Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗθα βρει τα μέσα να συνδράμει την Ελλάδα στην περίπτωση που αδυνατεί να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές για δανεισμό. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά αυτό θα συνοδευτεί από αυστηρούς όρους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, στη διάρκεια κλειστής συνάντησης που είχε με παράγοντες της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Αθήνα.

Ο κ. Μπαρόζο παραδέχθηκε πως υπάρχει έντονη φημολογία για το ενδεχόμενο πτώχευσης και της Ιρλανδίας και της Ελλάδας, αλλά διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι «θα βρούμε τα μέσα» ώστε αυτό να μη συμβεί. «Έχουμε σχέδιο» επανέλαβε ουκ ολίγες φορές, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, μολονότι από τα συμφραζόμενα έγινε σαφές ότι δεν πρόκειται για μια λύση τύπου ευρωομολόγων, αλλά κατά πάσα πιθανότητα για κάποιο χρηματοδοτικό μέσο, με την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα λειτουργεί κατά το πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- έτσι εξηγείται και η αναφορά του κ. Μπαρόζο σε «όρους».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ως «τη χειρότερη μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης»- κάτι το οποίο δικαιολογεί και την απόφαση της Ένωσης να θέσει την Ελλάδα υπό επιτήρηση και να της δώσει περιθώριο μόνο δύο ετών για να περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από 3%.

Ακόμη και στις δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Μπαρόζο δυσκολεύτηκε να κρύψει τη δυσφορία των Βρυξελλών για την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας μας, που δεν συνδέεται με την οικονομική κρίση. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά της. Έχουμε συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών και θα δούμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Υποστηρίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση… Ξέρουμε ότι είναι ένα καθήκον γεμάτο προκλήσεις, αλλά απαραίτητο για την ευημερία της Ελλάδας».

Ο Ζ. ΜΠΑΡΟΖΟ

χαρακτήρισε τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας ως «τη χειρότερη στην Ε.Ε.»