Η νύχτα πνίγει την απαγόρευση

Απολάμβαναν το τσιγάρο τους είτε καθισμένοι στα τραπεζάκια έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια είτε όρθιοι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης Εύη Σαλτού, Κώστας Κουκουμάκας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2009 07:00 |
 Η νύχτα πνίγει την απαγόρευση
«Δεν μπορώ να πιω και να μην καπνίσω», λέει ο καπνιστής Γιώργος Παπαϊωάννου εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τα μέτρα. Η φίλη του πάντως, Ιωάννα Καλάκου, θεωρεί ότι η απαγόρευση «θα με βοηθήσει να κόψω το κάπνισμα»

Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τελικά και τόσο... άκαπνο.

Το καλοκαίρι «έσωσε» τους καπνιστές, οι οποίοι απολάμβαναν το τσιγάρο τους είτε καθισμένοι στα τραπεζάκια έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια είτε όρθιοι. Δεν ήταν λίγοι πάντως κι αυτοί οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν το βράδυ τους σε καταστήματα που δεν έχουν την πολυτέλεια του εξωτερικού χώρου, παρ΄ όλα αυτά όμως συνέχιζαν να καπνίζουν, σβήνοντας τις γόπες σε ποτήρια. Αυτό έδειξε το οδοιπορικό που πραγματοποίησαν τα «ΝΕΑ» το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μοναστηράκι, 10.15 το βράδυ: Τα τραπέζια εστιατορίου στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού είναι όλα γεμάτα. Αντίθετα στον εσωτερικό χώρο η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. «Η μικρή εμπειρία των τριών ημερών από την έναρξη του μέτρου μάς έχει δείξει ότι οι καπνιστές επιλέγουν να καθήσουν έξω. Όταν πάλι τα εξωτερικά τραπέζια είναι γεμάτα, πολλοί από αυτούς δεν θα μπουν καν στον κόπο να κοιτάξουν μέσα. Όσοι επιλέξουν να φάνε στον κλιματιζόμενο χώρο, θα βγουν μια- δυο φορές έξω για να καπνίσουν», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του εστιατορίου, κ. Τάσος Μανιάτης.

Καπνοαπαγόρευση από... μικροφώνου
Οι συζητήσεις στις παρέες για την απαγόρευση του καπνίσματος έδιναν κι έπαιρναν. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο στην περιοχή του Ψυρή. Ο τραγουδιστής κάνει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να διακωμωδήσει την καπνοαπαγόρευση από μικροφώνου.

Στα μπαρ και τα μουσικά κέντρα άνω των 70 τ.μ. πάντως υπήρχαν και οι «ατίθασοι», αυτοί δη λαδή που παρά τις φιλικές παρατηρήσεις των ιδιοκτητών άναβαν τσιγάρο, μολονότι δεν υπήρχαν τασάκια στα τραπέζια.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι πολύ δύσκολη. Ο Έλληνας έχει συνδυάσει τη ζωντανή μουσική, το κρασί και το φαγητό με το τσιγάρο. Σκεφτείτε ότι δεχόμαστε τηλεφωνήματα από πελάτες που μας ρωτούν αν μπορούν να καπνίσουν μέσα στο μαγαζί», μας είπε ο κ. Λάμπρος Νικολόπουλος, υπεύθυνος μεζεδοπωλείου με ζωντανή μουσική στου Ψυρή. Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους μαγαζιά δεν έχουν την πολυτέλεια, έστω και για το καλοκαίρι, να βγάλουν τραπέζια έξω. «Εμείς αφαιρέσαμε τα τασάκια από τα τραπέζια, ωστόσο κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν. Υπάρχουν βέβαια και οι ευγενικοί που καταλαβαίνουν».

Στο Γκάζι πάντως οι καπνιστές προς το παρόν δεν έχουν νιώσει την απαγόρευση. Και αυτό διότι τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή θυμίζει νησί, αφού οι θαμώνες των μπαρ πίνουν το ποτό τους στο πεζοδρόμιο. «Μέχρι στιγμής δεν δυσκολεύομαι ιδιαίτερα. Τον χειμώνα βέβαια εάν θέλω να καπνίσω πάρα πολύ, αναγκαστικά θα βγαίνω έξω. Είμαι όμως υπέρ των μέτρων, διότι με ενοχλούσε η κάπνα στους πολύ κλειστούς χώρους», είπε ο Νίκος Τυράκης. Στην ίδια παρέα ο Βαγγέλης Χαχλάκης έκανε λόγο για έναν συνδυασμό- ποτό, φαγητό και τσιγάρο- που δύσκολα μπορεί κανείς να τον χαλάσει. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τα νεανικά στέκια της Πλατείας Καρύτση ήταν γεμάτα κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, παρά την καθαρή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, προτίμησαν να διασκεδάσουν στον δρόμο.

ΟΙ «ΑΤΙΘΑΣΟΙ»
Πολλοί ήταν οι ατίθασοι που παρά τις φιλικές παρατηρήσεις των καταστηματαρχών συνέχιζαν να καπνίζουν, σβήνοντας τις γόπες σε ποτήρια

«Προτιμούν έξω στη ζέστη για να καπνίζουν ελεύθερα»

ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ, πειράγματα και τραπεζάκια έξω αντιμετώπισαν οι Θεσσαλονικείς το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει, όπως φαίνεται, πως πρόκειται για νόμο που επισύρει πρόστιμα στους παραβάτες.

Στα γεμάτα κόσμο μπαράκια της παραλιακής, τα κλαμπ και τα εστιατόρια στα Λαδάδικα, οι περισσότεροι πελάτες διασκέδαζαν ανέμελοι μ΄ ένα τσιγάρο στο χέρι.

