Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τελικά και τόσο… άκαπνο.


Το καλοκαίρι «έσωσε» τους καπνιστές, οι οποίοι απολάμβαναν το τσιγάρο τους είτε καθισμένοι στα τραπεζάκια έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια είτε όρθιοι. Δεν ήταν λίγοι πάντως κι αυτοί οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν το βράδυ τους σε καταστήματα που δεν έχουν την πολυτέλεια του εξωτερικού χώρου, παρ΄ όλα αυτά όμως συνέχιζαν να καπνίζουν, σβήνοντας τις γόπες σε ποτήρια. Αυτό έδειξε το οδοιπορικό που πραγματοποίησαν τα «ΝΕΑ» το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μοναστηράκι, 10.15 το βράδυ: Τα τραπέζια εστιατορίου στον πεζόδρομο της οδού Αδριανού είναι όλα γεμάτα. Αντίθετα στον εσωτερικό χώρο η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική. «Η μικρή εμπειρία των τριών ημερών από την έναρξη του μέτρου μάς έχει δείξει ότι οι καπνιστές επιλέγουν να καθήσουν έξω. Όταν πάλι τα εξωτερικά τραπέζια είναι γεμάτα, πολλοί από αυτούς δεν θα μπουν καν στον κόπο να κοιτάξουν μέσα. Όσοι επιλέξουν να φάνε στον κλιματιζόμενο χώρο, θα βγουν μια- δυο φορές έξω για να καπνίσουν», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του εστιατορίου, κ. Τάσος Μανιάτης.

Καπνοαπαγόρευση από… μικροφώνου

Οι συζητήσεις στις παρέες για την απαγόρευση του καπνίσματος έδιναν κι έπαιρναν. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα σε ένα μουσικό μεζεδοπωλείο στην περιοχή του Ψυρή. Ο τραγουδιστής κάνει ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα προκειμένου να διακωμωδήσει την καπνοαπαγόρευση από μικροφώνου.

Στα μπαρ και τα μουσικά κέντρα άνω των 70 τ.μ. πάντως υπήρχαν και οι «ατίθασοι», αυτοί δη λαδή που παρά τις φιλικές παρατηρήσεις των ιδιοκτητών άναβαν τσιγάρο, μολονότι δεν υπήρχαν τασάκια στα τραπέζια.

«Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι πολύ δύσκολη. Ο Έλληνας έχει συνδυάσει τη ζωντανή μουσική, το κρασί και το φαγητό με το τσιγάρο. Σκεφτείτε ότι δεχόμαστε τηλεφωνήματα από πελάτες που μας ρωτούν αν μπορούν να καπνίσουν μέσα στο μαγαζί», μας είπε ο κ. Λάμπρος Νικολόπουλος, υπεύθυνος μεζεδοπωλείου με ζωντανή μουσική στου Ψυρή. Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους μαγαζιά δεν έχουν την πολυτέλεια, έστω και για το καλοκαίρι, να βγάλουν τραπέζια έξω. «Εμείς αφαιρέσαμε τα τασάκια από τα τραπέζια, ωστόσο κάποιοι αρνούνται να συμμορφωθούν. Υπάρχουν βέβαια και οι ευγενικοί που καταλαβαίνουν».

Στο Γκάζι πάντως οι καπνιστές προς το παρόν δεν έχουν νιώσει την απαγόρευση. Και αυτό διότι τους καλοκαιρινούς μήνες η περιοχή θυμίζει νησί, αφού οι θαμώνες των μπαρ πίνουν το ποτό τους στο πεζοδρόμιο. «Μέχρι στιγμής δεν δυσκολεύομαι ιδιαίτερα. Τον χειμώνα βέβαια εάν θέλω να καπνίσω πάρα πολύ, αναγκαστικά θα βγαίνω έξω. Είμαι όμως υπέρ των μέτρων, διότι με ενοχλούσε η κάπνα στους πολύ κλειστούς χώρους», είπε ο Νίκος Τυράκης. Στην ίδια παρέα ο Βαγγέλης Χαχλάκης έκανε λόγο για έναν συνδυασμό- ποτό, φαγητό και τσιγάρο- που δύσκολα μπορεί κανείς να τον χαλάσει. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τα νεανικά στέκια της Πλατείας Καρύτση ήταν γεμάτα κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, παρά την καθαρή ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, προτίμησαν να διασκεδάσουν στον δρόμο.

