Σύμφωνα με τις διαιτητικές κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ένας εφικτός και ακίνδυνος ρυθμός απώλειας κιλών είναι από μισό έως ένα κιλό την εβδομάδα που θα πρέπει να επιτυγχάνεται με μείωση της πρόσληψης τροφής κατά 500-1.000 θερμίδες ημερησίως.

Η επιθυμία για γρηγορότερη απώλεια κιλών συνεπάγεται την εφαρμογή πολύ περιοριστικών διαιτών.

Δίαιτες με περιεχόμενο κάτω από 800 θερμίδες ονομάζονται «πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες» και λόγω της εξαιρετικά φτωχής θερμιδικής τους απόδοσης μπορεί να προκαλέσουν ραγδαία μείωση κιλών. Εφαρμόζονται σε υπέρβαρους ή παχύσκαρους με που έχουν κι άλλες ασθένειες.

Ωστόσο, η απότομη απώλεια βάρους περιλαμβάνει κινδύνους που οφείλονται τόσο στην απότομη κινητοποίηση του λιπώδης ιστού όσο και στη μείωση της πρόσληψης επαρκών ποσοτήτων μακρο- και μικροθρεπτικών συστατικών. Σ΄ αυτούς περιλαμβάνονται:

Χολολιθιάσεις: η απότομη απώλεια κιλών αυξάνει τον ήδη μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων στα παχύσαρκα άτομα.

Μυϊκή απώλεια- ατροφία: η απώλεια βάρους αφορά όχι μόνο στον λιπώδη ιστό αλλά και σε σημαντική ποσότητα μυϊκής μάζας.

Διαταραχές υγρών και ηλεκτρολυτών: η απότομη απώλεια βάρους κυρίως στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη διούρηση, η οποία συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες νατρίου και καλίου.

Ηπατικές διαταραχές: τα παχύσαρκα άτομα έχουν συχνά επιβαρημένη ηπατική λειτουργία λόγω λιπώδους διήθησης. Η απότομη απώλεια βάρους επιδεινώνει την ηπατική λειτουργία, καθώς γίνεται γρήγορη κινητοποίηση λίπους προς το ήπαρ. ● Αύξηση ουρικού οξέος: σε 1-2 εβδομάδες μετά την έναρξη της δίαιτας και του κυτταρικού καταβολισμού παρατηρείται αύξηση του ουρικού οξέος.

Πέρα από τις παραπάνω επικίνδυνες για τη ζωή παρενέργειες, η γρήγορη απώλεια κιλών συνοδεύεται και από διατροφικές ανεπάρκειες σε λεύκωμα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, με συνέπεια χρόνια δυσκοιλιότητα, υπόταση, απώλεια μαλλιών, υποθερμία, κόπωση, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, αυξημένη οστική απώλεια, μειωμένη ανοσιακή λειτουργία.

Η Χ. Γαβρή είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Μ. Μed.Sc., Τμήμα Διατροφής στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»