«Το κατάστημα κλιματίζεται, ωστόσο οι περισσότεροι πελάτες υπομένουν τη ζέστη στα εξωτερικά τραπέζια, αφού μόνο εκεί μπορούν να καπνίσουν ελεύθερα. Τον χειμώνα ο τζίρος των μεγάλων καταστημάτων θα μειωθεί σοβαρά», σχολίασε ο κ. Ιωάννης Μπατσέλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα. Τα αυτοκόλλητα
Σε πιο δύσκολη θέση είναι οι πελάτες του Χαράλαμπου Ευθυμιάδη, ιδιοκτήτη κλειστού κλαμπ στην ίδια περιοχή, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. «Ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί για τις διατάξεις του νόμου και βέβαια δεν έχουμε πάρει τα σχετικά αυτοκόλλητα σήματα. Είναι ρατσιστικό για τα μεγαλύτερα καταστήματα, όπως το δικό μας, να μην υπάρχει η επιλογή χαρακτηρισμού της επιχείρησης ως χώρο καπνιστών», τόνισε.

Πιο εύκολο ήταν για τους ιδιοκτήτες μπαρ στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης.

Τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρότερα των 70 τ.μ. κι επιπλέον βγάζουν τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. «Οι περισσότεροι ρωτάνε εάν το μπαρ είναι καπνιστών ή μη, ωστόσο προς το παρόν συζητούν σε παρέες τα νέα μέτρα κυρίως στην πλάκα. Αυτό θα συνεχιστεί όσο έχουμε τραπεζάκια έξω και το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Σιαβός, ιδιοκτήτης μπαρ.

Θέμα συζήτησης
Τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας ήταν φυσικά το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων, οι οποίοι έκαναν χιούμορ με τους ιδιοκτήτες. «Δεν καπνίζω, αλλά δεν έχω πρόβλημα να διασκεδάζω σε χώρους καπνιστών. Η νέα νομοθεσία για το κάπνισμα έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα τηρηθεί», σχολίασε η Λία Χαραλαμπίδου, πελάτισσα μπαρ στην παραλιακή.

«Μου αρέσει ως ιδέα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Απλώς δεν νομίζω ότι θα τηρηθεί το μέτρο, είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», διαφώνησε η φίλη της Κατερίνα Καλογιάννη.

54
Πάνος
08/07/2009 03:58
@ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

Από πότε σταμάτησε να σου κάνει κούκου; Και μη μας πεις ότι τα πας καλά στο κρεβάτι ρε σάψαλο γιατί θα σκάσουμε στα γέλια...

Τώρα με τις ιατρικές σου απόψεις ήδη χτυπιόμαστε κάτω. Η καρδιά, ο καρκίνος, η αποφραχτική πνευμονοπάθεια δεν έχουν καμία σχέση με το τσιγάρο;;; Μήπως δε σκοτώνουν κιόλας;; Τι μας λες;;; Πού είναι η τεκμηρίωσή σου;; Καραγκιόζη...

Η μόνη πίπα που αξίζει είναι της Ειρήνης. Αυτή η γυναίκα ξέρει τη δουλειά της. οεε
giogud
08/07/2009 02:48
Ο πατέρας μου κάπνιζε επι 53 χρόνια. Στα 67 του πλέον αναπνέει από σωληνάκια. 16 ώρες την ημέρα οξυγόνο. Και αυτός μάγκας το έπαιζε...
Σ.Διαμαντής
08/07/2009 02:32
Εγώ είμαι υπέρ των μέτρων κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, ανεξάρτητα αν είναι μικροί ή μεγάλοι..... Δε νομίζετε πως ήρθε επιτέλους ο καιρός να ταλαιποριθούν και λίγο οι καπνίζοντες, βγαίνοντας επιτέλους έξω για το τσιγάρο τους!!????.... Τόσα χρόνια φουμάριζαν όπου ήθελαν... Φτάνει πια.... Κι αν κάποιοι το βλέπουν σαν από δύο στρατόπεδα απόψεις... γιατί δεν εξέφραζαν τις φαρδολογίες τους αυτές κι όταν δεν υπήρχε θέμα πειθαρχίας???? ε?... Δηλαδή έπρεπε να απαγορευτεί για να καταλάβουν οι καπνιστές ότι ενοχλούν!!!!... Πριν τα μέτρα δεν υπήρχαν δηλαδή αυτοί που δεν ήθελαν μετά την εξοδό τους να βρωμοκοπάνε τσιγαρίλα????... ....Επιδή μόλις τώρα διάβασα τα παραπάνω.... έχω να πω ότι δεν με νοιάζει για ποιό λόγο πέρνουν αυτό το μέτρο... αν το κάνουν για να βγάλουν χρήματα και πάει λέγοντας..... μου αρκεί που επιτέλους το κάνουν!!!!!.... Και βέβαια ευχομαι και θα κάνω και ότι περνάει από το χέρι μου να πετύχει.......
akis
07/07/2009 21:10
Kαπνιστη εδω και 40 χρονια βρες μια γωνια και καπνισε μεχρι θανατου , απλα μην με ενοχλεις ....ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ !
ALFAVITAGAMADELTAS
07/07/2009 16:58
Pros KAPNISTI EPI 40 XRONIA
Mia erotisi:Exeis dei anthropo na pethenei apo karkino tou pnevmona?An oxi,pigene se ena nosokomeio kai des.Meta boreis
na ksanagrapseis tis anoisies sou.
Τσούκαλος Δημήτριος
07/07/2009 16:38
Άμα διαβάσει κάποιος τα επιχειρήματα των καπνιστών καταλαβαίνει πόσο επικίνδυνη είναι η νικοτίνη. Οι έμποροι ναρκωτικών την έχουν προωθήσει πολύ καλά με την βοήθεια διεφθαρμένων κυβερνήσεων. Από τους καπνιστές χωρίς παιδεία (κάτι που η Ελλάδα υστερεί) μην περιμένουμε σεβασμό στον αέρα που αναπνέουμε. Αυτοί δεν σέβονται ούτε τον αέρα του παιδιού τους
GOLDEN BOY
07/07/2009 16:23
@ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

