«Έχουμε εξοχικά σε όλον τον κόσμο»

Διακοπές μεγάλης διάρκειας χωρίς κόστος με το πρόγραμμα ανταλλαγής κατοικίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2009 07:00 |
 «Έχουμε εξοχικά σε όλον τον κόσμο»

«Με την ανταλλαγή σπιτιού, εξασφαλίζω τη δωρεάν διαμονή στο μέρος προορισμού.
Έτσι, επιμηκύνεται και η χρονική διάρκεια παραμονής, με αποτέλεσμα την άνετη και χωρίς άγχος γνωριμία με τον τόπο, τους ντόπιους, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Μονιούδης.

Είναι μέλος της Ιntervac Ηellas από το 1999. Πρόκειται για μία διεθνή οργάνωση που αφορά την ανταλλαγή κατοικιών, κατά κύριο λόγο για διακοπές, μεταξύ των μελών της. Η εγγραφή στην Ιntervac πραγματοποιείται έναντι καταβολής μικρού χρηματικού αντιτίμου εκ μέρους του ενδιαφερομένου- η συνδρομή σήμερα φθάνει τα 50 ευρώ.

«Μέχρι σήμερα έχω πραγματοποιήσει συνολικά 15 ανταλλαγές σε διάφορα μέρη του κόσμου. Καθώς η οικογένειά μου είναι τετραμελής- 2 ενήλικοι και 2 παιδιά- προτιμώ την ανταλλαγή με οικογένειες αντίστοιχης σύνθεσης. Παράλληλα με την ανταλλαγή κατοικίας, πραγματοποιώ και ανταλλαγή αυτοκινήτου. Έτσι βρίσκομαι στον τόπο προορισμού διακοπών με δωρεάν άνετη κατοικία και δωρεάν μεταφορικό μέσο», εξηγεί ο κ. Μονιούδης.

Έγκαιρος προγραμματισμός
Χάρη στο Διαδίκτυο και την ευρεία χρήση του πλέον στη χώρα μας, όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος τον χρόνο και τον τόπο των διακοπών τους. Για παράδειγμα, με την Ιntervac δίνεται η δυνατότητα του έγκαιρου προγραμματισμού των διακοπών με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ιδίως την έγκαιρη εξασφάλιση φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων σε τιμές προσφοράς. Προηγείται σχετική επικοινωνία, συνήθως με mail, μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία ανταλλαγής.

«Εδώ και είκοσι χρόνια είμαστε μέλη της Ιntervac και σχεδόν κάθε χρόνο το καλοκαίρι ανταλλάσσουμε το σπίτι μας για διακοπές στο εξωτερικό», λένε στα «ΝΕΑ» ο Στάθης Μίχος και η Μαρία Καράκιζα. «Από τα πιο αγαπημένα μέρη μας είναι το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, το Λουντ στη Σουηδία, οι Κάννες, το Τορόντο και η Βοστώνη. Παράλληλα, από το 2000 είμαστε και εκπρόσωποι της Ιntervac στην Ελλάδα».

Αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής, τηλεφωνικής ή και ταχυδρομικής επικοινωνίας μεταξύ των μελών είναι, όπως λένε, η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και η δημιουργία πνεύματος συνεργασίας και οικειότητας, το οποίο διατηρείται τις περισσότερες φορές και μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής.

Καμία φθορά
Και για όσους έχουν ακόμη ενδοιασμούς, ο κ. Μονιούδης, που ανήκει στην ιντερνετική κοινότητα της ανταλλαγής σπιτιών, αναφέρει ότι από τη δική του εμπειρία μέχρι σήμερα «ουδέποτε προέκυψε ζήτημα φθοράς, κλοπής, καταστροφής της κατοικίας ή αντικειμένων». Επιπλέον, προσθέτει: «Διαμένοντας κατά τη διάρκεια των διακοπών μου σε κατοικία, έχω τη δυνατότητα να διατηρώ τις δια τροφικές μου συνήθειες, αποφεύγοντας τα εστιατόρια. Μεταφέρω χωρίς κούραση λίγα ρούχα, καθώς υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πλυντηρίουστεγνωτηρίου. Ουσιαστικά, πραγματοποιώ μαζί με την οικογένειά μου εδώ και μία δεκαετία διακοπές σε δωρεάν σπίτι, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, απολαμβάνοντας την ίδια άνεση διαβίωσης που διαθέτω στον τόπο της κύριας κατοικίας μου». «Ανταλλάσσουμε τα σπίτια μας συνήθως δύο φορές τον χρόνο εδώ και 13 χρόνια», λέει η κ. Γιούλα Αργυρού, επίσης μέλος της κοινότητας Ιntervac. «Καθώς, μαζί με τον σύζυγό μου δουλεύαμε στην Ολυμπιακή, εκείνος πιλότος και εγώ αεροσυνοδός, είμαστε συνηθισμένοι στα ταξίδια και η συμμετοχή μας στο Ιntervac μάς δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε διακοπές μεγάλης διάρκειας συνήθως το καλοκαίρι σε σπίτια που διαλέγουμε μέσω Ίντερνετ».

ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ!
Στο πακέτο της ανταλλαγής συνήθως συμπεριλαμβάνεται και το αυτοκίνητο, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο το κόστος των διακοπών

Σέρφινγκ στους καναπέδες του κόσμου

ΑΝ ΠΑΝΤΩΣ κάποιος δεν θέλει να ανταλλάξει το σπίτι του, μπορεί να φιλοξενήσει, «ανταλλάσσοντας» τον καναπέ του- για να φιλοξενηθεί στη συνέχεια και ο ίδιος!

«Το CouchSurfing, πράγματι, για τα περισσότερα μέλη του στην Ελλάδα είναι ιδέα και όχι φθηνό μέσο ταξιδιού», εξηγεί ο κ. Στέλιος Λογοθέτης, που χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο διακοπών.

Περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκαν σε σπίτια άλλων, που δεν τους γνώριζαν παρά μόνο διαδικτυακά- και στη συνέχεια τηλεφωνικά. Με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ήδη μία ιδιόμορφη και σημαντική διεθνής κοινότητα που...

σερφάρει με τον καναπέ της.

«Από τον Μάιο του 2006 μέχρι σήμερα έχω φιλοξενήσει σπίτι μου περισσότερους από 350 ανθρώπους», λέει η κ. Λένα Μπαμπασάκη- από τα πλέον ενεργά μέλη του CouchSurfing στην Ελλάδα. «Η αγάπη μου για τα ταξίδια και το ενδιαφέρον για τους ταξιδιώτες ήταν τα κίνητρα για την εγγραφή μου στην κοινότητα του CouchSurfing», επισημαίνει ο κ. Λογοθέτης. «Τα προηγούμενα χρόνια βοηθούσα με πληροφορίες αλλά και με φιλοξενία ξένους επισκέπτες της Ελλάδας, συνήθως μοτοσυκλετιστές, καθώς κι εγώ συχνά ταξίδευα με μοτοσυκλέτα. Το Νοέμβριο του 2007 και ενώ είχα σταματήσει πλέον να ταξιδεύω στο εξωτερικό, άκουσα και διάβασα για τη “φιλοξενία στον καναπέ” και χωρίς δεύτερη σκέψη έγινα μέλος. Ο σκοπός, ένας: η επαφή με τα ανθρώπους από άλλες χώρες, η ανταλλαγή απόψεων για τις χώρες που επισκεφθήκαμε, ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων σε χίλια-δυο πράγματα όπως είναι η κουλτούρα στη μουσική, στο φαγητό, στη διασκέδαση, με το κουβεντολόι να μην έχει τέλος. Το 95% και πλέον των μελών εντάσσονται στο site για τους παραπάνω λόγους, “αφήνοντας” ένα 5% γι΄ αυτούς που θέλουν να κάνουν φθηνές διακοπές!», σημειώνει ο ίδιος.


Ξενοδοχείο με... 1,75 ευρώ το άτομο

«ΓΙΑ ΑΛΛΗ μια χρονιά η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς υλοποιεί στοχευόμενες δράσεις με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους νέους ανθρώπους σε ζητήματα εθελοντισμού, οικολογίας και θετικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου», λέει στα «ΝΕΑ» ο γ.γ. Νέας Γενιάς κ. Λευτέρης Μπούλιας. Σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η Γ.Γ. Νέας Γενιάς οργανώνει για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο πρόγραμμα που συνδυάζει δουλειά και διακοπές, και απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 25 ετών. Προϋπόθεση πέραν της ηλικίας είναι το απολυτήριο λυκείου και τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα της Ε.Ε. σε καλό επίπεδο. Τους ίδιους μήνες έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «Διακοπές και εθελοντισμός στον ΕΟΤ». Οι νέοι θα επιλεγούν με κλήρωση και θα έχουν οικονομική κάλυψη των εξόδων τους.

