Το πτυχίο δεν φέρνει μεροκάματο

Το 40% των πτυχιούχων κάνει άλλη δουλειά από το αντικείμενο των σπουδών του!

, ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2009 07:00 |
 Το πτυχίο δεν φέρνει μεροκάματο

Χιλιάδες υποψήφιοι κάθε χρόνο δεν καταφέρνουν να πετύχουν την εισαγωγή τους σε μια σχολή της προτίμησής τους. Με βάση τη σχέση «θέσεις εισακτέων»- «ζήτηση υποψηφίων» (πρώτη προτίμηση) υπολογίζεται ότι και φέτος μόνο το 25% από όσους θα εισαχθούν θα καταφέρουν να πετύχουν στο τμήμα ΑΕΙ- ΤΕΙ που πραγματικά επιθυμούν.

Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη, ακόμη σοβαρότερη πλευρά, αφορά τη σχέση των σπουδών του πτυχιούχου με την εργασία την οποία κάνει ή ενδέχεται να κάνει. Κι αυτό γιατί, αν η ανεργία είναι η μία όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που είτε δεν έχουν καμία συνάφεια με τις σπουδές του είτε έχουν πολύ μικρή, κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς αφορά περίπου τέσσερις στους δέκα. Μάλιστα στον τομέα της ετεροαπασχόλησης, η Ελλάδα κατέχει σήμερα τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

100.000 άνεργοι
Είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης ή της υποαπασχόλησης αφορά πολλές ειδικότητες. Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που καταγράφουν το 2009 περίπου 100.000

άνεργους πτυχιούχους, ενώ την ίδια στιγμή η εμπειρική έρευνα αποκαλύπτει ότι 10.000 απασχολούνται σε εργασίες που έχουν ελάχιστη ή και καθόλου σχέση με τις σπουδές τους ή υποαπασχολούνται σε κρατικά προγράμματα (ΟΑΕΔ) με πολύ χαμηλές αμοιβές.

Αυτοί που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση είναι οι πτυχιούχοι τμημάτων ΑΕΙ- ΤΕΙ με ανύπαρκτα ή ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα και ακολουθούν οι πτυχιούχοι θεωρητικών και θετικών επιστημών που παραπέμπουν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού: φιλόλογοι, ιστορικοί, γυμναστές, θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, απόφοιτοι γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής φιλολογίας είναι οι πιο «ευαίσθητες» ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που σε κάθε διαγωνισμό για πρόσληψη εκπαιδευτικών οι αιτήσεις ανέρχονται σε 70.000

- 80.000 για τη διεκδίκηση 6.000 θέσεων.

Σε πρόσφατη έρευνα σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς (καθηγητές) σχετικά με την αξιοποίηση του πτυχίου τους και τη σχέση της εργασίας που κάνουν με την εκπαίδευση που πήραν, τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά. Ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος πάνω από 18 μήνες, οι μισοί απασχολούνταν σε εργασίες εντελώς άσχετες με την επιστήμη τους (υπάλληλοι και ταμίες σούπερ μάρκετ, αποθηκάριοι, υπάλληλοι καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, οδηγοί ταξί, γκαρσόνια και λοιπά τουριστικής φύσεως επαγγέλματα, κ.λπ.) και ένας στους τέσσερις υποαπασχολούνταν (part time) σε δουλειές «σχετικές» (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα).

Οι φιλόλογοι
Παράλληλα, έρευνες των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων αποκαλύπτουν ότι μόνο το 17,7% των αποφοίτων Φιλολογίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι (42,9%)! Ύστερα από έρευνα στο Παν/μιο Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκε ότι μόνο το 60,3% των πτυχιούχων του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εργάζονται και από αυτούς το 42,3% απασχολείται σε τομείς μη σχετικούς με τις σπουδές του, γιατί, όπως δήλωσαν, δεν είχαν άλλη επιλογή. Στην «Έρευνα για την επαγγελματική σταδιοδρομία των αποφοίτων», που πραγματοποιήθηκε από το Γραφείο Διασύνδεσης του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης τονίζεται ότι μόνο το 17,7% των αποφοίτων Ιστορίας απασχολείται σε σχετική με το αντικείμενο του πτυχίου του εργασία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφοίτων αυτού του κλάδου είναι άνεργοι (42,9%)! Το 30% των νέων αποφοίτων των Φυσικών και Μαθηματικών Τμημάτων μένουν άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ περίπου το 15% συνεχίζει μεταπτυχιακές σπουδές πιθανόν για να αποφύγει τον εφιάλτη της ανεργίας.

Γυμναστές και θεολόγοι
Περίπου 3.000 εκτιμούνται οι άνεργοι πτυχιούχοι Θεολογίας ενώ άλλοι τόσοι υποαπασχολούνται ή ετεροαπασχολούνται. Πάνω από 12.000 υπολογίζονται οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι και ετεροαπασχολούμενοι πτυχιούχοι γυμναστές. Μια ματιά στα αποτελέσματα της έρευνας για την απασχόληση των πτυχιούχων του Παντείου Πανεπιστημίου, που διεξήχθη από το Γραφείο Διασύνδεσης του Ιδρύματος, αποκαλύπτει ότι ένας στους πέντε πτυχιούχους κοινωνιολόγους είναι άνεργος, ενώ από όσους εργάζονται το 70% δήλωσε ότι το επάγγελμά του έχει από καμία έως ελάχιστη σχέση με τις σπουδές του.


17.000 γιατροί, φαρμακοποιοί και δικηγόροι... στο ταμείο ανεργίας

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ανεργίας αποτυπώνονται και σε κλάδους τους οποίους η αγορά εργασίας στο παρελθόν και η κοινή γνώμη ακόμη και σήμερα έχουν «στεφανώσει» με κύρος και γόητρο. Οι αμφίβολες επαγγελματικές προοπτικές, η ανεργία, η υποαπασχόληση και η ετεροαπασχόληση είναι λέξεις που συνοδεύουν πλέον και τα «αριστοκρατικά πτυχία».

Το 2009 αναμένεται ότι περισσότεροι από 17.000 γιατροί, οδοντίατροι φαρμακοποιοί, πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας και δικηγόροι θα έχουν σοβαρά προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, περίπου το 1/3 των Αθηναίων δικηγόρων- σε σύνολο 18.500- δεν εισέπραξαν... ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε δικηγορική πράξη τον χρόνο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα. Οι ρυθμοί με τους οποίους αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των δικηγόρων είναι ιλιγγιώδεις. Περίπου 1.500 είναι οι νέοι πτυχιούχοι των Νομικών Σχολών ετησίως. Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, οι εισερχόμενοι στο επάγγελμα είναι κατά περίπου 2/3 περισσότεροι από εκείνους που εξέρχονται λόγω συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου ή για διάφορους άλλους λόγους. Την ίδια περίοδο εγγράφηκαν στον κατάλογο ανεργίας του ΟΑΕΔ περίπου 9.000 ιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι, αλλά και πτυχιούχοι των ΤΕΙ Επιστημών Υγείας.

Παράλληλα, σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ένας στους τέσσερις νέους Έλληνες οδοντιάτρους αντιμετωπίζει προβλήματα απασχόλησης.


Γραμματέας με 3 πτυχία

Η Μαριάνθη Παρασκευά είναι 28 ετών. Έχει σπουδάσει στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ έχει κάνει μεταπτυχιακό στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εργάζεται ως γραμματέας σε μια εταιρεία στη Μυτιλήνη. «Θα μπορούσα να διδάσκω σε σχολείο όμως οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ απαιτούν πολύ χρόνο προετοιμασίας. Δεν έχω την πολυτέλεια να μη δουλεύω».


Έμπορος με μάστερ

Ο 34χρονος Γιάννης Κουμπής σπούδασε στην Αγγλία, Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Κατέχει μάστερ στις διεθνείς επιχειρήσεις όμως ύστερα από πολλές προσπάθειες για να βρει δουλειά στον τομέα του, σήμερα λειτουργεί κατάστημα υποδημάτων στη Μυτιλήνη. «Ήθελα να γυρίσω στο νησί. Όμως οι επιλογές που είχα είτε μου πρόσφεραν λίγα χρήματα είτε ήταν θέσεις με μειωμένο ωράριο απασχόλησης».


Στροφή στις δημόσιες σχέσεις

«Σπούδασα προγραμματιστής υπολογιστών, όμως σήμερα εργάζομαι ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα», λέει ο Μάρκος Καλούμενος από τη Θεσσαλονίκη. «Το επιστημονικό αντικείμενο το οποίο σπούδασα μέχρι πριν από 5 χρόνια εξασφάλιζε επαγγελματική αποκατάσταση. Πλέον, όμως, προοπτικές δεν υπάρχουν. Δεν άνοιξαν θέσεις εργασίας και οι περισσότεροι συμφοιτητές μου αδυνατούν να βρουν δουλειά», λέει ο Μάρκος.


Ρεπορτάζ... με πάγο

Αντίστοιχο επαγγελματικό αδιέξοδο σε σχέση με τις σπουδές της διαπιστώνει και η Έλενα Ματσουκάτοβα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η οποία εργάζεται ως μπαργούμαν. «Προσπάθησα να βρω δουλειά στο αντικείμενό μου, ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα. Στην αρχή δούλευα για ένα χαρτζιλίκι, όμως εδώ και τέσσερα χρόνια εργάζομαι συνειδητά στο μπαρ», σημειώνει.


Ψυχολόγος επιχειρήσεων

«Τελείωσα ψυχολογία με μεταπτυχιακό στην Πράγα το 1996. Παρέμεινα για έναν χρόνο άνεργος, ψάχνοντας να βρω κάτι σχετικό με το αντικείμενο των σπουδών μου. Τελικά προσλήφθηκα σε μια εταιρεία όπου ασχολήθηκα με επιλογή προσωπικού», λέει ο 39χρονος Θεόδωρος Δερμεντζόγλου. «Δυστυχώς, οι θέσεις ψυχολόγων στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. Αυτήν την περίοδο εργάζομαι ως σύμβουλος επιχειρήσεων», συμπληρώνει.


Μαραγκός με πτυχίο γυμναστή

Ο 38χρονος Μανώλης Δαφτσής αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου το 1995. «Αρχικά εξάσκησα το επάγγελμα του προπονητή σε τμήματα υποδομής», λέει, ωστόσο το 2001 έκανε στροφή στην επαγγελματική του σταδιοδρομία: «Αναγκάστηκα να ασχοληθώ με το επάγγελμα του πατέρα μου, ο οποίος ήταν μαραγκός. Εκτίμησα ότι εκεί υπήρχαν πολύ μεγαλύτερες απολαβές».

95
Tai Tsoun
22/07/2009 17:55
Κοιτα το εχω καταλαβει οτι μιλαω με τη γραμματεα του παραπανω αρθρου.
Το τι εχει κανει ο καθε πατερας για το παιδι του αστο μη το κρινεις εσυ καλυτερα.
Οσον αφορα τα χρηματα ειστε τοσο κρετινοι που νομιζετε οτι επειδη μενετε και σπουδαζετε στην ελλαδα σας ερχετε φθηνοτερα και μετα μιλατε για πλουσιους μπαμπαδες και θειαδες απο το Σικαγο.
Προφανως ελαχιστοι εκατσαν με το μολυβι και το χαρτι να δουν ποσο παει το κοστος εξω και ποσο μεσα.
Θες να κανεις κατι με τι ζωη σου εβγα στο εξωτερικο.οσο εισαι ελλαδα θα σε παιζει στα ζαρια ο καθε "μεταρυθμιστης" και ο καθε ψηφοθηρας και κατα φαντασιαν καθηγητης πανεπιστημιου ...