STO SPITI SOY KANE O,TI THELEIS. MH SE DW OMWS NA ANABEIS TSIGARO DIPLA MOY GIATI EXW KALESEI TO 4PSHFIO ME TH MIA!! PSEYTOMAGKA POY DE SHKWNEIS YPOTELEIES!!
ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
07/07/2009 14:59
Θυμάστε το παλιό καλό slogan "ΤΣΙΓΑΡΟ ή ΥΓΕΙΑ , ΔΙΑΛΕΞΤΕ"
Μέχρι τώρα (αρκετά χρόνια ) δέν μπορούσα να αποφασίσω.
Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο, επιτέλους αποφάσισα ...
ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΡΑ ΔΗΘΕΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ
ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ...
Και για τους λάτρεις των στατιστικών: Μπορείτε κύριοι να κάνετε μια έρευνα που να δείχνει στις ηλικίες 40 - 60 ετών
τί ποσοστό των καπνιστών ασθενεί και τι ποσοστό των μη
καπνιστών ασθενεί ;
Τέλος μάθετε οτι το 70% των θανατηφόρων ασθενειών ΔΕΝ
έχουν σχέση με το κάπνισμα.
Επίσης μάθετε οτι το 57% των ιατρών είναι καπνιστές...
τσιλντρες
07/07/2009 13:12
Κατ'' αρχήν, από πότε όλοι οι μη καπνιστές την έχουν δει κ αντικαπνιστές? Παιδιά ας ηρεμήσουμε λίγο...
Σε καμμία περίπτωση ο στόχος τους με το νόμο δεν είναι να προστατεύσουν την δημόσια υγεία..αν ήθελαν αυτό θα έφτιαχναν κανα νοσοκομείο, θα διόριζαν καναν γιατρό, θα πλήρωναν καμιά εφημερία κλπ,κλπ..Επίσης αν ανησυχούσαν για την υγεία μας (σωματική κ ψυχική) θα φρόντιζαν για τις θέσεις εργασίας, που δεν υπάρχουν, για τα πτυχία μας, που απαξιώνουν, για το ασφαλιστικό μας, που σαλαμοποιούν..κλπκλπ
Αυτό που θέλουν να πετύχουν είναι στρέψουν τα βλέμματά μας στο μεταναστευτικό και στο κάπνισμα για να μην ξαναγυρίσουμε στα της οικον. κρίσης και ποσά που έκαναν φτερά...
μη με αφήνεις όμως άνεργο, χωρίς ασφαλιστικό, με τρελούς φόρους και ΧΩΡΙΣ τσιγάρο...ΕΛΕΟΣ...(καταγγέλλω κυρία γύρω στα 50 στο (ΑΝΟΙΧΤΟ λέμε) ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ χθες βράδυ να μου κάνει παρατήρηση για το τσιγάρο....χαλαρώστεεεεεεεεε)
ΣΤΑΥΡΟΣ
07/07/2009 13:01
@giorgos p. ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ. Π.Χ. ΑΝ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 300, ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙΣ ΠΕΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΥΣΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ; ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ; ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΩ! ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙΣ; ΕΙΣΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ; ΕΧΕΙΣ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟ; ΘΑ ΚΑΠΝΙΖΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΟΥ; ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ... ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ; ΜΥΡΙΖΕΙ ΓΑΡΔΕΝΙΑ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΟΜΑΙ;;; ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΑ 300 ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΠΑΛΙΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΣΤΑ 5, ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ;
andreas
07/07/2009 11:53
ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ poso akomaaaaaaA?????????????? den mou les an se rotage to paidi sou na arxiso baba to kapnisma i oxi ti tha tou eleges?? ta fobera epixeirimata pou eleges oti sineisferte eseis oi kapnistes perissotero stin oikonomia tis xoras( pragma pou den isxiei)????
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
07/07/2009 09:19
Καπνιστές καί άκαπνοι. Φασιστάκια καί δημοκράτες. Φίλοι καί φίλες, Θα στερηθώ τις απόψεις σας για καμιά 10ρία μέρες. Αρχίζουν τα μπάνια του λαού ρε!!!!!
ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΟΥΡΧΟΜΑΙ
George
07/07/2009 09:02
Ήμαρτον με τις μπαρουφολογίες. Ήπαμε το κάπνισμα βλάπτει, είναι καρκινογόνο κτλ, αλλά ΠΟΛΥ λιγότερο από τη ρύπανση. Απλά αναφέρω ένα πρόσφατο δημοσίευμα:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13816&subid=2&pubid=4595156
Μην τρελλαθούμε κι όλας, μες στην υπερβολή ως συνήθως.
Κώστας Μ.
06/07/2009 23:51
Μόλις γύρισα από την Αγγλία, όπου το μέτρο απαγόρευσης στους κλειστούς δημόσιους χώρους λεχει εφαρμοστεί για κάμποσο καιρό. Δεν είδα πρόβλημα κατανάλωσης ποτών στα διάφορα pubs που επισκέφτηκα, ούτε και πελατείας στα εστιατόρια. Απλώς, ο αέρας στο pub είχε το άρωμα της ευλογημένης μπύρας. Όσοι ήθελαν να καπνίσουν, είτε έβγαιναν έξω και έκαναν πηγαδάκι, είτε κάθονταν στα τραπεζάκια έξω. Κανένα πρόβλημα, δηλαδή. Αν μη τι άλλο, έγινε η υπόθεση και πιό ...κοινωνική.

