Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται ευρεία χρήση των κλιματιστικών, με κύριο σκοπό το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και εργαζόμαστε να γίνει πιο άνετο, κυρίως από πλευράς θερμοκρασίας και υγρασίας. Η λειτουργία αυτή είναι ζωτικής σημασίας για ορισμένες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, ασθενείς με καρδιαγγειακά και κυρίως αναπνευστικά προβλήματα.

Η σωστή λειτουργία των μηχανημάτων προϋποθέτει τακτική και ολοκληρωμένη συντήρηση όχι μόνο του μηχανικού μέρους, αλλά και των φίλτρων που διαθέτουν, τα οποία συγκρατούν τα αιωρούμενα σωματίδια, τα διάφορα ενδοοικιακά αλλεργιογόνα και μικρόβια. Κατά καιρούς, τα κλιματιστικά έχουν κατηγορηθεί για διασπορά διαφόρων μικροβίων. Είναι γνωστή η προ περίπου τριαντακονταετίας επιδημία από το μικρόβιο legionela, που οδήγησε στον θάνατο αρκετούς ανθρώπους. Η επιδημία αυτή ήταν αφορμή για την ταυτοποίηση του μικροβίου, για τη διασπορά του οποίου ενοχοποιήθηκαν τα κλιματιστικά. Η legionela pneumonophilla προκαλεί άτυπη πνευμονία, η οποία αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αντιμετωπισθεί σωστά, μπορεί να είναι και θανατηφόρα.

Έχουν περιγραφεί και περιπτώσεις νοσήσεων από ακτινομύκητες και διάφορα άλλα μικρόβια, όπως το acinetobacter. Επίσης, συχνές είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές όσον αφορά την επιβάρυνση της κατάστασης των ασθματικών ασθενών, και γενικότερα των αλλεργικών ατόμων. Ειδικότερα, τα κλιματιστικά των αυτοκινήτων έχουν ενοχοποιηθεί για οξείες παραρρινοκολπίτιδες (ιγμορίτιδα), κυρίως όταν το ψυχρό ρεύμα έχει κατεύθυνση προς το πρόσωπο των επιβατών. Ως σύνδρομο του νοσούντος κτιρίου έχει περιγραφεί η κατάσταση που οφείλεται στην κακή ποιότητα του αέρα σ΄ ένα κτίριο μη αεριζόμενο με πλημμελή λειτουργία του κεντρικού κλιματισμού. Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ένοικοι είναι σημεία φλεγμονής (κοκκίνισμα) στα μάτια, ρινική συμφόρηση, φαρυγγίτιδα και ευρήματα στο δέρμα ή σε παραμελημένες καταστάσεις, ενοχλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (αδυναμία συγκέντρωσης, αδιαθεσία, εκνευρισμός).

Συμπερασματικά, λοιπόν, το κλιματιστικό του σπιτιού μας δεν πρέπει να μας δροσίζει μονάχα, αλλά και να μας προφυλάσσει από όσα αναφέρθηκαν. Αυτό προϋποθέτει τακτική και σωστή συντήρηση.

Ο Ι. Α. Αράπης είναι πνευμονολόγος, αν. διευθυντής ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»