Ξυπνα ωρα για υπνο !
πολιτης με τρεις δουλειες, οσες και τα πτυχια μου
22/07/2009 15:00
Tai Tsoun

Ε τοτε πρεπει να ειχε πολλα λεφτα ο μπαμπακας σου για να καταφερεις να παρεις 5 πτυχια και να μπορεσεις να κανεις την καριερα που περηφανευεσαι, χωρις να μας την αναφερεις. Και προφανως την καριερα που κανεις την εχεις χτισει πανω στις πλατες πολλων παιδιων που δεν ειχαν τις ευκολιες που σου ετοιμασαν αλλοι. Σε αυτο, φυσικα, δε φερεις ευθυνη και μακαρι να ηταν ολοι τυχεροι σαν κι εσενα να τους εχουν αγορασμενες τις καριερες πριν γεννηθουν, αλλά, δυστυχως δεν γυμβαινει για πολλους. Αν εννοεις καριερα να σχολιαζεις εκ του ασφαλους τα προβληματα σοβαρα προβληματα που έχουν σημερα οι νεοι μας - για τα οποία προφανως και δε φερουν ευθυνη, αλλα η γενια των πατεραδων τους - τοτε, μαλιστα, σε συγχαιρω. Οσο για το αν θα κανω εγω καριερα, να εισαι σιγουρος/η οτι αν θα κανω θα το μαθεις. Παντως θα εχει χτιστει με αιμα, το οποίο το τιμώ και σέβομαι τον κόπο που καταβάλλει κάθε νέο παιδί για να κάνει ένα βήμα στη ζωή του.
Τωρα το σχολιο σου για τον Καραμανλη να το κανεις σε καποιον αλλο. Εγω τον Καραμανλη τον βλεπω καθημερινα τυπωμενο στο χαρτι υγειας για να τον τιμησω οπως του αξιζει. Μακαρι να ειχα και μια φωτο δικη σου και των ομοιων σου για να τη βαλω μαζι του.
Tai Tsoun
22/07/2009 11:30
@πολιτης με τρεις δουλειες, οσες και τα πτυχια μου


Δεν ειναι εξυπναδες ειναι facts.
Δεν εχω δουλεια εχω καρριερα συνεπεια 5 πτυχιων και αρκετων ξενων γλωσσων.
Κατι που θα αργησεις πολυ να δεις με τις 3 δουλειες και τα μονο 3 πτυχια.Αει τραβα κουπι τωρα να σωσεις την οικονομια του Καραμανλη γιατι εγινε και reinvention πληροφορηθηκα.
xatzhthemelis THEMELIS
22/07/2009 02:44
KOPRITES OI ELLHNES MAM KAKA...KAI NANI...........FILAKIA
φρανκ
22/07/2009 02:08
Μαζεψανε ολους τους losers και προσπαθουν να μας πεισουν οτι αυτη ειναι η Ελλαδα. Αστεια πραγματα. Απλα γελοια. Η μορφωση δεν ενοχλησε ποτε κανενα. Και δουλειες υπαρχουν. Αλλα οχι για ηλιθιους και ανικανους. Παντου στο κοσμο.
gks
22/07/2009 00:54
Γιατί πρέπει σώνει και καλά να βρίσκουν δουλειά "στο αντικείμενό τους" οι χιλιάδες απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ; Τι να τους κάνουμε τόσους πτυχιούχους στην Ελλαδίτσα μας; (100.000 πτυχιούχοι βγαίνουν κάθε χρόνο από τα εγχώρια ΑΕΙ και ΤΕΙ σύν 20.000 πτυχιούχων του εξωτερικού; Δηλαδή να φτιάχνουμε μια θέση στο δημόσιο για κάθε απόφοιτο ΑΕΙ και ΤΕΙ; Γιατί όλοι οι Αλβανοί που έρχονται στην Ελλάδα βρίσκουν γρήγορα δουλειά; Μήπως... λέω μήπως... το πρόβλημα είναι ότι όλοι οι Έλληνες τόχουν ρίξει στις δήθεν σπουδές και δήθεν δεν βρίσκουν δουλειά; Όταν διαλέγεις να σπουδάσεις, δεν το κάνεις για να βρείς δουλειά! διότι δουλειά βρίσκεις και χωρίς να έχεις σπουδάσει. Ωστόσο δεν είναι κακό να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα μή σχετικό με το πτυχίο σου. Στις περισσότερες δουλειές έναν απλό απόφοιτο Λυκείου ή ΤΕΛ θέλουν χωρίς άλλες ιδιαίτερες γνώσεις. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να κρατήσει τόσες σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ όσες χρειάζεται. Τέλος αν όλοι οι Έλληνες σπουδάσουν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ τότε ποιοί θα δουλέψουν στην παραγωγή για να τους θρέψουν ;;;
πολιτης με τρεις δουλειες, οσες και τα πτυχια μου
21/07/2009 19:36
Tai Tsoun

Μπορεις εσυ να μας πεις τι δουλεια κανεις και που εχεις σπουδασει η μονο εξυπναδες ξερεις να λες;
KERVEROS
21/07/2009 18:23
To ethniko mas proion:"PTYXIOYXOI SERVITOPOI KAI SERVITORES".Osoi pan sto eksoteriko exoun merikes fores tin dinatotita na prokopsoun kai n`anagnoristoun ki auto giati tha doulepsoun gia tous ksenous kai oxi gia Ellines(o noon nohto)
Manwlhs
21/07/2009 17:55
teleiwsa chimikos, vgazw defterh scholh viologiko kai parallhla kanw master sth farmakologia.pws mporei afth h chwra na me kratisei edw apo th stigmh pou h erevna den upostirizete?echw ki egw ta oneira mou kai tis filodoxies mou alla vlepw telika oti se afth th chwra den echw mellon. ontws sto telos den tha uparchoun ellhnes sthn ellada giati oi perisoteroi tha thn echoume kopanisei gia kapou allou.isws kapou kalutera, isws ta idia alla amfivalw an tha einai cheirotera.
Δημήτρης Β.
21/07/2009 16:04
"Θα μπορούσα να διδάσκω σε σχολείο όμως οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ απαιτούν πολύ χρόνο προετοιμασίας." Εμ, αυτά είναι τα στραβά. Οτί στην Ελλάδα όποιος τελιώνει μια σχολή θεωρήτε καθηγητής Β'' βάθμιας εκπαιδεύσης. Για ελά κοπέλα μου Αγγλία που θα πρέπει να περασείς με εξετάσεις στη σχολή πιστοποιήση εκπαιδευτικών (μετά το πτυχίο) και μετά να βγάλεις τη σχολή. Ενά χρόνο πέρνει αλλά όλοι λένει είναι πολύ πιο δύσκολη από το οποιοδήποτέ πανεπήστιμιο. Αλλά πετυχαίνει κάτι: ότι όποιος γίνεται καθηγητής ξέρει από παιδαγωγική. Οχί όπως το Γιουνανιστάν που τα μισά πανεπηστίμια είναι "καθηγιτικές σχολές" με βάση το Β.Δ. του 1952 και τα αλλά μισά θέλουν να γινουν αλλά -γκατεμιά - δεν υπήρχαν το 52 και ο Βασιλιάς μας άφησε πλέον. Αν υπάρχει υπουργός με ..ούμπαλα ας κάνει τη ΣΕΛΕΤΕ υποχρεωτική για όλους όσους θέλουν να γίνουν καθηγητές. Και η ΣΕΛΕΤΕ να βγάζει τόσους απόφοιτους όσους καθηγητές χρειαζομαστε. Και τότε τα λέμε. Α και όσοι σπουδάζουν κάτι να ονειρεύονται το κάτι κι όχι το καθηγητιλήκη ή το φροντηστίριο!!
Stella Petrides
21/07/2009 15:21
APODEDEIGMENA TO 8EMA WS EXEI:
H APATAIWNIA, TO ENGLHMA KAI H PORNIA FERNOUN MEROKAMMATO, DIOTI AYTA KANOUN AYTOI POU KYBERNOUN KAI KA8ODHGOUN TON LAO PROS AYTHN THN KATEY8YNSHN KA8HMERINWS
OTAN KATANTAS NA AKOUS NA SOU LENE OTI H ENTIMOTHTA TOUS BAZEI SE YPOPSIES, KATALABAINEIS SE TI GERDELOEPIXEIRHSH EPESES..........................................
ΜΜ
21/07/2009 15:19
Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις. Πιο έυκολα βρίσκεις δουλειά σε κομμωτήριο. Όσο για τα λεφτά πιο πολλά λεφτά βγάζει μια κομμώτρια, και ακόμα καλύτερα ρεσεψιονίστ σε γνωστή αλυσίδα κομμωτηρίων. Συγκεκριμένα, φίλη μου που δεν έχει σπουδάσει τίποτα δούλευε ρεσεψιονίστ σε πολύ γνωστή αλυσίδα κομμωτηρίων και έβγαζε περίπου 2.500 χιλιάδες το μήνα. Περίπου τα διπλάσια απότι έβγαζα εγώ ( με σπουδές σε ΑΕΙ και μεταπτυχιακο). Ο βασικός της μισθός ήταν 1.000 € (πάλι καλά)...Τα υπόλοιπα τα έβγαζε κλέβοντας από το ταμείο. Ο ιδιοκτήτης τίποτα δεν καταλάβαινε, κορόιδο ...αλλά έκλεβε και αυτός με τη σειρά του την εφορία. Με λίγα λόγια, όλοι τους βγάζανε "λεφτα", με τον πιο άτιμο τρόπο...Έτσι πλουτίζουμε εμέις οι Έλληνες!!!
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
21/07/2009 14:22
ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ Η ΑΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ - 3 ή 4 % ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΘΕΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ :
ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΗΣ 10ΕΤΙΑΣ
ΤΟΥ ''60 ΠΟΥ ΕΦΕΥΓΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΜΟΝΟ ΕΦΟΔΙΟ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ
ΠΑΡΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ !
πολίτης Μπάμπης
21/07/2009 13:48
O ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ λέει σωστά πράγματα. Θα συμφωνήσω.
Pecos apo Banana land
21/07/2009 13:25
Όταν απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα (γιατροί, οδοντογιατροί, δικηγόροι, κλπ) τότε θα πέσει πολλή κλάμα... Θα σου φέρει μια εταιρία 1000 γιατρούς από Βουλγαρία και θα τους νοικιάσει σε νοσοκομεία και κλινικές με τα μισά λεφτά από ότι παίρνουνε οι δικοί μας και θα έρθει το τέλος. Τότε να δεις που θα φτάσει η ανεργία.
πολίτης Μπάμπης
21/07/2009 13:21
Αγορίνια όσοι έχετε πτυχία κοιτάξτε να πάτε εξωτερικό, εδώ ούτε σωστά θα πληρωθούν ούτε και θα αναγνωριστούν όπως πρέπει. Όσο είσαστε νέοι και έχετε δυνάμεις ξεκινήστε κάτι καινούργιο έξω σε ορισμένες σοβαρές χώρες Αυστραλία, Καναδάς που ζητούνται ειδικά οι εξειδικευμένοι και οι υψηλής τεχνολογίας. Όσοι αποφασίζουν για Ελλάδα καλύτερα οι προσγειωμένες και πρακτικές τεχνικές ειδικότητες που έχουν ζήτηση και αποφέρουν καλά λεφτά. Τώρα τους θεολόγους δεν πάτε ιμάμηδες στους μετανάστες που ζητάνε οι άνθρωποι να κάνουνε μια προσευχή και δεν έχουνε. Θα τους διδάξετε και τα ελληνικά και ελληνική ιστορία και παράδοση ταυτόχρονα με την θρησκεία τους. (καλά μη βαράτε έτσι ξώφαλτσα το είπα).
Βασίλης
21/07/2009 13:14
Το να λέμε κουβέντες μόνο δεν οφελεί σε τίποτα. Οι πράξεις μετράνε. Οι λέξεις σε μπερδεύουν και δε βρίσκεις ποτέ άκρη. Κάνε κάτι και αν δεν είσαι ευχαριστημένος, άλλαξε το. Η πλειοψηφία έχει τη δύναμη. Αν δεν ενδιαφέρεστε εσείς οι ίδιοι για τη χώρα που βρίσκεστε, πως να ενδιαφερθεί αυτός που παραλαμβάνει το χάος; Οποιος είναι άξιος, και ξέρει τι θέλει, βρίσκει λύση. Το να κάθεσαι και να κλαις τη μοίρα σου δεν οφελεί. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες αλλά ούτε και εργάτες. Συνειδητοποιείστε τι θέλετε, και εκεί που θα είστε προσπαθήστε να κάνετε κάτι για να γίνει καλύτερο.
Κ.Η.Φ.Η...ΝΕΣ
21/07/2009 13:09
Αγαπητοί μου συνομιλητές, δε διαφωνώ ότι η μόρφωση πάνω από όλα οφελεί το ίδιο το άτομο ούτε πιστεύω ότι η οποιαδήποτε δουλειά υποτιμά αυτόν που την κάνει. Τιμή μου και καμάρι μου που σπούδασα όλα αυτά τα χρόνια χωρίς να επιβαρύνω κανέναν με το παραμικρό ευρώ.Απλά αρνούμαι το ότι σου αφαιρούν το δικαίωμα να ελπίζεις και να ονειρεύεσαι κάτι καλύτερο.Και αγαπητέ μου φίλε από την Αλβανία, πίστεψέ με η μόνη ελπίδα να ανέβεις από πώλήτρια βρακιών είναι να πουλήσεις και καμιά ζαρτιέρα.Και δε ζήτησα καμιά δουλειά διευθυντή ούτε καν κάτι επάνω στο πτυχίο μου.Μια δουλειά γραμματέως ζητούσα με τις γνωστές απλήρωτες υπερωρίες και τα 700 ευρώ. Από ό,τι γίνεται λοιπον φανερό, δε μιλάμε για καμιά φοβερή και τρομερή απαίτηση, αλλά για αφαίρεση του δικαιώματος του καθένα να προσπαθήσει έστω ή να δοκιμαστεί σε αυτό που θεωρεί για τον εαυτό του σαν μια επιβράβευση των όσων έχει κάνει.Γιατί η μόρφωση σε βοηθάει όντως να αντιμετωπίζεις καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής σου, αλλά δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι σε αυτές περιλαμβάνονται κι οι μπαρμπάδες από την Κορώνη, ξέρετε αυτοί με τις ελιές και τα λάδια...

ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ
Tai Tsoun
21/07/2009 12:19
Και για το παλικαρι με το πτυχιο ψυλογογιας στην Πραγα καλα τι μας λετε τωρα.
Ανατολικης ευρωπης πτυχιο που σκας με το δολαριο και περνας τα μαθηματα και περιμενεις να βρεις δουλεια?
Σαν κατι αλλους που πηγαιναν και διναν πανελλαδικες για γυμναστικη ακαδημια δεν περναγαν και μετα πηγαιναν ρουμανιες και βουλγαριες να γινουν ΓΙΑΤΡΟΙ !
Και γιναν οι κουμπουρες ΓΙΑΤΡΟΙ.
Ελεος ρε που παραπονιεστε κιολας !
Tai Tsoun
21/07/2009 12:16
Και γιατι ρε παλικαρια το Κρατος να εχει υποχρεωση να βρει δουλεια σε καθε ενα πτυχιουχο?
ο αλλος λεει σπουδασε διοικηση επιχειρησεων και ηθελε να ερθει πισω στο νησι του.
οκ ρε μαστορα τι πρεπει να γινει για την παρτη σου για να ασκησεις τη διοικηση επιχειρησεων να σου ανοιξουμε μια πολυεθνικη στη μυτιληνη να κανεις το μανατζερ?
Τωρα για τη γραμματεα και την αλλη που σπουδασε δημοσιογραφος και εγινε μπαργουμαν ε τι να πει κανεις.Δοκιμασατε καθολου στο εξωτερικο ?Ετσι να δουμε και τι μετρανε τα πτυχια που εχετε και αξιωνετε θεσεις !
ελεος ρε εδω κοιτα ιστοριες !
πηραμε το πτυχιο και αμεσως διευθυντες ο κλασσικος ελλην.
Α και που στε μαγκες.Την επομενη φορα παλι ΝΔ γιατι την εχει ριξει την ανεργια .χαχαχαχαχαχ ελεος !
Τι καλυτερο απο δημοσιογραφο να κανει τη μπαργουμαν .Τουλαχιστον για μια φορα στη ζωη της θα δουλεψει για το κοινο οφελος. χαχαχαχαχαχ
ακου αξιωσεις η δημοσιογραφος-μπαρ γουμαν .Ποσα χρονια της πηρε να παρει το πτυχιο δε μας λετε.
Αφου στα φοιτητικα σου χρονια καφε και ταβλι θα επαιζες τι θες τωρα να κανεις τη δημοσιογραφο.
καλυτερα ανοιξε μπλογκ !
χαχαχαχαχαχ
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
21/07/2009 11:30
ΠΡΟΣ fuser: Κατα τη γνωμη μου η μονη σωστη κουβεντα που διαβασα. Αν σπουδαζεις για τη δουλεια βρες απλα να σπουδασεις κατι που εχει ζητηση και μην περνιεσαι για μορφωμενος. Οι σπουδες ειναι για τη γνωση και την καλλιεργεια και δε σταματουν με την αποφοιτηση αλλα μονο με το θανατο. Οσοι βρηκαν δουλεια πανω στις σπουδες τους ειναι απλα τυχεροι. Βεβαια ενας επιστημονας η ενας ερευνητης δεν ικανοποιειται απο μια θεσουλα στο δημοσιο και πολυ καλα κανει. Σε αυτην την περιπτωση βρισκεις σε ποιες χωρες μπορεις να εισαι χρησιμος και απλα φευγεις για εκει. Αυτο που ξεχωριει εναν επιστημονα απο εναν συλλεκτη πτυχιων ειναι οτι ο πρωτος ειναι διατεθιμενος να πεινασει για την επιστημη του και εχει τη σπιρταδα της περιεργειας ενω ο δευτερος ειναι διατεθιμενος να επενδυσει απλα για την ψευδαισθηση μιας καλυτερης δουλειας, μιας ματαιοδοξης προβολης και εχει στο ματι τη σπιρταδα του γλυφτη που θα εκανε τα παντα για να βρει μια δουλεια που θα του προσφερει τα παραπανω. Η μορφωση θελει θυσιες σοβαρες και ειναι αυτοσκοπος. Οποιος το δει σα μεσο για να πιασει την καλη το πιο πιθανο ειναι οχι απλα να καταληξει σερβιτορος αλλα να κλαιγεται κιολας! Ενω ο ανθρωπος που θελει να μορφωθει θα φτιαξει τους καφεδες του θα πουλησει τα βρακια σαν τη φιλτατη κυρια και θα γυρισει στο σπιτι του για να συνεχισει να μορφωνεται.
Τσούλου
21/07/2009 10:47
Κανείς απόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαικών σπουδών έχει βρει δουλειά στο αντικειμενό του;;Αφου δεν απορροφούμαστε πουθενά γιατί υπάρχουν 5- 6 τμήματα στην Ελλάδα που βγάζει το καθένα 150 απόφοιτους τον χρόνο; και αλήθεια στα 18 του ξέρει κάποιος ακριβώς τι θέλει και τι του ταιριάζει να ακολουθήσει στη ζωή του; ή πρέπει όλοι να γίνουμε λογιστές και να σπουδάσουμε διοίκηση επιχειρήσεων;; Το κράτος παράγει ανέργους και το κάνει συνειδητά αφού οι σχολές τις οποίες δημιουργεί δεν έχουν καμία επαγγελματική ανταπόκριση...για πείτε μου τι θα κάνει τώρα το κράτος με όλος αυτούς τους ανέργους;;;
GOLDEN BOY
21/07/2009 10:38
@O Palios

ΑΣΕ ΜΑΣ ΡΕ ΦΙΛΕ!! ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΔΟΥΛΕΥΩ!! ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ CITY ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ''ΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!! ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΛΕΦΤΑ!! ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ CITY ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! ΠΟΣΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΝΑΣ GRADUATE ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΘΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΓΓΛΙΑ;; 12000 ΛΙΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΙΚΤΑ. ΔΕ ΖΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!
O Palios
21/07/2009 03:24
Hey Golden Boy .... Yes ... In the America of the 9.5% unemployed you can STILL find a job in YOUR field of study / expertise ... ESPECIALLY in NEW TECHNOLOGIES ... Alla upame ... auta einai psila grammata gai tin xaotiki Ellada pou POTE den eixe kai den 0a exei programmatismo, stoxous, kai sobari Oikonomia, stirizomeni se sobari Paideia .... Ta idia kai stin Agglia ... Golden Boy ... kai stin Germania .... Mialme gia douleies pou stirizinoun tin oikonomia me paragogi proiontwn kai oxi to anti0eto ... to kartos na upostirizei epaggelmata uper-koresmena ... Moso stin Ellada to kratos spatala perissotera kondilia gia arxaia eripeia para gia nea Nosokomeia .... Gia ba trabi3ei kai kala ton tourismo (?) me ka0e paralia gemati skoupidia kai gopes giati o ka0e karagkiozeis kantinieris i dimarxos barietai na ka0arisie to tin pigi tou eisodimatos tou (an einai o tourismos, i 0alassa kai ata arxaia ...leme twra ) ... Mallon krisi Mialou exei o Ellinas ... kai den mporei na organo0ei ... para douleias ...
Apo E3w ...
21/07/2009 03:09
Se alles Dutikes xwres o kosmos mia xara briskei douleia me ta ptuxeia tou ... Stin Ellada tou xaous kai tis 0ewrias, ne ta bismata, tis kollegies, kai ta lamogia ti perimenete ...???? Kales Douleies ...
nionios
21/07/2009 02:47
Διακρίνω από πολλούς μια ειρωνία για τους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Όσοι σπούδασαν "συνειδητοποιημένα" το έκαναν γιατί δεν ήθελαν να γίνουν καρπαζοεισπράκτορες από τον κυρ` Μήτσο ή την κυρά Σούλα που έχει το μαγαζί στην γωνία απέναντι.
Το αν κάποιες ειδικότητες δεν έχουν ζήτηση οφείλεται στην δομή της οικονομίας που δεν παράγει.
Αν κάποιος έχει κληρονομήσει το μαγαζί από τον μπαμπάκα και το παίζει μάγκας με τα κληρονομημένα θα τον συμβούλευα να είναι λίγο πιο πονηρεμένος γιατί ένα κράτος που δεν παράγει δεν θα πάρει μπάλα μόνο τις κατεξοχήν παραγωγικές ειδικότητες αλλά θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Και στεγνώσει ο επιστήμονας η ο μισθωτός θα στεγνώσουν και ""επιχειρηματίες""".
Από την άλλη δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας μηχανικός ή πληροφορικάριος ή μαθηματικός του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου θα τα παρατήσει για να γίνει μπάρμαν. Κάποιο άλλο πρόβλημα παίζει σε αυτή την περίπτωση και δεν φταίει η αγορά εργασίας.
Η κοτα και το αυγο
21/07/2009 02:16
Μα γιατι χιλιαδες μορφωμενοι ελληνες δεν βρισκουν δουλια?