Έχω καιρό να μείνω σε Αγγλικό pub και να μη βρωμάνε τα ρούχα μου. Δώστε μια ευκαιρία και στην Ελλάδα. Θα δείτε διαφορά σε λίγο καιρό. Αφού τα κατάφεραν οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι, γιατί όχι και οι Ελληνες;

giorgos p.
06/07/2009 23:18
@maria walker Καλό το essay, αλλά βασικά αναπαράγεις τις ίδιες βλακείες με τις οποίες μας πιπιλίζουν 24/7 σε αυτή τη χώρα που ζούμε και οι δύο. ΦΥΣΙΚΑ και η απαγόρευση είναι φασιστική, γιατί γίνεται με το υπουργικό ''έτσι θέλω'', και φυσικά έχει να κάνει με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όχι των καπνοβιομηχάνων, αλλά του φαρμακευτικο-βιομηχανικού κατεστημένου. ΓΕΝΙΚΑ και ΑΟΡΙΣΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τα επιχειρήματα του 30-50% του πληθυσμού μιας χώρας που θέλει να απολαμβάνει το τσιγαράκι του γιατί το γουστάρει αφενός και αφετέρου δε γουστάρει ο κάθε γραφειοκράτης να επεμβαίνει στο lifestyle του για τον οποιοδήποτε λόγο (αυτή είναι η ουσία της ατομικής ελευθερίας: ελευθερία που ασκείται κάτω από τις νουθεσίες του κάθε γραφειοκράτη δεν είναι ελευθερία, δεν το καταλαβαίνεις αυτό γλυκειά μου; ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ τα δήθεν επιστημονικά στοιχεία με βάση τα οποία οι διαφόροι πολιτικοί υπαλληλίσκοι/σφουγγοκωλάριοι του φαρμακοβιομηχανικού κατεστημένου και φυσικά τα ίδια τα επιστημονικά μαντρόσκυλα των φαρμακοβιομηχανιών προσπαθούν να μας πείσουν ότι και καλά το κάπνισμα είναι η αποκλειστική αιτία των προβλημάτων της δημόσιας υγείας. Βρες ΜΙΑ ιατρική έρευνα που να ΜΗΝ είναι ΔΙΑΤΡΗΤΗ τόσο σε σχέση με τα προβλήματα υγεία του καπνιστή όσο και για το ΜΥΘΟ του παθητικού καπνίσματος. ΜΙΑ! Θα έπρεπε να είσαι προσεκτική στα σχόλιά σου ακριβώς επειδή γράφεις απο τη Βρετανία, τη χώρα δηλαδή που θεωρεί πρόβλημα δημόσιας υγεία το τσιγάρο και το αλάτι, όταν είναι παραπάνω από προφανές ότι το πρόβλημα είναι το αλκοολ και η ζάχαρη. (Παρεμπιπτόντως αυτό που λές ότι sto UK to kapnisma echei meiothei kata 22% , opos kai ta nosimata apo afto, choris i apagorevsi na echei plixei ton arithmo ton vradinon exodon kai ta esoda apo aftes, το ξέρεις πολύ καλά ότι είναι κουραφέξαλα, έτσι; - έχουν μειωθεί ΤΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ...ΑΠΟ ΠΡΟΠΕΡΣΥ? ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ?) Τώρα για το ότι κάποιοι καπνιστές μπορεί να είναι αγενείς όταν καπνίζουν σε δημόσιο χώρο, εντάξει μπορεί να είναι, ναι. Πρώτον είναι πολύ μικρή μειοψηφία, και δεύτερον, τους το λες και ξεμπερδεύεις. Μικρότερο κακό από, π.χ. την αντικανονική προσπέραση που σκοτώνει εκατοντάδες κάθε χρόνο στους δρόμους - αλλά κανένας δεν σκέφτηκε να απαγορεύσει την οδήγηση σε όλους επειδη κάποιοι κανουν μαλακίες στο δρόμο, έτσι δεν είναι; Αυτά.
giorgos
06/07/2009 22:36
@Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ: den to eixame krymeno apla esy den to evlepes giati mas fysages ton kapno sou sti mouri mas.
ροδανθος
06/07/2009 20:49
Τοκα, μειωση πληθισμου εχουμε στην Ελλαδα αν αφαιρεσεις τους μεταναστες. Αν ομως υπολογισεις ποσοι ενθρωποι εχουν πεθανει τα τελευταια 50 χρονια θα εκπλαγεις απο τον αριθμο και το 1 εκατ. δεν θα ειναι και τοσο μεγαλο. Καλυτερα λοιπον να μεινουμε στο τι γινεται σημερα και ποσοι πεθαινουν σημερα.
ροδανθος
06/07/2009 20:47
