Από τα φανάρια, στα θρανία

Θαλπωρή και μόρφωση για δεκάδες Τσιγγανόπουλα από εθελοντές στον Κολωνό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Αράπογλου garapoglou@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2009 07:00 |
 Από τα φανάρια, στα θρανία

«Ένα παιδάκι μού είπε κάποτε: “Για μένα ο Θεός έχει αποφασίσει να πουλάω λουλούδια”. Το πλησίασα, του μίλησα και προσπάθησα να το κάνω να με εμπιστευτεί. Βήμα, βήμα, το έφερα σε επαφή με τα γράμματα.
Κάποια στιγμή ξετρελάθηκε. Ήθελε να μάθει τα πάντα. Υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα;».

Επιστρέφοντας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από τις ΗΠΑ, όπου είχε βρεθεί για σπουδές και εργασία, η κοινωνική λειτουργός κ. Μυρτώ Λαιμού συνάντησε μια πραγματικότητα που της προκάλεσε δυσάρεστα συναισθήματα. Δεκάδες παιδιά, κυρίως Τσιγγανόπουλα εργάζονταν μέρα- νύχτα πουλώντας λουλούδια και χαρτομάντιλα στα φανάρια. Το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Κολωνού, όπου εργαζόταν, γεγονός που την ώθησε στην απόφαση να κάνει κάτι για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά. Αφού απευθύνθηκε σε δήμους και νομαρχίες χωρίς να βρει ανταπόκριση, αποφάσισε να ενεργήσει μόνη της. Με τη βοήθεια φίλων και γνωστών, δημιουργήθηκε το 1997 το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με σκοπό να βοηθήσει τα κοινωνικώς αποκλεισμένα παιδιά να ενταχθούν στην κοινωνία και να δουν πως υπάρχουν επιλογές στη ζωή τους.

«Οι περισσότεροι Τσιγγάνοι δεν έχουν πρόσβαση στα γράμματα. Είναι αποκλεισμένοι από παντού. Έτσι, και τα παιδιά τους βρίσκονται μοιραία στην ίδια κατάσταση. Όταν το κράτος αποφάσισε να τους νομιμοποιήσει και να τους εντάξει σταδιακά στην κοινωνία, δεν φρόντισε να διαμορφώσει έτσι τους θεσμούς ώστε να μπορούν να σταθούν πράγματι ισότιμα με τον υπόλοιπο κόσμο. Πώς είναι δυνατόν να τους ζητάς πιστοποιητικά, άδειες και άλλα έγγραφα, όταν δεν ξέρει κανένας τους να διαβάζει;» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Λαιμού, η οποία με τη βοήθεια των εθελοντών δίνει καθημερινά αγώνα να βοηθήσει τα «παιδιά των δρόμων» να αποκτήσουν βασικές γραμματικές γνώσεις και τα απαραίτητα πιστοποιητικά, να εγγραφούν στα σχολεία και να βρουν έναν διαφορετικό δρόμο για τη ζωή τους.

Το Κέντρο προετοιμάζει τα παιδιά για το σχολείο διδάσκοντας τις δεξιότητες και τη συμπεριφορά που απαιτείται για την εγγραφή τους στα σχολεία της περιοχής, παρακολουθεί την πρόοδο και την τακτική προσέλευσή τους στο σχολείο, φροντίζει για την ενημέρωση των γονέων και την προώθηση της ενεργού συμμετοχής τους και παρέχει βοήθεια σε όσα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα μαθήματά τους. Επιπλέον, υποστηρίζει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο ώστε να το πάρουν απόφαση και να το επιχειρήσουν, προσφέροντάς τους μαθήματα γραφής και ανάγνωσης.