Σημειολογικα υπαρχουν (τουλαχιστον) 2 προβληματα με αυτη την προταση, οι λεξεις μορφωμενοι και η λεξη δουλια και η σχεση τους ειναι αμφι-αιτιολογικη. Πως? Να πως
Δεν βρισκουν δουλια γιατι απλα καλες δουλιες, δουλιες επιστημονων, δεν υπαρχουν, και δεν υπαρχουν γιατι αυτοι που φερνουν τετοιες δουλιες στην εποχη που ζουμε, οι καινοτομοι τεχνοκρατες επιχειρηματιες (ναι αυτα τα τρια) ΠΑΝΤΕΛΩΣ εκλειπουν απο τη χωρα. Μα θα μου πειτε, με χιλιαδες ανεργους, παμπονηρους ως ελληνες, πτηχιουχους πως γινεται να μην εχουμε κενοτομους τεχνοκρατες επιχειρηματιες?
Χα! και εδω βρισκεται η απαντηση, που δεν θα μπω καν στον κοπο να σας την γραψω... Κλου η λεξη ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Still a dreamer
21/07/2009 01:39
Sorry gia ta greek-english. Tha pw kai egw tin istoria mou afou skaw me ayta pou akouw kathe mera ellada. Eimai sto ekswteriko edw kai 8 xronia, tin kopanisa apo tin Ellada 17 kai eipa na dw pws einai h zoi ekswteriko. Katafera na parw to Bachelor, Master apo agglia. Twra douleyw edw kai 3 xronia stin megaliteri etairia gia networks. Ta pragmata einai poli apla an theleis douleia briskeis prepei omws na ftiseis aima gia na breis kai meta na ftiseis aima mesa stin douleia. Etsi einai ta Fortune 500 companies. Efaga stin arxi polles portes alla den to ebala katw. To thema einai thes na to kaneis h oxi? Ksekinas siga me internships, mikres douleies kai meta xtipas megaliteres. To ekana egw kai alloi polloi ellines (Ellada kai Ekswteriko) Min kolas sto oti to panepistimio tha sou mathei ta panta, emena mou ksepetaksane oti ematha sto University mesa se 3 mines. Eprepe na douleyw 10 wres kathe mera kai meta diavasma gia seminars ktl. Den exei kamia sxesi apo poio University h College exeis ptixio panw stin douleia tha fanei h magkia. An theleis na breis kali douleia panw se kati pou spoudases sto eksoteriko mporeis (panta gia IT milaw) alla kai stini ellada tha sou katsei, apla ligo pio poli xrono theleis.
ροδανθος
21/07/2009 01:03
αγαπητε κ. σκορδα, το θεμα των κολεγιων δεν ειναι και τοσο δσκολο να λυθει. μια αξιολογηση και η πλειοψηφια τους υποβαθμιζεται εν μια νυχτι σε απλες επαγγελματικες σχολες. δεν το λεω αυτο με κακια αλλα με αντικιμενικοτητα εχοντας γνωση του επιπεδου σπουδων που προσφερουν τα περισσοτερα. το προβλημα ειναι ομως οτι με την αξιολογηση πολλες πανεπιστημιακες σχολες θα πανε επισης για φουντο. το προβλημα λοιπον ειναι οτι αργουμε να αξιολογησουμε και να κοιταξουμε καταματα τι προσφερει η καθε σχολη και τι πρεπει να προσφερει. οι αποφοιτοι πανεπιστημιων κανουν αλλη δουλεια και αποφοιτοι τει εχουν σε ολο τον κοσμο μια εκπαιδευση με μια πιο τεχνικη σκοπια. μονο στην αγγλια αυτο δεν ισχυει τυπικα γιατι οι εγγλεζοι βγαζουν λεφτα απο την εκπαιδευση τους και θελουν ανθρωπους να σπουδαζουν σε polytechnics και να πιστευουν οτι παιρνουν πανεπιστημιακη εκπαιδευση. ειναι λογικο γιατι βγαζουν λεφτα απο αυτο. το θεμα ειναι ομως οτι τα ατομα που τελειωνουν αυτες τις σχολες δεν προσλαμβανονται πουθενα στην αγγλια. η διαφορα ειναι οτι στην αγγλια υπαρχει αξιολογηση. ολα λεγονται πανεπιστημια αλλα οταν τελειωσει καποιος ενα πανεπιστημιο που βρισκεται στον πατο της λιστας, που ηταν polytechnic (τει) καποτε η θεση του στην αγορα εργασιας ειναι polytechnic (τει) οσο και αν ονομαζεται πανεπιστημιο. υποψιν οτι εχω περασει και απο τει και απο πανεπιστημιο στην ελλαδα και εχω δει τι δουλεια γινεται σε μερικα απο τα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου στην αγγλια και τι γινεται στα πρωην polytechnics και ξερω τι γινεται και στα δυο.
NKOS
21/07/2009 00:18
Έχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς για λιγότερο από 1400.000 μαθητές στη Γενική Εκπαίδευση. Πουθενά στο κόσμο καμια διαστραμένη ηγεσία δεν έχει κάνει τέτοικαν οί διορίστη εγκλημα. Από αυτούς τουλάχιστον οι μισοί δεν έχουν εκπαιδευτεί στοιχειωδώς για το επάγγελμα που ασκούν, αλλά είναι εκπαιδευτικοί γιατί διορίστηκαν. Στου κασίδη το κεφάλι, όμως πού θα πάει θα μάθουν. Τα 35 πρώτα χρόνια είναι δύσκολα, μετά το πράγμα στρώνει...
Προτείνω ολοψύχως να διορίσουμε και άλλους 100.000 -150.000 που δηλώνουν "εκπαιδευτικοί" επειδή τέλειωσαν κάποιο Πανεπιστημικό Τμήμα από τα δεκάδες που έστησαν σε όλη την Ελλάδα οι κοκορόμυαλοι πολιτικοί και τα τσιράκια τους, κάποιο Πνεπιστημιακοί (αλήθεια, γιατί οι σπουδές Θεολογίας να σε κάνουν εκπαιδευτικό και όχι παππά για παράδειγμα;)
Έτσι, θα επικρατήσει η κοινωνική δικαιοσύνη. Ο αρχικός μισθός εκπαιδευτικού που είναι 1050 € θα γίνει 600 € και ο καταληκτικός από 1400 -1500 € που είναι τώρα θα γίνει 750 €. Τις "κατώτερες" εργασίες θα τις κάνουν οι οικονομικοί μετανάστες, γιατί τα δικά μας παιδιά κατάφεραν να μπουν (700-1000€ ιδιαίτερα το μήνα) στο ΤΕΙ Κωλοπετινίτδας όπου σπούδασνα στις καφετέριες για 7 έτη, π.χ. φυτολόγοι καλλιεργητές.
Αγαπητοί φίλοι δημοσιογράφοι, τέτοια ρεπορτάζ ακούγονται ωραία αλλά είνα συγκεκριμένου μέρους του σωματός μας που μας χρησιμεύει και γιάξαα να καθόμαστε. Πρώτος διδάξας ο κ. Χαρδαβέλας 1975 κ.έ. στην Ελευθεροτυπία. Άντε, λοιπόν, και με εκπομπή για τα παραφυσικά φαινόμενα. (Αλήθεια εσείς τελείωσατε Μέσων Μαζικής Επικοινωνία και Ενημέρωσης στο Πάντειο ή το Καποδιστιακό;)
FATE THN STON KOLO TORA
21/07/2009 00:04
EOK DEN THELATE;
fuser
20/07/2009 23:45
@Eirini Dimitrova 20/7/2009 22:23 Ειρηνη καλα τα λες αλλα ....το προβλημα στην χωρα μας ειναι οτι ολοι θελουν να μπουν στο πανεπιστημιο και να γινουν "ακαδημαϊκοι" πολιτες με οτι αυτο συνεπαγεται.....δλδ ενα παιδι λογω οικογενειας ''η αλλων παραγοντων φτιαχνεται με την ιδεα οτι αν δεν μπει σε ανωτερη σχολη , ειναι αποτυχια. Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι "σημασια εχει ποσα λεφτα βγαζεις , και αν ολοκληρωνεσαι απο την εργασια σου σαν ανθρωπος"....οι ακαδημαϊκες γνωσεις ειναι παντα ευπροσδεκτες γιατι απλα οσο πιο πολυ διαβαζεις τοσο πιο ευρυνους γινεσαι...αλλα ο στιβος του "βγαζω τα προς το ζειιν " ειναι αλλο πραγμα. Το γεγονος οτι στην χωρα μας υπαρχουν πολλοι νεοι που αλλα σπουδασαν και αλλα πραττουν εχει να κανει με την ελειψη επαγγελματικου προσανατολισμου και γενικοτερα "σχεδιου" στην ρημαδοελλαδα μας. Καποτε καποιος ειπε....."Θα γινουμε τα γκαρσονια της ευρωπης?" Για μενα σημασια εχει αν εισαι καλο γκαρσονι ή οχι....το επαγγελμα αυτο καθ αυτο δεν παιζει ρολο....να κανεις την δουλεια σου καλα .....αν εχεις και 10 πτυχια ακομα καλυτερα.....κανενας δεν ελαβε γνωσεις που πηγαν χαμενες. φιλικα παντα....
toumpalala
20/07/2009 22:58
Γιατί πρέπει σώνει και καλά να βρίσκουν δουλειά "στο αντικείμενό τους" οι χιλιάδες απόφοιτοι θεολογίας, φιλολογίας και κοινωνικών επιστημών; Τι να κάνουμε, να φτιάχνουμε μια θέση στο δημόσιο για κάθε απόφοιτο; Όταν διαλέγεις να σπουδάσεις κάτι τέτοιο ξέρεις ότι παίρνεις ένα ρίσκο. Μπορείς και να μη σπουδάσεις εξάλλου. Ωστόσο δεν είναι κακό να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα. Στις περισσότερες δουλειές έναν απλό απόφοιτο ΑΕΙ-ΤΕΙ θέλουν χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να φτιάξει σχολές μεταπτυχιακών στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα παρόμοια, που να απευθύνονται ειδικά σε τέτοιους απόφοιτους.
Eirini Dimitrova
20/07/2009 22:23
Douleia "oti dipote" vriskeis stin Ellada - den tithete thema. Akoustikan gnomes pos oi apofoitoi panepistimiou einai kifines, einai tempelides, k. l. p. Den simfono! Apla oi anthropoi theloun na doulepsoun avto pou ehoun spoudasei , na efarmosoun stin praksi tis gnoseis pou exoun apoktisei sto panepistimio, na kanoun to topo tous kalitero efarmozontas avto pou exoun mathei kai gia ton opoio to kratos exei plirosei lefta gia na mathoun... Edo erxetai to evlogo erotima - giati to kratos plironei gia kati pou meta den tha exei anangi na hrisimopoieisei? An to kratos eimaste emeis - avto einai i vasi tis dimokratias - tha prepei na thesoume avto to erotima allios: giati emeis plironoume gia kati pou den hrisimopoioume?
Sto epangelma gia ton opoio exo ekpaidevtei ( master)- ti dimosiografia - vlepo pos oi theseis einai "piasmenes" apo dikigoroi, apofoitoi IEK, filologoi, istorikoi kai kathe logis ekprosopoi allon epangelmaton. Kai oi perisoteroi den kanoun kala ti douleia tous epeidi den exoun tis gnoseis, alla gia agnvosto logo paramenoun ekei.... Ego apo tin plevra mou kano tin metafrastria, xoris na eimai filologos - diladi oute ego kano to kalitero logo elipsis katallilis ekpaidevsis... Diladi oloi kanoume avto gia ton opoio den exoume tis katalliles kai apolites gnoseis..... Edo akoustikai pos oti kaneis prepei na to kaneis kala. Sosto avto - mono pou aporo pos eisai sigouros pos kaneis kati kala afou den exeis ekpaidevtei gia avto? Poios se krinei an to kaneis kala - to perivalon sou apo amathes sto gnostiko paidio giro sou? Akoustike pos allo i theoria kai allo i praksi kai akoma an exeis spoudasei ta perissotera ta matheneis stin poreia doulevontas kai oxi sto panepistimio. Tote ti ta theloume ta panepistimia - na ta kleisoume! tha mathenoume oloi stin praksi...
I katastasi stin Ellada tha hiroterevei mexri na mathoume oloi - xoris ekseresi - pos o kathenas prepei na kanei tin douleia gia tin opoia exei ekpaidevtei. Tha hiroterevei os pou oloi den katalavoume pos to kratos eimaste emeis kai den arxisoume na psahnoume to pou pane ta xrimata mas apo tin amesi kai emesi forologia kai giati dinoume lefta na ekpaidevsoume gnostes se tomeis opou den xriazomaste - diladi idi exoume pollous.
GOLDEN BOY
20/07/2009 21:31
@Alexis Xamilton

