Μαρτυρίες των κυνηγημένων από τους Γερμανούς που πέρασαν στα μικρασιατικά παράλια από Σάμο και Λέσβο

«Μας έσωσαν οι Τούρκοι της Σμύρνης»

Ένα ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες που στην Κατοχή βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ Ν.Ε. ΙΕΡΕΙΔΗΣ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/03/2009 07:00 |
 «Μας έσωσαν οι Τούρκοι της Σμύρνης»
Το ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία πάλι» έχει βραβευθεί από την τουρκική τηλεόραση και πρόκειται να προβληθεί τον Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας

«Ήταν μια αποκάλυψη που συνέβαινε στη θάλασσα. Τρέξαμε στην ακρογιαλιά να δούμε τι τρέχει και αντικρύσαμε να έρχονται Έλληνες», διηγείται στον κινηματογραφικό φακό ο Χαγιάτι Οτσάκ. «Κανονικά μάς φερθήκαν οι άνθρωποι στο Τσεσμέ όταν βγήκαμε, γινήκαν θυσία όλοι, να μας κεράσουνε, να μας περιποιηθούνε το καθετί, στον Τσεσμέ, πάρα πολύ θυσία γινήκαν», θυμάται για τους Τούρκους των μικρασιατικών παραλίων ο Παναγιώτης Δούκας από τη Μυτιλήνη.

Το βραβευμένο από την κρατική τουρκική τηλεόραση (ΤRΤ) ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία πάλι» του Τούρκου σκηνοθέτη Τάχσιν Ισμπιλέν (θα προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας τον Οκτώβριο) εστιάζει στη φιλοξενία που παρείχαν οι Τούρκοι των παραλίων (σε Πέργαμο, Κουσάντασι, Τσεσμέ κ.λπ.) προς τους Έλληνες των νησιών (κυρίως από Σάμο και Λέσβο) οι οποίοι, καταδιωκόμενοι από τους Γερμανούς κατακτητές, ζήτησαν σωτηρία (άλλοι για εγκατάσταση, άλλοι για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Μέση Ανατολή). Η συγκεκριμένη εξιστόρηση αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μνήμες του 1922 ήταν ακόμη νωπές (σχεδόν 20 χρόνια από την Ανταλλαγή), και παρ΄ όλη την αρχική καχυποψία, η καλή γειτονία και η αλληλεγγύη αναδείχθηκαν κυρίαρχες αξίες στις σχέσεις των δύο λαών.

«Η εποχή εκείνη που οι άνθρωποι αναγκάζονταν να φύγουν στη Μέση Ανατολή μέσω της Τουρκίας ήταν πάρα πολύ δύσκολη, με πείνα, διώξεις, εκτελέσεις. Δεν μπορούσαν να ζήσουν, κι έτσι αναγκαζόντουσαν να φύγουν, να ξενιτευτούν», θυμάται ο Δημήτρης Καράτζιτζης από τη Μυτιλήνη. Συμπληρώνει ο Νίκος Δεμερτζής από τη Σάμο, o οποίος, παιδί τότε, πέρασε απέναντι με τον πατέρα του Κώστα: «Έπεσε πείνα, μεγάλη πείνα, γιατί πρώτα πρώτα δεν ήταν προετοιμασμένοι οι Σαμιώτες και για κατοχή, δεύτερο, διότι είχε πέσει πάρα πολύ χιόνι εκείνη τη χρονιά, ήταν ένας πολύ βαρύς χειμώνας. Τα χόρτα τα οποία βρίσκανε στην εξοχή, τα άγρια χόρτα για να τρώνε, ούτε αυτά υπήρχαν πλέον, διότι είχαν καλυφθεί από το χιόνι και μόνο από τους τοίχους μπορούσαν να πάρουν αλλά και αυτά σώθηκαν. Έτσι, λοιπόν, υπήρξε πείνα και πέθαναν τη χρονιά αυτή κάπου 3.000-3.500 Σαμιώτες».

