«Ξανανοίξτε τις κεραίες. Έρχεται Πάσχα, περιμένουμε τουρίστες. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο χωρίς κινητό τηλέφωνο». Την έκκληση αυτή προς τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διατύπωναν επίμονα μέχρι και χθες ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής Κισσάμου Χανίων, που για δεκαπέντε ολόκληρες μέρες έμειναν με τα κινητά τους τηλέφωνα απενεργοποιημένα!

Ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Χανίων, ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των κεραιών CοsmΟΤΕ, Vodafone και Wind, επειδή δεν διέθεταν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)! Τελικά, με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Καστέλι αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη «μαύρη τρύπα» της κινητής τηλεφωνίας. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από το 1993 που εμφανίστηκαν τα κινητά στην Ελλάδα!

Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς κινητό τηλέφωνο έως και δύο χρόνια (!), καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση των ΜΠΕ των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τις υπηρεσίες των Περιφερειών.

Έτσι, οι κάτοικοι άρχισαν να αναθεωρούν τις αρχικές θέσεις τους, ζητώντας από τις εταιρείες να ξαναθέσουν σε λειτουργία τις τρεις κεραίες. Η επαναλειτουργία των κεραιών άρχισε τελικά χθες το πρωί.

Όλες στον αέρα.

Αυτό που συνέβη στον Κίσσαμο, λένε στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μπορεί πλέον να συμβεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, καθώς σχεδόν το σύνολο των κεραιών, βάσει νόμου που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια, βρίσκεται στον αέρα από πλευράς ΜΠΕ! Όμως, όπως λένε οι ειδικοί, όσο αραιώνουν οι κεραίες σε μια περιοχή τόσο πιο «επικίνδυνα» γίνονται τα κινητά τηλέφωνα, καθώς αναπτύσσουν μεγαλύτερη ισχύ- ακτινοβολία!

Ειδικότερα, όσον αφορά τη νομιμότητα των κεραιών, ο Νόμος 3431/2006 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες επιβάλλει πλέον όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας να συνοδεύονται από ΜΠΕ, τις οποίες εγκρίνουν οι περιφέρειες. Παρά το γεγονός ότι η διάταξη για τις ΜΠΕ ισχύει από το 2006, οι περιφέρειες εξακολουθούν να είναι ανέτοιμες για ένα τέτοιο έργο. Βάσει των στοιχείων των εταιρειών, από τις 6.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας, έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα μόλις 300 αιτήσεις ΜΠΕ! Το αποτέλεσμα είναι ο μέσος χρόνος της διαδικασίας αδειοδότησης μιας κεραίας στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 2 χρόνια, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. είναι 7,2 μήνες.

Δύο χρόνια χρειάζεται η έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

10 τρόποι για να αποφύγετε τους κινδύνους από τα κινητά


1Κρατήστε τη συσκευή πιο μακριά από το σώμα σας, χρησιμοποιώντας hands free, ακουστικά Βluetooth ή ανοικτή ακρόαση. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του κινητού μειώνεται 50 φορές αν απέχει ένα μέτρο από το σώμα! 2Αφήστε το σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβάτι στη διάρκεια της νύχτας 3Για όσο διάστημα πρέπει να κρατήσετε τη συσκευή σε κάποια τσέπη, φροντίστε η πλευρά της κεραίας να είναι προς τα έξω 4Περιορίστε τη χρήση του κινητού, πραγματοποιώ ντας συνομιλίες λίγων λεπτών 5Στη διάρκεια μιας κλήσης να εναλλάσσετε τη συσκευή και από τα δύο αυτιά, ώστε να μοιράζεται η ακτινοβολία 6Προτιμήστε να επικοινωνείτε με SΜS (γραπτά μηνύματα) παρά με τηλεφωνικές κλήσεις 7Μη μιλάτε στο κινητό όταν δεν έχει καλό σήμα, όπως σε υπόγεια γκαράζ, ασανσέρ ή όταν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα με αυτοκίνητο ή τρένο 8Σε πολυσύχναστους χώρους να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα που μιλούν στο τηλέφωνο 9Περιορίστε στο ελάχιστο τη χρήση του κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών 10Επιλέξτε κινητό με χαμηλό δείκτη Ειδικού Ρυθμού Απορρόφησης Ακτινοβολίας (SΑR)

Μεγαλύτερες προφυλάξεις όσο αραιώνουν οι κεραίες


Το πρόβλημα των κεραιών αναδεικνύεται κάθε φορά που οργανώνονται συνέδρια- επιστημονικές ημερίδες «για την ακτινοβολία στην κινητή τηλεφωνία». Αυτό που επισημαίνεται ιδιαίτερα από τους επιστήμονες, είναι πως τα κινητά τηλέφωνα απαιτούν μεγαλύτερες προφυλάξεις όσο οι κεραίες αραιώνουν!

Όπως τονίστηκε σε πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα, το 50%-65% της ισχύος (ακτινοβολίας) ενός κινητού τηλεφώνου απορροφάται από το κεφάλι του χρήστη, οπότε είναι σημαντικό το πόσο συχνά μιλάει κανείς, πόση ώρα και σε ποια απόσταση έχει τη συσκευή του τηλεφώνου από το αυτί του.

Αντίθετα, επισημαίνεται, ότι από τις μέχρι τώρα έρευνες και μετρήσεις που έχουν γίνει στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, δεν προέκυψε υπέρβαση των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. «Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο των κεραιών, τόσο πιο λίγη είναι η ακτινοβολία που προσλαμβάνει ο άνθρωπος από το κινητό του» εξηγεί ο υπεύθυνος του γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), κ. Ευθύμιος Καραμπέτσος. Η επιβάρυνση του ανθρώπου από την κεραία είναι πολύ μικρότερη από αυτή του κινητού τηλεφώνου, λόγω της ελάχιστης απόστασης του κινητού από το κεφάλι, αλλά και επειδή κανείς δεν πλησιάζει την κεραία περισσότερο από μερικά μέτρα. Για τον λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού, πέρα από τα οποία δεν μπορούν να προκύψουν αυτές οι επιπτώσεις. «Τα όρια έχουν μεγάλους συντελεστές ασφαλείας. Είναι δεκάδες έως εκατοντάδες φορές κάτω από τα διαπιστωμένα βιολογικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα πήρε τα ευρωπαϊκά όρια και τα έχει κατεβάσει κατά 30% πιο κάτω», λέει ο κ. Καραμπέτσος. Αν η κεραία βρίσκεται μακριά από το σημείο από όπου κάποιος καλεί με το κινητό του, η μέση ισχύς είναι 250 mW, από τα οποία τα 160 mW απορροφά ο χρήστης. Αν είναι κοντά, η μέση ισχύς μειώνεται σε 62,5 mW από τα οποία απορροφά περίπου 40 mW, δηλαδή 4 φορές μικρότερη ακτινοβολία.