Εισαγωγικές εκτός Λυκείου

Τον Σεπτέμβριο οι προτάσεις της Επιτροπής Μπαμπινιώτη για Λύκειο και Εξεταστικό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2009 07:00 |
 Εισαγωγικές εκτός Λυκείου

Με στόχο «να φύγει το άγχος από το σχολείο», η Επιτροπή Μπαμπινιώτη (όπως έχει γίνει γνωστό το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) πλησιάζει σιγά σιγά στο στάδιο της σύνταξης ολοκληρωμένης πρότασης για το νέο Λύκειο και το εξεταστικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι προτάσεις αυτές που έχουν κερδίσει τη συναίνεση των περισσοτέρων εκ των συμμετεχόντων, αλλά και των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) που μετέχουν στον διάλογο για την Παιδεία, θα εξειδικευθούν μετά τις Εξετάσεις αλλά θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα δεν θα ισχύσουν αμέσως, ίσως ύστερα από 2-3 χρόνια.

Όπως προκύπτει από την κωδικοποίηση των προτάσεων, οι κατευθύνσεις για το νέο Λύκειο θα έχουν να κάνουν με λιγότερη ύλη, περισσότερα μαθήματα Επιλογής, ζώνες πολιτισμού, διεύρυνση του καθημερινού ωραρίου αλλά μείωση των διδακτικών εβδομάδων, Επαγγελματικό Λύκειο που θα παρέχει πιστοποίηση για πρόσβαση στην αγορά εργασίας, κ.ά.

Όσον αφορά το Εξεταστικό, βέβαιο είναι πως οι εξετάσεις εισαγωγής θα γίνονται εκτός Λυκείου. Πιθανότατα το νέο σύστημα θα επιτρέπει ελεύθερη εισαγωγή στις Σχολές χαμηλής ζήτησης, περιφερειακά τεστ στις μικρές τάξεις και δημιουργία διαρκούς εξεταστικού κέντρου όπου, μετά την αποφοίτηση, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ θα μπορούν να εξετάζονται 3-4 φορές τον χρόνο.

10
thracbal1971@yahoo.gr
12/06/2009 19:36
Ένοποίηση Φυσικής,Χημείας,Βιολογίας; Που θα ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ και θα ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ μαζί; Μπαμπινιώτη. Μήπως είσαι άσχετος;
Α-σχολος
12/06/2009 16:59
Ό,τι και να κάνουν, όποιο σύστημα και αν υιοθετηθεί, το λύκειο δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί. Και αυτό γιατί το απολυτήριό του δεν έχει καμιά αξία στην αγορά εργασίας, παρά μόνο ως σκαλοπάτι για παραπάνω. Κάποτε οι απόφοιτοι λυκείου ήταν ο κύριος κορμός των δημ. υπαλλήλων και των τραπεζικών, δηλαδή εργαζομένων με σχετικά καλές ως πολύ καλές αποδοχές, καλές συνθήκες εργασίας και εργασιακή ασφάλεια. Τώρα είναι το κύριο προσόν για να δουλέψεις ντελίβερι. Και δεν είναι μόνο το λύκειο, όλο το σχολείο έχει απαξιωθεί διότι δεν "πουλάει" η γνώση. Πώς θα πείσεις έναν έφηβο ότι αξίζει να μορφωθεί όταν ξέρει/διαισθάνεται ότι: - η δουλειά που θα κάνει εξαρτάται κυρίως από την κοινωνική θέση και τις γνωριμίες των γονιών του και όχι από τις γνώσεις του - η μόρφωση δεν είναι το καλύτερο εφόδιο για να βγάλει χρήματα, αλλά η ικανότητα στην κομπίνα. - το σχολείο είναι ένας χώρος όπου πρέπει να πάει μόνο και μόνο για να πάρει το απολυτήριο και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το φροντιστήριο. - η μόρφωση είναι χρήσιμη μόνο στο βαθμό που μας δίνει "επαγγελματικές δεξιότητες" Το σχολείο (και όχι μόνο το λύκειο: δεν είναι δυνατό να περιμένουμε ότι μετά από 11 χρόνια χάλια εκπαίδευσης σε νήπια, δημοτικό και γυμνάσιο θα πάνε στο λύκειο εκκολαπτόμενοι Αϊνστάιν) θα αναβαθμιστεί όταν ως κοινωνία πείσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά ότι η μόρφωση είναι καλή έστω και αν "δεν τα παίρνει κανείς τα γράμματα" και έστω και αν δεν βρεί την καλή δουλειά και ταυτόχρονα φροντίσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα σχολεία για αυτό. Τότε και τα αναλυτικά προγράμματα ξαφνικά θα γίνουν καλά και οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν καλά τη δουλειά τους.
ΓΟΝΕΑΣ ΤΕΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
12/06/2009 10:31
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΘΗ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ Η ΤΕΙ .
ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕ Η ΔΥΝΑΤΟΝ ΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ .
ΤΩΡΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΧΟΛΗ [ΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΛΠ] ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΟΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 Ο ΒΑΘΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΗ . ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΩΝ ΔΙΜΟΦΙΛΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ 18 ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΗ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΙΜΙΣΗΣ ΤΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΤΑΛΑΙΠΩΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
11/06/2009 13:23
ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ. ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ "ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ" ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ- ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ- ΑΣΕΠ-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ-ΔΣΑ-ΙΣΑ ΚΛΠ).
Καλόγηρος , μονής Βατοπεδίου
11/06/2009 12:58
Λεγει ο Καιάφας: <<Ποιος λέγεις οτι είσαι; δια ποιό λογο αυτοί οι 12 αποκαλούνται μαθητές σου; δεν γνωριζεις ότι τα Φροντιστήρια καταργηθήκανε;>> . Αποκριθείς δε ο Κυριος λέγει: <<Εδιδαξα εις την συναγωγήν , και εις τας πλατείας , δια τι δεν ηρθες να ακούσεις;>>.
Επειμενων ομως ο Καιάφας λεγει:<<σε ρωτώ ευθέως , εισαι ο Κυριος του Φροντιστηρίου τούτου;>>, λέγει τότε ο Κυριος <<Εγω ειμί>> . . .
. . .και ο Αρχιερέας , εσχισεν τα ενδυματά του και ανέκραξων ΜΠΑΜΠΙ- ΝΙΩ -ΤΗ που στα αραμαϊκαν εσημαίνει "η βλασθυμια θα λαβει τελος"
και ειπεν ο Κυριος:<<Μονο ο Πατηρ μου εν τοις ουρανοις εχειν εξουσίαν τετοιαν >>