REALLY BIG MOUTH? LAST TIME I CHECKED THE US UNEMPLOYMENT RATE WAS 9.5%!!
Alexis Xamilton
20/07/2009 19:41
I am in America. It is sad that I have managed to have two degrees and exercise my profession while if I had stayed in Greece I would be working at MCDonalds . The result of Greece''s economy will be a stronger immigration wave. I truly hope I am wrong.
Παυλος Χ.
20/07/2009 18:55
Συμφωνω με το Μανο απ την Κρητη. Το ζητουμενο δεν ειναι το τι σπουδασες. το ζητουμενο ειναι αν αυτο που κανεις το αγαπας και το ζεις οταν το "δουλευεις" . και τα κλαματα για τα χρονια σπουδων κτλ ειναι δικαιολογίες. που ειναι οι αριστουχοι των εισαγωγικων ? και οι αποφοιτοι αριστουχοι ? οι σπουδες ειναι εφοδιο και τιποτε παραπανω. Βαλτε το καλα στο νου σας. ρε κοπελια Σαλονικια και βρακια να πουλας αν εισαι καλη σ''αυτο που κανεις θα ανεβεις. και καφε να κανεις κανε το καλα. Αυτο που κανεις για λεφτα κανε το καλα. ( συμβουλη απο Αλβανο μεταναστη)
Jimbo Jr
20/07/2009 18:49
Otan kapoios paei na ginei 8eologos, filologos, dhmosiografos, gymnasths, arxaiologos, ktl. - gia tempelodouleies tou xabale me mhden syneisfora sthn paragwgh, einai teleio na mhn briskoun ergasia sto antikeimeno tous (mikrh e3airesh gia gymnastes).
Giati an ebriskan, 8a htan khfhnodouleies sto dhmosio kai ta parasita 8a ta plhrwnan oi ypoloipoi me tous forous. O ka8enas einai a3ios twn apofasewn pou pernei kai den mporei na byzainei apo to kratos mia zwh se baros twn ypoloipwn.
Παυλος Χ.
20/07/2009 18:39
ΑΝ ΟΛΟΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΤΕ ΠΙΟΣ ΘΑ ΒΟΣΚΟΥΣΕ ΤΑ ΠΡΟΒΑΣΤΑ? ( αποσπασμα απο αρχαια τραγωδία) το πτυχίο ειναι πτυχίο αλλα το χρημα ειναι αλλου.....μη μπερδευεται τις βουρτσες με τις ..........χτενες
manos kriti
20/07/2009 18:37
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΟΣ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΕΛΕΙΩΝΩ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΤΟ 93 ΒΡΙΣΚΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΙΣΘΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΤΕ 50 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΔΕ ΒΓΑΙΝΩ ΓΙΝΟΜΑΙ ΠΩΛΗΤΗΣ ΜΕ 5ΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΠΑΛΕΥΩ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΤΟ 90% ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΤΥΧΗ.ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ.ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ
Παυλος Χ.
20/07/2009 18:32
Ρε ξερετε στην Ελλαδα την αγορα εργασίς τη Λεμε " Πιατσα" Το βαθμο και το πτυχίο το επικυρωνει η πιατσα. Αρεσει , δεν αρεσει συτο ειναι. Δεν πα να παρεις 10 πυχια κι αλλα τοσα μαστερ? στο κουρμπετι κες και κοι.......στην πιατσα.....στην αγορα εργασίας........εκει που επικυρωνεται ο βαθμός.....το δημοσιο ειναι αλλο θεμα....και οι πολιτικοι ιδιοι ειναι απ''την εποχη του Μαυροκορδατου
n/a
20/07/2009 18:15
Μαθηματικοί, φυσικοί κτλ δεν είναι μόνο για καθηγητές. Υπάρχουν 1002 δουλειές που μπορούν να κάνουν εάν είναι ενημερωμένοι, τους ενδιαφέρει το αντικείμενο τους και έχουν διάθεση να μάθουν. Είμαι φυσικός και δουλεύω σε hedge fund στο Λονδίνο. Υπάρχουν ένα κάρο engineering εταιρείες που προσλαμβάνουν science graduates με καλές αμοιβές για μεγάλη γκάμα αντικειμένων, από περιβάλλον μέχρι IT.
Δημήτρης Β.
20/07/2009 17:58
Λοιπόν επειδη ζω πολλά χρόνια έξω έχω να παρατήρισω ότι η μειώση των εισακτέων δεν είναι λύση. Το ''90 οι σχολές και εισακτέοι ήταν οι μισοί/ες. Αποτέλεσμα, όσοι δεν περνάγαν φεύγαν με αεροπλάνα και βαπόρια έξω για να σπουδάσουν. Γύρω στο 95 είχαμε φτάσει να έχουμε περίπου ίδιο αριθμό Ελλήνων φοιτητών στην Αγγλία με τους φοιτούντες στην Ελλάδα, να μη θυμηθώ Ιταλίες Σερβίες, Ρουμανίες κτλ. Α και λόγω ΕΕ τα πτυχεία των μισών από αυτών είναι αυτομάτως αναγνωρισμένα. Εν ολίγοις: Είναι σκληρό και απανθρώπο να πεις κάποιον που 18 χρόνια του φουσκώνες τα μυαλλά ότι μόνο αμα έχει πτυχείο θα μπαίνει στο καφενείο (για το μπαρ θες και μάστερ) να του πεις ότι δεν έχει θέση για μέσα. Θα κάνει τα πάντα και κάποιοι "ταλαίπωροι" γονείς θα πληρώσουν τη νύφη. Αυτά γινόταν, κι αν απλά μειωθούν οι εισακτέοι θα ξαναγίνουν. Το σύστημα πρέπει να αλλάξει πιο κάτω. Απορώ γιατί τα Τεχνικά καταργήθηκαν (ή υποβαθμιστικάν, λείπω και δεν ξέρω τι παίζει πλέον); Το Λύκειο πρέπει να δίνει κάποια μικρή επαγγελματίκη κατάρτιση και κάποιος με προσώντα λυκείου θα πρέπει να μπορεί να βρει κάποια αξιοπρέπη δουλεία. Και γύρω στα 15 να γίνεται το πρώτο κόσκινο...κάποιοι, οι μελετηροί να τραβάν για τα "ακαδημαίκα" λύκεια και κάποιοι με άλλες κλήσεις (προσοχή δεν είναι τεμπέληδες ή χάζοι αλλά δεν είμαστε και όλοι ακαδημακοί ή τέχνικοι) να πάνε στα Τεχνικά. Και στα 18 όλοι να έχουν μπει σε ένα σωστό δρόμο. Απλή μείωση υποψηφίων είναι ημίμετρο με γνωστές παρενέργιες!
GIATI DEN TO PARADEXONTAI ;;;
20/07/2009 17:31
GRAFETAI: "EIMAI KATHGHTHS, DOULEUO GKARSONI" !! GIA FANTASTHTAI NA EISOUN GKARSONI KAI NA DOULEYES GIA (TON) PROTHYPOURGO !!! SE TELIKH OMOS ANALYSEI, EXO THN ENTYPOSH OTI OI POLITIKOI MAS EINAI OLOI TOUS POLITIKA GKARSONIA !! GIATI DEN TO PARADEXONTAI ;;;;
κηφήνας
20/07/2009 17:23
Να διορθώσω λίγο το αναρθόγραφο ονοματάκι μου...
Κ.Η.Φ.Υ...ΝΕΣ

Κ=κάποια
Η=ηλίθια
Φ=φιλόδοξη
Υ=υποψήφια
Ν=νέων
Ε=εργασιακών
Σ=σχέσεων
Το ΝΕΣ είναι το σαλονικώτικο, γιατί δε μου''βγαινε ο φραπές...
κηφήνας
20/07/2009 17:11
Τυχερά βρε τα παιδιά, που αναφέρονται στο ρεπορτάζ!!Τυχερά! Ειδικά αυτή η γραμματέας!Απ'' τα 18 μου μέχρι τα 27 ου το τι φυλλάδιο και κακό έχω μοιράσει, το τι βρακί έχω έχω πουλήσει το τι καφέ έχω φτιάξει, κ.τ.λ. κ.τ.λ. δε λέγεται...Ε κύριε εσείς στο 2 έναν με ολίγη;;;Τι είπατε δε σας βολεύει η καρέκλα σας εεε;;;Αποκλείεται...μήπως φταίει το βρακί σας;;;Αααα να παίρνετε αυτά χωρίς ραφές και κανα νουμεράκι μεγαλύτερο, έτσι για να μη σας κόβει στο καβάλο...Κι αν η ζημία είναι ανεπανόρθωτη, ορίστε το φυλλάδιο του νέου ιατρικού μας κέντρου...
Κι όταν μετά από καμιά οχταετία κουράστηκα με τους καφέδες, τα σώβρακα, τις φανέλες κι όλες αυτές τις δουλειές του ποδαριού, είπα το καημένο πριν να βγάλω το φλεβίτη - κι όχι τίποτ'' άλλο δεν είχα κ κανα ένσημο, για να πα'' να δω κανα γιατρό- είπα, λέω, δεν πάω να βρω καμιά καρεκλίτσα γραμματέα...΄Ετσι κι αλλιώς το πτυχίο ΑΕΙ το είχα, 2 ξένες γλώσσες άπταιστα τις ήξερα, πτυχίο υπολογιστών διέθετε το κατάστημα, ε τι στο καλό άλλο θέλανε;;;Κι όμως, κι όμως, 1 χρόνο βιογραφικά - στο τέλος άρχισα να κρυβω πια το πτυχίο και να εφανίζω μόνο απολυτήριο, μήπως κι ήτανε πολλά τα προσοντα βρε αδερφέ- κι ούτε ένα τηλεφώνημα ούτε μια συνέντευξη.Έτσι, για να με δουν κι από κοντά..
Και συνεχίζω με καφέδες... μέχρι που πήρα την απόφαση για κατατακτήριες και ξανά πανεπιστήμια κ να τρέχω να προλάβω να πουλήσω κανένα ρούχο, "θα το πάρετε μανδαμ το ταγεράκι;", α ναι πήρα στο μεταξύ και προαγωγή, αχάριστη μην είμαι...
Και το συμπέρασμα όλων αυτών παιδιά;;;Βρε με πτυχίο και δουλεύεις γραμματέας ή σύμβουλος ή υπάλληλος ή υπεύθυνος εν πάσει περιπτώσει στο μαγαζί του Μήτσου;;;;Ααααα...μεγάλη τύχη!Μπρε συ, πες με αλήθεια μπρε, σ'' εμένα το καρντάσι σου μπρε, την παλιοσειρά, ΜΠΑ ΚΙ ΕΙΧΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ;;;;
Άντε παιδάκια μου σας αφήνω τώρα και μην ξεχνάτε...ό, τι μετά από τόσο κόπο και μετά από τόσο βρακί κατάφερα να μάθω: το μήνυμα που θέλουν να μας περάσουν σε τούτη ''δω τη χώρα κι εμείς αχάριστοι, βρε ουου δεν ντρεπόμαστε, δε λέμε να το νιώσουμε: ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ Κ..ΛΟΥΣ!!

