«Φάρμακο» η αγάπη των φίλων

Έρευνες δείχνουν ότι οι φιλικοί δεσμοί βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Θόδωρος Νικολάου - Καρολίνα Παπακώστα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2009 07:00 |
 «Φάρμακο» η αγάπη των φίλων
▅ Μαζί στο σχολείο,στο πανεπιστήμιο και τώρα στη δουλειά. Δεκατέσσερα χρόνια φίλες, η Ντίνα Σιώζου και η Αλίκη Νισκοπούλου καταλαβαίνουν η μία την άλλη χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσουν τι σκέφτονται

Η φιλία της Αλίκης Νισκοπούλου και της Ντίνας Σιώζου γεννήθηκε στο Γυμνάσιο. Τώρα μετρά 14 χρόνια και όπως λένε οι δύο 26χρονες, «είμαστε μαζί σε κάθε στάδιο της ζωής μας από τότε. Σπουδάσαμε μαζί, συγκατοικήσαμε, έχουμε κοινό αντικείμενο εργασίας. Με δυο λόγια περάσαμε παρέα χαρές και λύπες».

Για την Αλίκη «η Ντίνα είναι το πρώτο άτομο που θα συμβουλευθώ για όποια σημαντική απόφαση κληθώ να πάρω», ενώ για την Ντίνα «η Αλίκη είναι ο άνθρωπος που ξέρω ότι θα με στηρίξει στις δύσκολες στιγμές και αποφάσεις». Όπως σημειώνουν, η πολυετής φιλία τούς έχει εξασφαλίσει την αμοιβαία κατανόηση, «χωρίς καν να χρειαστεί να πεις ή να εξηγήσεις τι σκέφτεσαι» και την ασφάλεια πως όποιο πρόβλημα και αν αντιμετωπίζει η μια, η άλλη θα είναι πάντα δίπλα της.

Οι φίλοι, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, δεν λειτουργούν μόνο ως αντίδοτο στη μοναξιά, αλλά και ως... φάρμακο. «Η ευεργετική επίδραση της φιλίας σε ψυχολογικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητη», λέει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου. «Οι φίλοι με την καλή τους κουβέντα, τη συναισθηματική στήριξη και την κατανόηση μάς βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Όμως η σημασία τους δεν περιορίζεται εκεί. Η παρουσία τους δίπλα σε ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας είναι εξίσου σημαντική. Η υποστήριξη λειτουργεί θεραπευτικά. Και μόνο το να ακούν το πρόβλημα ή απλά το ότι πονάμε αρκεί για να μας βοηθήσουν».

Ο κ. Ντίνος Σταυρίδης, ογκολόγος - χειρουργός, τονίζει ότι αυτό που υποστηρίζει η κοινή λογική, ότι δηλαδή οι φίλοι δίνουν κουράγιο στον ασθενή, ισχύει και ιατρικά: «Θα μπορούσαμε να πούμε με απλά λόγια πώς η ύπαρξη φίλων γύρω από τον ασθενή δημιουργεί καλό κλίμα. Αυτό συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό, οι οποίες με τη σειρά τους βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και έτσι ο οργανισμός αντιμετωπίζει καλύτερα την ασθένεια». Προσθέτει δε ότι «τα τελευταία δέκα- ίσως και παραπάνωχρόνια, έχουν δημοσιευθεί αρκετές έρευνες στην Αμερική, οι οποίες αποκαλύπτουν την αξία της φιλίας και των κοινωνικών δεσμών στην υγεία του ανθρώπου, όχι μόνο την ψυχολογική αλλά και τη σωματική».

Οι έρευνες
Το γεγονός ότι οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας επιβεβαιώνεται από αρκετές έρευνες. Το 2008 ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ηarvard διαπίστωσαν ότι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις διασφαλίζουν την πνευματική υγεία των ανθρώπων όσο μεγαλώνουν. Αυστραλοί επιστήμονες σε μελέτη που διήρκεσε 10 χρόνια διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι με πολλούς φίλους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Επίσης, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε πάνω από 3.000 νοσοκόμες με καρκίνο του μαστού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσες δεν είχαν στενούς φίλους είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Όπως άλλωστε συμπληρώνει και ο κ. Σταυρίδης, «η προσωπική μου εμπειρία με τους ασθενείς καθημερινά επιβεβαιώνει τα ευρήματα των ερευνών. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αντλούν δύναμη από οικείους ανθρώπους για να καταπολεμήσουν την ασθένεια. Το καλό κλίμα που δημιουργούν αυτοί οι άνθρωποι συνήθως συνεπάγεται ότι ο ασθενής κάνει θετικές σκέψεις και διαχειρίζεται με δύναμη το πρόβλημά του». Βέβαια επισημαίνει πως «η στήριξη των φίλων ή της οικογένειας δεν αρκεί. Τον πρώτο ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχολογίας του τον έχει ο ίδιος ο ασθενής και από αυτόν εξαρτάται η σωστή διοχέτευση της στήριξης και του καλού κλίματος. Όποιος το βάζει κάτω, όσο στενούς και καλούς φίλους κι αν έχει, δεν θα αντεπεξέλθει καλά».

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχει παρατηρήσει ότι οι φίλοι μπορεί να βοηθήσουν περισσότερο από το οικογενειακό περιβάλλον. «Η ελληνική οικογένεια συνήθως συμπάσχει. Οι φίλοι από την άλλη, αν φυσικά έχει κάνει κάποιος καλή επιλογή, συμμετέχουν ενεργά», αναφέρει. Ένα ακόμη πλεονέκτημά τους σε σύγκριση με τους συγγενείς, σύμφωνα με τον ογκολόγο- χειρουργό, είναι ότι «επειδή είναι τρίτοι, παρατηρητές, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μεγαλύτερη ψυχραιμία, την οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταδώ- σουν στον ασθενή».

Η ΕΞΗΓΗΣΗ
Η ύπαρξη φίλων συμβάλλει στην παραγωγή ενδορφινών και άρα στην αντιμετώπιση της ασθένειας

Ανεπαρκές το υποκατάστατο του Facebook

«ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣκοινωνικής δικτύωσης έρχονται να υποκαταστήσουν τον χρόνο που χάνει ο άνθρωπος στην καθημερινή παραγωγή. Η ψηφιακότητα μάς δίνει έναν νέο χρόνο. Εκμηδενίζονται οι αποστάσεις που θα θέλαμε να διανύσουμε, ο χρόνος που θα χρειαζόταν να αφιερώσουμε ώστε να βρεθούμε με τον φίλο μας», σημειώνει ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος. Όπως υποστηρίζει, τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας που τα τελευταία χρόνια έχουν αντικαταστήσει τη μέθοδο της αλληλογραφίας, είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας, όπου ουσιαστικά αυτό που αλλάζει δεν είναι το περιεχόμενο, αλλά το καλούπι.

Ωστόσο, δεν λείπουν και τα αρνητικά. «Η προσωπική επαφή είναι σαν το τρίψιμο δύο πετρών, από το οποίο παράγονται συναισθήματα, κάτι που είναι αμφίβολο αν μπορεί να γίνει μέσω του υπολογιστή όπου δεν μπορείς να "χαρτογραφήσεις" τον άλλο. Είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές σε ένα πρόσωπο τις οποίες δεν μπορούμε να κρίνουμε και τις οποίες δεν θα επιθυμούσαμε να έχει ένας φίλος μας», τονίζει ο κ. Στέρτσος, και χαρακτηρίζει τη φιλία σαν μια μπαταρία ενός τηλεφώνου που θέλει συνεχώς ανατροφοδότηση με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον.
Οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη φιλία

ΣΕ ΜΕΛΕΤΗτου Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2003 ώς το 2004 οι ερευνητές κ. Ευστράτιος Παπάνης, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας και η κοινωνιολόγος Αγγελική Λουίζου κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το πώς επηρεάζουν τη φιλία παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και ο γάμος. Όπως δηλώνουν, «η φιλία αξιολογείται πιο υψηλά από τις γυναίκες, κάτι που φανερώνει ότι αυτές δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα κοινωνικά τους δίκτυα. Το παραπάνω εύρημα βρίσκεται σε συμφωνία με άλλες έρευνες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες έχουν πιο ποιοτικά κοινωνικά δίκτυα συγκριτικά με αυτά των ανδρών. Φαίνεται ότι οι άνδρες όταν σταματούν κάποια δραστηριότητα ή αλλάζουν τα ενδιαφέροντά τους, μεταβάλλουν ταυτόχρονα και τις φιλικές τους σχέσεις». Συμπληρώνουν δε ότι «τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δίνουν μικρότερη αξία στη φιλία συγκριτικά με τα άτομα που έχουν τελειώσει ΤΕΙ ή ΑΕΙ. Ενδεχομένως, αυτοί που έχουν ολοκληρώσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν διαφορετικές προτεραιότητες και ανάγκες συγκριτικά με άτομα υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου, όπως για παράδειγμα κοινωνική ανέλιξη και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου», λένε.


