλατα ( Τι να το κανεις το ποδηλατο οταν δεν μπορεις να κυκλοφορησεις οπως ειναι τωρα η Αθηνα και οι αλλαες πολεις ). Ο ΕΝΕΤΟς
Menelaos
23/09/2009 11:01
ΑΥΤΗ Η ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ, ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΗ, ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ, ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΨΝ ΠΟΛΕΩΝ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΜΠΤΟΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ, ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ, ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΗ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
ΓΙ '' ΑΥΤΟ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΤΑΝ ΕΧΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΕΩΝ, ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΨΥΧΟΠΑΘΗΣ ME TO ΠΡΙΟΝΙ....

Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ, ΔΩΣΤΕ ΤΟΠΟ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ!
Ντίνα
23/09/2009 10:03
Πράγματι, ο θόρυβος από τα σκυλιά που γαυγίζουν στα μπαλκόνια είναι ανυπόφορος. Όλοι είμαστε ζωόφικοι αλλά δυστυχώς στην Αθήνα δεν υπάρχει χώρος.
Νίκος
23/09/2009 10:01
Γιατί η Αστυνομία δεν κόβει κλείσεις στα χιλιάδες μηχανάκια που επίτηδες είναι φτιαγμένα για να κάνουν θόρυβο?
Stella Petrides
23/09/2009 10:01
P R O G N W S I S E S Y................................................
H PIESIS ANEBAINEI STA8ERA GENIKWS EIS THN ELLADA DIOTI STHN EPARXIA POU DEN EXEI THN HXORYPANSH THS POLHS EXOUN THN POLYTELIA THS POLHTIKHS HXORYPANSHS.......................................................
PARANGELIA WTOASPIDES NAI ALLA ASPIDES PRONOIA OXI.....................................
Χ
23/09/2009 08:54
Τι μας λέτε; Χτες ο μπούλης μας είπε ότι φτιάχνει Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη! Δρόμοι ελεύθεροι δηλαδή, τίγκα στη θορυβώδη...βρώμα, που μας έφερε ο θείος του, αφού γκρέμισε όμορφες πόλεις με τους κολλητούς του εργολάβους, ο καράβλαχος, ο άξεστος, ο αγράμματος...
Κωστης
23/09/2009 08:50
Το αρθρο λεει για τους δρομους,εγω εχω 2 τρελους διπλα στο σπιτι μου που βαζουν μουσικη διαπασων σε ωρες κοινης ησυχιας,και μια απο πισω μου τρελλη που πηρε προσφατα λυκοσκυλο και τον εχει στο μπαλκονι να γαυγιζει ολη μερα. Στην δουλεια δεν ηρεμω,στο δρομο γινεται ο χαμος,στο σπιτι παλι δεν ηρεμω τι πρεπει να κανω να παρω οπλο και να ανοιγω κεφαλια? Ο νομος ειδικα για τα ζωα ειναι υπερ των τρελλων ιδιοκτητων ζωων,μη φανταστειτε οτι δεν αγαπω τα ζωα,τα λατρευω,οι ανθρωποι που ειναι ανικανοι να εχουν ζωακια ειδικα μεσα σε διαμερισματα και δεν σεβονται τους αλλους με εξοργιζουν. Να το κανετε θεμα παρακαλω. Να τεθει θεμα στην βουλη για επαναπροδιορισμο περι κοινης ησυχιας και κατοχη ζωων σε διαμερισματα με αυστηροτερους νομους που αν δεν τιρουνται οι ωρες κοινης ησυχιας και μη,να μπορει ο δημος η νομαρχια ο εισαγγελεας να παρεμβει και να τους παρει το σκυλι.