Σημείωση: Το τελευταίο κοινωνικό μήνυμα ήταν μια ευγενική προσφορά των Καρ-αλήδων και των Παπα-δέων, "ορίστε μας, που θέλετε δουλειά και στο πτυχίο σας...Κ...λοπερασάκηδες"..."Βρε κάτω τα χέρια από τα μετάξια μας...εκεί στο φτηνό, στο μπαμπακολύκρα εσείς..."


ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ....
andreas
20/07/2009 16:32
Σπούδασα προγραμματιστής υπολογιστών, όμως σήμερα εργάζομαι ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα, λέει ο Μάρκος Καλούμενος esi re file eisai aergos!!! eleos pantou zitane programmatistes i IT!! mallon baariesai na doulepseis os pragrammatistis!!!

psaropoule:ti eixes gianni ti eixa panta!!!! trava kane nani kai meta xipna kai meta pare kai tous allous 299 na pate na pnigite!!!!
333
20/07/2009 16:17
Η υποβάθμιση των πτυχίων έρχεται με την αθρόα εισαγωγή φοιτητών για την κάλυψη της λογικής φτιάχνουμε πανεπιστήμια και στην κολοπετινίτσα αρκεί να μας ψηφίσουν.

Όλες οι χώρες έχουν καθορισμένες θέσεις φοιτητών γιατί υπολογίζουν τι θα χρειαστούν μετά από 10 χρόνια ενώ εμείς στο βωμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης κάνουμε τα κολέγια πανεπιστήμια λες και δεν μας έφταναν αυτά που έχουμε.

Η φιλοσοφία είναι καθαρά καπιταλιστική, όσο μεγαλύτερη προσφορά εργασίας έχουμε τόσο φθηνότερα θα πληρώνουμε το ανθρώπινο δυναμικό.

Όσο ψήφισαν Ν.Δ. ας μην παραπονιούνται για το άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τον εξευτελισμό των πτυχίων. Η φιλοσοφία τους είναι ξεφτιλίστε τα πτυχία ώστε να χρειάζεται κομματικός παρεμβατισμός για να βρεις δουλειά.
XXXX
20/07/2009 16:09
GRAFO ME LATINIKOUS XARAKTIRES LOGO ELIPSEOS ELLINIKON. KE KATSIKA THELO NA KANO MIA EPOTISI SE OLOUS TOUS PTYXIOUXOUS POU DEN BRISKOUN DOLEIA.AFOU DEN UPARXOUN DOULEIES STOUS TOMEIS TOUS GIATI PANE SE AUTES TIS SXOLES?h AGORA EXEI OPRISMENOUS KANONES e.g. PROSFORA KAI ZHTHSH.SAN KAPOIOS POU EXEI SPOUDASEI OIKONOMIKA,BRIKA OTI UPARXOUN POLLES PERISSOTERES DOULEIES GIA AIR CONDITIONING PARA GIA FILOLOGOUS.AN BEBAIA KAPOIOS EXEI SKOPO NA PARH XARTI GIA TON TOIXO ENA PTYXIO FILOLOGIAS EINAI PIO EMFANISIMO APO ENA DIPLOMATAKI POU LEEI OTI EISE EPIDIORTHOTIS AIR CONDITIONING META TIMHS XPISTSOS XPISTAKOPOULOS
GOLDEN BOY
20/07/2009 15:56
"να σκύψουν με σοβαρότητα σε αυτό το καυτό θέμα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας σε αυτή τη χώρα και να τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια και λύσεις χωρίς να τους εμπαίζουν για να μπορέσουν οι νέοι να πρόγραμμα ποιήσουν τα σχέδια τους και το όραμα τους"

ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΚΥΨΟΥΝ ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΤΑΝ ΣΚΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΓΩΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΣΚΥΨΙΜΟ;;

ΚΑΠΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΞΥΛΙΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΨΙΜΟ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ!! ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ!! ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΑΠ''ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

1) ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΧΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ. ΘΑ ΠΟΝΕΣΕΙ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ!

2) ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ. ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ!! ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΕΙ;

3) ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΛΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ! ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.

4) ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑ/ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΧΕΙΡΟΝΑΚΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΝΕΩΝ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕ ΘΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ. ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!
Mitsos
20/07/2009 15:37
Einai ola 8ema epilogwn.Kai egw eixa to idio provlima alla arnh8hka na doulepsw gkarsoni.twra vriskomai sthn kupro kai douleuw panw sto antikeimeno mou me kales apodoxes.as mhn klegomaste loipon.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
20/07/2009 15:30
ΜΙΖΑΔΩΡΟΣ ! ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ... ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ !
πολίτης Μπάμπης
20/07/2009 15:28
Συμφωνώ με τον GOLDEN BOY και με τον vassilis και με τον ΑΝΔΡΕΑ Κ. Υπάρχουν πολύ ωραία επαγγέλματα που δεν είναι κορεσμένα και έχουν ζήτηση, είναι κρίμα ένας νέος να τα σνομπάρει. Κυρίως τα απλά και τα προσγειωμένα. Προς Νίκο Ψαρόπουλο, πιστεύω ότι και το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει σοβαρές αλλαγές δυστυχώς. Στο θέμα της εξειδίκευσης θα στενοχωρήσω ορισμένους αλλά είμαι υπέρ της στήριξης των λεγόμενων κολεγίων επειδή προσφέρουν ειδικότητες χειροπιαστές που ζητούνται όπως web developer, και άλλες.
ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΟΝΗΣ
20/07/2009 15:25
ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ :
ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ !
ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝΕ, ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝΕ, ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΕΛΕΙΣ ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ....
Θανάσης Σκορδάς
20/07/2009 15:23
Ροδανθε, μιλάς για εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ τώρα που έχει ήδη δρομολογηθεί η εξίσωση ΑΕΙ - Κολεγίων; Τουλάχιστον τα ΤΕΙ είναι δημόσια και οι φοιτητές τους έχουν περάσει από τη διαδικασία των πανελλαδικών. Άσε που πολλά από τα τμήματά τους δεν έχουν κατοχυρώσει ακόμη ούτε ΕΝΑ επαγγελματικό δικαίωμα!
Ρούλα
20/07/2009 15:17
Για την ανεργία δε φταίνε οι σπουδές αλλά η διάρθρωση της οικονομίας στη χώρα μας. Ακόμη περισσότερο για την υποαπασχόληση και την ετεροαπασχόληση. Όποιος αυτό δεν το καταλαβαίνει δεν μπορεί να δει καλά. Έχει η χώρα μας ανεπτυγμένο δευτερογενή τομέα; μόνο δημόσιο και τουρισμός έχει απομείνει.
filikitati@hotmail.com
20/07/2009 15:12
Nαι, ναι!
Συμφωνώ και επαυξάνω!
Οι γονείς φταίνε!
Εμένα ο μπαμπάς μου μου έλεγε:
<<Διάβαζε , μωρή, όπως ο Χριστόδουλας, αλλιώς θα σου πάρω να βόσκεις πρόβατα!>>
Τρόμαξα και γω ανεπανόρθωτα και ιδού τα αποτελέσματα!
Τρέχουμε και δε σώνουμε!
M.
20/07/2009 15:06
pros ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΣΟΚ Β ΑΘΗΝΨΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΑ ΠΑ
WWW.NIKOSPSAROPOULOS.GR

wraia i ekthesi idewn. ligo anorthografi alla kata t''alla kali.

katw apo ti vasi sas dinw. protaseis den akousa. mono genikes p@**rologies... mas exete sunithisei oi politikantides...
ΤΖΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΗΣ
20/07/2009 15:02
GOLDEN BOY ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ
Δημήτρης Β.
20/07/2009 14:58
"Εκπλησομαι που ενας αποφοιτος πληροφορικης δεν βρησκει δουλεια στο ελλαδισταν του καραμαν. Ειμαι αποφοιτος ΤΕΙ ηλεκτρολογιας και μετα την αποφοιτηση μου μεταναστευσα Γερμανια. Εδω οι αποφοιτοι πληροφορικης εχουν μεγαλη ζητηση και πληρωνονται καλα . Τι κανεται κατω......ελατατε πανω!!!! " Ακριβώς φίλε μου. Κι εγώ απόφοιτος ΤΕΙ πληροφορικής είμαι, ζω μια χαρά στην Αγγλία. Το 90% των συμφοιτητών μου γίναν καθηγητές..και τώρα που δεν έχει πολλές θέσεις παιδεύοντε να βρουν δουλεία. Ελλάδα των γαληνότατων βασίλεων των ενδοξότατων δυναστειών Καραμανλή και Παπανδρέου δεν έχει δουλείες για τους νέους επιστήμονες πέρα από το καθηγητιλική, φροντηστίρια κτλ, είτε είσαι φυσικός, είτε φιλόλογος είτε πληροφορικός. Απλά πράγματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ Κ.
20/07/2009 14:51
Τα πράγματα είναι απλά..
Και η κουτσή μαρία πριν 10-15 χρόνια έπρεπε οπωσδήποτε (είτε είναι σκράπας είτε μελετηρή)
να πάει πανεπιστήμιο και να σπουδάσει...

Με αποτέλεσμα να κορεστούν όλες οι <επιστημονικές> κατηγορίες.
Υδραυλικός και ηλεκτρολόγος ήταν παρακατιανά επαγγέλματα!!!
Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα....

Οι γονείς φταίνε και κανέναςς άλλος.
Μικρή Λουλού
20/07/2009 14:50
Τι να πώ και γω το χαζό και άβγαλτο που είμαι γκαρσόνα και δουλεύω καθηγήτρια! :-(
vassilis
20/07/2009 14:34
Να μειωθούν άμεσα οι εισακτέοι στα παν/μια, ώστε να υπάρξει αρμονία με την αγορά εργασίας. Το μάθημα του ΣΕΠ στα σχολεία να γίνεται με σοβαρότητα και να προειδοποιεί τα παιδιά για τις επαγγελματικές τους προοπτικές. Και κάτι άλλο: δε μπορώ να κατανοήσω τον ατυχέστατο όρο "Αδιόριστος Εκπαιδευτικός". Γιατί σώνει και καλά ο απόφοιτος στη Χημεία, στην Πληροφορική, στη Γεωλογία, στη Θεολογία να καλείται αδιόριστος εκπαιδευτικός; Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι απόφοιτοι των παν/μίων μόνο προσανατολισμό στην εκπαίδευση δεν έχουν πάρει στις σπουδές τους. Έχετε ξανακούσει μήπως για αδιόριστους εφοριακούς ή κάτι ανάλογο; Τι και ποιούς εξυπηρετεί αυτός ο αδόκιμος όρος;
NIKOS PSAROPOULOS
20/07/2009 14:29
Οι νέοι πρέπει να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους.

Είναι λυπηρό και άδικο να βλέπουμε νέους καταρτισμένους, που με πολύ κόπο, αγωνιά και κόστος κατάφεραν να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους εξασφάλιζε τον επαγγελματικό τους μέλλον να ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που έχουν σπουδάσει ή κάτι παραφέρει και εξηγούμε δεν είναι ευχάριστο να βλέπεις ένα νέο άτομο που έχει ξεκινήσει με όραμα αυτό που σπούδασε και να το μεταφέρει στον συνάνθρωπο του να τον βλέπεις να αναγκάζετε για να επιβίωση και πολλές φορές να βοηθήσει και την οικογένεια του να αναγκάζετε να κάνει δουλειές άσχετες.
Το κράτος από την άλλη πλευρά δεν κάνει τίποτα για αυτούς τους νέους ανθρώπους που υποτίθεται είναι και η σπονδυλική στήλη της χωράς. Θα πρέπει οι κυβερνήσεις να σκύψουν με σοβαρότητα σε αυτό το καυτό θέμα που αντιμετωπίζουν οι νέοι μας σε αυτή τη χώρα και να τους δώσουν τα κατάλληλα εφόδια και λύσεις χωρίς να τους εμπαίζουν για να μπορέσουν οι νέοι να πρόγραμμα ποιήσουν τα σχέδια τους και το όραμα τους. Να πάψει το φαινόμενο της ομηρίας των νέων ανθρώπων από τα πολιτικά γραφεία , που δήθεν ενδιαφέρονται για το μέλλον τους. Καλό τους νέους ακόμα μια φορά να πάρουν την υπόθεση του μέλλοντος τους στα χέρια τους και να αγωνιστούνε, για να μπορέσουν να κάποια στιγμή να πετύχουν αυτά που έχουν σπουδάσει και ονειρευτεί.

ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΣΟΚ Β ΑΘΗΝΨΝ
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΑ ΠΑ
WWW.NIKOSPSAROPOULOS.GR
GOLDEN BOY
20/07/2009 14:22
ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ. ΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΕΞΥΠΝΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ (Ή ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!! O ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΚΥΡΟΣ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ!!
πολίτης Μπάμπης
20/07/2009 14:19
Η άποψη μου για όσους είστε νέοι και ξεκινάτε να επιλέξετε, και αν αποφασίσετε να μείνετε στην Ελλάδα για την υπόλοιπη ζωή σας να μην πάτε δηλαδή εξωτερικό, είναι να διαλέξετε επάγγελμα απλό και αποδοτικό στο οποίο βρίσκεις δουλειά. Μερικά επαγγέλματα που βρίσκεις και θα είσαι περιζήτητος είναι μάγειρας που σιγά σιγά θα εξελιχθείς σε έναν σεφ σε ειδικό των κρασιών και έτσι θα γίνεις και όνομα, ψυκτικός-εγκαταστάτης-συντηρητής (ψάχνεις και τους παρακαλάς για συντήρηση του air condition και σκεφτείτε ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη συσκευές), οδηγός επαγγελματίας, ή τέλος μπάρμαν-μπαρίστας. Τέτοια απλά επαγγέλματα δεν έχουν πρόβλημα. Θα συνιστούσα επίσης 3 ξένες γλώσσες σε πολύ καλό επίπεδο. Τις χρησιμοποιείς σε όλα τα επαγγέλματα σχεδόν και δεν χάνεις ποτέ από την εκμάθηση τους. Αποφύγετε όλα τα κορεσμένα επαγγέλματα. Όσο για το πολιτικό μέρος του προβλήματος, όσο δεν ανεβαίνει η αριστερά σε ποσοστά αλλαγή μάλλον δεν θα γίνει.
Yannis Vordakis
20/07/2009 14:16
Pros Mεταναστης 20/7/2009 09:40.

Pes ta, megale pes ta.Ki egw teleiwsa Statistiki kai analogistika mathimatika apo to PaPei kai Ellada 2 xronia anergos, mou proteinontan kati douleies tou styl "eleythero epaggelmatiliki, asfalistiliki" kai kati tetoies m.....s.
Meta apo dyo xronia stin oikodomh ktistis, mou tin edwse kai tin ekana gia Bristol (Agglia) opou kai douleyw AKRIVWS PANW STO PTYXIO MOU stin AXA (megali Gallikh asfalistikh etaireis).
Ase pou mou phre molis dyo xronia gia na katharizw 3 xiliarikakia to mina tsepata! - Paw Elladistan gia Hlio kai paralia 4 fores to xrono siga!!
Kanenas symvivasmos H douleia sto Ptyxio H TIPOTA!!!!
Ase tous ekei katw tous tsiftetelades min tous les na rthoun panw kai gemisoume giati meta tha xoume ki edw anergia!!!!!
ροδανθος
20/07/2009 14:16
Αν εξισωθουν και τα δικαιωματα των ΤΕΙ με αυτα των ΑΕΙ τοτε ειναι που θα πεσει η τρελλη ανεργια. Θα εχουμε ακομη περισσοτερους για τις ιδιες θεσεις.
Yiannis Karalis
20/07/2009 14:13
gia na prosthesw episis oti ta atoma pou milisan sta NEA menoun kyriws ektos Athinwn pou einai mia alli ponemeni istoria.Eprepe stin eparhia na yparhoun douleies giati ellada den einai mono i Athina.
Yiannis Karalis
20/07/2009 14:09
As to doume to thema kai apo mia alli optiki gwnia.H ellada mas einai mia mikri hwra kai oi efkairies ergasias se shesi me ton arithmo twn ptyhiouhwn einai mikri. H eteroapasholisi den einai ypohrwtika kati kako.To provlima einai ti eidous efkairies yparhoun gia eteroapasholisi. O theologos paradeigmatos hari ehei tin dynatotita kai san dimosiografos na ergastei kai se ekdotikous oikous mporei na ergastei ktl ktl, giati stin ousia einai enas filologos me gnwstiko tou antikeimeno tin thriskeia.Dystyhws omws, afou den yparhoun theseis gia tous dimosiografous, tha paroun ton theologo? Thelw na pw diladi oti to provlima tis hwras einai h elleipsi thesewn ergasias gia ena morfwmeno plithismo.Isws tha prepei na arhisoume na vlepoume me kalo mati ta tehnika epagelmata gia ta paidia mas sto mellon!! ta lew ola afta giati egw kanw didaktoriko stin dioikisi epiheirisewn stin Agglia, thelw akadimaiki kariera, alla thelw na gyrisw kai stin hwra mou, pou simainei oti prepei na eimai proetoimasmenos na kanw kati allo giati mporei na min vrw douleia kathigiti.
ALFA
20/07/2009 14:07
XERW MERIKUS 8EOLOGUS A8EUS KE ME PTYHIO
OPOTE MAS FAGANE I PAPANZHDES PAIDIA
Γιώργος Τ.
20/07/2009 13:52
Καλά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και κάτι σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ που οι γνώσεις και το πτυχίο είναι για κλωτσιές. Αλλά φταίει ο νέος που τις επιλέγει ή αυτός που τις ιδρύει μόνο και μόνο για εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων του τάδε μέρους;
Κατερίνα Μ.
20/07/2009 13:44
Δηλαδή για να καταλάβω φταίει ο επαγγελματικός προσανατολισμός που δεν υπάρχει και έχουμε τέτοια ανεργία, υποαπασχόληση κλπ; Να μην τρελαθούμε κιόλας;
κ. Κάτσικα καλά κάνετε και ανοίγεται αυτό το σημαντικό θέμα που δεν είναι βέβαια καινούργιο ωστόσο είναι βαρίδι
Vasilis Spartiatis
20/07/2009 13:31
Akoma xirotero ke protakusto ine na benune se sxoles paragogikon stelexon ton enoplon dimaneon atoma pu oute kan exune tin agapi, na niothune ti simeni to kathikon, ke to pathos gia tis enoples dinamis alla bikane etsi apla epidi itane i "sxoli" stin desmi tis protimiseos tous. Telios aparadekta pragmata ! Anaforika omos me tin pliopsfia pollon pu den kanune afto pu spadasane afto den ine kako. Se polles poliethnikes kirios amerikanikis proelefseos su dinode i dinatotes na asxolithis ke na prosferis asxeta me tis spudes sou. Pistevune ston athropino paragoda ke dinatotites tou. Pados i megaliteri katara tis Ellados apo epagelmatikis apopseos ine i nootropia : "as bi kapu to pedi ke an ine ke to dimosio". As gini kifinas ke tebelis (me poli liges ekseresis !)ke as mas talepori olus emas pu dulevume, den kanume apergies ke den exume arostisi apo tin dulia !
andreas
20/07/2009 13:20
as prosexan otan siblironan to mixanografiko tous!! siggnomi alla pou perimenoun na doulepsoun oi ptixiouxoi ton balkanikon spoudon???? as prosexan kai oi giatroi kai dikigoroi, xronia krataei auti i kolonia!!! an den ginei to paidi giatros i dikigoros i politikos mixanikos asta.........
oi pafitoi ton mison sxolon pou parousiazonte sto pinaka den exoun epaggelmatika dikaiomata, otan pas na sibliroseis to mixanografiko psakse kai ligo parapano gia ti sxoli pou theleis!!!!
kala kanoun oi idraulikoi kai ta pairnoun asxima!!!
kala na patheteeeeee
VP
20/07/2009 13:11
Οι σπουδες στο ελλαδησταν ακολουθουν τα προτυπα της ελευθερης αγορας....σπουδασε οτι θελεις, στο παρεχω, αν εισαι καλος θα αμοιθφεις, διαφορετικα ο θεος μαζι σου. Να μην συζητησουμε για κοινωνικη πολιτικη, ή ακομα χειροτερα προγραμματισμο (ποσους ιατρους θα χρειαστουμε σε 25χρονια κτλ). Οι κυβερνωντες, πριν-τωρα και μετα, δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα και ζηταμε να εφαρμοσουν τα στανταρ της Δανιας και της Σουηδιας ?? Ο Σχολικος απο-προσανατολισμος που διδασκεται ειναι η ωρα του παιδιου. Οι καθηγητες που το διδασκουν ειναι απλα "για να συμπληρωσουν ωρες". Οι μονοι που ισως δικαιολογουνται ειναι οι γονεις που δεν γνωριζουν να προτεινουν στα παιδια τους. Τα "παιδια" ομως ειναι 10,000% αδικαιολογητα. Δεν ξερουν να χρησημοποιουν το ιντερνετ ??? Δεν μπορουν να βρουν πληροφοριες για την σχολη που επιθυμουν ?? Συμφωνω οτι ειναι ισως η πιο σοβαρη αποφαση της ζωης τους σε μια ηλικια οπου μονο μυαλο δεν εχουν, αλλα δεν υπαρχει αλλη επιλογη. Κλεινω λεγοντας οτι πολλοι γονεις και εργαζομενοι δεν "μεταναστευουν" για συναισθηματικους λογους κυριως (μαμα και γκομενα-γκομενος). Πιστευω οτι οι αποφοιτοι πολλων σχολων ΑΕΙ και ΤΕΙ εχουν τα προσοντα να ανταπεξελθουν σε αλλες χωρες ή πολεις, απλα θελει να ξεκαθαρισουν τι θελουν καθως και να υπαρχει η υποστηρηξη της οικογενειας και οχι η κλασσικη ατακα "που θα πας, καλα εισαι εδω". καλη επιτυχια σε ολους/ολες
SKT
20/07/2009 12:40
H barwoman tis fotografias, poia theologiki sxoli exei teleiosei?
Παράγκας
20/07/2009 12:35
Ωραία τονίζετε το πρόβλημα...αλλά...αναρωτηθείτε αν υπάρχει και δουλειά -γκαρσόνι- ή τρώει την δουλειά ο φθηνός-ανασφάλιστος μετανάστης;;;;....... Ή περιμένουν σε stage ΔΗΜΟΣΙΟΥ να μονιμοποιηθούν -φωτογραφικά- αλλού;;;;;;............ Γ-ελάς το μεγαλείο σου.......
Ο Μιμικος ο Γιατρος
20/07/2009 11:45
@ Τιμος Ηλιαδης

Το 90% των Θεολογων δεν εχει σχεση με Εκκλησια. Απλως μπηκανε στην Θεολογικη λογω μηχανογραφικου...
Αν καποιος Θεολογος θελει δουλεια, ας γινει παπας και να εχει και μονιμο μισθο απο το κρατος.