«Τα παιδιά το λατρεύουν αυτό. Βλέπεις ότι διψούν για μάθηση. Και οι γονείς δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσουν τα παιδιά εφόδια για τη ζωή τους. Τα παιδιά νιώθουν το Κέντρο σαν σπίτι τους γιατί δεν διαβάζουν μόνο, αλλά έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν και άλλες βασικές ανάγκες τους όπως είναι το φαγητό και η ατομική υγιεινή. Τα βλέπεις κάνουν σαν τρελά για να πλυθούν και να βάλουν καθαρά ρούχα», λέει η κ. Λαιμού.

Στήριξη σε οικογένειες
Παράλληλα με τις δραστηριότητες για τα παιδιά, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης παιχνίδια, χορό και θεατρικό παιχνίδι, λειτουργεί και κοινωνική υπηρεσία για την οικογένεια, όπου οι γονείς, κυρίως μητέρες, συζητούν τα προβλήματά τους και παίρνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά και γενικώς την οικογένεια. «Έρχονται γονείς και συζητούν για προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας, ανεργίας και άλλα και αναζητούν λύσεις. Δεν υφίστανται μόνο τα παιδιά τις διακρίσεις και τον ρατσισμό αλλά και οι γονείς. Εμείς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ωθήσουν τα παιδιά στα γράμματα και να μην τα καταδικάζουν να πουλάνε μόνο λουλούδια στους δρόμους, αλλά να αναζητήσουν άλλες διεξόδους. Και νιώθουν όλοι πραγματικά υπερήφανοι όταν δουν πως κάποιο τελειώνει το σχολείο και βρίσκει μια καλή δουλειά. Θέλουν να του μοιάσουν, αποκτούν επιπλέον κίνητρο» σημειώνει η κ. Λαιμού.

ΕΛΠΙΔΑ
Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας ανοίγει νέους δρόμους στα παιδιά των φαναριών

«Ευαισθητοποιούνται μόνο φίλοι και εθελοντικές οργανώσεις»

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ λειτουργεί σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο στην περιοχή του Κολωνού, όπου καθημερινά παρακολουθούν μαθήματα περίπου 60 παιδιά, ωστόσο, τη βοήθειά του έχουν αναζητήσει περισσότερες από 500 οικογένειες, οι οποίες είναι αρχειοθετημένες με όλα τα στοιχεία που αφορούν την κατάστασή τους. Τα λειτουργικά του έξοδα είναι πάρα πολλά, δεδομένου ότι μόνο το ενοίκιο του κτιρίου είναι 2.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται κυρίως από εθελοντές, αναφέρει η κ. Λαιμού: «Δυστυχώς, ευαισθητοποιούνται μόνο οι φίλοι και εθελοντικές οργανώσεις, που μας προσφέρουν καθημερινά πάρα πολλά πράγματα, όπως ρούχα, σχολικά είδη και παιχνίδια για τα παιδιά, ενώ ένα μικρό ποσό μάς δίνει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Υγείας. Τα έξοδα, ωστόσο, είναι πολύ περισσότερα και χρειάζονται από την Πολιτεία και τους φορείς και χρήματα. Ευτυχώς για μας, το μεσημεριανό φαγητό καλύπτεται και από τον Δήμο Αθηναίων, που είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια».

Παρ΄ όλη την φυσική κούραση που της έχει δημιουργηθεί από τα χρόνια της δύσκολης προσπάθειας, η κ. Λαιμού δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει, παίρνοντας θάρρος και δύναμη από τα ίδια τα παιδιά. «Τα Τσιγγανόπουλα δεν είναι διαφορετικά παιδιά. Είναι γελαστά, χαρούμενα, παιδιά γεμάτα ζωντάνια, όπως όλα. Βλέπεις τα πρόσωπά τους να λάμπουν από ευτυχία, όταν νιώθουν πως μαθαίνουν κάτι καινούργιο. Δεν πιστεύω πως τα “πριγκιπόπουλα” έχουν διαφορετικό πρόσωπο», υποστηρίζει η κ. Λαιμού.

