Λιγότερο σχολείο με εκπτώσεις σε μαθήματα - ύλη

Οι αλλαγές στην Παιδεία νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Λ. Πολίτης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2009 07:00 |
 Λιγότερο σχολείο με εκπτώσεις σε μαθήματα - ύλη

Λιγότερα μαθήματα, λιγότερες ώρες διδασκαλίας, λιγότερες εξετάσεις, λιγότερη ύλη και ελεύθερη εισαγωγή σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν χαμηλή ζήτηση είναι το νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στην Παιδεία που πέφτουν στο τραπέζι αμέσως μετά το καλοκαίρι.

O υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος που έχει λάβει την εντολή να ξεδιπλώσει όσο πιο σύντομα γίνεται τις αλλαγές στην Παιδεία, ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο με τις «μεταρρυθμίσεις» στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης- όπως τις ονομάζουν στη Ν.Δ. - θα έχει ολοκληρωθεί. Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Πρωθυπουργό τη δημιουργική στάση που επέδειξε όλη την περίοδο του διαλόγου η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος στις αλλαγές αυτές, καθώς η δημόσια ασφάλεια και η Παιδεία είναι τα δύο όπλα στα οποία έχει επενδύσει για να ξεπεράσει τους χιλιάδες σκοπέλους που έχει να αντιμετωπίσει το φθινόπωρο. Το πακέτο Σπηλιωτόπουλου εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα περάσει πολύ εύκολα χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές, γιατί οι ρυθμίσεις που προωθεί δεν προκαλούν εντάσεις και δείχνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, να εξυπηρετούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά της είπε ότι καθήκον του κόμματός της είναι η συμμετοχή στον διάλογο με συνέπεια και προτάσεις. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο εθνικός διάλογος είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να χρησιμοποιείται για αλλαγή ατζέντας από τον Πρωθυπουργό ή από τον υπουργό για επικοινωνιακούς λόγους.

Προεκλογικό πυροτέχνημα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των αλλαγών, το οποίο θα αξιοποιήσει σε κάθε περίπτωση ως προεκλογικό πυροτέχνημα η κυβέρνηση, είναι η ελεύθερη εισαγωγή σε κάποιες λίγες πανεπιστημιακές σχολές, αλλά αρκετά ΤΕΙ. Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν σχολές με χαμηλή ζήτηση όπως ξένες Φιλολογίες με πρώτη την Ισπανική, αλλά και άλλες σχολές που κατά περιόδους εμφανίζουν περιορισμένη ζήτηση, στις οποίες θα μπορούν οι απόφοιτοι λυκείου να μπαίνουν χωρίς εξετάσεις. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στο κλείσιμο σχολών ΤΕΙ- ήδη αυτή την ώρα 41 από αυτές λειτουργούν στο κόκκινο. Πολύ σύντομα- όπως λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας- κάποιες από τις σχολές αυτές θα κλείσουν, ενώ κάποιες θα αλλάξουν προσανατολισμό και όσες κριθεί ότι είναι βιώσιμες και έχουν χαμηλή ζήτηση θα δέχονται σπουδαστές χωρίς εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση με τη ρύθμιση αυτή- όπως αναφέρουν στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας- δημιουργούνται σχολές δυο ταχυτήτων. Από τη μια θα υπάρχουν σχολές με υψηλή ζήτηση στις όποιες οι εξετάσεις θα είναι αυστηρές και η ουρά των υποψηφίων μεγάλη, και από την άλλη αυτές που έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα περάσει πολύ εύκολα χωρίς συγκρούσεις και αναταραχές, γιατί οι ρυθμίσεις που προωθεί δεν προκαλούν εντάσεις

Να απαλλάξουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από το άγχος της αποτυχίας

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ πάντως που θα γίνουν στο σύστημα εισαγωγής δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης έδωσε μια πρώτη γεύση. «Σύντομα αυτό που θα πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τους μαθητές και τις οικογένειές τους από το άγχος της αποτυχίας και της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες να πλησιάσουν τα πανεπιστημιακά τμήματα». Το νέο σύστημα εισαγωγής θα ισχύσει σε τρία χρόνια, αφορά δηλαδή τους μαθητές που αυτό το σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.

Το δεύτερο στοίχημα της κυβέρνησης είναι λιγότερο εντυπωσιακό αλλά πιο ουσιαστικό, λένε πηγές του υπουργείου Παιδείας, και αφορά τις δραστικές περικοπέςσε κάποιες περιπτώσεις θα φθάσουν το 30%- σε μαθήματα, ώρες διδασκαλίας, διδακτέα ύλη και εξετάσεις που σχεδιάζει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι ώρες διδασκαλίας μάλιστα που θα κοπούν θα αντικατασταθούν με τη λεγόμενη «ζώνη πολιτισμού». «Δεν είναι δυνατόν η χώρα που γέννησε τον πολιτισμό να μην έχει ώρες πολιτισμού στα σχολεία της» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Σύμφωνος ήταν και ο καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παραβρέθηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας: «Η προσπάθειά μας- είπε- είναι να κάνουμε τον Έλληνα μαθητή να αγαπήσει το σχολείο. Αυτό δεν γίνεται με ευχές και επιθυμίες. Περνάει μέσα από την αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Πρακτικά τώρα, το Συμβούλιο προτείνει τη μείωση του διδακτικού χρόνου από τις 7 στις 5 ώρες ημερησίως με παράλληλη εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων στη διδακτική διαδικασία. Επίσης γίνεται υποχρεωτική η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο και προωθείται η δημιουργία «ολοήμερου» γυμνασίου. Μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, οι μαθητές μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου θα μπορούν να παραμένουν στα σχολεία τους και να ασχολούνται με άλλες δεξιότητες ανάλογα με το ενδιαφέρον τους:

π.χ. συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Ανεβαίνουν οι βάσεις και στα πανεπιστημιακά τμήματα με ειδικό μάθημα

ΓΙΑ ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις και στις βάσεις των περισσοτέρων πανεπιστημιακών τμημάτων με ειδικό μάθημα, αλλά και για πολλές κενές θέσεις στις Ιταλικές και Ισπανικές Φιλολογίες προϊδεάζουν τα βαθμολογικά στοιχεία από τις επιδόσεις των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Αντίθετα στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών υπάρχει ελπίδα πτώσης των βάσεων εισαγωγής τους, λόγω της μεγαλύτερης αποτυχίας. Συγκεκριμένα, από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των αριστούχων στα περισσότερα μαθήματα σε σύγκριση με πέρυσι.

Στο Γραμμικό Σχέδιο που αφορά κυρίως τους υποψηφίους για τις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές ποσοστό 22,64% (από 16,11% πέρυσι)

απέδωσαν άριστα. Στις ξένες γλώσσες, με εξαίρεση τα ισπανικά, επίσης αυξήθηκαν οι αριστούχοι, ενώ αντιθέτως στο Ελεύθερο Σχέδιο και τα μουσικά μαθήματα (Αρμονία και Έλεγχος Μουσικών Ικανοτήτων), οι αριστούχοι μειώθηκαν.

Εξάλλου, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από φέτος (οι αιτήσεις θα γίνονται τον Σεπτέμβριο) οι υποψήφιοι θα μπορούν να βλέπουν, εάν το επιθυμούν, τα γραπτά τους χωρίς όμως να έχουν και δικαίωμα αναβαθμολόγησης, εφόσον αυτή έχει ήδη γίνει προτού ανακοινωθούν οι βαθμοί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να λαμβάνει γνώση των γραπτών του, αφού υποβάλει αίτηση στη Διεύθυνση όπου υπάγεται το σχολείο στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων του. Η επίδειξη των γραπτών θα γίνεται την περίοδο ΟκτωβρίουΔεκεμβρίου.

41
ροδανθος
17/07/2009 13:55
VP, ο κοσμος κανονιζει τι θα σπουδασει και οχι το κρατος. Το κρατος απλα μπορει να δωσει κινητρα. Αλλα και παλι αν ο κοσμος δεν τα εκμεταλευτει το τμημα πρεπει να κλεισει. Το κοστος ειναι δισεκατομμυρια και μαλλον αυτο δεν μπορεις να το καταλαβεις. Ειμαστε πισω γιατι χανονται δισεκατομμυρια τα οποια μοιραζονται σε εκατονταδες τμηματα. Στην Αγγλια ξερεις τι ποσοστο των χρηματων που δινονται στην εκπαιδευση δινονται στο Cambridge και στο Oxford? Θα τριβεις τα ματια σου. Σε ορισμενους τομεις αυτα τα δυο πανεπιστημια παιρνουν και το 50% των χρηματων. Στην Ελλαδα ειναι ολοι ισοι. Αυτος που κανει πυρινικη φυσικη παιρνει να ιδια λεφτα για ερευνα με τον γλωσσολογο. Χαος.
ροδανθος
17/07/2009 13:48
απορια, η Ελλαδα χρειαζεται αυτο που πιστευουν οι πολιτες της. Αν δεν θελει να παει κανεις εκει δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να κραταμε ενα τμημα. Θελεις δηλαδη να εχουμε 50 καθηγητες με μισθους απο 2000 εως 3000 Ευρω τον μηνα για να διδασκουν 10 φοιτητες? Κοστος για 10 φοιτητες 5 εκατομμυρια Ευρω για να τελειωσουν την σχολη αν τελειωσουν σε 4 χρονια. Σιγουρα αυτο δεν το χρειαζεται η Ελλαδα. Δεν εχουμε κομμουνισμο να καθοριζει το κρατος τι θα σπουδασει ο καθενας. Αν νομιζεις εσυ οτι η Ελλαδα χρειαζεται επιστημονες φοιτικης παραγωγης και εισαι ο μονος δεν εχει κανενα νοημα. Θα βαλεις με το ζορι ανθρωπους να σπουδασουν κατι που δεν θελουν? Η θεληση ειναι η αυτη που ειναι το πρωτο και βασικο για να σπουδασει καποιος κατι. Οσο και να παρακαλας καποιον αν δεν θελει να βαλει το χερι του στον κω...ο της αγελαδας δεν θα το βαλει ποτε.
ThrylosOLE
17/07/2009 04:06
Παρε οτι θελεις παλιατζη
απ'' το ρημαδι το ΤΕΙ
αφου δεν δινει πια ψωμι
παρε οτι θελεις παλιατζη..
ELLHNIKH PAIDEIA ;;; MALLON KEMALIKH PAIDEIA !!!!
16/07/2009 23:51
AGORINA MOU !! LEGE ME PALIOPAIDO, LEGE ME ALHTH !! ALLA OSO LEIPOUN APO THN ELLHNIKH GRAFH OI: "PSHLES, DASEIS, OXEIS, BARYES, PERISPOMENES, k.a." DEN PROKEITAI NA MILAME GIA ELLHNIKH PAIDEIA, ALLA GIA XENOFERTH AGYRTEIA KAI .... KEMALISMO !!! EDO KAI XRONIA BADIZOUN OLOI STA XNARIA TOU KEMALISMOU !!! OTI EKANE AYTOS, THELETAI KAI KANETE KAI ESEIS !! GIAYTO AFHSTE TA PERI ELLHNIKHS PAIDEIAS !!!
AS MILAME PERI XENOFERTEIS AHDEIAS !!!
Θ.Δ.
16/07/2009 23:26
@ΑΠΟΡΙΑ
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΕΙ ΔΕΝ
ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕ-
ΝΟ....ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΑ.....
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΘΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ,ΓΑ-
ΜΠΡΟΙ Κ.Λ.Π ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ''''ΕΚΛΕΚΤΟΙ'''' ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑ-
ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ......
ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΛΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΕΙΝΑΙ
ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΚΥ
ΡΙΚΑ ''''ΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ''''....ΚΑΙ Η ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΙ...
ΤΕΛΟΣ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ Π.Χ. ΣΛΑΥΙΚΩΝ ,ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ Ή
''''ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ'''',ΔΗΘΕΝ, ΣΠΟΥΔΩΝ...ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ
ΧΩΡΟ ΤΟΥ ''''ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ.....''

