Τον περασμένο Ιούλιο, μεσούσης της σοβαρής κρίσης που ταλάνιζε τον Συνασπισμό αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε μία σημαντική απόφαση: να αναθεωρήσει τη στάση του για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Κάλεσε στο γραφείο του όχι παραπάνω από τέσσερις στενούς συνεργάτες του και τους είπε ότι μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα συναντούσε την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου (Κουβέλη, Λαφαζάνη, Δραγασάκη), προκειμένου να εξασφαλίσει συναίνεση και να προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση συναντώντας ακόμη και τον Γ. Παπανδρέου.

Η πρόταση όμως του Αλέξη Τσίπρα, που φυσικά υπαγορευόταν από την ανάγκη να «σώσει» τον Συνασπισμό από πιθανό στραπάτσο στις εκλογές, αλλά και από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, σκόνταψε στις αντιρρήσεις των πιο ψύχραιμων συνεργατών του. Του είπαν ότι κατανοούν τους λόγους για τους οποίους σκέφτεται μία τέτοια στροφή, αλλά «θα ήταν μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ» να πάει στις κάλπες έχοντας αλλάξει γραμμή.

Οι όποιες σκέψεις υπήρχαν περί συνεργασίας διαλύθηκαν εν τέλει πολύ γρήγορα, αφού ήρθαν οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Κοροβέση να ανάψουν νέες φωτιές στην Κουμουνδούρου και να στείλουν το θέμα στις καλένδες του Συνασπισμού…

Κίνδυνος διάλυσης. Οι επαφές Τσίπρα με τους «κορυφαίους» έγιναν βέβαια, ωστόσο στο τραπέζι δεν τέθηκε το καυτό θέμα της συνεργασίας που εκ των πραγμάτων ωχριούσε μπροστά στο ενδεχόμενο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ που συνάντησε μπροστά του ο Συνασπισμός πριν από μία εβδομάδα.

Παρ΄ όλα αυτά, και την παρατεταμένη κρίση που συνεχίστηκε με την αποχώρηση του Αλέκου Αλαβάνου (εκτός ψηφοδελτίων), όπως φάνηκε προχθές στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας εξακολουθεί να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τις σκέψεις του καλοκαιριού.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη έκανε, όπως λένε συνομιλητές του, μερικά κλικ προς την κατεύθυνση της συνεργασίας. Τι είπε όταν ρωτήθηκε για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; «Μην έχετε αμφιβολία, όλες τις οπτικές, όλες τις απόψεις, και ιδιαίτερα της Ανανεωτικής Πτέρυγας που είναι μια σημαντική τάση στο κόμμα μου, τον Συνασπισμό, θα τις λάβουμε υπόψη». Στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν αργότερα πως ο Αλ. Τσίπρας ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Γνωρίζοντας πως οι Ανανεωτές δεν αποκλείουν τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά, άνοιξε δειλά μία χαραμάδα που ουσιαστικά τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι οι προτάσεις τους θα εισακουστούν. Είπε κι άλλα όμως ο Αλ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ και όπως έλεγαν αργότερα στελέχη της Κουμουνδούρου, «διαβάστε προσεκτικά και θα καταλάβετε». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ουσιαστικά επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ την ευθύνη για τη μη σύμπραξη των δύο κομμάτων: «Εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί στην κοινή δράση πάνω σε συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες. Οι απαντήσεις που παίρνουμε διαρκώς είναι απαξιωτικές, άρα λοιπόν το ερώτημα πρέπει να το θέτετε στο ΠΑΣΟΚ». Επίσης σχολίασε με νόημα πως «στο DΝΑ μας είναι η συνεργασία, συνεργαζόμαστε με πολλές διαφορετικές δυνάμεις».

Προγραμματική σύγκλιση. Αργότερα στην Κουμουνδούρου, όσοι ξέρουν να διαβάζουν πίσω από τις γραμμές σχολίαζαν πως ο Τσίπρας έκανε ανοίγματα προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι, όπως εξομολογήθηκε στα «ΝΕΑ» παράγων του Συνασπισμού, πως «εάν μπορούσαμε να βρούμε σημεία ταύτισης σε βασικά προγραμματικά στοιχεία και αποσύρονταν διάφοροι αντεργατικοί νόμοι, ίσως μετά τις εκλογές να μπορούσαμε να δώσουμε ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, χωρίς να συμμετέχουμε στο κυβερνητικό σχήμα».

Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι ένας τέτοιος ελιγμός θα είναι επιβεβλημένος για τον ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Τα ηγετικά κλιμάκια πιστεύουν ότι εάν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές με πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να «λιντσαριστεί». Επομένως, θα προσπαθήσει να προλάβει τις εξελίξεις στις διερευνητικές…

«Εμείς ήμασταν πάντα ανοιχτοί, άρα το ερώτημα πρέπει να το θέτετε στο ΠΑΣΟΚ» απαντά συνήθως στους συνομιλητές του