Στο συρτάρι παραμένει από το 2003 ο νόμος για την εναλλακτική αντιμετώπιση των ανηλίκων που διαπράττουν φθορές ξένης ιδιοκτησίας, κλοπές και άλλες πλημμεληματικές πράξεις.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως επισημαίνουν νομικοί, αντί να φροντίσει να βρει τρόπους να υλοποιήσει τον νόμο, προχωρά στη θεσμοθέτηση νέων κατασταλτικών μέτρων ποινικοποιώντας τη χρήση της κουκούλας, που θεωρείται «επιβαρυντική περίσταση» για τους παραβάτες.

Η εισαγγελέας Εφετών και πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Ειρήνη Μελίστα- Πανταζή θεωρεί ότι η… ανάσυρση του νόμου αυτού και κυρίως η εφαρμογή του στην πράξη είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα βίαιων επιθέσεων στο κέντρο τη Αθήνας, με πρωταγωνιστέςκατά κύριο λόγο- νεαρούς δράστες.

«Η αποχή του εισαγγελέα από την ποινική δίωξη του ανήλικου παραβάτη ως πρώτο μέτρο πρόληψης στο δικαστικό σύστημα» ήταν το θέμα που έθεσε επί τάπητος η εισαγγελέας σε ημερίδα στο Εφετείο Αθηνών για τους ανηλίκους.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η νομοθετική πρόβλεψη, που υπάρχει εδώ και έξι χρόνια, για την αποκαταστατική δικαιοσύνη παραμένει κενό γράμμα, καθώς δεν υπάρχουν οι δομές για να λειτουργήσει αυτή η μορφή απονομής δικαίου για τους ανήλικους παραβάτες, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η επίκληση έλλειψης πόρων για τη δημιουργία δομών στη σύγχρονη πραγματικότητα, δηλώνει ότι η πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και ακόμα το αντιπαρέρχεται ιεραρχώντας τους σκοπούς και τις ανάγκες της με κριτήριο την πελατειακή σχέση με τους πολίτες από τους οποίους εξαιρούνται τα παιδιά», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η κ. Μελίστα- Πανταζή.

«Πιο φθηνή η πρόληψη»

«Η πρόληψη είναι πιο φτηνή από την καταστολή», αντιτείνουν νομικοί που από την αρχή έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην προωθούμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση που θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες που φορούν κουκούλα και διαπράττουν αξιόποινες πράξεις, όπως κλοπές και φθορές ξένης ιδιοκτησίας.

Η εναλλακτική αντιμετώπιση για τους ανήλικους παραβάτες (σ.σ.: από 8 έως 18 ετών) που προβλέπεται στον νόμο, αλλά- τουλάχιστον μέχρι σήμερα- έχει μείνει μόνο στα χαρτιά προβλέπει αποχή του εισαγγελέα από την άσκηση δίωξης ανηλίκων για πταίσματα και πλημμελήματα, όπως κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, παραβάσεις του ΚΟΚ.

Αντίθετα, εισάγεται ο θεσμός του Διαμεσολαβητή, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή το θύμα με τον θύτη, με σκοπό την αποκατάσταση της ζημιάς που προκάλεσε ο ανήλικος.