Toka, απο στατιστικη δεν σε βλεπω να σκαμπαζεις. Η Ελλαδα ειναι πρωτη στον κοσμο στο καπνισμα λογω του οτι οι Ελληνιδες ειναι πρωτες με διαφορα απο τις αλλες γυναικες του κοσμου. ΟΙ γυναικες κανουν την διαφορα δηλαδη. 50 χρονια πριν οι Ελληνιδες ηταν τελευταιες στον κοσμο στο καπνισμα. Εσυ παιρνεις το σημερινο νουμερο και κανεις αναγωγη σε μισο αιωνα ακομα και σε περιοδους που καμια Ελληνιδα δεν καπνιζε. Με την ιδια λογικη εχουμε 3.500 νεκρους καθε χρονο απο τροχαια και 10.000 τετραπληγικους. Μεσα σε 50 χρονια δηλαδη ειχαμε 175 χιλιαδες νεκρους και μισο εκατομμυριο τετραπληγικους. 50 χρονια πριν ομως δεν οδηγουσαν ολοι οπως σημερα. Αυτα ειναι επιστημονικα στοιχεια και οχι νουμερακια για να κανουμε πλακα.
TA-SOS
06/07/2009 19:47
Επιτέλους, ένα σωστό μέτρο, το πρώτο εδώ και πέντε χρόνια! Αν και τέτοια κοινωνία ανεύθυνων κάφρων που είμαστε, μόνο με υπερβολική αυτσηρότητα μπορεί να εφαρμοστεί.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
06/07/2009 19:13
Ρέ αντικαπνιστές, με τρομάζετε! Που το είχατε κρυμένο τέτοιο μένος; Ελάτε να καπνίσουμε την πίπα της ειρήνης. Παραδινόμαστε!!!!
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
06/07/2009 19:11
Φίλε Μπόγδη,
Αν έχεις καμιά πρόχειρη καπνίστρια και δέν μπορείς να την ικανοποιήσεις, εδώ είμαστε. Ετοιμοι να θυσιαστούμε!!!
ΣΤΑΥΡΟΣ
06/07/2009 18:44
ΜΑ ΚΑΛΑ, ΤΙ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΤΕ ΤΟΤΕ ΑΦΟΥ ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΕΞΩ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ; Ε ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΠΟΥΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΝΤΕ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΟΥΝ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟ ΧΩΡΟ (ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥΣ) ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ... ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ, ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟ ΞΕΦΤΙΛΙΣΟΥΜΕ! Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
ALFA
06/07/2009 18:40
TO 46%TWN ELLHNWN KAPNIZEI DYSTIXWS
IMASTE I PIO 8ERIAKLIDIKH XWRA TIS EVRWPHS
AKOMA KE I TURKI INE PISW MAS STO KAPNISMA
KE AS LEME PWS KAPNIZEIS SAN TON TURKO
Τανια
06/07/2009 17:58
Μερικοι φερεστε ξεροκεφαλα χωρις να σας ενδιαφερει αν ενοχλειτε τον αλλον....!!!
Καπνιζα παρα πολλα χρονια - και πολυ - αλλα ποτε δεν μπηκα στην πολυκατοικια μου..και δε στο ασανσερ με αναμμενο τσιγαρο(που το εχω δει και το θεωρω απαραδεκτη συμπεριφορα).
Τωρα που δεν καπνιζω καταλαβα ποσο ενοχλουσα τους αλλους(σε στασεις λεωφορειου κ.τ.λ) με το ναρκωτικο μου....ποσο εγωιστικα σκεφτομουν και συμπεριφερομουν...!!
Αναγκαστικα να το κοψω λογω προβληματων υγειας (το αποφασισα σε ενα δυνατο κρυωμα που ειχα.....ειναι η καλυτερη ευκαιρια τοτε γιατι συνηθως ο ιδιος ο οργανισμος αντιδρα τοτε...)...παιδια προσπαθηστε να το κοψετε να σωθειτε.....!!
Βασιλης
06/07/2009 17:55
Είμαι καπνιστης και υπέρ των μέτρων.Ένας επιπλέον λόγος,πέρα από το σεβασμό σε αυτούς που δεν καπνίζουν, είναι αυτός ο πανικός που μας έχει πιάσει του τύπου "πωπω τι θα κάνουμε τώρα κτλ" και "εμένα δεν με νοιάζει θα καπνίζω" που μου σπάει τα νεύρα.Σιγά τα αυγά ρε παιδιά.Θα βγαίνουμε έξω.Μια συνήθεια είναι.Μακάρι να ασχολούμασταν και να αντιδρούσαμε έντονα και για τίποτα σοβαρό(π.χ.διαφθορα,σκάνδαλα,μίζες,έμμεσοι φόροι κτλ κτλ). Όσο για απόψεις του τύπου "ας φτιάξει το υπουργείο υγείας τα υπόλοιπα α,β,γ,...χ.ψ. θέματα πρώτα και μετά ας κοιτάξει το τσιγάρο" θα συμφωνήσω απόλυτα.Απλά δεν καταλαβαίνω πως αυτό είναι επιχείρημα εναντίον των μέτρων.... @Χάρης:Σωστός!
MANIAKI CONSTANTINO
06/07/2009 17:41
I KIVERNISSIS DEN FTENE PARA MONO TO KEFALI TOU ELLINA KAI I POLI DIMOKRATIA POU EXETE
Δημοσθενης Μπογδης
06/07/2009 17:13
φιλε ,κ. Ροδανθε ,