Οποιος εχει αυτιά πνευματικάν ας ακουσειν και οποιος έχει ματια πνευματικάν ας δεί . . . .
Γιούλη
11/06/2009 12:54
Στην Ελλάδα ο,τιδήποτε καινούργιο το σνομπάρουμε. Εγώ επικροτώ αυτή την αλλαγή. Πρέπει το Λύκειο να είναι Λύκειο και όχι φροντιστήριο για το Πανεπιστήμιο. Πρέπει όλοι υποχρεωτικά να δώσουν εισαγωγικές για το Παν/μιο; Για να κερδίζουν τα απίστευτα ποσά οι φροντιστές και να βγαίνει κερδισμένη η παραοικονομία; Μέχρι πότε οι γονείς θα πληρώνουν 1000 και 2000 ευρώ το μήνα με την ελπίδα να μπει το παιδί τους στο Πανεπιστήμιο! Ούτε μπορεί κάποιος που απέτυχε μια φορά να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να ξαναδώσει εισαγωγικές εξετάσεις! Ήμαρτον! Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος.
ΑΛ_ΛΑ
11/06/2009 12:49
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΝΤΙΜΟΥΣ, ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ... ΑΣ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ... ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ.
Καλόγηρος , Μονής Βατοπεδίου
11/06/2009 12:46
Μωροί , άθεοι, ειδωλολάτρες , αιρετικοί και δαιμονισμένοι . . . .
. . .τι προσπαθήτε να καμετε ;
Ο Κύριος εφτιαξε το καλό και το κακό και μονον αυτός δυναται να το καταστέψει.
Ο αριθμός 666 δεν συμβολιζει τιποτε αλλο παρά το συμβολο ΦΦΦ : Φοροδιαφυγή , Φροντιστήριο , Φαρισαίοι .
Τις τρείς μορφές του κακού στη σημερινή αποχή, όπως αυτές καθορίστηκαν από τον Δημιουργό , κατά τις πρώτες ημερες της δημιουργείας.
Και εσείς , οι Μπαμινιστές, προσπαθήτε να καταργήσετε το δεύτερο Φ ; Είναι δυνατόν αυτά που ο Κυριος επλασεν ΤΡΙΑ εσεις να τα καμετε ΔΥΟ ;
333
11/06/2009 09:47
Το μόνο αδιάβλητο σύστημα ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ θέλουν να βάλουν την συνεύντεξη (τεστ) για να μπορέσουν να περνούν τα δικά τους παιδιά. ΛΑΜΟΓΙΑ
ΘΕΟΣ
11/06/2009 09:18
ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ.....