Ιστιοπλοϊκά τριήμερα
Υπάρχουν όμως και προγράμματα της Γ.Γ. Νέας Γενιάς και για μεγαλύτερες ηλικίες, δηλαδή μέχρι 30 ετών. Πρόκειται για τα «ιστιοπλοϊκά τριήμερα». Προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού 3ήμερης διάρκειας που συνδυάζουν αναψυχή και ξεκούραση, γνώση και άθληση, και υλοποιούνται σε συνεργασία με Ιστιοπλοϊκούς Ομίλους απ΄ όλη την Ελλάδα. Αρχίζουν τον Ιούνιο και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο. Η Γ.Γ. Νέας Γενιάς δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον χρόνο υποβολής αιτήσεων και την οικονομική συμμετοχή των νέων- πέρυσι ήταν 50 ευρώ.

Κοινωνικός τουρισμός
«Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη κάθε χρόνο, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι δικαιούχοι ζητούν δωμάτιο από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου», λέει ο κ. Σπύρος Μαρκεσίνης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Ζάκυνθο. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μένουν αρκετοί παραπονεμένοι, καθώς το ξενοδοχείο διαθέτει μόνο 38 δίκλινα δωμάτια».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή του δίκλινου σε αυτό το ξενοδοχείο τον Αύγουστο είναι 84 ευρώ την ημέρα μαζί με πρωινό και για τους δικαιούχους του ΟΕΕ είναι περίπου 8,5 ευρώ η συμμετοχή τους ανά άτομο. Τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο η τιμή του δίκλινου είναι 45 ευρώ και οι δικαιούχοι του ΟΕΕ πληρώνουν 1,75 ευρώ την ημέρα.

5
Stella Petrides
03/04/2009 11:30
@PROS JIM
MAAAAAAAZI ME THN GYNAIKA KAI THN KORH SOU;;;;;;;;;;;;;
PANTWS AN EXEIS KAI SKYLA ME ENDIAFEREI NA ZEYGARWSW TON DIKO MOU....................................................
Joan
03/04/2009 11:07
To couchsurfing einai tropos zwhs!! Eimai Berlin kai piga Copenhagen mesw couchsurfing...ousiastika den exeis mono spiti, exeis tour guide, filous apo olo ton kosmo!!! oeritto na pw oti osoi gnwrizw Berlin anhkoun sthn koinothta tou couchsurfing....a! gia osous einai 18 ews 30 etwn yparxei kai to EVS (european volunteer service) opou san ethelontis mporeis na zhseis eksw apo 2 weeks ews 1 xrono me diamonh , diatrofh eksasfalismenh kai pocket money!! *to paleyw na fugw!! Egw Berlin irtha me Leonardo da Vinci, ena allo programma gia apofoitous, kaneis praktikh askhsh kai zeis eksw me ypotrofia apo EE, na nai kala! TRAVELLLL ALL AROUND!!!
Δημοσθενης Μπογδης
03/04/2009 08:46
Η ανταλλαγη κατοικιας ειναι απο καιρο γνωστη σαν ενας επιτυχημενος ,φθηνος ,και πολιτισμενος τροπος τουρισμου .
Ανταλλασοντας το σπιτι σου οχι μονον βλεπεις " πολλων ανρθρωπων Αστεα " χωρις υπερογκα ποσα που θα εδεινες
σε ξενοδοχεια ( πολλες φορες αμφιβολου ποιοτητας και υπηρεσιων ) αλλα κυριως βλεπεις την εκαστοτε Χωρα επισκεψης με διαφορετικα ματια ,απο αυτα των τουριστικων γραφειων ...
Μαθαινεις καλυτερα την νοοτροπια ,τα ηθη ,τα εθιμα και τον
τροπο ζωης των απλων ανθρωπων .
Κανεις φιλους ζωης και πρακτικη Ειρηνης .Δημιουργεις σχεσεις
πολιτισμικες ,σχεσεις γνωσης .Γινεσαι πολιτης του κοσμου .

Προτινω στους αναγνωστες της στηλης μια ακομη ιστοσελιδα
www.craigslist.org στην οποια υπαρχει και η ανταλλαγη
Housing swap και μαλιστα εντελως δωρεαν .
Καλα σας ταξιδια .
Jim
02/04/2009 20:43
exo 2 spitia kai 2 aytokinita sto Phuket opou kai diameno. allazoume? (dektoi mono apo nisi)
BASILIOS PIGKOULAS, KOUREAS
02/04/2009 15:13
SWINGERS!!