«Για τις πασχαλινές διακοπές, διάρκειας πέντε ημερών, θα αναγκαζόμουν να πληρώσω μόνο για τη διαμονή τουλάχιστον 500 ευρώ. Με τετραμελή οικογένεια τα έξοδα αυτό είναι αρκετά μεγάλα. Τελικά και διακοπές κάναμε και δεν πληρώσαμε ούτε ευρώ για δωμάτια».


O κ Βαγγέλης Παρθενιάδης και η οικογένειά του επέλεξε να περάσει φέτος τις ημέρες του Πάσχα στα Ιωάννινα. «Αν και είχαμε συγγενείς στην περιοχή, δεν θέλαμε να τους επιβαρύνουμε. Παράλληλα όμως δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε ούτε τον οικογενειακό προϋπολογισμό», λέει. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον από τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε μέλος στο σύστημα ανταλλαγής σπιτιών στην Ελλάδα.

«Θέλετε να μείνετε στο σπίτι μας; Τέλεια! Θα κανονίσουμε να λείπουμε!». Αυτό είναι το μότο της ελληνικής ιστοσελίδας ανταλλαγής εξοχικών κατοικιών η οποία «ανέβηκε» στο Διαδίκτυο τον περασμένο Αύγουστο. Όπως δηλώνει η κ. Χαρούλα Τσάλιου, υπεύθυνη της ιστοσελίδας, «το σύστημα ανταλλαγής εξοχικών αποτελεί εδώ και 50 χρόνια τον πιο οικονομικό, ασφαλή και συναρπαστικό τρόπο διακοπών στο εξωτερικό, ενώ έχει χιλιάδες οπαδούς. Αυτό σημαίνει ότι κάνεις διακοπές στο σπίτι κάποιου, ενώ εκείνος κάνει διακοπές στο δικό σου!».

Η προσωπική εμπειρία ήταν αυτή που έκανε την κ. Τσάλιου να φέρει και στη χώρα μας το νέο αυτό σύστημα. «Κάναμε εγγραφή σ΄ ένα ξένο site και πήγαμε στο Λονδίνο. Ήταν πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι μέναμε στο σπίτι κάποιου αγνώστου κι εκείνος έμενε στο δικό μας. Το συναρπαστικότερο όμως ήταν πως δεν χρειαζόταν να πληρώσουμε. Για μία εβδομάδα ξοδέψαμε 300 ευρώ», θυμάται. Προσθέτει δε ότι αυτή η εκδρομή την έκανε να σκεφτεί «πόσο εύκολο και ασφαλές θα ήταν αν είχαμε κάνει το ίδιο με ένα ελληνικό σπίτι, μια ανταλλαγή δηλαδή μέσα στην πατρίδα μας». «Ενδιαφερόμαστε να ανταλλάξουμε την εξοχική μας κατοικία ώστε να μείνουμε σε μέρη που δεν έχουμε επισκεφθεί ή σε κάποιο όπου θα επιθυμούσαμε να ξαναπάμε», γράφουν στην ιστοσελίδα οι ιδιοκτήτες κατοικίας 120 τ.μ. στον Νομό Αχαΐας.

«Αποφασίσαμε ότι η ανταλλαγή κατοικιών θα ήταν μια μοναδική εμπειρία, η οποία μάλιστα θα μας γλίτωνε από αρκετά έξοδα. Την πρώτη μας ανταλλαγή τελικά την κάναμε τις ημέρες του Πάσχα. Ένιωσα ότι ήμουν στο δικό μου σπίτι και το σημαντικό είναι πως ό,τι είδα στις φωτογραφίες το είδα και στην πραγματικότητα», δηλώνει ο κ. Παρθενιάδης, πατέρας του 12χρονου Κώστα και της 13χρονης Ελένης.

Τα μέλη της ιστοσελίδας «ανεβάζουν» φωτογραφίες και περιγραφή της οικίας τους και ενημερώνουν για το πότε είναι διατεθειμένοι να αφήσουν το σπίτι τους και να μείνουν στο σπίτι κάποιου άλλου.

Το εξοχικό 60 τ.μ. στο οποίο διέμεινε η οικογένεια Παρθενιάδη ήταν 4 χλμ. έξω από την πόλη των Ιωαννίνων. Ιδιοκτήτες του, η κ. Ελένη Κοντοδήμου με τον σύζυγό της και το 13χρονο παιδί τους.

«Ήταν η πρώτη ανταλλαγή που κάναμε και πραγματικά ενθουσιαστήκαμε. Δεν είναι μόνο τα χρήματα που γλιτώσαμε. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι απρόσωπη», λέει η κ. Κοντοδήμου. «Εγώ είχα φροντίσει να στολίσω και το σπίτι με Πασχαλινά». Τη ίδια στιγμή που η οικογένεια του κ. Παρθενιάδη έκανε Πάσχα στο δικό της εξοχικό, εκείνη έμενε στο τριώροφο σπίτι τους, στην Αρκίτσα Φθιώτιδας.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

Υπάρχουν φωτογραφίες και τα μέλη ενημερώνουν για τις ημερομηνίες που τα σπίτια θα είναι ελεύθερα

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

www.elladahomeexchange.gr

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ

60ευρώ συνδρομή + ΦΠΑ (χωρίς περιορισμό στον αριθμό των ανταλλαγών)

ΤΑ ΜΕΛΗ

30

«Οι φόβοι διαλύονται όταν γνωρίσεις τους άλλους»


ΑΠΟ ΤΑ πρώτα ερωτήματα που απασχολούν όσους μπαίνουν για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα είναι κατά πόσον είναι ασφαλές να μείνει για μέρες κάποιος άλλος στο σπίτι χωρίς τη δική τους επίβλεψη.

«Στην αρχή ως νοικοκυρά ένιωθα κομπλαρισμένη με την ανταλλαγή. Με ξένιζε η ιδέα ότι κάποιοι θα έμπαιναν στο σπίτι μου κι εγώ σε ένα άλλο, γι΄ αυτό και ήμουν ιδιαίτερα προσεκτική. Αλλά θεωρώ ότι όλα αυτά ήταν απλώς ο φόβος της πρώτης φοράς», λέει η κ. Κοντοδήμου.

Όπως επισημαίνει η κ. Τσάλιου, όσοι κάνουν ανταλλαγή «θέλουν μόνο να ταξιδέψουν και όχι να βλάψουν την ξένη περιουσία. Πριν από την ανταλλαγή, οι δύο πλευρές επικοινωνούν συχνά, γνωρίζονται και ενημερώνονται για τις ιδιαιτερότητες των σπιτιών». Προσθέτει δε ότι ακόμη και φιλίες έχουν δημιουργηθεί μέσω των ανταλλαγών. «Νομίζω ότι οι δύο οικογένειες ταιριάξαμε πολύ και γιατί όχι να μην κάνουμε διακοπές όλοι μαζί την επόμενη φορά», λέει η κ. Κοντοδήμου.