ΜΕ… ΞΕΦΡΑΓΟ αμπέλι μοιάζουν πλέον οι μεγάλοι λεωφορειόδρομοι της Αθήνας, οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας παραβιάζονται συστηματικά κυρίως από οδηγούς Ι.Χ. και ταξί.

Μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2009 επιβεβαιώθηκαν πάνω από 5.000 παραβιάσεις, ενώ υπήρξαν και περίπου 7.300 περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης μέσα στις λεωφορειολωρίδες! Δεδομένου δε ότι ο πραγματικός αριθμός των παραβατών είναι πολύ μεγαλύτερος, οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι φέτος «θα είναι η χειρότερη χρονιά για τους λεωφορειοδρόμους της Αθήνας»!

Το πρόβλημα εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο στη Λεωφόρο Μεσογείων, όπου λόγω της διακοπής λειτουργίας του Μετρό από τον σταθμό Εθνική Άμυνα έως το αεροδρόμιο, έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 11% ο αριθμός των μετακινήσεων με Ι.Χ. Αντίστοιχα, όμως, έχουν αυξηθεί και οι παραβιάσεις των λεωφορειολωρίδων, όπως και η παράνομη στάθμευση μέσα σε αυτές. Οι λεωφορειόδρομοι της Λεωφόρου Μεσογείων (άνοδος και κάθοδος) είναι οι πλέον ευάλωτοι, ενώ ακολουθούν αυτοί των λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου, Βασιλίσσης Σοφίας και Κηφισίας.

Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για ένταση της αστυνόμευσης των λεωφορειολωρίδων, τα στοιχεία δείχνουν ότι χρόνο με τον χρόνο οι λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας παραβιάζονται κατά κόρον, ιδιαίτερα από τους οδηγούς των Ι.Χ. και τους αυτοκινητιστές ταξί.

Οι κάμερες

Το 2007, οι κάμερες των λεωφορειοδρόμων είχαν εντοπίσει συνολικά 8.149 παραβάτες (από φωτογραφίες που μπόρεσαν να αξιοποιηθούν), ενώ άλλους 11.146 παραβάτες οδηγούς εντόπισαν οι τροχονόμοι. Το 2008, οι κάμερες κατέγραψαν 6.876 παραβάσεις και οι τροχονόμοι 7.080. Αντίστοιχα, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009 (Ιανουάριος- Απρίλιος), οι επιβεβαιωμένες παραβιάσεις των λεωφορειολωρίδων μέσω καμερών ήταν 2.852 και από τους τροχονόμους 2.278. Όσον αφορά τους παραβάτες, οι 2.052 ήταν οδηγοί Ι.Χ., 145 οδηγοί ταξί και 81 οδηγοί φορτηγών.

Το πιο ανησυχητικά, λένε οι συγκοινωνιολόγοι, είναι τα περιστατικά παράνομης στάθμευσης μέσα στις λεωφορειολωρίδες που φέτος καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο ρεκόρ! Μόνο στο πρώτο τετράμηνο του έτους καταγράφηκαν 7.248 τέτοια περιστατικά. Η Τροχαία προχώρησε σε 3.084 αφαιρέσεις πινακίδων, ενώ άλλα 2.248 οχήματα απομακρύνθηκαν με γερανούς.