Δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση που ο ΣΥΝ μείνει εκτός Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι αναλαμβάνει προσωπικά τις ευθύνες για τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα και για την κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της παράταξης.


«Δεν σκέφτομαι καν αυτό το ενδεχόμενο. Όταν πάει κανείς στον πόλεμο δεν πάει για να τον χάσει, πάει να τον κερδίσει. Τις ευθύνες τις προσωπικές τις αναλαμβάνω», είπε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 74η ΔΕΘ.

Σύνθεση απόψεων

Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκάλεσε η εσωκομματική κρίση, τόνισε ότι «πλήγωσαν και θύμωσαν τους ψηφοφόρους», ενώ για το θέμα της κριτικής που ασκείται από την Ανανεωτική Πτέρυγα ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα ληφθούν υπ΄ όψιν όλες οι απόψεις υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει σύνθεση.

Άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ταύτισε τον εαυτό του με το καλό του τόπου», αλλά, όπως επεσήμανε, ο κ. Καραμανλής δεν διευκρινίζει αν τα βάρη της οικονομικής κρίσης θα κληθούν για άλλη μια φορά να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ή αν θα συνεισφέρει και το μεγάλο κεφάλαιο. Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπανδρέου ότι οι υποσχέσεις του είναι γενικόλογες, ότι μιλά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, ενώ ισχυρίστηκε ότι σε ένα non paper που διανεμήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποφύγει να δεσμευτεί συγκεκριμένα για τα μεγάλα ζητήματα στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Μέτρα- ασπίδα

Ο κ. Τσίπρας εξάλλου παρουσίασε τους τρεις βασικούς στόχους που θέτει ο ΣΥΝ προκειμένου, όπως είπε, να διαμορφωθεί η προεκλογική ατζέντα με άλλα κριτήρια. Συγκεκριμένα, προτείνει να ληφθούν άμεσα μέτρα- ασπίδα, όπως τα χαρακτήρισε, προστασίας των εργαζομένων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, άμεσο προγραμματισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης και χάραξη νέας στρατηγικής για τον τόπο.

Είπε ακόμα ότι οι πρόωρες εκλογές προκηρύχτηκαν για την εξυπηρέτηση στενών κομματικών συμφερόντων, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο κ. Παπανδρέου δεν προτείνει προεκλογικά τη συνεργία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξάλλου απάντησε στις καταγγελίες της γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα λέγοντας ότι αισθάνεται θλίψη και πρόσθεσε: «Ντροπή πρέπει να αισθάνεται η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία όταν το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο έψαχνε για τρομοκράτες στους νέους διαδηλωτές, εκείνη έδειχνε με το δάκτυλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Μεγαλύτερη ντροπή από αυτή δεν υπάρχει».

Για το ντιμπέιτ είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το λεγόμενο γαλλικό μοντέλο (με αλλεπάλληλες τηλεμαχίες μεταξύ δύο αρχηγών) και όχι μόνο μια ανάμεσα σε Καραμανλή- Παπανδρέου, ενώ αποκάλυψε «ότι επιτυχία του ΣΥΝ θα είναι αν καταφέρει να συγκεντρώσει 3% και μία ακόμα ψήφο».

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ»

«Δεν σκέφτομαι καν αυτό το ενδεχόμενο.

Τις ευθύνες τις προσωπικές τις αναλαμβάνω», είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΝