«Σκληρή» στροφή επέλεξε να κάνει για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

ζητεί με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας περισσότερες ώρες για το μάθημα στα σχολεία αλλά και την αποστολή νέας εγκυκλίου που να διευκρινίζει ότι τα Θρησκευτικά παραμένουν υποχρεωτικά.


Η επιστολή (δημοσιεύεται στο site www.esos.gr) εστάλη στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 3 Μαρτίου. Ο κ. Ιερώνυμος ζητεί να ικανοποιηθούν 7 προτάσεις- αιτήματα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και υποστηρίζει ότι η Σύνοδος κατέληξε σ΄ αυτά τα αιτήματα αφού πρώτα μελέτησε τα πορίσματα της ημερίδας «Εκκλησία και θεολόγοι» η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο. Στην πραγματικότητα όμως η επιστολή απηχεί απόψεις δικές του αλλά και των «σκληρών» μητροπολιτών της Ιεραρχίας που δεν απέχουν πολύ απ΄ όσα ανέφερε στο παρελθόν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος- ο οποίος κατ΄ επανάληψιν είχε δηλώσει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών περιθωριοποιείται. Στο τέλος της επιστολής ο κ. Ιερώνυμος παρακαλεί τον κ. Σπηλιωτόπουλο να στείλει στα σχολεία σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο πως το μάθημα των Θρησκευτικών παραμένει υποχρεωτικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό αποτελεί πάγια θέση της Συνόδου και το ορίζει και το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι είχε δημιουργηθεί αλαλούμ, με το υπουργείο Παιδείας να στέλνει αλλεπάλληλες εγκυκλίους στα σχολεία. Αρχικά είχε σταλεί εγκύκλιος που διευκόλυνε την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Ακολούθως το υπουργείο υπαναχωρώντας στις αντιδράσεις θεολόγων αλλά και των «σκληρών» της Ιεραρχίας έστειλε άλλες δύο… απολογητικού χαρακτήρα εγκυκλίους.

Αλλά κι αυτές δεν είχαν ικανοποιήσει την Εκκλησία. Μερίδα μητροπολιτών αλλά και η Σύνοδος είχαν εκφράσει την άποψη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται προαιρετικό. Παρέμβαση για το μάθημα των Θρησκευτικών μάλιστα είχε κάνει προσφάτως και ο Συνήγορος του Πολίτη. Είχε στείλει επιστολή στο υπουργείο αναφέροντας ότι δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα έχουν όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους. Η παρέμβαση του Συνηγόρου είχε προκαλέσει την αντίδραση του υπουργείου αλλά και της Εκκλησίας. Μάλιστα ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει ότι «όλες οι δικαιολογίες που προβάλλονται»- εννοώντας τα επιχειρήματα του Συνηγόρου- «είναι εκ του πονηρού και ό,τι είναι εκ του πονηρού είναι αποβλητέο». Και είχε καλέσει τον Συνήγορο του Πολίτη να αποδείξει τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματά του.

«Θεολόγοι και στα δημοτικά»


ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ο Αρχιεπίσκοπος ζητάει ακόμη να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών «στη Δευτεροβάθμια, Γενική, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση». Ζητάει επίσης να αυξηθεί ο αριθμός των θεολόγων για τη διδασκαλία του μαθήματος, ώστε να διοριστούν οι 4.000 αδιόριστοι θεολόγοι. Αίτημα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ακόμη ο διορισμός θεολόγων στα δημοτικά σχολεία, όπως συμβαίνει- αναφέρεται στην επιστολή- με τους καθηγητές ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής, μουσικής. Θεολόγοι- τονίζει ο κ. Ιερώνυμος- θα μπορούσαν να διοριστούν για την ξενάγηση στα μουσεία, ή να αξιοποιηθούν στον θρησκευτικό τουρισμό.