nionios
16/07/2009 17:07
Δυσεπίλυτο το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Κατά την γνώμη μου συνδέεται με την αγορά εργασίας και την κοινωνία γενικότερα.
Νομίζω ότι πρέπει να γίνει αντιγραφή του "Μπακαλορεά". Ελεύθερη εισαγωγή σε σχολή της αρεσκείας του απόφοιτου και "σκίσιμο" τα πρώτα δύο χρόνια της ακαδημαικής φοίτησης για να ξεχωρίσουν τα ξερά από τα χλωρά. Αν κάποιος δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του (είτε γιατί δεν αντέχει είτε γιατί δεν του αρέσει το αντικείμενο της σχολής) να έχει την δυνατότητα να πάει σε αντίστοιχη σχολή χαμηλότερου επιπέδου είτε σε διαφορετική σχολή. Και το λέω αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν όλοι οι υποψήφιοι πτυχιούχοι να πάνε στην ΝΑΣΑ. Τα πολύ δυνατά μυαλά ούτως ή άλλως θα συνεχίσουν σε ακόμα πιο υψηλού επιπέδου ιδρύματα (πχ στο εξωτερικό). Ενα κράτος έχει ανάγκη από πτυχιούχους για να προσφέρουν έργο στην χώρα. Το έργο που χρειάζεται όμως να παραχθεί, δεν είναι μόνο υψηλού ακαδημαικού επιπέδου, αλλά και μεσσαίου και χαμηλότερου. Όλες οι βαθμίδες (πχ. ΑΕΙ-ΤΕΙ σήμερα) είναι εξίσου χρήσιμες στην κοινωνία.
Από την άλλη πρέπει αυτή η χώρα να παράξει και κάτι. Ενέργεια, αγροτικά προιόντα, υψηλή τεχνολογία, έρευνα. αμυντική βιομηχανία είναι τομείς που μπορούν να δώσουν εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τεχνολογικές καινοτομίες που είναι made in Greece, αλλά επειδή το κράτος δεν ενδιαφέρεται να τις θέσει σε βιομηχανική παραγωγή τις πουλάμε "κοψοχρονιά" έξω. Άρα, χρειάζεται σύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την κοινωνία με απώτερο σκοπό την δημιουργία εξαγώγιμων προιόντων. Και μην ξεχνάμε και τα τεράστια μυαλά των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό (πχ Νανόπουλος) με γνώση των σύγχρονων τάσεων της οικονομίας και της έρευνας και οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους στην πολύπαθη Ελλαδίτσα.
ροδανθος
16/07/2009 13:23
Thamnos, εν μερη αυτο που λες ειναι σωστο. Θα σε ρωτησω ομως εγω πως ειναι δυνατον να εφαρμωσουμε το Φινλανδικο συστημα οταν οι Φινλανδοι οτι σπαταλουμε εμεις σε οπλα το σπαταλα στην παιδεια. Απο την αλλη στην Αγγλια ολα βασιζονται σε σχεδον ιδιωτικη πρωτοβουλια που οδηγει σε ταξικο διαχωρισμο. Ουτε αυτο το θελουμε, να εχουμε παιδια πλουσιων μονο στα πανεπιστημια. Εχω προτεινει επανηλειμενως ενα μιγμα των δυο συστηματων. Οι μισοι να περνουν στο πανεπιστημιο μεσω εξετασεων οπως τωρα και οι αλλοι μισοι να σπουδαζουν επι πληρωμη. Δηλαδη οι εξετασεις ουσιαστικα να ειναι για να παρουν την υποτροφια που θα τους καλυπτει για να σπουδασουν ενω οι αλλοι πρεπει να πληρωνουν. Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω γιατι το κρατος πρεπει να χρηματοδοτει καποιους που ειναι στουρναρια μονο και μονο επειδη, η ταδε σχολη εχει χαμηλη βαση και μονο τα στουρναρια περνανε εκει. Η τελος παντων δεν καταλαβαινω γιατι επειδη χρηματοδοτει τον πρωτο που σκιστηκε για να περασει πρεπει να χρηματοδοτει και τον τελευταιο που περασε λογω διαφορων διαταξεων (ειχε μεταλια σε αγωνες κλπ.) η τελος παντων περασε κατα τυχη χωρις δουλεια. Εαν λοιπον μια σχολη εχει 500 θεσεις μπορει απλα το κρατος να πει οτι χρηματοδοτει τους πρωτους 250 η 100 και οι υπολοιποι θα μπορουν να σπουδασουν επι πληρωμη αν θελουν. Αν δεν θελουν οι θεσεις μπορει να καλυφθουν με αλλους υποψηφιους που θα εκδηλωσουν ενδιαφερον και τα πανεπιστημια να λαβουν υποψιν τους βαθμους τους και την επιδοση τους. Επισης δεν καταλαβαινω γιατι το κρατος πρεπει να χρηματοδοτησει τις σπουδες καποιων ατομων σε μια επιστημη που ειναι πληρως αδιαφορη για την Ελλαδα. Ειναι δηλαδη σωστο η Ελλαδα να πληρωνει τις σπουδες Ελληνων οι οποιοι 100% θα στελεχωσουν εταιριες της Αγγλιας η της Γερμανιας? Ειναι σωστο το Ελληνικο κρατος να πληρωνει για χιλιαδες φοιτητες για σπουδες που ειναι εντελως αχρηστες οχι μονο για το Ελληνικο κρατος, αλλα και για καθε αλλο κρατος, ακομη και για τον ιδιο τον σπουδαστη? Και μην μου πει κανενας οτι δεν υπαρχουν σχολες που ειναι ουσιαστικα διαβατηρια για την ανεργια η αχρηστες σπουδες. Αυτα τα ολιγα.
Κόλαφος
16/07/2009 09:57
Το εάν η όποια ''εκπαιδευτική μεταρρύθμιση'' είναι όντως τέτοια, αυτό κρίνεται από την απάντηση σε ένα και μόνο απλό ερώτημα:

''Θα εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα;''

Εφόσον η απάντηση είναι καταφατική, τότε δεν μιλάμε για μεταρρύθμιση, αλλά για πειραματισμούς στο ημιθανές σώμα της παιδείας.

ΥΓ. Κατανοώ ότι πολύς κόσμος βγάζει το ''ψωμάκι'' του χάρις στην παραπαιδεία. Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι αυτή παύει να αποτελεί μια ακόμη παρασιτική δραστηριότητα που διατηρεί και επιτείνει την κοινωνική ανισότητα (οι γονείς που ''έχουν & κατέχουν'' είναι σε θέση να πληρώνουν - μάλλον αγόγγυστα - τις παχυλότατες αμοιβές δασκάλων & καθηγητών για φροντιστήρια & ιδιαίτερα, εν αντιθέσει με τους περισσότερους που είτε πληρώνουν από το υστέρημά τους, είτε δεν έχουν καν αυτή τη δυνατότητα).
Engineer
16/07/2009 01:30
Den ftanei poy einai kakkisto to systhma ekpaideushs theloyne kai perikopes oytos oste na xeiroterepsei kiallo. San na mhn eftane auto as tous dosoume kai merika laptop wste na apovlakothoun teleiws anti na anoixoun kanena vivlio. A re kaimenh Ellada den se swzei tipota apo tous massonosionistes grekyloys poliyikantydes.
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
15/07/2009 18:15
ΑΠΟ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ , Η ΣΧΟΛΙΚΗ
ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.

(ΛΟΓΩ ΓΡΙΠΗΣ )
Δημοσθενης Μπογδης
15/07/2009 18:13
<<Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Πρωθυπουργό τη δημιουργική στάση που επέδειξε όλη την περίοδο του διαλόγου η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου>>,

γραφετε στο αρθρο σας κυριε Πολιτη ......

Εγω περνω την ευκαιρια να απευθυνθω στον Υπουργο κ. Σπηλιοτπουλο και στην κ. Διαμαντοπουλου να τους καλεσω να προσεξουν τα παρακατω :

Διαβάσαμε ότι σε κάθε ένα από τους 120,000 μαθητές της πρώτης Γυμνάσιου θα δοθεί πίστωσης 450 Ευρώ για την αγορά φορητού (Laptop ) υπολογιστή . Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι Έλληνες 54 εκατομμύρια Ευρώ , ενώ ποιος ξέρει τι θα πληρώσουν και οι γονείς των μαθητών για να συμπληρώσουν το πόσον της αγοράς για έναν ανεκτό φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή από τα μεγαλοκαταστηματα της Αθήνας και των μεγάλων επαρχιακών κέντρων!
Επειδή τα ποσά αγρίεψαν ,ο κ. Υπουργός Παιδείας έχει χρέος να δει το μεγάλο φαγοπότι που εκτυλίσσεται και να πάρει θέση για την προστασία του Εθνικού χρήματος , αλλά και του Εθνικού μας έμψυχου κεφαλαίου που είναι η μαθητιώσα νεολαία μας ολόκληρη !
Πριν τέσσερις μήνες αγόρασα στις ΗΠΑ (Καλιφόρνια ) ένα “laptop “ τo Aspire 5515 της Acer ( με πολύ περισσότερη χωρητικότητα και μνήμη παρότι ένας μαθητής θα χρειαστεί ), προς 280 Δολάρια συν το αντίστοιχο ΦΠΑ τους (9% ) δηλ .μετά την μετατροπή σύνολο 211 Ευρώ .
Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές της χονδρικής πώλησης ,ειδικά για μεγάλο όγκο παραγγελίας φτάνει στο μισό σχεδόν της λιανικής τιμής , έχουμε εδώ το πόσον των 54 εκατομμυρίων Ευρώ που θα μας αγόραζε 256 χιλιάδες φορητούς υπολογιστές για τα παιδιά μας δίχως μάλιστα την παραμικρή γονική συνδρομή στους δύσκολους οικονομικά τωρινούς καιρούς που περνούν οι οικογένειες.
Γιατί λοιπόν όχι ένας μειοδοτικός διαγωνισμός και η ανάθεση της παραγγελίας σε μια μεγάλη εταιρεία κατασκευής υπολογιστών κατευθείαν κ. Υπουργέ της Παιδείας ?
Το σκάνδαλο σας παραμονεύει κ. Σπηλιωτόπουλε και εγώ σας θεωρώ όχι μόνον προσεκτικό αλλά και τίμιο .

Κυρια Διαμαντοπουλου ,δωστε την πρεπουσα προσοχη να
προλαβεται ενα ακομη σκανδαλακη ,που διαγραφεται με την
αποφαση αυτη στο Υπουργειο Παιδειας και βγαλτε την στα ΦΟΡΑ !
Με τιμη ,







christi
15/07/2009 17:55
Η παιδεία είναι ένα θέμα που συγκεντρώνει πολλές και ανιφατικές απόψεις και σίγουρα δεν λύνεται με προεκλογικά τρίκ και με στόχο το ψάρεμα ψήφων! Το σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει γιατί η ποσότητα των μαθημάτων και της ύλης είναι τόσο μεγάλη που τα παιδιά έχουν χάσει τον "μπούσουλα"..Ακούγεται δελεαστική η εισαγωγή δίωρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων καθώς και η ζώνη πολιτισμού όπως και το να αγαπήσουν τα παιδιά το σχολείο ΑΛΛΑ αγαπητοί μου φίλοι διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν αυτό το έργο, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που και αυτοί "στριμώχτηκαν στην ουρά για το δημόσιο" με πραγματικά ελάχιστους να είναι πηγή έμπνευσης για τα παιδιά ώστε να μπορούν να τους μεταδώσουν δίψα και αγάπη για μάθηση . Επίσης διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ελεύθερη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νομίζω ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι !
wahrheit
15/07/2009 17:43
''Μάθε παιδί μου λιγότερα γράμματα''. Αμέ...γιατί όχι? Εμείς δηλαδή που μάθαμε περισσότερα τί καταλάβαμε? Φάγαμε τη μισή μας ζωή στα θρανία με καθηγητές-δημ. υπάλληλους, που βαριόντουσαν το αντικείμενό τους περισσότερο κι από τους μαθητές. Δημιουργικότητα? Κριτική σκέψη? Συνεργασία? Άγνωστες λέξεις στα ελληνικά σχολεία. Πιπιλίσαμε λοιπόν το μυαλό μας με άχρηστες (και ξεχασμένες πια) πληροφορίες, τις οποίες παπαγαλίσαμε με το στανιό για να φτάσουμε σ'' ένα σύστημα πανελληνίων εξετάσεων ''αλλού είχα κλίση κι αλλού μπήκα''. Κι όλα αυτά για να έχουμε τις εξής μελλοντικές επιλογές... 1) δούλοι, των επτακοσίων ευρώ 2) άνεργοι 3) μετανάστες. Το ζητούμενο στην παιδεία, αν μιλάμε για Παιδεία κι όχι για εκπαίδευση προς μελλοντική ''αποκατάσταση'', θα έπρεπε να είναι η ποιότητα κι όχι η ποσότητα. Γνωρίζω αποφοίτους ανωτέρων και ανωτάτων σχολών που ακόμα και το ίδιο τους το όνομα να τους πεις να γράψουν, θα κάνουν ορθογραφικά λάθη. Τους ίδιους, και άλλους επίσης, που πέρασαν τη ζωή τους στα πανεπιστήμια ασχολούμενοι κυρίως με τον ''καρκίνο'' των φοιτητικών παρατάξεων, πίνοντας φραπεδάκι και καπνίζοντας αραχτοί μέσα στα αμφιθέατρα. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα για να ''κάνεις προκοπή'' (κοινώς ''φράγκα'') πρέπει να είσαι ή ''γιός'', ''ανηψιός'', ''γνωστός'', ''κολλητός'', ''κουμπάρος''...ή γλείφτης, ρουφιάνος, κακοήθης, λαμόγιο. Προς τί λοιπόν η φασαρία? Τα δεδομένα είναι γνωστά και δεν πρόκειται να αλλάξουν, είτε με λιγότερες, είτε με περισσότερες διδακτικές ώρες. Αλλά ναι, ξέχασα... Πλησιάζουν εκλογές...
thamnos
15/07/2009 16:45
Εγω δεν καταλαβάινω γιατί όλοι προσπαθούν να εφεύρουν ξανά το τροχό! Τα πράγματα είναι απλά, ας πάνε 1 μήνα σε χώρες του εξωτερικού, Σουηδία, Φιλανδία, Αγγλία κλπ. να δουν εκεί πως λειτουργεί το σύστημα της παιδείας και να το στήσουν εδώ, Αυτούσιο όμως κ όχι μόνο ότι μας συμφέρει όπως γίνετε με τα υπόλοιπα ευρωπαικά δεδομένα.
Εχουμε καταντήσει οι Γερμανοί να γνωρίζουν καλύτερα τα αρχαία ελληνικά από εμάς! Η μόρφωση δεν έιναι πιάτο που τρώγετε και κρύο...πρέπει να κάνεις το μαθητή να θέλει.
DK
15/07/2009 16:02
δεν έχει και τόση σημασία η ποσότητα της ύλης. Ποιο μεγάλη σημασία έχει η δυσκολία, το επίπεδο της ύλης και το περιεχόμενο. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η εντατικοποίηση, η αντικειμενική βαθμολογία, η εξαίταση και η βοήθεια αυτών που δεν αποδήδουν ή παρουσιάζουν προβλήματα κοινονικοποίησης.
Πέτρος Χαλασίδης
15/07/2009 15:19
Είναι φοβερή η λογική της εφημερίδας. Αν το μέτρο είχε γίνει επί ΠΑΣΟΚ, τότε ο τίτλος θα ήταν "Κοντά Στα Παιδιά" ή "Περισσότερη Ζωή". Τώρα, όταν μειώνεται ο απαράδεκτος φόρτος μαθημάτων που οδηγούν αναπόφευκτα στην παπαγαλία, είναι "έκπτωση". Αλήθεια, έχετε δει την υλη σε άλλες χώρες; Στο Mega δεν είχε μια εκπομπή με έρευνα για το σύστημα στη Φινλανδία, που κάνουν πολύ λίγες ώρες μάθημα; Ντροπή.
ροδανθος
15/07/2009 15:16
Πολυ ωραια ολα αυτα. Λιγοτερες γνωσεις και καλες. Εγω τωρα θα ηθελα να επικεντρωθω σε καποιο προβλημα που διαβλεπω. Ο κυριος Μπαμπινιωτης ειναι αξιοσεβαστος μεν προερχομενος απο θεωρητικες επιστημες δε. Θα μου πειτε τωρα ειναι προβλημα αυτο? Οχι ... ομως δεν προερχεται απο επιστημονικο πεδιο το οποιο χρειαζεται πανακριβες υποδομες οπως οι επιστημες ζωης, και οι τεχνολογικοι τομεις. Δυστυχως ομως ειναι αυτοι οι τομεις που οδηγουν στην οικονομικη αναπτυξη και οχι το αν γνωριζουμε καλα αρχαια Ελληνικα η Ελληνικη Ιστορια. Ειναι γνωστο οτι πρωτα ερχεται η οικονομικη αναπτυξη και μετα ερχεται η αναπτυξη ολων αυτων των επιστημων η τελος παντων πηγαινουν μαζι. Το θεμα ειναι ομως οτι οταν δεν υπαρχουν λεφτα δεν υπαρχουν τεχνες, εικαστικη δημιουργια, κλπ. Οι αλλαγες λοιπον που εξαγγελει βγαζουν νοημα ομως δεν λυνουν το βασικο προβλημα που ειναι Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ. Δεν βλεπω λοπον πως θα προσελκυσουμε χρηματοδοτηση που να στιριξει αυτες τις επιστημες που θα μας δωσουν τεχνολογια και οικονομικη αναπτυξη. Εγω αυτο που βλεπω στην Ελληνικη κοινωνια ειναι οτι υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες Ελληνες που ειναι διατεθιμενοι να πληρωσουν πολλα χρηματα για να μαθουν μια επιστημη ενω απο την αλλη το Ελληνικο πανεπιστημιο δεν μπορει να βρει ουτε ευρω για να αναπτυξει την κοινωνια. Εννοω την αναπτυξη αυτων των επιστημων που θα φερουν οικονομικη ναπτυξη και οχι μονο την επιμορφωση των επομενων γεννεων με καποιες γνωσεις. Με ηλιθιες ρητοριες ουσιαστικα κανουμε δωρο ολα αυτα τα δισεκατομμυρια ευρω στην Αγγλια ενω τα δικα μας πανεπιστημια φυτοζωουν. Σε ενα Ελληνικο πανεπιστημιο δινεται σε καθε εργαστηριο ενα ποσο 2000 Ευρω τον χρονο για να κανει ερευνα. Αυτα τα λεφτα δεν φτανουν ουτε για το ηλεκτρικο ρευμα ομως ειναι υπεραρκετα για εναν πανεπιστημιακο δασκαλο των θεωρητικων επιστημων. Μπορει να το αντιληφθει αυτο ενας σεβαστος πανεπιστημιακος δασκαλος μεν αλλα θεωρητικος δε? Γιατι δεν αφηνει λοιπον τα πανεπιστημια ανεξαρτητα να μπορουν να εισαγουν φοιτητες που θα σπουδασουν επι πληρωμη παραλληλα με αυτους που περνουν μεσω των εξετασεων? Δεν υπαρχει αλλος τροπος για να αναπτυχθει η χωρα και το πανεπιστημιο. Ειδωμεν.
Dr. Leonidas Maganares
15/07/2009 15:09
H STRATHGIKH AUTH 8A YPOBA8MISEI THN DHMOSEIA PAIDEIA KAI 8A ENDUNAMOSEI TA IDIOTIKA PANEPISTHMEIA. H DHMOSIA PAIDEIA 8A EINAI GIA AUTOUS POU DEN EXOUN XRHMATA H (DIAZ) GIA AUTOUS POU DEN ENDIAFERONTAI. AUTO EINAI TO TIMHMA THS DYTIKOPOIHSEWS THS PATRIDAS MAS..."NO FREE LUNCES"
H ALLAGH OMWS 8A MAS ODHGISEI POIO KONTA STHN LUSH TOU PROBLHMATOS. MA8HTES KAI GONEIS BASANIZONTAI EPI XRONIA GIA NA EXASFALISOUN MIA 8ESH STO PANEPITIMEIO, ENA PTUXEIO KREMASMENO STON TOIXO, KAI MIA 8ESH STHN ANERGIA.
DEN DUNAMAI NA PROBLEPSW AN AUTH 8A EINAI H OUSIASTIKH LUSH TOU PROBLHMATOS STHN PAIDEIA ALLA EIMAI BEBAIOS OTI H PAROUSA STRATIGIKH DEN YPHRETEI TA SUMFERONTA TWN SUGXRONWN POLITWN KAI XREIAZETAI 8ARROS KAI ALLAGH.
Νικος Νικολαιδης
15/07/2009 14:52
1 ) Μονο ενας στους δυο Ελληνες ηλικιας 25 εως 64 ετων εχει τελειωσει γυμνασιο. Τρεις στους τεσσερεις μεταξυ 25 εως 29 ετων εχουν τελειωσει γυμνασιο συμφωνα με ερευνα της Ευροστατ που δημοσιευθηκε χτες. Σε συγκριση, η Πορτογαλια εχει ποσοστο 21,2% που εχουν τελειωσει γυμνασιο μεταξυ 25 με 64 ετων, η Ισπανια 34,9%, η Ιταλια 43,2 %. Απο την αλλη πλευρα, η Γερμανια ηγειται με ποσοστο 79,9%, η Δανια 79,6% κι η Σουηδια 77%. Πανεπιστημιακα διπλωματα εχει το 17% του Ελληνικου πληθυσμου μεταξυ 25 και 64 ετων, ο δε μεσος ορος για την Ευρωπη ειναι 21%. Πηγη : Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων - 29 Μα''ι''ου 2001. 2 ) Οι Ελληνες ειναι τελευταιοι στο διαβασμα βιβλιων / εφημεριδων και συμμετοχης σε πολιτιστικες εκδηλωσεις. Δε πανε στα μουσεια, στα θεατρα, στο σινεμα, δεν ακουν κλασσικη μουσικη ουτε πανε στην οπερα, ειναι ομως πρωτοι στην τηλεοραση. Συμφωνα με Ευρωπαικη ερευνα που δημοσιευτηκε χτες, ενα 54.3 % των Ελληνων δεν εχουν διαβασει ουτε ενα βιβλιο τον τελευταιο χρονο. Μονο ενας στους πεντε διαβαζει εφημεριδα ( 20,3% ) καθημερινα. Αυτη ειναι η τελευταια θεση στην Ευρωπη με προτελευταιους τους Πορτογαλους με 25.1%. 30.5% των Ελληνων δε διαβαζει εφημεριδα ποτε. 63.9% των Ελληνων δεν εχουν επισκεφτει εναν κινηματογραφο τον τελευταιο χρονο. 80,9% ουτε ενα θεατρο. Τα δυο ποσοστα ειναι τα χειροτερα στην Ευρωπη. 81.2% δεν εχουν παει σε ενα κονσερτο τον τελευταιο χρονο και οι λατρεις της οπερας στο 3,9%. 91.3% των Ελληνων δεν εχουν επισκεφτει ουτε μια βιβλιοθηκη τον τελευταιο χρονο. 86,4% κανενα μουσειο. 79.1% δεν εχουν παει σε καποιο α8λητικο γεγονος τον τελευταιο χρονο. 99.3% ( το μεγαλυτερο ποσοστο μετα την Σουηδια) βλεπει τηλεοραση. Δεν υπαρχει Ελληνικο σπιτι διχως τηλεοραση ( αυτο το 100% το μοιραζονται οι Ελληνες με τους Ισπανους ). Πρωτη στην Ευρωπη η Ελλαδα σε σπιτια με δυο τηλεορασεις ( 41,8% ). Mονο το 46,8% ακουει το ραδιοφωνο ( χειροτερο ποσοστο στην Ευρωπη ). Η Ελλαδα ειναι επισης τελευταια στη χρηση υπολογιστη στην Ευρωπη των "15" με ενα 9.9%. Πηγη : Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων - 8 Μα''ι''ου 2002 ( Το αρ8ρο, το οποιο κατεβασα απο το Phantis.com, δε ξεκαθαριζει αν ειναι το "Eυροστατ" ο οργανισμος που εκανε την ερευνα αλλα το υπονοει μιλοντας για "Ευροβαρομετρο" οπως το χε κανει παλιοτερα. Διχως αμφιβολια τα νουμερα δειχνουν ξεκαθαρες τασεις). 3 ) Παραμενουμε ουραγοι στην Παιδεια. Ακομα και μετα την εισοδο των 10 νεων μελων στην Ε.Ε., η Ελλαδα θα συνεχισει να ειναι ο φτωχος συγγενης της Ευρωπαι''κης εκπαιδευτικης οικογενειας. Το 3,5% που δαπανα η χωρα για τη δημοσια εκπαιδευση ως ποσοστο του ΑΕΠ θα εξακολουθησει να ειναι το μικροτερο ποσοστο αναμεσα στις 25 χωρες. Πηγη : Κυριακατικη Ελευθεροτυπια - 20 Απριλιου 2003. 4 )Η Ελλαδα δεν διαθετει κονδυλια για ερευνα. 0,7% του ΑΕΠ ξοδευουμε οταν ο μεσος ορος στην Ευρωπαικη Ενωση ειναι 1,9%. Πηγη : Καθημερινη - 3 Ιουλιου 2003 5 ) 41 οικοπεδα γινονται σχολεια. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 10 Ιουλιου 2003 6 ) Βαρομετρο στην επιλογη σπουδων των μα8ητων η κοινωνικη και οικονομικη κατασταση της οικογενειας. 4 στους 10 νεους προσανατολιζονται τελικα σε αλλο επαγγελμα απ αυτο που ονειρευονται να ακολουθησουν. Σε ερευνα που πραγματοποιηθηκε σε 1163 μαθητες της Β'' και Γ'' Ενιαιου Λυκειου - δηλαδη μα8ητες που βρισκονται στην κρισιμη ηλικια για την επιλογη των κα8οριστικων για το μελλον τους σπουδων - το 37,6% απαντησε οτι το επαγγελμα που θα ηθελαν να κανουν δεν εχει σχεση με το αντικειμενο που θα σπουδασουν. Πηγη : Καθημερινη - 14 Αυγουστου 2003. 7 ) Προτελευταιοι στη μαθηση, 30% χωρις Γυμνασιο. Τρεις στους δεκα Ελληνες παραγωγικης ηλικιας ( 20-64 ετων ) και περιπου το 12% των νεων ηλικιας 20-24 δεν εχουν τελειωσει το γυμνασιο, ενω λιγοτεροι απο τους μισους ( 44%) εχουν απολυτηριο Λυκειου ''η ΤΕΕ. Τα αποκαρδιωτικα αυτα στοιχεια του Οργανισμου Οικονομικης Συνεργασιας και αναπτυξης κατατασσουν τη χωρα μας σε μια απο τις τελευταιες 8εσεις μεταξυ των κρατων-μελων, για την ακριβεια 23η σε συνολο 28. Ειναι δε ενδεικτικο οτι στο συνολο του ΟΟΣΑ, ο μεσος ορος των ατομων 25-64 ετων που εχουν ολοκληρωσει το Λυκειο αγγιζει το 61%. Για την καταπολεμηση του αναλφαβητισμου, ο υπουργος Παιδειας κ. Π. Ευθυμιου ανακοινωσε χθες τη δημιουργια δεκα Κεντρων Εκπαιδευσης Ενηλικων και τη λειτουργια 15 νεων Σχολειων Δευτερης Ευκαιριας. Πηγη : Καθημερινη - 10 Σεπτεμβριου 2003. 8 ) Διασπορα : Περιπου 4300 μαθητες φοιτουν στα 23 ημερησια Ελληνικα σχολεια που λειτουργουν υπο την καθοδηγηση της Αρχιεπισκοπης Αμερικης. Ο αριθμος των μαθητων στα σχολεια κυμαινεται απο 80 εως και 600. Η Νεα Υορκη εχει 11 Ημερησια Σχολεια με μεγαλυτερο αυτο του Αγιου Δημητριου στην Αστορια. Στο νεο προγραμμα διδασκαλιας του εχει προστε8ει η Ισπανικη γλωσσα. Πηγη : Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων - 15 Σεπτεμβριου 2003. 9 ) 700 ολοημερα Γυμνασια θα λειτουργησουν απο το επομενο σχολικο ετος και οι μαθητες θα επιλεγουν τις δραστηριοτητες τους. Τα πρωτα 700 πιλοτικα ολοημερα Γυμνασια θα λειτουργησουν απο το επομενο σχολικο ετος και παραλληλα, θα δημιουργηθουν 1000 νεα ολοημερα Δημοτικα σχολεια τις δυο επομενες σχολικες χρονιες. Στην πρωτοβα8μια εκπαιδευση, ο αριθμος των ολοημερων Δημοτικων - απο 3.600 σημερα- θα φθασει το 2004-2005 στα 4.100 και το 2005-2006 τα 4.600, με αποτελεσμα οκτω στα δεκα Δημοτικα σχολεια να λειτουργουν ως ολοημερα στο τελος του 2006, με δεδομενο οτι το σχολικο ετος 2002-2003 στη χωρα λειτουργησαν συνολικα 5.632 Δημοτικα σχολεια " παντος τυπου". Ταυτοχρονα θα λειτουργουν 2.100 ολοημερα Νηπιαγωγεια. Συνολικα, στα υπαρχοντα ολοημερα σχολεια φοιτουν σημερα περιπου 300.000 μαθητες. Το ολοημερο σχολειο αποτελει βασικη προτεραιοτητα της Ε.Ε. καθως, οπως τονισε στην "Καθημερινη" ο ειδικος γραμματεας ΕΠΕΑΕΚ κ. Θωμας Σφηκοπουλος, δινεται βαρος στις ισες ευκαιριες που πρεπει να εχει η εργαζομενη μητερα. Πηγη : Καθημερινη - 27 Νοεμβριου, 2003. 10) "Το τελευταιο συνθετικο σχολικο βιβλιο Ελληνικης Ιστοριας που επιχειρησε με συγκροτημενο τροπο να γραψει την Ιστορια της Επαναστασης του 1821 αναγεται στη 10ετια του 1930", ανεφερε ο καθηγητης Ιστοριας του Πανεπιστημιου Κρητης Γιωργος Μαργαριτης. Συνεχισε λεγοντας οτι " φυσικα προκειται για μια πρωτη εξιστορηση, για ενα επετειακο βιβλιο, το οποιο εξυπηρετουσε τις επετειακες αναγκες της εποχης εκεινης. Απο κει και περα το χαος..." Πηγη : Ελευθεροτυπια - 12 Δεκεμβριου 2003. 11 ) Δωρεαν εκπαιδευση μονον κατ'' ονομα. Φροντιστηρια, ιδιαιτερα, ιδιωτικα εχουν αντικαταστησει τα σχολεια και οι Ελληνες γονεις πληρωνουν 1,5 δις ευρο το χρονο ! Το 2003 για φροντιστηρια, ιδιαιτερα μαθηματα, Αγγλικα, Γαλλικα, χορο, α8ληση, μουσικη, οι Ελληνες γονεις ξοδεψαν συνολικα περι τα 1.185,47 εκατ ευρω, το υψηλοτερο ποσο στην Ευρωπη. Αν σ'' αυτο προσθεσουμε τις δαπανες για ιδιωτικα σχολεια, τοτε το κονδυλι ανεβαινει στα 1.498,71 εκατ. ευρω. Αυτα εδειξε αδημοσιευτη μελετη της ICAP που βασισθηκε στους Οικογενειακους Προυπολογισμους της Εθνικης Στατιστικης. Πηγη : Καθημερινη - 18 Ιανουαριου 2004. 12 ) Ειμαστε ουραγος στις δαπανες για ερευνα και αναπτυξη. Συμφωνα με στοιχεια που εδωσε αυτην την εβδομαδα στη δημοσιοτητα η Ευρωπαικη Στατιστικη Υπηρεσια Eurostat, στοιχεια που περιλαμβανονται σε μια εκτεταμενη εκδοση με τιτλο " Στατιστικες για την Επιστημη και την Τεχνολογια στην Ευρωπη" καλυπτοντας τοσο τα δεκαπεντε παλια οσο και χωριστα τα δεκα υπο ενταξη μελη της Ε.Ε. η Ελλαδα ειναι ουραγος στις δαπανες για ερευνα με 0,67% αδυναμοντας μαλιστα να δωσει πιο προσφατα στοιχεια απο το 2002. Κατα το 2002, η Ε.Ε ειχε μεσο ορο κοντα στο 2% του ΑΕΠ, με Σουηδια στο 4,27%, Φινλανδια στο 3,49% και Δανια στο 2,40%. Πηγη : Καθημερινη - 28 Φεβρουαριου 2004. 13 ) Το 80% των φοιτητων τρωει για να νιωσει καλυτερα. ( Ερευνα του εργαστηριου ψυχολογικης συμβουλευτικης φοιτητων του Πανεπιστημιου Αθηνων σε δειγμα 827 φοιτητων). Πηγη : Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων - Τεταρτη 5 Μαιου 2004. 14 ) Αδιαφοροι οι νεοι για την πολιτικη. Λιγο ( 32% ) εως κα8ολου ( 27% ) ενα 60% συνολικα των νεων μας αδιαφορει για τα πολιτικα γενομενα. Ερευνα της ALCO σε δειγμα 446 ατομων σε τρεις διαφορετικους περιοδους. Πηγη : Καθημερινη - 26 Ιουνιου 2004. 15 ) Σε λειτουργια απο το Σεπτεμβριο 4.000 ολοημερα σχολεια σε ολη τη χωρα. Στα ηδη υπαρχοντα 3000 ολοημερα σχολεια θα προστεθουν αλλα 1000 σε 11 μεγαλες πολεις της χωρας ανακοινωσε η υπουργος Παιδειας Μαριεττα Γιαννακου. Πηγη : in.gr - 28 Ιουλιου 2004. 16 ) Ερευνα ΓΣΕΕ σε δειγμα 1258 γονιων με παιδια που φοιτουν σε 20 ολοημερα σχολεια σε Θεσσαλονικη και Αθηνα : Στην παραπαιδεια το 20% του εισοδηματος μιας οικογενειας. 79,7% των γονεων δαπανα εως και το 20% του οικογενειακου εισοδηματος. Το 91,4% των γονεων εχουν θετικη εως πολη θετικη γνωμη για το ολοημερο Δημοτικο Σχολειο. Σε μια δευτερη ερευνα μεταξυ 436 βα8μολογητων της Γ'' Λυκειου ( 5,17% του συνολου των βα8μολογητων ), διαπιστωνεται οτι : α ) Το ισχυον εκπαιδευτικο συστημα διευρυνει τις κοινωνικες ανισοτητες. β ) Το 59,1% ισχυριζεται οτι το " ισχυον συστημα δεν μειωνει καθολου την οικονομικη επιβαρυνση των οικογενειων των υποψηφιων" ( φοιτητων ). γ) Το 61% πιστευει οτι το ισχυον συστημα " δεν περιοριζει καθολου την οικονομικη επιβαρυνση των οικογενειων των υποψηφιων". δ ) Στην πλειοψηφια τους ( οι ερωτηθεντες βαθμολογητες) διατυπωνουν τη γνωμη οτι το ισχυον συστημα αποδυναμωνει τον παιδαγωγικο ρολο του Λυκειου. Την ιδια στιγμη που η ερευνα δειχνει καθολικο ενδιαφερον των γονεων για το ολοημερο σχολειο, το Υπουργειο Παιδειας ανακοινωσε, τελικα, τη λειτουργια μολις 500 νεων φετος, εναντι στοχου 1000, με το προσχημα οτι δεν υπηρχε αντιστοιχη ζητηση ( Δες πληροφορια 19 πιο πανω ). Πηγη : Ελευθεροτυπια - 6 Οκτωβριου 2004. 17 ) Το 18 με 20% Ελληνων μαθητων πασχει απο καταθλιψη. Πρωτοι στην Ευρωπη. ( Το αρ8ρο δε δινει το ονομα της ερευνας , απλως αναφερει οτι ανακοινωθηκαν με αφορμη την Παγκοσμια Ημερα Ψυχικης Υγειας που πεφτει στις 10 Οκτ. ). Πηγη : Μακεδονικο Πρακτορειο Ειδησεων - 8 Οκτωβριου 2004. 18 ) Τρεις στους δεκα φοιτητες του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης ειναι "λιμναζοντες", οι λεγομενοι αιωνιοι φοιτητες, εχουν δηλαδη ξεπερασει το διπλασιο χρονο απο τα κανονικα ετη φοιτησης και φαινεται να εχουν λιγες πιθανοτητες να αποκτησουν το πτυχιο τους. Πηγη : in.gr - 11 Απριλιου 2005. 19 ) Η θεωρια ανθησε ξαφνικα στην Ελλαδα. Την τελευταια δεκαετια, στους παγκους των βιβλιοπωλειων διεξαγεται μια αθορυβη μα κλιμακουμενη ιδεολογικη μεταμορφωση : Στοχαστες, σχολες και ρευματα σκεψης, που λιγα χρονια νωριτερα ηταν αγνωστα στη χωρα μας, τωρα αγωνιζονται για μια θεση στην καρδια ''η το μυαλο του Ελληνα αναγνωστη. Ολοι οι συγχρονοι -ισμοι ειναι πια εδω. Τα νουμερα : Περιοδος 1998-2002, η ετησια αυξηση στη παραγωγη βιβλιων, λογοτεχνικων και μη, ανερχεται στο 1,5%. Ενα στα πεντε βιβλια καθε χρονια σχετιζεται με τις κοινωνικες και πολιτικες επιστημες. Προσεγγιστικα, μονον το 2002, στον ευρητερο τομεα των Θεωρητικων Επιστημων, εκδοθηκαν 1699 νεοι τιτλοι ( 24,89%). Τεσσερα στα δεκα βιβλια που εκδιδονται καθε χρονο στην Ελλαδα ειναι μεταφρασεις. 60% αυτων απο την Αγγλικη. ( vivlionet.gr και Εθνικο Κεντρο Βιβλιου ). Πηγη : Καθημερινη - 21 Αυγουστου 2005. 20 ) Οι φτωχες και αναποτελεσματικες κρατικες δαπανες προκαλουν συσσωρευμενα προβληματα στον κρισιμο τομεα της παιδειας συμφωνα με δυο μελετες που ολοκληρωσε ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαικη Στατιστικη Υπηρεσια. Μονο το 8,4% των συνολικων κρατικων δαπανων καταληγει καθε χρονο για παιδεια. Δυο μονο χωρες δινουν λιγοτερα για την μορφωση των παιδιων τους απο το Ελληνικο κρατος μεταξυ των 30 κρατων που καταγραφει ο ΟΟΣΑ : Ινδονησια και Σλοβακια. 15,3% η Δανια. 13% η Ιρλανδια. 12,7 % Φινλανδια. Στην Ελλαδα δαπανωνται 4058 ευρω ανα μαθητη ετησιως οταν αναλογικα η Νορβηγια ξοδευει 10.154 ευρω. Το επιπεδο των Ελληνων μαθητων ειναι το δευτερο χειροτερο ( βαση της διεθνους ερευνας ΠΙΖΑ που στηριζεται στη γνωση των μαθηματικων ) μεταξυ των 30 χωρων του ΟΟΣΑ, μετα την Τουρκια. Στα Πανεπιστημια η κατασταση ειναι χειροτερη : 4731 ευρω ανα φοιτητη, που ειναι τα λιγοτερα απο καθε μελος του ΟΟΣΑ αλλα και απο κρατη με χαμηλοτερο επιπεδο αναπτυξης οπως ειναι η Χιλη και η Μαλαισια. Ιρλανδια - 9809 ευρω. Δανια-15.183 ευρω. Νορβηγια 13.739 ευρω. Μονο 385 ευρω ανα μαθητη ετησιως καταληγουν στην ερευνα οταν η Ελλαδα δικαιουται σημαντικοτατους κοινοτικους πορους. Προυπολογισμος 2005 εδωσε 3,57% του ΑΕΠ στην παιδεια οταν το 2004 ηταν 3,6%. Οι Ελληνες μαθητες υποχρεουνται να παρακολουθουν τα πιο πολλα "ιδιαιτερα" και "φροντιστηρια" παγκοσμιως ( μεταξυ των 30 οικονομικα ανεπτυγμενων κρατων που συμμετεχουν στον Οργανισμο ). Παρα πολλα παιδια του δημοτικου στις χωρες της Ε.Ε. μαθαινουν δυο ξενες γλωσσες, οταν το 55% των μαθητων στην Ελλαδα δεν διδασκεται καμια. Στο γυμνασιο, το 25% των Φινλανδων και το 23% των Ολλανδων διδασκονται 3 ξενες γλωσσες. Στο Λυκειο το ποσοστο αυτο γινεται 55% στην Ολλανδια και 44% στην Γερμανια. Στην Ελλαδα το ενα τριτο περιπου των μα8ητων μαθαινει μια ξενη γλωσσα στο σχολειο. Υπολογιζεται οτι περαν των 6,3 δις ευρω της φετινης κρατικης δαπανης ( 3,6% του ΑΕΠ ) τα Ελληνικα νοικοκυρια θα κληθουν να "καταθεσουν" 4,1 δισ ευρω επιπλεον για την μορφωση των παιδιων τους, που φοιτουν σε δημοσια σχολεια, τα οποια υποτιθεται παρεχουν δωρεαν υπηρεσιες... Συμφωνα με ερευνα του Ινστιτουτου Ερευνων της ΓΣΕΕ βασισμενη σε στοιχεια που εδωσε η ΕΣΥΕ, οι Ελληνικες οικογενειες μαθητων Δημοτικου καταβαλουν ετησιως 1300 ευρω κατα μεσον ορο για καθε παιδι για να καλυψουν εκπαιδευτικες αναγκες που δεν περιλαμβανονται στο δημοσιο σχολειο. 150 ευρω για τσαντα, τετραδια, κασετινες, χρωματα, σχολικα βοηθηματα και φορμες γυμναστικης. Κυλικειο, μετακινησεις, επισκεψεις σε θεατρα και μουσεια κοντα στα 200 ευρω για καθε παιδακι. 500 ευρω για ξενες γλωσσες καθε χρονια, 450 ευρω για γυμναστηρια, κολυμβητηρια, ωδεια, σχολες χορου. Για το γυμνασιο το ποσο φτανει τα 2680 ευρω. Στο Λυκειο η δαπανη γινεται δυσβαχτατη για τους γονεις λογω των πανελληνιων. 3.380 ευρω ετησιως. Εαν πολλαπλασιασουμε τα ποσα επι τον αρι8μο μαθητων ολων των βαθμιδων, η συνολικη ιδιωτικη δαπανη ανερχεται σε 2,75 δισ ευρω. 2,75 δισ ευρω μονο για την πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια εκπαιδευση. Μεταλυκειακες σπουδες σε ιδιωτικα ΙΕΚ, κεντρα ελευθερων σπουδων ''η κολεγια κανουν περιπου 50.000 νεοι που δαπανουν ετησιως τουλαχιστον 200 εκατ. ευρω ενω πανω απο 100.000 φοιτητες σπουδαζουν σε πανεπιστημιο εκτος τοπου μονιμης κατοικιας και αλλοι 55.000 περιπου σε ιδρυματα του εξωτερικου, με την ετησια δαπανη να ξεπερνα το 1,2 δισ ευρω. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 25 Σεπτεμβριου 2005. 21 )Αλλαζουν σε δυο χρονια 125 βιβλια σε Δημοτικο και Γυμνασιο. Τα βιβλια για το Δημοτικο ειναι 52. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 24 Οκτωβριου 2005. 22 ) 5 Στρατηγικοι Στοχοι για την αναβαθμιση της ποιοτητας του Ελληνικου Δημοσιου Πανεπιστημιου απο τον "σοφο" της ΕΣΥΠ Βασιλη Παπαζογλου, καθηγητη στο Ε.Μ. Πολυτεχνειο. α ) Αποκομματικοποιηση του Πανεπιστημιου. β ) Ακαδημα''ι''κη αυτοτελεια και αυτοδιοικιση των Πανεπιστημιων, μακρια απο το Υπουργειο Παιδειας. γ ) Διαφανεια και δημοσιοτητα για ολες τις ενεργειες των τμηματων, Σχολων και του Πανεπιστημιου. δ ) Αμεσοτητα στην επικοινωνια διδασκοντων και διδασκομενων. ε ) Προαγωγη της ερευνας. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 24 Ιουνιου 2006. 23 ) Τρικαλα : Η πρωτη ψηφιακη πολη. Απο τα τελη του 2005 λειτουργει στα Τρικαλα το πρωτο δικτυο στην Ελλαδα για την ασυρματη προσβαση στο Διαδικτυο, η χρηση του οποιου ειναι δωρεαν για τους κατοικους και επισκεπτες της πολης. Δημαρχος της πολης των Τρικαλων ειναι ο Μιχ. Ταμηλος. Η πολη εχει 70.000 κατοικους. " Πρεπει να δουμε τι θελουμε ως χωρα. Θελουμε "οασεις" οπως τα Τρικαλα σε μια ψηφιακη ερημο ''η θελουμε αναπτυξη σε ολη την Ελλαδα ; Νομιζω πως ισχυει το δευτερο. Θελουμε να βοηθησουμε και τους υπολοιπους δημους της χωρας να ανεβουν και αυτοι ενα επιπεδο" λεει ο Μιχ. Ταμηλος. Σχετικες πρωτοβουλιες βρισκονται σε εξελιξη στην ΚΕΔΚΕ και αν κρινουμε απο τα λεγομενα του δημαρχου, θα εχουμε συντομα νεα. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 16 Ιουνιου 2007. 24 ) Οσο ενα διαμερισμα τεσσαρι...τοσο περιπου κοστιζει η δημιουργια ενος "ιδιωτικου πανεπιστημιου" στην Ελλαδα. Τριακοσιες πενηντα εως τετρακοσιες χιλιαδες ευρο "στην τσεπη" θεωρουνται αρκετα χρηματα για την αρχικη επενδυση, συμφωνα με επιχειρηματιες που ηδη ασχολουνται στο χωρο. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 30 Σεπτεμβριου 2007. 25 ) Ημερομηνια στα8μο για την τριτοβαθμια εκπαιδευση στη χωρα μας αποτελει η Δευτερα 22 Οκτωβριου 2007. Οι Ελληνικες αρχες καλουνται να εφαρμοσουν την κοινοτικη οδηγια 36 του 2005, αναγνωριζοντας επαγγελματικα δικαιωματα στους αποφοιτους των ιδιωτικων κολεγιων που συνεργαζονται με πανεπιστημια της Ε.Ε. Σε 20 μερες λοιπον, οι τιτλοι σπουδων των Ελληνικων πανεπιστημιων εξομοιωνονται με τα " φρανσα''ι''ζινγκ" πτυχια των κολεγιων. Απομενει ,ασφαλως, να γινει σχετικη νομοθετικη ρυθμιση, αφου οι ισχυουσες διαταξεις ουτε ακαδημα''ι''κη ισοτιμια ουτε επαγγελματικα δικαιωματα εξασφαλιζουν στους περιπου 25.000 κατοχους πτυχιων των Κεντρων Ελευθερων Σπουδων ( ΚΕΣ). Το 2007 λειτουργουν στην Ελλαδα γυρω στα 25 κολεγια που συνεργαζονται με ξενα πανεπιστημια. Απ αυτα τα 15 παρεχουν πτυχια ευρωπαικων ΑΕΙ και οι αποφοιτοι τους υπαγονται στη σχετικη οδηγια και περιπου 10 αμερικανικων, με τους αποφοιτους τους να μην επωφελουνται απο τις επιταγες της Ε.Ε. Μεριδα λεοντος εχουν τα βρετανικα ιδρυματα ( 14 ), ενω λειτουργει μονο ενα γαλλικο. Καθε χρονο εγγραφονται στα ΚΕΣ περι τους 5.000 σπουδαστες. 7.000 ευρω τα διδακτρα. Ετησιος τζιρος των κολεγιων πανω απο τα 200 εκατ. ευρω. Η ετησια διαφημιστικη δαπανη των κολεγιων αγγιζει τα 10 εκατ. ευρω. Πηγη : Κυριακατικη Ελευθεροτυπια - 30 Σεπτεμβριου 2007. 26 ) Ενας στους τρεις Ελληνες ηλικιας 30-40 ετων, εχει φοιτησει "το πολυ μεχρι το γυμνασιο". Αντιθετα μολις ενας στους πενηντα διαθετει μεταπτυχιακο-διδακτορικο. Διαλυει τον μυθο της δωρεαν δημοσιας εκπαιδευσης μια πολυ σοβαρη επιστημονικη ερευνα του Κεντρου Αναπτυξης Εκπαιδευτικης Πολιτικης της ΓΣΕΕ, που διενεργηθηκε σε 6.555 νοικοκυρια ( με 17.386 μελη ). Με τιτλο " Φτωχεια, εκπαιδευση και κοινωνικος αποκλεισμος" συμπεραινει οτι η εκπαιδευση στην Ελλαδα εχει γινει προ πολλου απο δημοσιο αγαθο, προνομιο των πλουσιων και των σχετικα ευπορων, οσων δηλαδη μπορουν να πληρωσουν για τη φοιτηση σε καλα ιδιωτικα σχολεια και σε φροντιστηρια, αλλα και να σηκωσουν το οικονομικο βαρος για την πανεπιστημιακη μορφωση. Ειναι δεδομενο οτι το 20% του πληθυσμου της Ελλαδος ειναι μελη νοικοκυριων με εισοδημα κατω απο το οριο της φτωχειας. Εδειξε η ερευνα της ΓΣΕΕ, οτι το 83,7% των φτωχων ειναι αναλφαβητοι ''η εχουν τελειωσει μερικες ταξεις του Δημοτικου, Δημοτικο ''η Γυμνασιο. Το αντιστοιχο ποσοστο για τους μη φτωχους ειναι 47,3%. Η ερευνα αναλυει επισης διαφορες περιοχες της Ελλαδος απο πλευρας ευημεριας και ευκολια προσβασης σε ανωτερη και ανωτατη εκπαιδευση των κατοικων τους. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 25 Ιανουαριου 2008 27 ) Με καναπεδες και ανθη οι ταξεις του μελλοντος. Ερευνητες των Τμηματων Επιστημων Προσχολικης Αγωγης και Εκπαιδευσης ( ΤΕΠΑΕ ) του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης και του Πανεπιστημιου Θεσσαλιας χαρακτηριζουν το εκπαιδευτικο μοντελο που εφαρμοζεται πανω απο ενα αιωνα στις σχολικες ταξεις ως "ξεπερασμενο". Αλλαγες που εφαρμοστηκαν πιλοτικα σε 60 σχολεια στην Ελλαδα και Κυπρο, στο πλαισιο οργανωμενων ερευνητικων προγραμματων, εδειξαν οτι " σε ολες τις ταξεις εμφανιστηκε βελτιωση της επιδοσης των παιδιων, που συνδυαστηκε με μειωση των ατομικων διαφορων". Με ζωντανα χρωματα στους τοιχους, οθονες υπολογιστων στη θεση του μαυροπινακα, ομορφα καδρα στους τοιχους και βιβλιο8ηκες αντι για παλια ραφια, καναπεδες και στρογγυλα τραπεζια με λουλουδια αντι για θρανια ειναι η σχολικη ταξη του μελλοντος. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 17 Απριλιου 2008. 28 ) " Να ανοιχτει το σχολειο στην κοινωνια μ'' εναν τροπο που να γινεται πολος συσπειρωσης ειτε με βιβλιοθηκες ειτε με δραστηριοτητες ειτε με εκδρομες ειτε με σεμιναρια. " Με τα λογια αυτα που αποδιδονται σε εναν ανωνυμο Διευθυντη Γυμνασιου, κλεινει η τετρασελιδη απεικονιση ερευνητικου προγραμματος του παιδαγωγικου Ινστιτουτου του υπουργειου Παιδειας, που πραγματοποιηθηκε την ανοιξη του 2007 σε 100 σχολεια της Ελληνικης επικρατειας και παρουσιαζεται, σημερα και αυριο, σε ειδικη εκδηλωση στη Θεσσαλονικη. Ιδου μερικα ενδιαφεροντα συμπερασματα : α ) 7 στους 10 μαθητες νιωθουν κουραση στο σχολειο. 58% νιωθουν πιεση. 27% απαισιοδοξια. Μονο 27% δηλωνουν ευχαριστηση και 22% χαρα. β ) Για τον τροπο διδασκαλιας στο Λυκειο, 3% τον βρισκουν ελκυστικο, 24% αρκετα, 48% λιγο, 24% κα8ολου. Τα αντιστοιχα νουμερα για το Γυμνασιο ειναι 10%, 48%, 31%, 10%. Δημοτικο : 51%, 40%, 7%, 1%. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 17 Απριλιου 2008. 29 ) Ενας στους δεκα Ελληνες δεν εχει τελειωσει το Δημοτικο... Πηγη : Ελευθεροτυπια - 6 Σεπτεμβριου 2008. 30 ) Τη σχολικη χρονια 2007-2008 οι κρατικες δαπανες για την εκπαιδευση ηταν 6,4 δισ. ευρω, ενω οι ιδιωτικες 4,2 δισ ευρω, πραγμα που σημαινει οτι για καθε 100 ευρω του δημοσιου κορβανα οι οικογενειες προσθετουν αλλα 66 ευρω. Οι πιστωσεις για τη δευτεροβαθμια εκπαιδευση, με τους πανω απο 700.000 μαθητες και 80.000 εκπαιδευτικους, μετα βιας θα φθασουν τα 2,4 δισ ευρω το 2008, με συνεπεια να αυξηθουν ακομη περισσοτερο οι ιδιωτικες δαπανες, που θα ξεπερασουν το 1,5 δισ. ευρω. Στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση οι δημοσιες δαπανες θα ξεπερνουν μολις το 1,8 δισ. ευρω, ενω οι ιδιωτικες θα φθασουν το 1,1 δισ. ευρω. Μονο τρεις φορες τα τελευταια 25 χρονια οι κρατικες δαπανες ξεπερασαν το 4% του ΑΕΠ. 1991 ηταν 4,22%, 1994 ηταν 4,16%, 1992 ηταν 4%. Η αυξηση των δαπανων στο 5% του ΑΕΠ, που εδω και δεκαετιες διεκδικουν ολοι οι φορεις της εκπαιδευσης και δεν κουραζονται να ταζουν τα κομματα προεκλογικα, παραμενει ανεκπληρωτος ποθος. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 9 Σεπτεμβριου 2008. 31 ) Το Πανεπιστημιο Αθηνωνειναι το μονο ανωτατο ιδρυμα που πλασαρεται στα 110 ( 106 ) πρωτα Ευρωπαικα Πανεπιστημια και στα 250 καλυτερα στον κοσμο ( 248 ). Το Ε.Μ.Π ακολουθει ( 356η θεση ) παγκοσμιως, στη λιστα της βρετανικης εφημεριδας των "Ταιμς" που συντασσεται καθε χρονο και μολις ανακοινωσε τις επιδοσεις του 2007. Το Χαρβαρντ, πρωτο των πρωτων, μετα ερχονται τα γνωστα Κεμπριτζ, Γειλ, Οξφορδη. Απ τα Ελληνικα, βελτιωσαν την θεση τους, το Οικονομικο Πανεπιστημιο Αθηνων ( 403η θεση ), της Κρητης ( 415η θεση ), Πατρας ( 466 ) και το Αριστοτελειο Θεσσαλονικης ( 489η θεση ). Το περιοδικο που δημοσιευεται η λιστα καθε χρονο ειναι το εγκυρο "Times Higher Education ". Πηγη : Ελευθεροτυπια - 8 Οκτωβριου 2008. 32 ) Αποτελει κοινο μυστικο οτι ολο και περισσοτεροι μαθητες καταφευγουν στα ιδιαιτερα, τοσο για την προετοιμασια τους για τις Πανελληνιες εξετ. οσο και για την εκμαθηση ξενων γλωσων. Τα τελευταια χρονια ανθει ενα νεο ειδος ιδιαιτερων το "γκρουπαδικο" οπου ο καθηγητης διδασκει κατ οικον σε ομαδα μαθητων. Συμφωνα με Ερευνα της Ομοσπονδιας Εκπαιδευτικων Φροντιστων Ελλαδας, τον Οκτ του 2005, το 54,7% υποψηφιων για ανωτατες σχολες παρακολουθει αποκλειστικα οργανωμενο φροντιστηριο, το 30,3% μονο ιδιαιτερα, το 9,6% τα συνδυαζει. Διορισμενος καθηγητης πληρωνεται απο το 88,2% μεταξυ 20 ευρω και 30 ευρω την ωρα. Παλιοτερη ερευνα του ΙΝΕ/ΓΣΕ προσδιοριζε τον ετησιο τζιρο απο τα ιδιαιτερα στα 400 εκατ. εναντι 160 εκατ. στα φροντιστηρια. Αλλες ερευνες, παντως, περιοριζουν τον συνολικο τζιρο των ιδιαιτερων στο 25% των επισημων εισοδων των φροντιστηριων. Πηγη: Ελευθεροτυπια - 9 Νοεμβριου 2008. 33 ) Ουτε μια βιβλιοθηκη για δειγμα δεν υπαρχει στα δημοτικα σχολεια της χωρας μας, ενω ο κινδυνος να χαθει και το ευρωπαικο κονδυλι που προοριζεται για την προμηθεια 266 σχολικων βιβλιοθηκων,παραμονευει. Με τα κονδυλια του Β'' ΚΠΣ ιδρυθηκαν 499 βιβλιοθηκες σε συνολο 16.089 σχολειων ( 1 βιβλιο8ηκη ανα 32 σχολεια ) οι οποιες ομως δεν στελεχωθηκαν με βιβλιοθηκονομους ''η καθηγητες ουτε και εμπλουτιστικαν στη συνεχεια με αποτελεσμα να παραμενουν κατ ουσιαν ανενεργες. Για τις επομενες 1000, την ιδρυση των οποιων περιελαμβανε το Γ'' ΚΠΣ, δεν εχει γινει τιποτα. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 13 Νοεμβριου 2008. 34 ) Οι οικογενειακοι προυπολογισμοι των γονεων επιβαρυνονται με 501-1000 ευρω το μηνα για φροντιστηρια, ενω σε σημαντικα ποσοστα τα ποσα φτανουν στα 1300 ευρω το μηνα. Τα στοιχεια ακουστηκαν κατα τις τριημερες εργασιες του 10ου συνεδριου της Ομοσπονδιας Γυναικων Ελλαδος ( ΟΓΕ ). Την ερευνα πραγματοποιησε ο Συλλογος Γυναικων Καρδιτσας. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 17 Νοεμβριου 2008. 35) Η ελλιπης χρηματοδοτηση αποτελει βαθια πληγη για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χωρας και την κυριωτερη αιτια απαξιωσης τους. Κραυγαλεο παραδειγα η καθυστερηση διορισμου για ανω απο ενα χρονο 40 περιπου καθηγητων, μελων ΔΕΠ που ειχαν εκλεγει σε ΑΕΙ ολης της χωρας και οφειλοταν στη στενωπο του προυπολογισμου. Η απουσια τους απο τις αιθουσες προκαλει αλυσιδωτες παρενεργειες στη λειτουργια : στα κεντρικα ΑΕΙ τα προγραμματα σπουδων μειωνουν ταχυτητες, ενω σχολες της περιφερειας τελουν υπο ομηρια καθως η διδασκαλια καποιων μαθηματων γινεται σχεδον αδυνατη. 45 εκατ. ευρω ο τακτικος προυπολογισμος του Αριστοτελειου. Το ενα τριτο απ αυτα καλυπτει αναγκες φυλαξης και καθαριοτητας. " Χρειαζομαστε τουλαχιστον τα διπλασια" σημειωνει ο αντιπρυτανης οικονομικων του Πανεπιστημιου, Ανδρεας Γιαννακουδακης. 2 εκατ. ευρω ο τακτικος προυπολογισμος Πανεπιστημιου Δυτικης Μακεδονιας. Κοζανη , Φλωρινα κρατα ο χειμωνας 7-8 μηνες με αποτελεσμα το κοστος θερμανσης να υπερβαινει 400 χιλ. ευρω αλλα τα καταφερνουνε. " Χρειαζομαστε 15 καθηγητες μας δινουν τρεις, ζηταμε 100 φοιτητες μας δινουν 150, γινονται 300 με τις μετεγγραφες " λεει ο πρυτανης του ΕΜΠ, Κωστας Μουντζουρης. Πανεπιστημιο Θεσσαλιας, ζητησε 130 εκατ. το 2004. Πηρε 30 εκατ. Πανεπιστημιο Αιγαιου πηρε το 25% του κονδυλιου που ζητουσε. ΕΜΠ ζητησε 100 εκατ. ευρω. Πηρε 50 εκατ. Πανεπιστημιο Ιωαννινων, ζητησε 60 εκατ. ευρω. Πηρε 38 εκατ. Πανεπιστημιο Κρητης, ζητησε 35 εκατ. ευρω. Πηρε 21 εκατ. Χρματοδοτηση ΤΕΙ περιοριζεται στο 1/5 αυτης των ΑΕΙ. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 2 Ιανουαριου 2009. 36 ) Τετραετια 2005-2008 - Ερευνα ΓΣΕΕ για την προσβαση στην ανωτατη εκπαιδευση ανα περιοχη. Απο τις 58 διευθυνσεις δευτεροβαθμιας στις τελευταιες θεσεις δεικτη προσβασης εχουμε Ξανθη, Ροδοπη, Κερκυρα, Σαμο, Ευρυτανια, Χαλκιδικη, Κυκλαδες, Δυτικη Αττικη, Φλωρινα. Στις πρωτες εχουμε, Β'' διευθυνση Αθηνας, Χιο, Καρδιτσα, Α'' διευθυνση Θεσσαλονικης, Λαρισα, Αρκαδια, Σερρες, Αν.Αττικη, Τρικαλα, Ιωαννινα κ.α. Ενας στους τρεις εξω απο την τριτοβαθμια. Ανισοτητα, ταξικος χαρακτηρας κανονας στην εκπαιδευση μας. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 7 Απριλιου 2009. 37 ) Κουπονια στους μαθητες Α'' Γυμνασιου για την αγορα υπολογιστη. Προγραμμα Υπουργειου Οικονομιας για επιδοτηση μεχρι 500 ευρω σε φοιτητες και σπουδαστες. Πηγη : Ελευθεροτυπια - 12 Μαιου 2009.
ThrylosOLE
15/07/2009 14:29
@gs 15/7/2009 12:22
Συμφωνω και επαυξανω.
Καταργηση της δωρεαν παιδειας που ευτελιζει καθε παιδαγωγικη προσπαθεια.
Ναι σε χαμηλοτοκα σπουδαστικα δανεια και υποτροφειες στους αριστους.
Αρκετα με την αφορητη μετριοτητα του Ελληνικου Πανεπιστημιου που εξυπηρετει μονο τους βολεμενους καθηγητες και λοιπο διδακτικο προσωπικο.
Thanassi
15/07/2009 14:20
Auto pou eipe o/h ''gs''.
Ta paidia den xreiazontai theories kai mathimatika sta 15-16 xronia, pou se alles xores (pio anaptugmenes apo thn Ellada!) einai panephstimiakou epipedou.

Xreiazontai epagelmatiko prosdiorismo kai epagelmatikh/praktikh epimorfosh apo mikroteres hlikies (16 ano). Apla pragmata, deite to susthma ths Germania/Agglias ktl kai ANTIGRAPSTE!

YG Ta frontistiria einai ntroph! H douleia twn sxolion pia einai?

phm
15/07/2009 13:33
Τι σας έπιασε όλους με την υποβάθμιση της παιδιάς.. Δηλαδή αυτό είναι το ζόρι, ότι τα παιδιά δεν θα βγουν μορφωμένα; Εγώ ξέρω ότι όποιος θέλει να μορφωθεί θα μορφωθεί... Πάντα υπήρχαν και καλοί και κακοί μαθητές. Όσο για την παραπαίδια... Τα πράγματα είναι απλά, όσοι θα πήγαιναν φροντιστήρια μέχρι τώρα θα πηγαίνουν και τώρα. Απλά η ύλη θα είναι λιγότερη. Οπότε και εκεί θα χρειάζεται λιγότερη δουλειά. Στην τελική ανάλυση το να ξέρεις να λύνει ολοκληρώματα ή να έχεις καλύτερες γνώσεις των αρχαίων κειμένων δεν νομίζω ότι πια είναι τόσο σημαντικά. Περισσότερο σημαντική είναι η παιδιά και όχι η εκπαίδευση. Όταν βλέπω ανθρώπους εδώ να μιλάνε για παιδιά από την μια και από την άλλη να φωνάζουν σαν υστερικοί νομίζω πως κάτι δεν πάει καλά.
smerna
15/07/2009 13:29
Πες τα βρε gs !!!
Μαρία Παπαθανασίου
15/07/2009 13:09
Αδαείς πολίτες, αμερικανοποιημένοι μαθητές χωρίς κρίση και φυσικά απολίτικα όντα που άγονται και φέρονται από τους πολιτικούς "εγκεφάλους"! Αυτό είναι το όραμα της νέας παιδείας!!!Παραγωγή ανθρώπων χωρίς όραμα και χωρίς ελπίδα!!!
gs
15/07/2009 12:22
Να μειωθούν οι ώρες και να διδάσκονται ουσιαστικά μαθήματα στο σχολείο που θα βοηθούν το μαθητή να αναπτύξει την κρίση του και να επιλέξει το δρόμο που του ταιριάζει. Φτάσαμε στο 2009 κι ακόμη οι μαθητές παπαγαλίζουν τα μαθήματα για να περάσουν τις πανελλήνιες. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα πανεπιστήμια ΑΛΛΑ αμα δεν περάσεις στο 1-2ο εξάμηνο τα μαθήματα σου ΕΞΩ... όπως στο εξωτερικό. Τα παιδιά ξεσκίζονται στα φροντιστήρια μέχρι να μπούν σε ένα πανεπιστήμιο και μετά κάαααθονται για 1-2 χρόνια να ξεκουραστούν (λογικό είναι από μια μεριά) και άλλοι δεν τελειώνουν ποτέ (αιώνιοι φοιτητές). Τα πανεπιστήμια να ευθυγραμιστούν με τις ανάγκες τις αγοράς, που έχουν μείνει τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω. Οι καθηγητές να σε παρακινούν και όχι να σου λένε "θα σε κόψω". Έξω οι παρατάξεις από τα πανεπιστήμια. Έρευνα και ανάπτυξη, όχι κλίκες. Δεν χρειάζεται ο μαθητής/σπουδαστής να κάθεται με τις ώρες στο σχολείο... μαθήματα και ΚΥΡΙΩΣ εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν βαριέται και θα του κινεί το ενδιαφέρον χρειάζεται διδάσκωντας πράγματα ουσίας και όχι παπαγαλίες.
Μιχάλης.
15/07/2009 12:18
Γιατί αυτοί που έχουν χρήματα, στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολειά και όχι στα δημόσια, που είναι και δωρεάν; Κάποιο λόγο θα έχουν. Πρόσφατο παράδειγμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που επέλεξε την Γερμανική σχολή. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν φροντιστήρια; Είναι οξύμωρο αυτοί που δεν εμπιστεύονται την Δημόσια παιδεία για τα παιδιά τους, να δώσουν τις σωστές λύσεις.
Μιχάλης Δημαρόγκωνας
15/07/2009 12:17
Σεβαστοί δάσκαλοι κ.κ Βερέμη και Μπαμπινιώτη. Παρακολουθώ με πολύ προσοχή τις, μάταιες νομίζω, προσπάθειές σας. Σας παρακαλώ όμως να προσέξετε τρία βασικά σημεία. 1. Στο μάθημα των Μαθηματικών δεν νοείται αφαίρεση ύλης. 2. Είναι απαραίτητη η ενίσχυση του μαθήματος της Γεωμετρίας, για να αποχτήσουν οι μαθητές την κριτική σκέψη. 3. Την ενίσχυση του μαθήματος της γλώσσας, αρχαίας και νέας, ώστε οι μαθητές να μπορούν να διαβάζουν, να γράφου και εκφράζουν τις σκέψεις τους.
ΛΙΤΣΑ
15/07/2009 11:42
ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ


ΑΝΑΘΑΜΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΧΡΗΜΑ

Stella Petrides
15/07/2009 11:19
OOOOOOOLA PIO LIGA AKOMA KAI STA METRA GIA NA RAPSEIS MIA FOUSTA;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
TIIIIIIIIII NA TA KANEIS TA GRAMMATA ME TO SYSTHMA POU KYBERNAEI;;;;;;;;;;;;;
PIO KONTH H FOUSTA H KORH KAI NA BGAZEI TO FRYDI TOU O GIOS, PLOUTHSE O MANWLIOS$$$$$$$$$$$$$$$$$
TA MEGALA KSENODOXEIA EINAI SAN TA MEGALA PENEPISTHMIA KAI STEGAZONTE STHN SYNGROU, ARXAIO KAI TIMHMENO EPANGELMA EKANE POLLES BASILHSES, PRINGHPISES KAI PRWTES KYRIES KAI NA EINAI KALA MERIKOI STHN ITALIA POU EBGALAN PANO KATAAAAAAAAAAAMOUTRA"OI TELEYTAIES KYRIES"
KAMARI TAPAIDEIA ME TETOIOUS GONEIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
np
15/07/2009 10:53
Το στρίμωγμα γίνεται στην εισαγωγή στο Δημόσιο. Ζητούνται χαρτιά και προσόντα για μια θέση, που στην πράξη δεν θα χρειαστούν ποτέ. Έτσι στην προσπάθειά μας να μπούμε στο Δημόσιο, κυνηγάμε πτυχία και χαρτιά, ενώ μετά από λίγο οι γνώσεις αυτές θα ξεχαστούν. Βλέπει και η αγορά ο ιδιωτικός τομέας τα χαρτιά να υπάρχουν, και τα ζητάει και αυτή, χωρίς να της χρειάζονται πολλές φορές. Φαύλος κύκλος. Τι νόημα έχει για μια θέση ταμεία στην εφορία, να απαιτείται πτυχίο ΑΣΟΕΕ ? Απλή αριθμητική, αφαίρεση, ανάγνωση, επικοινωνία. Τι χρειάζεται το advanced ? Και παίρνει το Δημόσιο όλα τα καλά τυπικά προσόντα, και πρακτικά τα καταδικάζει σε αεργία, και τα στερεί από την αγορά που κινεί την οικονομία. Πως θα γίνομε έτσι ανταγωνιστικοί ? Αντί τυπικών προσόντων, θα ‘πρεπε να υπάρχουν άλλες απαιτήσεις προς τους Δημοσίους Υπαλλήλους, τήρηση ωραρίου, συνέπεια, κτλ. Αλλά όλα αυτά όμως απαιτούν ουσιαστική διοίκηση από τον πρωθυπουργό μέχρι κάτω.
ΣΑ.ΒΑΣ
15/07/2009 10:14
ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ.!!! ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ - ΑΡΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΦΥΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ; ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΙΔΕΟΥΣ - ΣΤΟΙΧΙΖΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.
ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ (ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΛΠ) ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΛΥΚΕΙΟΥ, ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥΣ ΣΑΝ "ΒΟΗΘΟΙ" (ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ) - ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΑΡΙΟΙ, ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΚΛΠ.
χρηστος πρων μαθητης γ επαλ ομαδας β''
15/07/2009 10:07
Ελευθερη προσβαση;Λαθος υπουργε!αμα περασει δεν θα υπαρχει μαθητης που να διαβαζει.επειτα για δειτε το ποσοστο που ειναι μεταξυ του 10-14.Το μονο που θα πετυχει αυτο το σχεδιο ειναι να βαλει μαθητες χωρις καλες γνωσεις διοτι επαναπαυονται στο γεγονος οτι θα εχουν σιγουρη προσβαση καπου.Αποδεσμευστε το πανεπιστημιο με το λυκειο και βαλτε εξετασεις μεσο του πανεπιστημιου ετσι ωστα να εχει ετσι ωστε να χει προσανατολισμο το παιδι ή αλλιως βγαλτε αυτο το δεκα που το βαλατε ως βαση.Ειναι μια βλακεια και μιση!
Σπύρος Ευστρατίου
15/07/2009 09:50
Πολύ καλά θα κάνουν. Τα παιδιά σήμερα αντί να χαίρονται την εφηβεία τοιυς ξημεροβραδιάζονται επάνω σε ένα βιβλίο για να κάνουν τι;; Να περάσουνε σε ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να τους δώσει τα προς το ζείν. Διαβάζουν αδιάκοπα και μαθαίνουν πάρα πολλά αλλά όχι το πώς να ζουν στην κοινωνία, να κάνουν σχέσεις να διακδικούν τα δικαιώματα τους.
Καθώς δε η διαδικασία μάθησης είναι τόσο πιεστική αναπτύσοουν μέσα τους μία υστερική άρνηση απέναντι στην πραγματική μόρφωση.
Εϊμαι σχεδόν 50 ετών και ακόμα δεν έχω μπορέσει να αποβάλλω τη σιχαμάρα που δημιούργησε το σχολείο για την ποίηση και τη λογοτεχνία.
Εϊναι κρίμα, τα παιδιά μας και ο πολιτιμσός μας να "καίγονται" για να πλουτίζουν οι καθηγητές και τα φροντηστήρια με τα ιδίαίτερα........
Φευγάτος
15/07/2009 09:47
Θα επιχειρήσω μια πρώτη προσέγγιση στα μέτρα. Καταρχήν, η μείωση των διδακτικών ωρών από 7 σε 5 είναι κάτι καλό; Τι στιγμή που η μέση Ελλήνική οικογένεια σκάει ένα σορό λεφτά στην παραπαιδεία αυτό ουσιαστικά δεν θα κάνει τα φροντιστήρια ακόμη πιο απαραίτητα; Έτσι λοιπόν τα μέτρα αυτά είναι υπέρ των φροντιστηρίων ή του δημόσιου σχολείου; Το δίωρο πολιτισμού κάθε μέρα μήπως, λέω μήπως, θα είναι ουσιαστικά η ώρα του παιδιού; Όσο για την ελεύθερη εισαγωγή, γιατί είναι πια τόσο απαραίτητο να πάνε όλοι σε κάποιο πανεπιστήμιο; ακόμα και αν δεν έχουν τα προσόντα; Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστούν τα πανεπιστήμιά μας που έχουν πάρει την κατηφόρα; ή αυτό θα σταματήσει την ανάγκη των φροντιστηρίων; Απλά τώρα θα είναι πιο απαραίτητα από ποτέ. Γιατί οι σχολές ελεύθερης εισαγωγής έχουν χαμηλές βάσεις για κάποιο λόγο. Είτε γιατί δεν προσφέρουν προοπτική αργότερα, είτε γιατί το θεματικό τους αντικείμενο είναι αδιάφορο, όποτε θα τις χαρακτήριζα σαν το τυράκι στο όλο πακέτο. Γιατί ναι μεν θα μπορείς να μπαίνεις σε αυτές χωρίς εξετάσεις, αλλά τι να το κάνεις; ο ανταγωνισμός για τις μεγάλες θα συνεχίσει να υπάρχει και τα φροντιστήρια, μετά και την μείωση των διδακτικών ωρών θα κάνουν χρυσές δουλείες; Δυστηχώς για την παιδεία και τον εθνικό διάλογο, τα μέτρα αυτά είναι πυροτεχνήματα που σκοπό έχουν να δείξουν ότι η κυβέρνηση παράγει έργο, ενώ στην πραγματικότητα είναι κατά των μαθητών και του δημόσιου σχολείου, και υπέρ της παραπαιδείας γενικότερα. Αν το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ή όχι δεν το έχω διαβάσει ακόμα, πάντως αν το έκανε, ντροπή του που πάει και αυτό να εκμεταλευτεί το μέλλον αυτού του τόπου μόνο και μόνο για να πάρει τις εκλογές.
ΒΜ
15/07/2009 09:25
ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ & ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ.
np
15/07/2009 09:15
Μια βοήθεια που θα μπορούσε να δοθεί άμεσα και χωρίς κόστος στους μαθητές του Λυκείου από φέτος κιόλας, είναι να παίρνουν απαλλαγή σε όσα μαθήματα παρακολουθούν στο φροντιστήριο. Η παρακολούθηση του φροντιστηρίου είναι πλέον δεδομένη και οι καθηγητές του Λυκείου το ξέρουν. Τις περισσότερες φορές το μάθημα είναι βαρετό και χάσιμο χρόνου. Θα είναι μια ανάσα χρόνου.
ΤΣΙΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ
15/07/2009 09:06
Πολλά γράμματα δεν σημαίνει αναγκαστικά και ποιοτικά γράμματα ! Ίσως τα λιγότερα και με άλλο τρόπο γράμματα να είναι ποιοτικότερα από αυτά που μαθαίναμε εμείς τα τελευταία τριάντα χρόνια μέχρι σήμερα, και ποιός ξέρει μπορεί αυτά τα λιγότερα γράμματα να μάθουν τους νέους να επιβιώνουν αξιοπρεπώς στην ζούγκλα της πραγματικότητας έτσι όπως την καταντήσαμε εμείς οι μεγάλοι. Όλα αυτά τα χρόνια ακούω για αλλαγές που σκάνε σαν πυροτεχνήματα με χρονικό ορίζοντα πάντα .. . τις εκλογές !! Και έτσι το μπάχαλο στην εκπαίδευση συνεχίζεται με την δυσαρέσκεια να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Οι μαθητές περνούν σε σχολές που δεν τους εκφράζει το αντικείμενο, δεν υπάρχει οριζόντια μετακίνηση απο σχολή σε σχολή και τελειώνοντας δεν υπάρχουν οι λεγόμενες μονάδες πιστοποίησης ( γκρέντιτς ), που να αξιολογούν πόσο έχεις παλέψει μέχρι τώρα, και άν θες να μετακινηθείς σε κάποια άλλη σχολή από ποιο εξάμηνο ή έτος θα αρχίσεις και όχι φυσικά από την αρχή έναρξης των μαθημάτων της σχολής !!! Και ενώ συνυπάρχουν διάφορα συμφεροντούλια από ομάδες παραπαιδείας, πολλοί ξενιτεύονται για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο που δεν τους παρέχει η πατρίδα τους. Να σπουδάσουν στην σχολή που θέλουν. Και εδώ μιλάμε ακόμη για ορίζοντες με βάθος .. . διετίας. Και είναι τόσα πολλά τα στραβά στην σημερινή παδεία που θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από το λυσάρι του .. . δίνοντας δυο και τρις τρόπους επίλυσης των προβλημάτων !!!
Καπετάν Αρης
15/07/2009 08:59
Και καθόλου γράμματα θα ήταν καλύτερα...
Μόνο πρωϊνάδικα στην τουβούλα (προφέρεται θεσσαλιστί τούβλα) και στα σκυλάδικα "συγκροτήματα" της παραλιακής.
Ετσι τα παιδιά όταν μεγαλώσουν θα είναι βέβαιο πια ότι θα ψηφίζουν μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να προκόβει πάντα ο τόπος!
888
15/07/2009 08:44
< Λιγότερο σχολείο με εκπτώσεις σε μαθήματα - ύλη
Οι αλλαγές στην Παιδεία νέο προεκλογικό στοίχημα της κυβέρνησης ...>

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΔΑΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ,
ΓΕΝΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ €700,
ΣΙΓΟΥΡΗ "ΠΕΛΑΤΕΙΑ" ΗΜΕΤΕΡΩΝ,
ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ!!!

15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ!
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΤΩΝ ΤΟΥ ''65 ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ

888
Αλεκος Κιμ
15/07/2009 08:27
..απο τη μια, κάθε χρόνο μειώνονται τα κονδύλια για την Παιδεία και την υποβαθμίζουν συνεχώς και από την άλλη εξαγγελουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Πώς?? Χωρίς κονδύλια? στο τζάμπα?? Δηθεν θα δώσουν και επιταγή €500 για laptop στους μαθητες Α'' γυμνασίου!! Ωραία τα λόγια και το τζάμπα. Στην πραξη, όποιος εργάζεται σε δημόσιο σχολείο, ξερει τις συνθήκες και την αθλια υποδομή που υπάρχει. Προεκλογικές μπαρούφες που θα ακουσουμε απ'' όλους το επόμενο διαστημα. Καθε εκλογές τα ιδια ακούμε...στην πραξη τίποτα.
Νίκος
15/07/2009 08:08
Έβγαλαν το πόρισμα ΤΑ ΝΕΑ σαν ειδικοί επί όλων των θεμάτων. Αν ήταν το ΘΑΣΟΚ επάνω όμως θα ήταν διαφορετικός ο τίτλος του άρθρου όπως ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, κλπ.