«Είναι σχέση αποσυμπίεσης»

ΟΙ ΦΙΛΟΙέχουν θετική επίδραση και στην κοινωνία ως σύνολο. «Η φιλία είναι ένας διαπροσωπικός δεσμός που στηρίζεται στην αμοιβαιότητα. Αφορά συναισθηματικές, ηθικές, αισθητικές ή γνωστικές ανταλλαγές. Ο ρόλος της είναι σημαντικότατος τόσο στην ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητας όσο και στη συνολική λειτουργία της κοινωνίας, δηλαδή στη σύσφιγξη του κοινωνικού δεσμού. Με δεδομένη την πίεση που ασκούν οι ιεραρχικές σχέσεις (οι οποίες είναι συνήθως σχέσεις εξουσίας), οι οικονομικές σχέσεις (οι οποίες είναι σχέσεις εκμετάλλευσης πόρων) και τέλος την κλειστότητα των ερωτικών σχέσεων, η φιλία εμφανίζεται ως ένας χώρος συναισθηματικής, ηθικής, αισθητικής, γνωστικής και, τελικώς, κοινωνικής αποσυμπίεσης», σημειώνει ο κ. ο Αντώνης Γεωργούλας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Γεωργούλα, η φιλία έχει κάποιες προϋποθέσεις. «Προφανώς η αμοιβαιότητα που απαιτεί δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε στις σχέσεις που μεσολαβεί το χρήμα, ούτε στις σχέσεις των ανθρώπων με τα πράγματα. Αν και η ιεραρχία δεν είναι πάντα ένας αποτρεπτικός παράγοντας, ο φιλικός δεσμός συνήθως δημιουργείται ανάμεσα σε πρόσωπα που βρίσκουν κάποια κοινά στοιχεία σε κοινωνικό, ηλικιακό, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο».

