ΠΕΤΑΞΑΝ ΕΞΩ από τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας για την πρόσληψη 55 ειδικών επιστημόνων διδάσκοντα στη Σχολή Ικάρων εδώ και μία 8ετία με το επιχείρημα ότι… δεν έχει σχέση με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια!

Αυτή είναι μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις απόρριψης από τον διαγωνισμό του υπουργείου Άμυνας, τα πρακτικά του οποίου βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο μικροσκόπιο του ΑΣΕΠ όσον αφορά την εγκυρότητά του, προκαλώντας αναστάτωση σε κύκλους του «Πενταγώνου».

Πρόκειται για την περίπτωση του δόκτορα Νίκου Μάντη, προέδρου του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου, ο οποίος πέραν της Σχολής Ικάρων έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο αντικείμενο της ψυχολογίας στα Πανεπιστήμια Πάντειο, Πάτρας και Κρήτης και 25ετή επαγγελματική εμπειρία. Διεκδικούσε δε μία από τις 5 θέσεις στο «Πεντάγωνο» με αντικείμενο Ψυχολογική Υποστήριξη, Ψυχανάλυση, Διαχείριση ψυχολογικών κρίσεων.

Ιδού το σκεπτικό της απόρριψής του – όπως προκύπτει από την αναρτημένη στο site του υπουργείου Άμυνας απάντηση στην ένστασή του- που πέραν των άλλων δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσον το αξιολογούμενο στις διαβλητές, όπως έχουν καταγγελθεί, διαδικασίες ήταν εν γένει η… νομιμοφροσύνη: «Η επιτροπή- αναφέρεται- συνεκτιμώντας με τα ανωτέρω τυπικά προσόντα κυρίως την εν γένει προσωπικότητα και παρουσίασή του, όπως αξιολογήθηκε στο πλαίσιο ατομικής συνέντευξης (παρουσίαση του υποψηφίου, απαντήσεις σε ερωτήσεις γενικής και ειδικής φύσεως αναφορικά με το γνωστικό αντικείμενο τής υπό κατάληψη θέσης) κρίνει ομόφωνα ότι ο υποψήφιος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης. Πολλώ δε μάλλον που η συγκεκριμένη θέση ενέχει ιδιαιτερότητα, καθώς άπτεται θεμάτων άμυνας και ασφάλειας της χώρας». Οι καταγγελίες

Τα ερωτηματικά αυτά βέβαια δεν είναι τα μόνα που προκύπτουν από τις δεκάδες καταγγελίες και ενστάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες, μαζί με όλα τα στοιχεία του διαγωνισμού, αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Μega, η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, αφού πήρε τους φακέλους από το υπουργείο Άμυνας, έκρινε ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή και πρόχειρα και ότι η επιλογή των 110 επιτυχόντων και επιλαχόντων έγινε με αυθαίρετο τρόπο από επιτροπή διορισμένη από το υπουργείο και όχι από το Συμβούλιο Επιλογής. Έτσι η υπόθεση παραπέμπεται για έλεγχο ουσίας σε τμήμα του ΑΣΕΠ. Μάλιστα η Ολομέλεια εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της Διοικητικής Αρχής να στείλει εντός της εβδομάδας επιστολή στον υπουργό Άμυνας για πρόσθετα στοιχεία.

Ήδη για το θέμα έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ενδιαφερόμενοι ετοιμάζουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο διαγωνισμός ήταν «στημένος» και ο μηχανισμός ελέγχου των διαδικασιών του κρυβόταν στις ομαδικές συνεντεύξεις των υποψηφίων. Η επιτροπή αναφέρει στις απαντήσεις που δίνει στις ενστάσεις ότι ναι μεν οι προσκλήσεις των υποψηφίων ήταν ομαδικές (σε ομάδες 3-5 ατόμων), όμως οι ερωτήσεις ήταν ατομικές.