Με την κωδική ονομασία «Αστραπή» άρχισαν οι επιχειρήσεις-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. σε επιλεγμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας με στόχο την «εξαφάνιση» των παράνομων μεταναστών.

Σε πρώτη φάση δίνεται προτεραιότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας- Ομόνοια, Πλατεία Θεάτρου, Πλατεία Καραϊσκάκη, Αθηνάς, Πειραιώς, Σοφοκλέους, Μενάνδρου και Ευριπίδου. Στο πλαίσιο της εκκαθάρισης του κέντρου αποφασίστηκε και η μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ σε χώρους όπου θα υποδείξει το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει επιπλέον 1.500 αστυνομικούς στην υπάρχουσα δύναμη των 3.000 αστυνομικών που έχει επιφορτιστεί με την αστυνόμευση του κέντρου της πρωτεύουσας. «Οι επιχειρήσεις θα είναι «χειρουργικής ακριβείας» και θα στοχεύουν στη σύλληψη, το πολύ, 100 ατόμων κάθε φορά» λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών που εξηγεί: «Και να τους συλλάβουμε, δεν έχουμε πού να τους βάλουμε. Τα κρατητήρια αλλοδαπών έχουν γεμίσει».

Η δημιουργία των κατάλληλων χώρων για τη συγκέντρωση των λαθρομεταναστών ήταν το δεύτερο θέμα που τέθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή. «Ο αριθμός των στρατοπέδων που θα επιλεγούν θα εξαρτηθεί από τα χρήματα που δοθούν στο υπουργείο για τις αναγκαίες μετατροπές», είπε στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Η ΕΛ.ΑΣ. πάντως διαμήνυσε πως θα αντιμετώπιζε θετικά ακόμη και το ενδεχόμενο κάποιοι από τους χώρους συγκέντρωσης να βρίσκονται στην επαρχία. «Η μεταφορά τους με λεωφορεία είναι εφικτή», αναφέρει ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας.

Στο μοντέλο που παρουσίασαν οι κ.κ. Παυλόπουλος και Μαρκογιαννάκης, προβλέπεται πως ύστερα από τη σύλληψη των λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα θα ακολουθεί επαναπροώθησή τους στις χώρες τους. Ήδη έχουν γίνει αρκετές επαφές με τις αντίστοιχες πρεσβείες. Η επαναπροώθηση 55 Πακιστανών συνοδεία 40 Ελλήνων αστυνομικών που πραγματοποιήθηκε με απευθείας πτήση τσάρτερ αποτελεί το μοντέλο που θέλει να ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ. Τα έξοδα των πτήσεων επιστροφής, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, καλύπτονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Χθες αποφασίστηκε η μετατροπή σε κακούργημα του αδικήματος της δουλεμπορίας, αλλά και η παραμονή των λαθρομεταναστών στα κέντρα υποδοχής μέχρι και 12 μήνες.

● Τη λειτουργία του τζαμιού και το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου στο Σχιστό υποσχέθηκε, χθες ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση.

ΜΕΧΡΙ 12 ΜΗΝΕΣ

Μέχρι και 12 μήνες η παραμονή των λαθρομεταναστών στα κέντρα υποδοχής. Σε κακούργημα μετατράπηκε το αδίκημα της δουλεμπορίας

Για κάθε έναν που συλλαμβάνεται, 7 παραμένουν ασύλληπτοι

ΣΕ ΚΑΘΕ λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται αντιστοιχούν 7 ασύλληπτοι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, μόνο το 2008 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (χερσαία και θαλάσσια) μπήκαν στην Ελλάδα και συνελήφθησαν περίπου 45.000 παράνομοι μετανάστες. Στο ίδιο διάστημα όμως, οι απελάσεις λαθρομεταναστών από χώρες με πύλη εισόδου στην Ελλάδα τα σύνορα με την Τουρκία, έφτασαν μόλις τις 2.352. Το 2008 απελάθηκαν συνολικά από την Ελλάδα 20.555 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 18.203 ήταν Αλβανοί.

Θέλουν στρατόπεδα- μπαμπούλα για να αποτρέψουν νέους λαθρομετανάστες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ- ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ, όπου οι συνθήκες «στρατωνισμού» και αυστηρού περιορισμού που θα ισχύουν θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε άλλους υποψήφιους λαθρομετανάστες, θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής «νόμος και τάξη» που προωθεί.

Σ΄ αυτήν τη φάση αναζητά άρον άρον ένα ή δύο εγκαταλελειμμένα αλλά «ειδικών» προδιαγραφών στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δυναμικότητας περίπου 500 ατόμων το καθένα και σε τοποθεσία που να διευκολύνει τη διαδικασία ασφαλούς επαναπροώθησης όταν θα χρειάζεται. Ήδη το Πεντάγωνο έχει στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης λίστα με 9 παλιά στρατόπεδα- πέραν αυτού, της πρώην ΜΟΜΑ στην Πάτρα- ενώ σήμερα ή αύριο ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κώστας Τασούλας θα στείλει και συμπληρωματική λίστα με άλλους 20-25 παρόμοιων προδιαγραφών χώρους την οποία καταρτίζει το Γενικό Επιτελείο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιλέγει για πρόταση εγκαταστάσεις που το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους είναι απλό (ανήκουν δηλαδή μόνο στο ίδιο ή στην ΚΕΔ) ώστε η παραχώρηση να μην εμπλακεί σε γραφειοκρατικές ή δικαστικές χρονοβόρες διαδικασίες. Επίσης, το «Πεντάγωνο» δεν φαίνεται διατεθειμένο να περιλάβει στη λίστα κάποιο στρατόπεδο στην Αττική παρ΄ ότι στο υπουργείο Εσωτερικών κάποια σχέδια δεν το αποκλείουν.

Αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης για το τι επιδιώκει είναι το σκεπτικό που ανέπτυξε στα «ΝΕΑ» κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στον σχεδιασμό: «Με την προώθηση των λαθρομεταναστών σε έναν αυστηρά ελεγχόμενο χώρο «στρατιωτικών» προδιαγραφών και φυλασσόμενο από την ΕΛ.ΑΣ., θέλουμε να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι το πέρασμα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε ένα ανεξέλεγκτο καθεστώς όπου ο καθένας από τους λαθρομετανάστες μπορεί να πάει όπου θέλει, χωρίς έλεγχο», είπε.