ΟΙ «ΑΤΙΘΑΣΟΙ»

Πολλοί ήταν οι ατίθασοι που παρά τις φιλικές παρατηρήσεις των καταστηματαρχών συνέχιζαν να καπνίζουν, σβήνοντας τις γόπες σε ποτήρια

«Προτιμούν έξω στη ζέστη για να καπνίζουν ελεύθερα»


ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ, πειράγματα και τραπεζάκια έξω αντιμετώπισαν οι Θεσσαλονικείς το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης, χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει, όπως φαίνεται, πως πρόκειται για νόμο που επισύρει πρόστιμα στους παραβάτες.

Στα γεμάτα κόσμο μπαράκια της παραλιακής, τα κλαμπ και τα εστιατόρια στα Λαδάδικα, οι περισσότεροι πελάτες διασκέδαζαν ανέμελοι μ΄ ένα τσιγάρο στο χέρι.

«Το κατάστημα κλιματίζεται, ωστόσο οι περισσότεροι πελάτες υπομένουν τη ζέστη στα εξωτερικά τραπέζια, αφού μόνο εκεί μπορούν να καπνίσουν ελεύθερα. Τον χειμώνα ο τζίρος των μεγάλων καταστημάτων θα μειωθεί σοβαρά», σχολίασε ο κ. Ιωάννης Μπατσέλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου στα Λαδάδικα. Τα αυτοκόλλητα

Σε πιο δύσκολη θέση είναι οι πελάτες του Χαράλαμπου Ευθυμιάδη, ιδιοκτήτη κλειστού κλαμπ στην ίδια περιοχή, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτική επιλογή. «Ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί για τις διατάξεις του νόμου και βέβαια δεν έχουμε πάρει τα σχετικά αυτοκόλλητα σήματα. Είναι ρατσιστικό για τα μεγαλύτερα καταστήματα, όπως το δικό μας, να μην υπάρχει η επιλογή χαρακτηρισμού της επιχείρησης ως χώρο καπνιστών», τόνισε.

Πιο εύκολο ήταν για τους ιδιοκτήτες μπαρ στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης το πρώτο Σαββατοκύριακο της καπνοαπαγόρευσης.

Τα περισσότερα καταστήματα είναι μικρότερα των 70 τ.μ. κι επιπλέον βγάζουν τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο. «Οι περισσότεροι ρωτάνε εάν το μπαρ είναι καπνιστών ή μη, ωστόσο προς το παρόν συζητούν σε παρέες τα νέα μέτρα κυρίως στην πλάκα. Αυτό θα συνεχιστεί όσο έχουμε τραπεζάκια έξω και το κάπνισμα επιτρέπεται ελεύθερα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Θοδωρής Σιαβός, ιδιοκτήτης μπαρ.

Θέμα συζήτησης

Τα νέα μέτρα του υπουργείου Υγείας ήταν φυσικά το πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των θαμώνων, οι οποίοι έκαναν χιούμορ με τους ιδιοκτήτες. «Δεν καπνίζω, αλλά δεν έχω πρόβλημα να διασκεδάζω σε χώρους καπνιστών. Η νέα νομοθεσία για το κάπνισμα έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα, γι΄ αυτό πιστεύω ότι θα τηρηθεί», σχολίασε η Λία Χαραλαμπίδου, πελάτισσα μπαρ στην παραλιακή.

«Μου αρέσει ως ιδέα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους. Απλώς δεν νομίζω ότι θα τηρηθεί το μέτρο, είναι περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας», διαφώνησε η φίλη της Κατερίνα Καλογιάννη.