6
Tanita
18/06/2009 17:27
Simera i kiria Laimou vraveftike gia tin prosfora tis. Ta sigxaritiria mou gia mia gineka me orama kai peisma. As anadiksoume aftous tous megalous kai siopilous kai as afisoume piso aftous pou apaxionoun ton anthropo: tin ekklisia kai to elliniko dimosio...
Joy vamvakari
12/06/2009 15:49
www.supportcenter.gr afto einai to site tou kentrou aftou. eimai ki ego enas apo tous ethelontes pou pame sto kentro, kai sas diavevaio pos oti legetai parapano einai alitheia! to kentro kanei poli kali kai sovari douleia, alla xreiazetai ipostirixi kai voitheia! gi'' afto osoi thelete na voithisete mpeite sto site kai deite pos! den iparxei tpt kalitero apo to vlemma afton ton paidion otan eisai mazi tous kai pernoun kala!
Erigo R.
11/06/2009 12:08
Ops kai i proigoumeni anagnostria ki ego tha sas parakaleso na grafete stoixeia epikoinonias gia na syneisferoume!
tonis
11/06/2009 11:10
EAN H KRATIKI MIXANI ( DIMOSIH IPALILI ) DEN EITE TOSO TRIPIMENI TOSO DIABROMENI DIEFTARMENI TA LEFTA POU TA EKSIKONOMOUNTAN TA ESONAN STIN ELATA PARAPOLOUS TA PETIA TON FANARION TA EITAN TO MIKROTERO PROBLIMA OUTE KAN KIA SISITISI POLI APLA TA SIMASEBAN TIN KATASTASI KAI TA EPENTOUSAN SE AFTA TA PETIA APLA TA TA STIRISAN ALA TA MOU PITE H IPOURKI AFTOU TOU KRATOUS POS TA PLIRONOUN TO FAITOTOUS STO BISANTINO KAI BOS TA BKENOUN STIS BITRINES OLA AFTA KOSTISOUN KLEMENA LAFTA TOU KRATOUS PLIRONOUN TO BISANTINO GIATI TO LEO AFTO KIATI ENAS POLITIKOS POU TO KRATOSTOU EINE FTOXO TEN TROH STO BISANTINO KAI PROSPATI NA SINPARASTATI STON POLITI ENPRAKTA AFTI TEN EXOUN TSIPA APO AFTOUS EKSARTONTE OLA KAI TA PETIA TON FANARION
Πολίτης Γιώργος
11/06/2009 09:58
..που βρίσκεται η ματαιόσπουδη και άθεη εκκλησία και οι αντιπρόσωποί της όταν έχει γεμίσει ο τόπος με εξαθλιωμένα παιδιά;;

..η εκκλησία οφείλει την αμύθητη περιουσία της στις δωρεές των πιστών οι οποίοι της εμπιστεύτηκαν τα αργύριά τους για να διατεθούν στη φιλανθρωπία..

..αντί αυτού η εκκλησία έχε μετατραπεί σε κέντρο άπιστων και άθεων διερχομένων, που μοναδικό σκοπό έχουν την προσωπική τους ευημερία..

..κατάντησαν το Χριστιανισμό φτηνό προιόν και τις εκκλησίες του Χριστού παλιομάγαζα λιανικής πώλησής του..

..οι ''''ιεροί'''' διδάσκαλοι του ήθους στη πλειοψηφία τους κρύβουν πίσω απο τα άμφιά τους , άπιστα και αχρεία υποκείμενα που ασελγούν βάναυσα στην απροστάτευτη θρησκεία μας ..
koritsi ths diplanhs portas
11/06/2009 09:54
sygxarhthria sthn ka Laimou. mas dinei ena ma8hma. opws polloi ki egw stenaxoriemai otan blepw ayta ta paidia na douleyoun anti na einai sto sxoleio alla ektos apo to na tous dinw ena penhntaraki den exw kanei kati pou na ftanei oyte sto ena xiliosto oswn kanei h ka Laimou. Elpizw na thn brabeysei h Politeia. Balte kapoia stoixeia gia na mporesoume na steiloume kapoia boh8eia.