Ο εγγονος μου μου ειπε οτι φιλησε μια φορα μια καπνιζουσα συμμαθητρια του και ενιωσε ωσαν να επινε νερο απο γεματο σταχτοδοχειο.
Το διαβιβαζετε στην Αρετη ,παρακαλω .
Ζαχαρίας Μπατάλιας
06/07/2009 17:04
Μερικοί καπνιστές εκτός από τις βλάβες στους πνεύμονες έχουν απότι φαίνεται υποστεί και βλάβες στον εγκέφαλο...

Αυτό είναι ξεκάθαρο αν διαβάσετε αυτά που γράφουν οι παρακάτω:

Forofygas 6/7/2009 13:51
ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ 6/7/2009 13:46

Τους καταλάβατε τους ύποπτους σκοπούς του συστήματος ε? Καπνίστε ελεύθερα, πεθάνετε από το τσιγάρο και κλείστε έτσι το σπίτι του Αβραμόπουλου παιδιά!!! Μην τους ακούτε!!!

Μόνο κλειστείτε σπίτι σας για να έχετε την αποκλειστικότητα στη μπόχα...Δεν πειράζει, όσοι δεν καπνίζουν και όσοι αποφάσισαν να το κόψουν θα τη στερηθούν... Χαλάλι σας...
Maria Walker
06/07/2009 17:03
Enas logikos anthropos that aporouse me ta epiheirimata ton kapniston (plin mias foteinis exaireseos tou k. ''kapinisti'' pou parethese to paradeigma tis Italias) se aftes edo tis selides. Mehri ''koinonikous dihasmous'' vlepoun, synomosies pollyethnikon asfalistikon etaireion kai kyverniseon, exogiinon kai paei legontas, eno kanenas tous den theorei ''dihastiko'', fasistiko i kai synomosia ton kyverniseon me tis viomichanies kapnou, to oti emeis oi mi-kapnistes, ta paidia kai oi nosountes ilikiomenoi , anagkazomastan na eispneoume ton kapno ton aforita zechnonton ''Che Guevara'' tou athliou tsigarou. I kathari atmosphera (afta gia ta epiheirimata peri kafsaerion) proipothetei genikes kai pagkosmies politikes ton koinonion sto synolo tous, kai proypothetei ek vathron allagi sto katanalotiko modelo. afton ton koinonion. Kati tetoio hreiazetai tin syndromi perissoteron paragonton apo tin atomiki efthini. Epomenos ta genika kai aorista epicheirimata ton kapniston (syndeontas tin katapiesi pou ifistatai sta cheria tous o pathitikos kapnistis me ti geniki molinsi tis atmosphairas) den echoun logiki vasi (diaprattoun de afto pou stin philosophia legetai ''category error''). To kapnisma pou apodedigmena vlaptei tous pathikous kapnistes oso kai, kata merikes meletes kai perissotero, tous kapnistes, mporei na rithmistei sto epipedo tis atomikis efthinis. Ex ou kai oi nomoi, pou echoun apodosei kathos to kapnisma echei meiothei stis chores opou ischiei katholiki apagorevsi (plin Italias kata ta legomena enos scholiou. Sto UK to kapnisma echei meiothei kata 22% , opos kai ta nosimata apo afto, choris i apagorevsi na echei plixei ton arithmo ton vradinon exodon kai ta esoda apo aftes). O paron nomos zita apo ton politi na epideixei atomiki efthini gia tis epiloges tou. O ethismos kapoiou mporei na ikanopoiei to prosopo afto, alla gia aftin tin ikanopoiisi, otan vlaptei kapoion allon, o idonistis ehei efthini kai einai ypologos...eleftheria den simainei dorean maggia ton opisthion tou kapnisti. Telos, otan stin Germania me tous -10 vathmous mesa stin hionothiela o kapnistis vgainei exo, choris na aisthanetai oti i eleftheria tou katapiezetai (kai einai poly pio anoichti, eleftheri kai dimokratiki koinonia apo tin Elliniki), eimai sigouri oti kai stin iliolousti Ellada mporei na kanei to idio. Eleftheria den simainei aplos oti kano tis epiloges mou alla kai oti pairno kai echo efthini afton ton epilogon (kai den chreiazetai na einai kaneis Hegel gia na to katanoisei). Gia afton ton logo, o anti-kapnistikos nomos einai mia kalli efkairia gia tin exaskisi ousiastikis atomikis eleftherias, kai afto kanei o kapnistis pou pairnei to poto tou kai vgainei exo na foumarei al fresco.
Maria Walker, Cambridge, U.K.
Χάρης
06/07/2009 16:09
Ο ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ας κανπίσει και επί 50. Δεν απαγόρευσε ποτέ κανείς σε κανέναν να καπνίσει. Του απαγορεύει να καπνίζει στα μούτρα μου και στα μούτρα των παιδιών μου!! ΟΛΑ ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ (βλ κι αυτό δεξιά στην ιστοσελίδα) δείχνουν ότι πάνω από το 80% δεν καπνίζουν ή θα συμμορφωθούν με το μέτρο. Αυτό η χούντα του 20% μας είχε επιβληθεί τόσα χρόνια και μας έκοβε χρόνια από τη ζωή όλων μας. Αυτή η χούντα εξακολουθεί να αντιδρά και να απαιτεί να συνεχίζει προκλητικά να καπνίζει στα μούτρα μας! Ας ρουφήξει μόνη της την πίσσα της... δεν την θέλουμε οι υπόλοιποι! Και κάτι άλλο.... το μέτρο τελικά θα ισχύσει... ξέρετε γιατί??? Γιατί και οι πολιτικοί κατάλαβαν ότι όσο θόρυβο και να κάνει το 20%, όσο αισθητή κι αν κάνει την παρουσία του, το 80% των ψηφοφόρων είναι υπέρ του μέτρου!!!
Λ.α.Γ.ος
06/07/2009 16:03
Αν δεν το έχετε καταλάβει καμάκια μου εκεί έξω το υπουργείο υγείας μόλις πρότεινε τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίζεστε. Η μέθοδος στο εξωτερικό , βγαίνω έξω για τσιγάρο (ξεχνάω και τον αναπτήρα), φέρνει θαυματουργά αποτελέσματα. Απλά, τσεκάρουμε το θύμα και περιμένουμε να βγει έξω για να καπνίσει...Καλό καλοκαίρι.
ΝΙΚΟΣ
06/07/2009 15:22
ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ. ΔΕΙΞΤΕ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΚΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ.
ALFA
06/07/2009 15:06
KALA STA LEI I ARETH
AN I TURKI SKWTOSUN 20.000 ELLHNES
MESA SE ENAN HRONO TOTE 8A GINI XALASMOS
POLEMOS KLP TO PALIOTSIGARO PU SKWTONI TOSUS
DEN TO LES ATIMO TUS TURKUS TUS LES ATYMUS VRE TI NTUMANIA IMASSTE EMEIS
EGW TO EKOPSA 1 MINA MU TIN EDEINE ALLA TWRA
IME ELEFTEROS KE WREOS DEN 8ELW KANIS NA KAPNIZEI
BROSTA MU AS PAI EXW STON DROMO NA KAPNIZEI
KE TON XEIMWNA NA VREHETAI KE NA KAPNIZEI AFU SAS TRWI TO TSIGARO KOPSTE TO PRIN SAS KOPSI
μαιρη κυρ
06/07/2009 14:51
ρε παιδια, μια φορα περασε η κυβερνηση ενα καλο μετρο κι εμεις παλι γκρινιαζουμε? τι σας νοιαζει αν υπαρχουν συμφεροντα απο πισω και δεν ξερω κι εγω τι αλλο, το γεγονος οτι θα πηγαινουμε για καφε και δε θα βρωμοκοπανε τα ρουχα μας, προς οφελος μας ειναι!
και μην ακουσω σαχλαμαρες οτι οι "ελληνες ειναι θεριακληδες" και "μπουζουκια χωρις τσιγαρο δε γινονται" και "εγω θα καπνιζω οπου θελω" και παραπλησιες μαγκιες, γιατι μονο μαγκιες δεν ειναι...
τσιγαρο
06/07/2009 14:30
ξαφνικά όλοι ξέρουν και απο κάποια μελέτη που αποδεικνύει οτι το τσιγάρο βλάπτει και το καυσαέριο είναι πιο ασφαλές και απο παθητικό κάπνσιμα και όλα τα συναφή.τελικά όμως αγαπητοί μου το θέμα είναι όπως το έθιξε ο φίλος μου ο george σε προηγούμενα post. Γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ να υπάρχουν μαγαζιά για κανίζοντες και μαγαζιά για μη κανίζοντες??Οι μαγαζάτορες ας αποφασίσουν τι κόσμο θέλουν και μετά οι κανιστές και οι μη κανιστές θα πηγαίνουν στα μαγαζιά όπου θα ξερουν τι θα συναντήσου. πείτε μου γιατίσας ενοχλεί τόσο πολύ πια και μας έχετε ζαλίσει??
Μάριος
06/07/2009 14:29
Forofyga, άσε τον Ομπάμα ήσυχο και γύρνα στην μίζερη ζωή σου με τα χιλιάδες τσιγάρα.
toka
06/07/2009 14:03
Το τσιγάρο σκοτώνει 20.000 έλληνες σε ένα χρόνο!Ακυρο και αναληθές!δηλ σε βάθος 50ετίας έχει σκοτώσει 1 εκατομμύριο έλληνες;;;δε νομίζω να συμβαίνει κάτι τέτοιο διότι θα έπρεπε να είχαμε μείωση του πληθυσμού!Και η ακτινοβολία απο τα κινητά σκοτώνει ασχέτως με το τι λένε οι εταιρείες αλλά δεν βλέπω να απαγορεύει κανείς τη χρήση τους..Εγώ είμαι καπνιστής αλλά είμαι υπέρ της απαγόρευσης διότι απο τη στιγμή που ανήκω στην κοινωνία πρεπει να σκέφτομαι το κοινωνικό σύνολο και όχι την πάρτη μου.Το πρόβλημα είναι ότι το ίδιο το κράτος δεν συμφωνεί με αυτό.Τι θα πεί εξαιρούνται τα σκυλάδικα, τα casino, οι χώροι κάτω των 70τμ και κουραφέξαλα..Η απαγορεύεται η όχι.παντού ή πουθενά.
gatos
06/07/2009 13:59
APAGOREUSH.....? AS GELASW.POIO METRO EFARMOSTIKE STIN ELLADA KAI 8A EFARMOSTEI KAI AFTO?TEPTATOKOSMIKH XWRA EIMASTE,NA STA8OUME STO YPSOS.
Forofygas
06/07/2009 13:51
ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. Αφου θα μαζεψουν τα τασακια.....Οι κυβερνωντες μονο για την υγεια μας δεν νοιαζονται με αυτα τα μετρα. Θυμηθειτε απο που ξεκινησε
αυτη η ιστορια με τις αντι καπνιστικες εκστρατειες....
Αφου "τελειωσαν" με το τσιγαρο οι Γιανκηδες θα "καταπιαστουν" τωρα με τα παραπανισια κιλα μας.
Μας ερχεται σε λιγα χρονια...σιγα σιγα και υπουλα...
Ο Ομπαμα θα φερει νομοσχεδιο για μεγαλη αυξηση φορολογιας στις λιπαρες τροφες...MacDonald''s τ'' ακους?
σουρχεται και σενα οπως και στην Philip Morris και σια....
Μεγαλη δυναμη οι ασφαλιστικες των ΗΠΑ....απο εκει αρχιζει το
παιχνιδι...
ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΕΠΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
06/07/2009 13:46
Σε λίγο θα μας κάνουν να το πιστέψουμε οτι η κυβέρνηση
νιάζεται για την καλή μας υγεία.! ! !
Για δες ρε παιδί μου πως δεν το είχα καταλάβει τόσο καιρό....
Για την κακή μας υγεία δέν φταίει ο καϋμένος ο υπουργός που
διοικεί το ΕΣΥ , αλλά ο φίλος μου ο γείτονας που καπνίζει
και με αρρωσταίνει....
Δέν φταίνε τα ιατρικά λάθη, οι ενδονοσοκομιακές λοιμώξεις,
οι απίθανες παρενέργειες των υπερκαταναλωνόμενων
φαρμάκων (που ανεβαίνουν με ρυθμό 16% το χρόνο - ας
είναι καλά τα φακελάκια των φαρμακοβιομηχανιών) αλλά
ο καπνός απο το τσιγάρο του δύστυχου συναδέλφου μου
που του το "έμαθε" η κοινωνία στα νιάτα του και τώρα δέν
μπορεί να το κόψει με το νόμο...
Αφού η κυβέρνηση το αποφάσισε έτσι φένεται θα είναι...
Να ξεχωρίσουν τα πρόβατα απο τα γίδια ...
Αλλά στο τέλος τα περιμένει όλα η ίδια σφαγή....
Ξ Υ Π Ν Α Τ Ε ΡΕΕΕΕ...
ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ....
ΈΦη Τ
06/07/2009 13:37
ροδανθος 6/7/2009 12:30 Είμαι μαζί σου. Καλά τα λές. Έχουμε όλοι δικαίωμα να διασκεδάζουμε χωρίς να βρωμάμε, να αναπνέουμε κανονικά και να μη κρατάμε την αναπνοή μας, σε χώρους που τη καπνιά τη κόβεις με το μαχαίρι.
Πέτρος
06/07/2009 13:11
το κόμμα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ και οι ψηφοφόροι τους υπάρχουν ακόμα???
GOLDEN BOY
06/07/2009 12:33
MH DW KANENA SAS NA KAPNIZEI DIPLA MOY OTAN KATEBW GIA DIAKOPES GIATI EXW KALESEI KATEYTHEIAN TO 4PSHFIO!!
ροδανθος
06/07/2009 12:30
Αρετη Παπαδοπουλου,

