Το χόριο, δηλαδή το κομμάτι του ιστού κάτω από την επιδερμίδα, είναι το κυρίως υπεύθυνο για τη διατήρηση της συνοχής του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι η λέπτυνσή του, αφού οι ινοβλάστες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης υπολειτουργούν. Έτσι έχουμε τη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης. Οι νέες τεχνικές εξαφάνισης των ρυτίδων είναι οι εξής:

Με το πίλινγκ, με το οποίο επιτυγχάνουμε ένα ελεγχόμενο έγκαυμα, ανάλογα με το είδος καυστικού υγρού και τη συγκέντρωση αυτού, φθάνουμε στο μέσον του χορίου όπου και βρίσκονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι αναγκάζονται να παράγουν καινούργιο σωστής δομής κολλαγόνο και ελαστίνη για να επουλώσουν το έγκαυμα.

Τα νεώτερα Fraxel Lasers είναι αυτά που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα με μικρό ή ακόμη και καθόλου χρόνο αποθεραπείας. Με τον όρο Fraxial εννοούμε την κλασματική εξάχνωση των ιστών, η οποία αφήνει στο ενδιάμεσο ανέπαφο το υγιές δέρμα, με αποτέλεσμα τη γρήγορη επούλωση.

Η μικροδερματοαπόξεση γίνεται με τη βοήθεια κυρίως κρυστάλλων αλουμινίου, οι οποίοι εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα στο δέρμα. Το γεγονός ότι είναι θερμαινόμενοι, καθώς και η ένταση που χρησιμοποιεί ο θεράπων γιατρός στη συγκεκριμένη μέθοδο, μπορεί να προκαλέσουν διέγερση ινοβλαστών.

Η μεσοθεραπεία είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται περίπου 70 χρόνια τόσο από τη δερματολογία όσο και από άλλες ειδικότητες. Μικροσκοπικές ενεσούλες, οι οποίες γίνονται στο χόριο με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και συσφιγκτικούς παράγοντες, διεγείρουν τους ινοβλάστες τόσο μέσω τραυματισμού αυτών όσο και μέσω των ουσιών που εγχέονται, με αποτέλεσμα την παραγωγή καινούργιου κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τα χημικά πίλινγκ γίνονται από τον μήνα Οκτώβριο μέχρι τον μήνα Μάιο, το ίδιο και τα επεμβατικά Fraxial Lasers, ενώ η μικροδερματοαπόξεση μπορεί να γίνει ανάλογα με το βάθος που θα φθάσει ο γιατρός και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο.

Τα μη επεμβατικά Lasers και η μεσοθεραπεία γίνονται όλο τον χρόνο, αφού αφήνουν ανέπαφη την επιδερμίδα.

Η κ. Κ.Λαμπρινοπούλου είναι δερματολόγος- αφροδισιολόγος Μ.D,διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Ρh.D