23
Eυα
23/04/2009 20:21
Συμφωνώ με τους προηγούμενους Πάνος, Μαίρη Alberta
και...<<ο φίλος των κακών ημερών, είναι καλός φίλος...>>
Mary P.
23/04/2009 18:42
Hi all. POLY SWSTA ELEGON OI ARXAIOI HMWN PROGONOI. PISTON FILON EN PONOIS KAI KINDYNOIS GIGNWSKEIS. Regards M.P. Alberta Canada
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
23/04/2009 17:01
@ σαλο ,συμφωνο μαζυ σας.Ο ειρηνιστης,και πολιτικος
Mahatma Gandhi ,υποστηριζε οτι ειχε επιθυμια εξω απο
το σπιτη του να συνυπαρχουν ο Βουδιστης,ο Μουσουλμανος,
ο Χριστιανος,ο αθεος,η πορνη,ο ληστης κτλ.θελω ομως και καταληγω, οπως ελεγε
οταν θα βγαινω απο το σπιτη μου να μου αφηνουν χωρο
να περνω.
Πάνος
23/04/2009 16:06
Ίσως ακουστεί αυτό που θα πω λίγο κοινότυπο αλλά οι αληθινοί φίλοι είναι λίγοι και καλοί. Όπως τα αδέρφια σου ο εαυτός και ένας σκύλος παρότι εγώ δεν έχω και τόσες καλές σχέσεις με τα σκυλιά. Ίσως να ακούγεται λιγάκι χαζό αλλά έτσι είναι.
salo...
23/04/2009 10:54
Aγιε Βασίλη
καλά τα λες, εγώ θα προσθέσω ότι ο πιστός και καλός Φίλος, είναι ΜΟΝΟ ο Χριστούλης! :-)
Βάσω
23/04/2009 10:31
Οντας γυναίκα νομίζω οτι πιό δύσκολα υπάρχει αληθινή φιλιά ανάμεσα σε γυναίκες ,παρά ανάμεσα σε άντρες.
Δηλ,νομίζω οτι οι γυναίκες είναι πιό πονηρές ,ενώ οι άντρες σκέφτονται πιό απλά και θα έλεγα "αγνά".
Στην δύσκολη στιγμή πάντα θα υπάρξουν "φίλοι/ες" να σου σταθούν,είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα.
Ομώς στην χαρά ένας άντρας πιό αυθόρμητα θα χαρεί ,η (ελληνίδα και γενικά μεσογειακή ) γυναίκα -με εξερέσεις πάντα - μάλλον θα ζηλέψει και υποκριτικά θα χαρεί.Προσωπικά ,έχω γίνει επιφυλακτική ,μετά από πάνω από 15 χρόνια γνωριμιών με "φίλες".
ν.ψ
23/04/2009 10:06
οταν ο φιλος σε φωναξη για γλεντι μπορεις ναταρνηθης ,μα στον πονοτου πρεπει νατρεξεις χωρις να στο ζητησει.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
23/04/2009 09:44
@ Αγαπητοι μου,οι βαθειες ανταποκρισεις ,τα τελεια συμπληρωματα ειναι εξαιρετικα σπανια.δεν υπαρχουν
στις μερες μας και στις φυλες μας ,νομιζω Υπαρχουν
οικειοτητες, παραλληλισμοι σταδιοδρομιων, ταυτοχρονιες
ικανοποιησεων, δηλαδη υπαρχουν επαφες ματαιοδοξιων και
απειρα ποικιλες συνενοχες που μιμουνται την φιλια.
απο την προσωπικη εμπειρια μου,ειμαι 48 χρονων,
Η ανθρωπινη καρδια δεν ξερει να δινει ανταλλαζει.
σας ευχομαι μια καλημερα.
Ιωάννα Κάππου
23/04/2009 09:30
Στη ζωή μου μέχρι τώρα η μεγαλύτερη κατάκτησή μου είναι η σχέση μου με τις δύο καλύτερές μου φίλες. Είναι το πιο ωραίο και το πιο δυνατό πράγμα που ολοκληρώνει κάθε στιγμή της ζωής μου.
Δημήτρης
23/04/2009 07:48
Δεν ξέρω αν υπάρχει πραγματική φιλία ... ΠΟλύ θα το ήθελα αλλά δεν την βλέπω γύρω μου .... μετά από 42 χρόνια είμαι βέβαιος ότι ο πιό κολλητός μου φίλος σε στιγμή που πρέπει να ρίξει το εγώ του ή το συμφέρον του θα με ρίξει ... γιατί να τον έχω φίλο;
καλοί φίλοι
22/04/2009 23:12
Να την ρωτήσεις και αν πρέπει να χωρίσεις!
kostas arsenis
22/04/2009 18:42
ti mas noiazei gia tin aliki ki tin ntina?poies einai aytes?
Aduan
22/04/2009 16:41
@ maria @ os
Παιδια δεν ειναι ετσι οπως τα λετε τα πραγματα.....(κατα τη γνωμη μου παντα.)
@ os
Αμα τα ατομικα συμφεροντα και ο εγωισμος υπερισχυουν της φιλιας τοτε θα πρεπει να αναθεωρησεις ορισμενα πραγματα και να εξετασεις το κατα ποσο αυτη η φιλια στην οποια αναφερεσαι ειναι οντως φιλια ή αν απλα ξεκινησε σαν μια φιλια και κατεληξε μια σχεση συνεργασιας με βασει το προσωπικο και μονο συμφερον του καθενος.
Υπηρξαν υπαρχουν και θα υπαρχουν φιλοι μεχρι το θανατο.
Αυτο που λες ειναι απολυτο, και αν σε σενα εχει συμβει ειναι η εξαιρεση του κανονα και οχι ο κανονας.
@ maria
Και σ''αυτο που λες Μαρια, παλι δε θεωρω οτι η οικογενεια καταστρεφει τη φιλια. Δεχομαι οτι δε βλεπεις τους φιλους και τις φιλες σου τοσο συχνα οσο πριν και λογικο ειναι γιατι μια οικογενεια εχει υποχρεωσεις, αλλα αν καποιοι φιλοι/φιλες ειναι σημαντικοι ανθρωποι στη ζωη σου και εισαι κι'' εσυ σημαντικη στη ζωη τους τοτε, παντα θα υπαρχει χρονος για σενα και γι'' αυτους, και παντα θα υπαρχει ο δεσμος της φιλιας.
Aduan
22/04/2009 16:25
@ ΣΤΕΛΛΑ Κ.