το τσιγαρο σκοτωνει 20.000 Ελληνες καθε χρονο. Τα υπολοιπα που αναφερεις σαν τα πιο καταστροφικα πραγματα στον κοσμο δεν σκοτωνουν 20.000 καθε χρονο. Σοβαρεψου λοιπον και κοιτα τις επιστημονικες αποψεις και οχι οτι κατεβαινει στο κεφαλι σου η στου καθε φιλου σου καπνιστη. Το ειπαμε δεκαδες φορες. Τα αυτοκινητα παραγουν πολυ πιο καθαρα καυσιμα απο το τσιγαρο και μαλιστα τα απελευθερωνουν σε ανοιχτους χωρους ενω τους καπνους του τσιγαρου σου τους απελευθερωνεις σε κλειστους χωρους υποχρεωνωντας με να τους αναπνεω παρολο που ειναι 10 φορες πιο τοξικοι απο αυτους του αυτοκινητου. Ενα αυτοκινητο με μηχανη 1 λιτρου παραγει σε μια ωρα τοσα τοξικα καυσαερια οσα παραγουν 3 τσιγαρα. Υπαρχει επιστημονικη μελετη επανω σε αυτο. Τοσο αθωο ειναι το τσιγαρακι σου που με υποχρεωνεις να αναπνεω.
ΝΙΚΟΣ
06/07/2009 12:24
ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ.
Βασίλης
06/07/2009 12:20
Η ουσία είναι ότι επιτέλους οι μη-καπνιζοντες δεν θα υπόκεινται σε βασανιστήρια καπνού. Φυσικά και αυτοί και οι άλλοι, θα εξακολουθήσουν να τσιτώνονται απο τα μηχανάκια, τη βιομηχανική μόλυνση και απο κάγκουρους που ενίοτε θα τους στέλνουν σε τόπο χλοερό, αλλά η ποιότητα ζωής τους θα βελτιωθεί, όπως και η ποσότητα κατά τις επιστημονικές μελέτες. Το κάπνισμα, μια βρωμερή συνήθεια που με την παρότρυνση στρατιωτικών αναγκών προήγαγαν κυβερνήσεις περασμένων αιώνων έγινε και στην Ελλάδα δικαίωμα και μαγκιά... οι ανάγκες αυτές παρήλθαν, ακόμα και οι καπνοπαραγωγική εξάρτηση μειώθηκε, καιρός να μειωθεί και η κοινωνική εξάρτηση και αδικία. Φυσικά θα βρεθεί κάτι άλλο για να γκρινιάζουμε αφού αυτό είναι τρόπος ζωής πιά- αν όχι, πιστεύω ότι αυτό θα είναι πιά πραγματικό δυστύχημα.
andreas
06/07/2009 12:13
@Αρετη Παπαδοπουλου 6/7/2009 11:39 fobera epixeirimata!!!
pare podilato, kane tin arxi!!!
to paidi sou to theoreis sosto na eispneei to kapno mou?
Νικος
06/07/2009 11:49
Δουλοι εχουμε καταντησει.Οτι πουνε οι αφενταδες....
Papaioannou
06/07/2009 11:46
TON XEIMONA THA PREPEI NA EPIDOTISOUN, OI ASXETOI, KAI TA KAFENEIA....
Αρετη Παπαδοπουλου
06/07/2009 11:39
Ας φροντίσουν οι κυβερνώντες και το Υπουργείο Υγείας να πίνουμε καθαρό νερό και να μην έχουμε νέφος από τα εργοστάσια και το καυσαέριο και μετά ας φροντίσουν για το κάπνισμα. Αλλά ξέχασα... οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα μεγάλα κεφάλαια επιβάλλουν τα αντικαπνιστικά μέτρα. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!!!
kapnistis
06/07/2009 10:44
Όταν πριν χρόνια εφαρμόστηκε το μέτρο στην Ιταλία, όλοι φωνάζανε κι εκεί, και πρώτοι οι καταστηματάρχες. Έτσι, όπως κι εδώ, αφέθηκε παραθυράκι για δημιουργία χώρου καπνιζόντων, αλλά κανείς σχεδόν δεν το έκανε γιατί κόστιζε πολύ ο εξοπλισμός και η διαμόρφωση ειδικού χώρου. Αντί αυτού, είχανε έξω καθίσματα, σόμπες μανιτάρια (ήταν και χειμώνας όταν είχα πάει, έκανε και πολύ κρύο και έβρεχε) και ομπρέλες για τη βροχή κι όλα καλά. Και παρόλο που καπνίζω (πολύ) η εμπειρία του άκαπνου μπαρ ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Επιπλέον, το άλλο παράδοξο ήταν πως αντί να μειωθούν οι πωλήσεις των τσιγάρων, αυξήθηκαν.. Που σημαίνει μόνο ένα πράγμα. Ο κολλημένος καπνιστής (εγώ π.χ.) θα βρει τον τρόπο άμα θέλει. Κι ας σημαίνει να πάρει το ποτηράκι του και να βγει έξω πέντε λεπτά, ακόμα και το χειμώνα, ακόμα κι αν είναι σε εστιατόριο και θέλει να πάρει μαζί και το κρασί του.. Και δεν τον εμποδίζει κανένας. Πολύ φασαρία για το τίποτα κάνουμε.
Δημήτρης
06/07/2009 10:16
Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα για το αν θα μειωθεί θεαματικά ο τζίρος των μαγαζιών το χειμώνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι καπνιστές θα πάψουν να βγαίνουν έξω το σαββατοκύριακο επειδή δε θα μπορούν να καπνίσουν. Εφόσον εφαρμοστεί ο νόμος, αισιοδοξώ ότι αρκετοί θα πιέσουν τον εαυτό τους να περιορίσουν ή και να κόψουν το τσιγάρο όταν πια δε θα έχουν την πολυτέλεια να διασκεδάζουν έξω όπως γίνεται τώρα. Και έτσι τελικά να συνειδητοποιήσουν ότι το τρίπτυχο φαγητό-ποτό-τσιγάρο δεν είναι απαραίτητο να υφίσταται για να περάσει κανείς καλά.
Κ.ΜΑΝΩΛΙΔΗΣ
06/07/2009 09:50
Mε τσιγάρο επιβιώσαμε για 10ετίες. Καπνίζοντες καί μή καπνίζοντες, αργά ή γρήγορα θα πάμε εις τόπον χλοερό. Με τέτοια Κυβέρνηση πώς θα επιβιώσουμε;;;
Πολίτης Γιώργος
06/07/2009 09:36
..αν δεν απαγορευθεί η ανοησία και η διαφθορά στους δημόσιους χώρους, ο αέρας δε θα καθαρίσει ποτέ και η υγεία μας θα συνεχίζει να κλονίζεται...