«Η χρηματική ενίσχυση κομμάτων δεν απαγορεύεται και αυτό έκανε εν τέλει ο Χριστοφοράκος», λέει ο συνήγορός του Στέφαν Κουρσάβε. «Δεν ενίσχυσε συγκεκριμένους πολιτικούς αλλά κόμματα. Και στη Γερμανία είναι κοινή πρακτική οι εταιρείες να ενισχύουν πολιτικά κόμματα».

Με «ατού» τη γερμανική υπηκοότητά του ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, που συνελήφθη χθες στο Μόναχο, φέρεται έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που του δίνει ο γερμανικός νόμος… Χαράσσει την τακτική που θα ακολουθήσει με στόχο να μην εκδοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να λογοδοτήσει για τη διαχείριση των μαύρων ταμείων.

Τριάντα έξι ημέρες μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψής του από τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, παραμένει αναπάντητο το κρίσιμο ερώτημα αν και πότε τελικά θα εκδοθεί στη χώρα μας ο Μιχ. Χριστοφοράκος, ο οποίος θεωρείται από τους πρωταγωνιστές στην υπόθεση της Siemens.

Ο Μιχ. Χριστοφοράκος συνελήφθη στο χωριό Στεφενκίρχεν της περιφέρειας Ροζενχάιμ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία σε σπίτι φίλων του, όπου διέμενε τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες. Ο κατηγορούμενος που εκτός από την ελληνική διαθέτει και τη γερμανική υπηκοότητα, αντιτάσσεται στην έκδοσή του και προβάλλει ότι βάσει του γερμανικού δικαίου τα αδικήματα που του αποδίδονται έχουν παραγραφτεί. Ως εκ τούτου, πρέπει τώρα να αποφασιστεί κατά πόσον είναι «παραδεκτή» η έκδοσή του στην Ελλάδα. Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου θα προσκομίσει εντός των επόμενων ημερών όλα τα στοιχεία του φακέλου στο Εφετείο του Μονάχου. Το δικαστήριο θα κληθεί να αποφανθεί για το ένταλμα κράτησης και την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Ολιγώρησαν οι ελληνικές αρχές

Δριμύ «κατηγορώ» κατά των ελληνικών ανακριτικών αρχών για «σοβαρές παραλείψεις» εξαπέλυσαν οι συνήγοροι του Χριστοφοράκου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες το απόγευμα στο Ροζενχάιμ της Βαυαρίας. «Η ελληνική Δικαιοσύνη προφανώς παρέλειψε να ξεκινήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες» είπε ο Στέφαν Κουρσάβε σχετικά με την παραγραφή των αδικημάτων, για τα οποία διώκεται ο Χριστοφοράκος. Δίνοντας και το στίγμα της υπερασπιστικής γραμμής, ο Κουρσάβε σημείωσε ότι «κέντρο ζωής» του πελάτη του είναι η Γερμανία, ότι εστάλη από τη Siemens στην Ελλάδα και ότι στη Γερμανία δεν έχει ασκηθεί δίωξη εις βάρος του. «Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνει το ελληνικό ένταλμα σύλληψης είναι, βάσει του γερμανικού δικαίου, παραγεγραμμένες. Ως εκ τούτου, ένας Γερμανός υπήκοος δεν μπορεί να διωχθεί γι΄ αυτά ούτε στην Ελλάδα», είπε ο Κουρσάβε.

Ζητούν νέα στοιχεία

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του Μονάχου ε φέτης εισαγγελέας Άλφονς Ομπερμάγιερ διευκρίνισε στα «ΝΕΑ» ότι παρά τις διαφορετικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στις χώρες της Ε.Ε. για την παραγραφή, «η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο απλή». Προσέθεσε μάλιστα ότι «η Εισαγγελία του Μονάχου ζήτησε από τις ελληνικές αρχές συμπληρωματικά στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει αν είχαν ληφθεί μέτρα που διέκοψαν τον χρόνο παραγραφής». Βάσει του γερμανικού δικαίου, τα αδικήματα αυτά παραγράφονται μετά την παρέλευση πενταετίας.

Η υπεράσπιση του Χριστοφοράκου κατηγορεί τις ελληνικές ανακριτικές αρχές για παραπλανητική χρήση των όρων «μάρτυρας» και «κατηγορούμενος», οι οποίοι στην υπόθεση Χριστοφοράκου είναι καθοριστικής σημασίας για την παραγραφή. Ο συνήγορός του Ντάνιελ Πέτερ διευκρίνισε ότι ο Χριστοφοράκος εξετάστηκε στην Αθήνα στις 18 Απριλίου 2008 ως μάρτυρας στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θεωρεί ότι έτσι διεκόπη ο χρόνος παραγραφής, αλλά αυτό θα συνέβαινε μόνον αν ανακρινόταν ως κατηγορούμενος. Στην πραγματικότητα ως κατηγορούμενος ανακρίθηκε έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2009. «Φαίνεται και στις μεταφράσεις ότι χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αρχές εσκεμμένα λάθος οι όροι μάρτυρας και κατηγορούμενος», σημειώνει ο Ντάνιελ Πέτερ.

«Απειλή κατά της ζωής»

«Η χρηματική ενίσχυση κομμάτων δεν απαγορεύεται και αυτό έκανε εν τέλει ο Χριστοφοράκος», λέει ο συνήγορός του Στέφαν Κουρσάβε. «Δεν ενίσχυσε συγκεκριμένους πολιτικούς αλλά κόμματα. Και στη Γερμανία είναι κοινή πρακτική οι εταιρείες να ενισχύουν πολιτικά κόμματα». Επίσης επισήμανε ότι στη Γερμανία ο βασικός κατηγορούμενος και διαχειριστής στο σύστημα με τα μαύρα ταμεία της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ τιμωρήθηκε δύο χρόνια με αναστολή, ενώ τώρα ένας άλλος Γερμανός υπήκοος αντιμετωπίζει στην Ελλάδα δρακόντειες ποινές.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι συνήγοροι του Χριστοφοράκου στην «απειλή κατά της ζωής» του πελάτη τους, για την οποία κατηγορούν τις ελληνικές διωκτικές αρχές. «Τηλεφώνησαν επειγόντως στην εισαγγελέα Μπόιμλερ Χες που χειρίζεται την υπόθεση των μαύρων ταμείων και της επισήμαναν ότι ο Χριστοφοράκος είναι επικίνδυνος για αυτοκτονία», είπε ο κ. Κουρσάβε. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση και δεν συνάγεται από πουθενά, αλλά «ήταν μια προσπάθεια των ελληνικών αρχών να επηρεάσουν τις γερμανικές αρχές με λανθασμένα στοιχεία».

Τον συνέλαβαν 10 οπλισμένοι άνδρες «ύστερα από υπόδειξη ντετέκτιβ»

ΚΑΤΑ τη σύλληψή του, ο Μ. Χριστοφοράκος δεν προέβαλε «κανενός είδους αντίσταση» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας Μονάχου.

Αποκαλυπτική όμως είναι η εικόνα που έδωσαν οι συνήγοροί του.

«Φανταστείτε να μπαίνουν 10 άνδρες στο σπίτι, βαριά οπλισμένοι, με κουκούλες και μετά άλλοι τέσσερις αστυνομικοί» περιέγραψε τις συνθήκες της σύλληψης του Χριστοφοράκου ο συνήγορός του Στέφαν Κουρσάβε. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη του Χριστοφοράκου «έπειτα από υπόδειξη πολιτών» αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας. Ο συνήγορος του Χριστοφοράκου όμως έδειξε τους «ιδιωτικούς ντετέκτιβ που προσέλαβαν οι ελληνικές αρχές», οι οποίοι με μεθόδους παρακολούθησης συνομιλιών του με τους συνηγόρους του τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες έφτασαν στα ίχνη του Χριστοφοράκου στο Στέφενκιρχεν.

Ο Τσουκάτος επικαλείται τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ για το 1 εκατ. μάρκα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

ΤΟΥΣ ΤΑΜΙΕΣ του ΠΑΣΟΚ επικαλείται ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» Θεόδωρος Τσουκάτος για να αποδείξει ότι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που προσέφερε ως οικονομική ενίσχυση σε ανύποπτο χρόνο ο πρώην ισχυρός άντρας της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκος, δεν ήταν προϊόν δωροδοκίας- όπως κατηγορείται- αλλά κατέληξαν στο ταμείο του κόμματος.

«Έχω καταθέσει τα γεγονότα όπως έγιναν. Θα δώσω τη μάχη μου και θα αποδείξω την αλήθεια» δήλωσε ο Θ. Τσουκάτος, ο οποίος βρέθηκε χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων ως κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Για να προετοιμάσει μάλιστα την υπεράσπισή του ζήτησε ολιγοήμερη προθεσμία για την 1η Ιουλίου 2009, παρά το γεγονός ότι- σύμφωνα με πληροφορίες- ο ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός ήταν διατεθειμένος να του δώσει ακόμη μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να αντικρούσει το κατηγορητήριο.

Εξέταση κατ΄ αντιπαράσταση

Ωστόσο, ο κ. Τσουκάτος υπέβαλε αίτημα πριν από τη δική του απολογία να εξεταστούν οι δύο πρώην ταμίες του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για την εισροή χρημάτων στο ταμείο του κόμματος.

Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης δήλωσε διατεθειμένος να εξεταστεί κατ΄ αντιπαράσταση με τα δύο πρόσωπα- κλειδιά για την ποινική αξιολόγηση της δικής του εμπλοκής στα μαύρα ταμεία της Siemens.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας, όπως επισημαίνουν δικηγόροι που ασχολούνται με την υπόθεση, δεν προκύπτει καμία διασύνδεση του Θ. Τσουκάτου με την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ. Ελεύθερη η κόρη Καραβέλα

Χθες ο εισαγγελέας κ. Λεωνίδας Νικολόπουλος έκανε πρόταση για την αποφυλάκιση της μεγαλύτερης κόρης του καταζητούμενου πρώην οικονομικού διευθυντή της Siemens Χρήστου Καραβέλα. Ο εισαγγελικός λειτουργός σε αντίθεση με την εισήγησή του για τη μητέρα της Μάρθα Καραβέλα έχει τη γνώμη ότι η Σαλίνα Καραβέλα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη υπό τον όρο της καταβολής εγγύησης 300.000 ευρώ. «Ελπίζω και πιστεύω ότι το δικαστικό συμβούλιο θα υιοθετήσει την πρόταση και θα διατάξει την αποφυλάκισή της», δήλωσε ο συνήγορός της Σ. Κεχαγιόγλου.