Ακομα και τοτε μπαινουν στο δρομο σου απλα γιατι κατρακυλανε μερικα μετρα μπροστα απο σενα.......χε χε
popi ergazopoulou
22/04/2009 14:58
η φιλια ειναι ενα σπανιο δωρο κ ειμαστε πολυ τυχεροί όσοι την ζουμε....οι πραγματικοι φίλοι είναι πάντα στο πλευρό μας...
ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΥΧΝΗΛΑΤΗΣ
22/04/2009 14:24
ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΖΩΣΕΙ ΜΙΑ ΦΙΛΙΑ
ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΣΤΑΞΕΙ ΧΡΟΝΟΥΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΔΥΟ
ΑΛΙΩΣ ΔΕ ΒΓΑΝΕΙ ΚΛΩΝΟΥΣ....
ΣΤΕΛΛΑ Κ.
22/04/2009 12:55
ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΟΥ... ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ!!!
Mad Mitsos.
22/04/2009 12:42
ος: Συμφωνω μαζι σου. Για αυτο οι καλυτεροι μας φιλοι ειναι αυτοι που γνωριζουμε απο παιδια, απο το σχολειο και την γειτονια μας. Και φυσικα, οι καλοι οι φιλοι ειναι παντα μετρημενοι στα δαχτυλα του ενος χεριου.
Γιοχαν: Εχεις δικιο. Οι φιλοι μας ειναι η οικογενεια που εμεις οι iδιοι επιλεγουμε.
maria
22/04/2009 11:31
ποσο δικιο εχεις ρε os... με μονη υποσημειωση, οτι δεν ειναι τα 25 το χρονικο σημειο που κανει την διαφορα, αλλα η στιγμη που θα κανει ο καθενας τη δικη του οικογενεια.
Ιάνθη...
22/04/2009 11:23
Δεκατέσσερα χρόνια φιλίας, είναι λίγα πολύ λίγαααα!

Εμένα στα τριάντα χρόνια φιλίας, η κολλητή μου-για την οποία έκοβα φλέβες απο αγάπη- είπε:
<<Εγώ έπρεπε να έχω παντρευτεί τον άντρα που βρήκες και παντρεύτηκες εσύ! >>και άλλα παρόμοια χαριτωμένα...ξενερωτικά...
ΓΙΟΧΑΝ
22/04/2009 10:55
ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ, ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ. ΜΕΤΑ ΠΑΠΑΚΙΑ, ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΑΞΙΑ.

ΚΑΠΟΤΕ ΕΦΥΓΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΗΡΘΑΝ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΚΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΤΕ, ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΕΡΗ ΤΙΣ ΠΑΡΕΑΣ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 30. ΑΛΛΟΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΟΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ...ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΜΑΖΙ..ΜΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΜΥΞΑΜΕ, ΓΕΛΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΛΑΨΑΜΕ...

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΧΑΡΗΣΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΙΑ ΠΛΑΚΕΤΙΤΣΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ''''ΜΗΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΜΟΥ. ΣΤΑΣΟΥ ΠΛΑΪ ΜΟΥ, ΦΙΛΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ''''. ΕΤΣΙ ΚΙ ΕΓΙΝΕ...

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ...

Η ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙ ΆΥΤΟ...
dimo
22/04/2009 09:59
Όλα είναι θέμα επιλογών!
os
22/04/2009 09:10
Μετά τα 25 δεν υπάρχουν ΦΙΛΟΙ, μόνο ΓΝΩΣΤΟΙ. Ειδικά όταν εργάζονται μαζί τα ατομικά συμφέροντα και ο ανταγωνισμός υπερισχύουν.