Ταψάκια-δηλητήριο

Παράνομη εταιρεία χρησιμοποιούσε τοξικά απόβλητα!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2009 07:00 |
 Ταψάκια-δηλητήριο

Ταψάκια για είδη ζαχαροπλαστικής από λάσπη βιολογικού καθαρισμού χαρτοβιομηχανίας έφτιαχνε «επιχείρηση» κοντά στο Τάχι Θήβας.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την υπόθεση, η χαρτοβιομηχανία από την οποία προέρχονταν τα βιομηχανικά απόβλητα δραστηριοποιείται στον τομέα του ανακυκλωμένου χαρτιού, κατά την επεξεργασία του οποίου χρησιμοποιείται πλήθος επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία χημικών. Τα απόβλητα αυτά περιέχουν λευκαντικές ουσίες και απομελανωτές που ενοχοποιούνται για την τοξικότητά τους καθώς και πλήθος άλλων στοιχείων, όπως για παράδειγμα βαρέα μέταλλα και τοξικά που χρησιμοποιούνται στα μελάνια.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, στις 8 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία εντόπισε φορτηγό που μετέφερε από την περιοχή του Ασπροπύργου βιομηχανικά απόβλητα σε μη αδειοδοτημένη για τον σκοπό αυτό δραστηριότητα στην περιοχή της Θήβας. Κατόπιν ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τα απόβλητα της χαρτοβιομηχανίας χρησιμοποιούνταν παράνομα από την επιχείρηση στην περιοχή της Θήβας «με σκοπό την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων (ταψάκια για είδη ζαχαροπλαστικής), με κίνδυνο τη δημόσια υγεία και φυσικά εις βάρος του περιβάλλοντος».

Γνώστες της συγκεκριμένης υπόθεσης αναφέρουν ότι έξω από την παράνομη δραστηριότητα στη Θήβα εντοπίστηκε «λίμνη λυμάτων, προφανώς παρόμοιας σύστασης με αυτά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή των ταψιών. Ωστόσο δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν οι αποδέκτες λόγω του ότι η “επιχείρηση” ήταν παράνομη και δεν υπάρχουν αναλυτικά παραστατικά». Επιπλέον επισημαίνουν πως «απόβλητα από τη συγκεκριμένη χαρτοβιομηχανία βρέθηκαν προ διμήνου να διοχετεύονται ανεξέλεγκτα από διαφορετικό μεταφορέα- σ.σ.: όχι αυτόν που μετέφερε στις 8 Σεπτεμβρίου τη λάσπη από τον βιολογικό καθαρισμό- στον Ασπρόπυργο».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Ζαμπετάκη, «όταν ένα τρόφιμο έρχεται σε επαφή με υλικά συσκευασίας που περιέχουν τοξικές ουσίες, όπως πιθανότατα ισχύει για τα εν λόγω ταψάκια, πραγματοποιείται “μετανάστευση” των ουσιών αυτών προς το τρόφιμο. Το οποίο σημαίνει ότι τα είδη ζαχαροπλαστικής που φιλοξενήθηκαν σε αυτά μπορεί να είναι από βλαβερά έως άκρως τοξικά». Όπως επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής, η διάρκεια του χρόνου που παραμένουν τα τρόφιμα στη συσκευασία παίζει μεγάλο ρόλο στη μετανάστευση των τοξικών και επικίνδυνων στοιχείων. «Επειδή τα γλυκά σε γενικές γραμμές έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής- έως και μήνες- επόμενο είναι να έχουμε μεγάλη μετανάστευση στοιχείων από τα ταψάκια σε αυτά. Μία ακόμα καθοριστικής σημασίας παράμετρος για την πιθανή τοξικότητα των ειδών ζαχαροπλαστικής που βρίσκονται ή βρέθηκαν σε αυτές τις συσκευασίες είναι η θερμοκρασία: εάν διατηρούνται στο ψυγείο η μετανάστευση τοξικών από τα ταψάκια στα γλυκά αναμένεται να είναι έως και τέσσερις φορές μικρότερη απ΄ ό,τι αν βρίσκονται σε θερμοκρασίες δωματίου», εξηγεί ο κ. Ζαμπετάκης και αναφέρει ότι όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα των συσκευασιών σε επικίνδυνες ουσίες τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση αναμένεται να βρεθεί και στα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με αυτές.

Υπολειτουργεί ο ΕΦΕΤ
«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τους ελέγχους των συσκευασιών τροφίμων υπεύθυνος είναι ο ΕΦΕΤ. Αντί όμως να ενοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε έναν φορέα, να επανδρωθούν κατάλληλα και να εκπαιδευτούν οι ελεγκτές- επιθεωρητές, το μόνο που έγινε ήταν να μεταφερθεί ο ΕΦΕΤ από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και να συνεχίσει να υπολειτουργεί. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι 16 μήνες μετά το σκάνδαλο του ηλιελαίου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ποιες εταιρείες παρανόμησαν και τι πρόστιμα τους επιβλήθηκαν», λέει ο κ. Ζαμπετάκης.

ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Λύματα χαρτοβιομηχανίας χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή συσκευασιών τροφίμων

11
SKT
11/09/2009 22:44
Rikse sto tapsi farmaki
monoroufi na ti piw..
mise au green
11/09/2009 21:51
ZHTW TO RECYCLING KAI TA GREEN, POTE THA KATALABETE OTI SAS KOROIDEYOUN RE
arpax
11/09/2009 19:55
arpaxe gia nahis klepse gia na fas
afto esti ellas
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
11/09/2009 19:17
Στην κρεμάλα να τελειώνουμε!
Αλ Καλ
11/09/2009 11:44
Πρεπει να επαναφερουμε την Θανατικη ΠΟΙΝΗ. Για κατι τετοιυς εγκληματιες δεν αξιζει να πληρωνουμε για να τους εχουν στη φυλακη. Καλυτερα να μας λενε αναχρονιστικους παρα ΗΛΙΘΙΟΥΣ. Κυνηγος σκοτωνει θηροφυλακα και επιχειρηματιας του κ**** μολυνει τους συμπολιτες του. ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
VASSILOPOULOS
11/09/2009 11:36
AFTA TA KANOUN GIATI KSEROUN OTI KE NA SYLIFTOUN DEN TREXEI TIPOTA. VROMIARIDES
ΝΙΚΟΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ
11/09/2009 08:14
ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ. ΑΡΑ. ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΑΜΕ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Τινα
10/09/2009 23:05
ταϊστε μας ο,τι νά''ναι...

καλά δεν ντρέπονται λίγο;
και χτυπιούνται ποιός θα αναλάβει εξουσία; σε αυτό το σάπιο κράτος;;;
ντροπή νιώθει μόνο όποιος έχει τσίπα/μπέσα/ φιλότιμο...
ΔΣ
10/09/2009 12:56
Η βρωμιά δεν προέρχεται από τα απόβλητα αλλά από τα κοινωνικά παράσιτα.
FRAGKI
10/09/2009 09:52
Τι τρώμε και τι θα φάνε μελλοντικά τα παιδιά μας...
ραν ταν πλαν
10/09/2009 09:51
ακομα να καταλαβετε οτι ζουμε σε μια πανβρωμικη χωρα;;;