«Το κρίταμο είναι πραγματικός θησαυρός της γεύσης. Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να κάνουν τη χωριάτικη σαλάτα πιο πλούσια, να αντικαταστήσουν σε άλλες σαλάτες βιομηχανοποιημένα υλικά- όπως η μαγιονέζα. Φύεται στις ακτές του νησιού» δηλώνει ο σεφ και μέλος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας κ. Γιάννης Αποστολάκης.


Σεφ του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων χρησιμοποιεί εδώ και μία δεκαετία το κρίταμο ως βασικό συστατικό στις δημιουργίες του. Το προϊόν αυτό εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο για τον εμπλουτισμό της τοπικής, παραδοσιακής κουζίνας και να αντικαταστήσει άλλα υλικά. Επίσης θεωρείται «ακαταμάχητο αφροδισιακό».

«Το φυτό αυτό δεν χρησιμοποιείται πολύ στην κρητική κουζίνα, ειδικά στις σαλάτες, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος καθώς δίνει έναν χαρακτήρα ακόμα πιο ελληνικό, ακόμα πιο μεσογειακό στη σαλάτα. Η επιστημονική ονομασία του είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω στα βράχια όπου υπάρχει λίγη άμμος, αντέχοντας τη δύναμη του ανέμου που το χτυπά με μανία, ποτιζόμενο με την αλμύρα της θάλασσας. Για εμάς τους μαγείρους είναι ένας θησαυρός γεύσης, καθώς είναι πλούσιο σε αρώματα και παρουσιάζει μια γευστική πολυπλοκότητα, ειδικά όταν είναι φρέσκο- τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και αρχές Σεπτεμβρίου. Τους υπόλοιπους μήνες, η γεύση του διαφοροποιείται λίγο» εξηγεί ο κ. Αποστολάκης .

Σύμφωνα με διατροφολόγους, το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, διουρητικό και αντιμικροβιακό, ενώ σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιό του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Τελευταία όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του τουρισμού χρησιμοποιούν το κρίταμο στην κουζίνα τους, καθώς το ενδιαφέρον και των πελατών των εστιατορίων αυξάνεται. Στόχος της Λέσχης Κρητικής Γαστρονομίας είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό ρεύμα αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων. Διατηρείται στην άλμη

Ο κ. Αποστολάκης με κρίταμο που ο ίδιος μαζεύει από ακτές του νησιού, έχει εξελίξει διάφορα πιάτα της τοπικής κουζίνας. «Εάν το μαζέψουμε αυτή την περίοδο, μπορούμε να το διατηρήσουμε στην άλμη και να το έχουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό του ούζου, της τσικουδιάς, μπορεί να κάνει ακόμα πιο νόστιμη την ντοματοσαλάτα, την πατατοσαλάτα. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε διάφορα εδέσματα έχοντας ως βάση το κρίταμο ή χρησιμοποιώντας το ως αρωματικό για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων» αναφέρει. Το κρίταμο είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι΄ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν κρίθμον. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ό,τι πρέπει για μια νόστιμη σαλάτα.

ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΟ

Λίγα φυλλαράκια αρκούν για να δώσουν νοστιμιά σε μια σαλάτα, αλλά και στην… ερωτική σας ζωή

«Το μαζεύω πριν ανθίσει»


«ΒΡΙΣΚΩ ΚΡΙΤΑΜΟ στα Νωπήγεια και στον Δραπανιά, στον κόλπο Κισσάμου. Το μαζεύω κυρίως τον Μάιο και το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ανάλογα με τον καιρό, πριν ανθίσει. Αφού το πλύνω και το καθαρίσω, το βάζω σε άλμη και ξίδι. Εκεί διατηρείται για μερικούς μήνες σε καλή κατάσταση», εξηγεί η κ. Χρυσάνθη Καμπιανάκη, ιδιοκτήτρια των καταστημάτων «Γνήσιον Εστί» που ειδικεύεται στα παραδοσιακά προϊόντα. Η κ. Καμπιανάκη ασχολείται με την εμπορία του προϊόντος εδώ και 3-4 χρόνια. «Το κρίταμο είναι πολύ γνωστό σε επισκέπτες της Κρήτης κυρίως από τα άλλα νησιά όπου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση όπου χρησιμοποιηθεί, αλλά μπορεί και να σερβιριστεί και μόνο του με λαδάκι για μεζέ στην τσικουδιά.

Τελευταία το χρησιμοποιούν και αρκετά εστιατόρια με κρητικά εδέσματα και στην Αθήνα».