Οι περισσοτεροι Θεολογοι που γνωριζω, επειδη βρισκονται κοντα στην Εκκλησια και την λατρεια, ολοι εχουν δουλειες. Η Εκκλησια ξερει να αξιοποιει τα παιδια της.
Dimitrios Nikoglou
20/07/2009 11:42
Anakalupsan tin Ameriki oi dimosiografoi twn Newn??? H istoria krataei polla xronia. Alla thumizete ligo apo to megalo Maki, opote de mporw para na mi sas pw, sugxaritiria!!
εκτελών χρέη κυβερνήτη αστρόπλοιου Enterprise IV
20/07/2009 11:35
Λοιπόν, επειδή ανέκαθεν ο άδειος και άνευ κάδρων νότιος τοίχος στο δωμάτιό μου με εκνεύριζε, αποφάσισα και εγώ να τον γεμίσω. Έτσι, πήρα πτυχίο Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας από το Πάντειο και συνέχισα με ενα Μεταπτυχιακό Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επειδή το πρασινάκι του συγκεκριμένου παπύρου κόλλαγε μούρλια με το μπέζ-κρέμ χρώμα του παπύρου που χορηγεί το ΠΑ.ΠΕΙ. στους αποφοίτους του πήρα και από εκεί ενα Μ.Β.Α. έτσι μωρέ για να δέσει ωραία μη κάνουμε γυφτιές.... Τώρα δουλεύω ταμίας σε γνωστό πολυκατάστημα. Πάντως δεν παραπονούμαι, δουλεύω στην πηγή του μ...ου
Πτυχιούχος
20/07/2009 11:29
οταν ο λόγος σπουδών είναι η κοινωνική αναγνώριση τότε τι περιμένουμε; Πόσοι φοιτούν στα Ελληνικά πανεπιστήμια σε σχολές που δεν θέλουν; Το ίδιο το σύστημα αξιολόγισης συνεισφέρει στον κορεσμό. Πως είναι δυνατόν κάποιος ή κάποια που θέλει, για παράδειγμα, να γίνει μαθηματικός να καταλήγει σε κάποια άλλη σχολή; Είμαστε σοβαροί; Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια είναι πλέον και αυτή ψηφοθηρικό μέσο. Να απελυθερωθούν οι σχολές από το μονολιθικό σύστημα αξιολόγησης και να εκδιωχθούν οι καρεκλοφάγοι καθηγητές που ασχολούνται μόνο με τα μικροπολιτικά συμφέροντα του κάθε καργκιώζη που είναι στην εκάστοτε κυβέρνηση.
Παράγκας
20/07/2009 11:15
(Προς φίλους, Τρία Εξάρια, Όμηρο Ταφ και λοιπούς συμπολιτευομένους)....................... Εφημερίδα :Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “90.000 συμβασιούχοι προ της μονιμοποίησης. Ενώ ελάχιστα απέχουμε από την Κίνα σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων”. Το Πρωτοσέλιδο της.(Σαββάτο 18 Ιουλίου 2009).
george
20/07/2009 11:12
συγνώμη δηλαδή όταν ο άλλος έδινεεξετάσεις για θεολογια και φιλολογία ήΤΕΦΑΑ που σκεφτόταν οτι θα επιανε δουλειά. μόνο στο δημόσιο και αυτό πάλι ήθελε ολόκληρη ιστορία. και καλά ο 17 χρονος δεν έχει τόσο πολύμυαλό για να κάνει σωστές επιλογές οι γονείς του τί έκαναν????? εδώ όμως πρέπει τα παιδιά μας ναπάρουν πτυχίο και ας είναι το πιο άσχετο θέμα του κόσμου....οι γονείς πρέπει νακαθοδηγούν τα παιδιά και όχι ναταστείλουν να σπουδάσου οτι να ναι
Παράγκας
20/07/2009 11:02
(Προς φίλους, Τρία Εξάρια, Όμηρο Ταφ και λοιπούς συμπολιτευομένους)… Γιατί γίνεται του -άλα ντάλα της Παρασκευής το γάλα- με ν-τροπολογίες της Παρασκευής, φωτογραφικών Μονιμοποιήσεων 80000-90000(!!!!!!!!!!!!!!!!) Συμβασιούχων Δημοσίου, εν μέσω κρίσης, επιτήρησης(2η φορα), αχαλίνωτου χρέους, μη ανάπτυξης, μη ανταγωνιστικότητας;;;;;;;.......Εεεεεε;;;;;;...
ΤΙΜΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
20/07/2009 10:57
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ....ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΑΒΛΕΨΙΑΣ (ΜΟΥ)..ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ ΓΡΑΦΩ<<ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ..>>ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ <<ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ>>ΣΥΓΝΩΜΗ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΑΙΜΩΝ ΤΗΣ ..ΖΕΣΤΗΣ!
ALFA
20/07/2009 10:48
TO KRATOS FTEI STO EXEIS.. DEN BORIS NA PARAGEIS
PIO POLLUS EPISTIMONES.. APO OTI BORIS NA APOROFISEI I AGORA...DILADH DEN YPARHEI PROGRAMATISMOS
STHN ELLADA EHUME TUS PERISOTERUS YIATRUS ANA%
SIGRISH ME TA ALLA MELI TIS E.E
KE TUS PIO POLLUS DIKIGORUS
OLI YIATRI KE DIKIGORI 8ELUN NA VGUNE
FENETE PERNUN PARADIGMA APO TUS VULEFTES
TI KATANTIA INE AFTH
ΤΙΜΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
20/07/2009 10:07
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.,ΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΕΡΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΜΟΝΟ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ,ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ ΠΟΥ ΗΤΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ.Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΛ.ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ!ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΠΤΥΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ,ΕΣΤΩ ΝΑ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ , ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Ο Μιμικος ο Γιατρος
20/07/2009 10:04
Εμενα με πιεσαν οι γονεις μου να παω να κανω Ιατρικη, ενω ηθελα να σπουδασω κατι τελειως διαφορετικο. Δηλαδη (για οσους θυμουνται απο Δεσμες) εδωσα Β'' Δεσμη ενω ηθελα να παω για Γ''.
Τελικα οταν απετυχα (ηταν αναμενομενο αφου δεν με ενδιαφερε το αντικειμενο), πηγα στο εξωτερικο, οπου πετυχα σε Ιατρικη σχολη του Λονδινου (εκει εφτυσα αιμα με τα A'' Levels), και μετα, αφου με το πτυχειο Ιατρικης δεν μπορουσα να βρω δουλεια (στην Ελλαδα) εκανα και ενα μεταπτυχιακο 3 χρονια (παλι εκτος Ελλαδος). Και τελικα εμεινα στο εξωτερικο... λογω Δικατσα και τα ρεστα.
Για να βρω δουλεια της προκοπης παντως, μαρτυρησα το γαλα που ηπια.

Ενα φιλαρακι στην Ελλαδα, που εκανε Φαρμακολογια λογω γονεων που εχουν φαρμακειο , μου ειπε οτι οταν το ''95 εμεις διναμε για Β'' Δεσμη, η Ιατρικη ηταν κιολας κορεσμενη... και ομως οι γονεις επεμεναν να στελνουν τα παιδια τους να γινουν γιατροι!!! Να τα αποτελεσματα τωρα!!!

Ειναι τα "κατοχικα" συνδρομα των γονεων, να στειλουν τα παιδια να κανουν Ιατρικη, Νομικη, Αρχιτεκτονικη κτλ... για να φανε ψωμι... Αντε τωρα να αλλαξει αυτο...
Mεταναστης
20/07/2009 09:40
Εκπλησομαι που ενας αποφοιτος πληροφορικης δεν βρησκει δουλεια στο ελλαδισταν του καραμαν. Ειμαι αποφοιτος ΤΕΙ ηλεκτρολογιας και μετα την αποφοιτηση μου μεταναστευσα Γερμανια. Εδω οι αποφοιτοι πληροφορικης εχουν μεγαλη ζητηση και πληρωνονται καλα . Τι κανεται κατω......ελατατε πανω!!!!
cthulhu
20/07/2009 09:39
Τουλάχιστον το ότι οι θεολόγοι (άκου θεο-λόγοι) κάνουν άλλη δουλειά δεν είναι και άσχημο...
gt
20/07/2009 09:38
Το κράτος φταίει που ο άλλος πήγε κι έγινε Θεολόγος; Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης θα ήταν μηδαμινές;
Ιάσωνας
20/07/2009 09:36
είναι φανερό ότι μιλάμε για μια κοινωνία γενικευμένης ανεργίας. Το πράγμα δεν διορθώνεται. Ή το μέλλον μας είναι η ανεργία ή να βγάλουμε στην ανεργία αυτούς που φτιάχνουν ένα τέτοιο μέλλον για τη νεολαία
Παράγκας
20/07/2009 09:12
(Προς φίλους, Τρία Εξάρια, Όμηρο Ταφ και λοιπούς συμπολιτευομένους)… Στο Υποσαχάριο Elladistan (Απορία του Παράγκα): ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ;;;: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/07/16/1691101.htm ΚΑΙ…..το ΚΡΑΤΟΣ Α.Ε. και οι φορείς του, να κάνουν αφειδώς φωτογραφικές προσλήψεις;;;;...εεε;;;;;;;;.............. Αδέρφια, ότι μέτρα και να παρθούν, ΘΑ Π Λ Η Ρ Ω Ν Ο Υ Μ Ε ΤΙΣ φωτογραφικές ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ στο Κράτος Α.Ε........
Τζων Αυλακιωτης
20/07/2009 09:00
Οταν ο επαγγελματικος προσανατολισμος γινεται με μεθοδους 1960 και το ονειρο ολων ειναι να γινουν δικηγοροι και φαρμακοποιοι αυτα συμβαινουν. Οταν εχεις περασει Θεολογια επειδη ετυχε να ειναι στο μηχανογραφικο σου αν και εσυ δεν εχεις καμμια ορεξη, τοτε δεν φταιει το κρατος αν πας μονο και μονο για να μπορει η μαμα σου να καμαρωνει οτι "το παιδι μου περασε στο πανεπιστημιο". Συμφωνα με το αρθρο "φιλόλογοι, ιστορικοί, γυμναστές, θεολόγοι, κοινωνιολόγοι, μαθηματικοί, φυσικοί, απόφοιτοι γαλλικής, ιταλικής και γερμανικής φιλολογίας" ειναι αυτοι με τα μεγαλυτερα ποσοστα ανεργιας. ΠΡΟΦΑΝΩΣ γιατι αν δεν απορροφηθουν απο τα δημοσια σχολεια η το ευρυτερο δημοσιο, τι δουλεια και τι δεξιοτητες ακριβως εχει για να διαγωνιστει στην αγορα εργασιας ενας Θεολογος, ενας Φιλολογος, ενας Ιστορικος η ενας Κοινωνιολογος?