Αλλά και οι Τούρκοι δεν πέρασαν λίγα εκείνη την περίοδο. «Ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε ένα μερίδιο από το βιος μας στην κυβέρνηση, στο κράτος», θυμάται ο Αλί Ονάι. «Έπειτα η κατάσταση χειροτέρεψε. Παίρναμε ψωμί με δελτίο. Σε μια επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Ισμέτ Ινονού στα μέρη μας ο κόσμος άρχισε να φωνάζει “μας αφήνεις να υποφέρουμε από την πείνα” και πήραμε την εξής απάντηση: “Είναι αλήθεια, σας άφησα να πεινάτε, όμως δεν σας άφησα ορφανούς”». Οι βάρκες με τους πρόσφυγες.
Για καιρό η θάλασσα ξέβραζε πτώματα στα παράλια της Μικράς Ασίας. Οι Γερμανοί δεν δίσταζαν για το παραμικρό να σκοτώνουν στα ακριτικά ελληνικά νησιά. «Ο πρόεδρος του χωριού συχνά μας έλεγε να κατέβουμε στην παραλία: “ένα πτώμα είναι στην ακτή, να το θάψετε”. Κάναμε συχνά αυτή τη δουλειά, δεν ξέραμε πού να πρωτοπάμε. Έπειτα ήρθαν Έλληνες πρόσφυγες για κάποιο καιρό. Υπόφεραν, πεινούσαν. Κάθε νύχτα ξεπρόβαλλαν από το σκοτάδι στην ακτή 3-5 βάρκες με 100-150 Έλληνες πρόσφυγες. Η κατάστασή τους ήταν χειρότερη από τη δική μας», λέει ο Αχμέτ Γιουνούλ. Παρά τη φτώχεια τους, οι Τούρκοι βοήθησαν τους ταλαιπωρημένους Έλληνες πρόσφυγες. Ζωντανές οι αναμνήσεις του Κώστα Δεμερτζή: «Λέει ό ένας στον άλλο “Βρε Αλί, πήγαινε να φέρεις τον τορβά με το φαγητό και τον καπνό να δώσουμε στους ανθρώπους”. Εμείς του είπαμε εσείς τι θα φάτε, εκείνοι όμως μας το έδωσαν το φαγητό, να φάνε τουλάχιστον τα παιδιά. Μας έδωσαν επίσης καπνό και τσιγαρόχαρτα. Ήταν κι αυτό ένα δίδαγμα πως οι λαοί θέλουν αδελφοσύνη». Λίγο πριν το Κουσάντασι, μια γυναίκα συναντά τους Έλληνες στον δρόμο. Κατέβηκε από το άλογό της και φέρνει ψωμί, τυρί και χαλβά, θυμάται ο Νίκος Δεμερτζής. Τον μοίρασε ο πατέρας μου σε όλους, σε 30 κομμάτια. Η γυναίκα μίλησε ελληνικά: “Με συγχωρείτε, αυτά είχα, δεν έχω τίποτα άλλο να σας δώσω”. Ήταν Τουρκοκρητικιά».

Φτάνοντας στη Σμύρνη ο Κώστας Δεμερτζής πήρε τον μικρό του γιο και τον πήγε στις καμένες από το 1922 γειτονιές. «Του είπα πως η Σμύρνη κατοικείτο από πολλούς Έλληνες και είχε Γυμνάσιο και Λύκειο και πως η τρέλα των δικών μας να ακούν τους Άγγλους και τους Γάλλους, να πάει ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρασία και να προχωρήσει μέχρι την Άγκυρα, είχε ως αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922 όπως τη ζήσαμε εμείς κι όσοι γλίτωσαν απ΄ τον πόλεμο. Εκεί, μπροστά στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, έκανα και το πρώτο επίσημο μάθημα για την ειρήνη στον γιο μου. Θα έρθει μια μέρα που όλα τα κράτη του κόσμου θα ζουν ειρηνικά...».

[ ΙΝFΟ ]
Το ντοκιμαντέρ «Μικρά Ασία πάλι» του Τahsin Ιsbilen θα προβληθεί στις 11.00 το πρωί της Κυριακής στον κινηματογράφο «Ίλιον» (Πατησίων & Τροίας 34, Ηλεκτρικός «Βικτώρια»). Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Φώναξαν «Ζήτω η Ελλάς» και παρέδωσαν τα όπλα

Εκτός από πρόσφυγες στη Μικρασία πέρασαν και μονάδες του Ελληνικού Στρατού μετά την κατάρρευση του μετώπου.

«Στου Μπουγαντζί έγινε ο αφοπλισμός», εξιστορεί ο Δημητρός Καραμηνάς. «Βγήκε ένας ταγματάρχης Τούρκος, ήξερε τα Ελληνικά απταίστως, και μας μίλησε, ότι είναι διεθνείς κανόνες όταν περνάει στρατός σε ξένη χώρα να αφοπλίζεται και να κλείνεται σε στρατώνες. “Εμείς δεν θα σας κλείσουμε σε στρατώνες, γιατί σας συμπαθούμε και για την ηρωική σας αντίσταση στην Αλβανία, για όλα, θα έχετε μιαν άλλη τύχη”, μας είπε. Εκεί παραδώσαμε τα όπλα. Όπως ήμασταν οι διμοιρίες, κάναμε βήματα αριστερά, τα όπλα χιαστί σε τριάδες, απάνω κρεμούσαμε την προσωπίδα και τις φυσιγγιοθήκες και φώναξε ο ταγματάρχης “Ζήτω η Ελλάς!”. Αλλά εκείνο το ζήτω μάς φάνηκε σαν να ήταν ο επικήδειος των όπλων μας. Ήταν τόση η συγκίνηση που δεν μπορούσαμε να αποχωριστούμε τον οπλισμό μας τόσο άδοξα».

65
Κώστας Θωμάς
23/03/2009 18:16
Harry the Canadian,
Civilized minds do not shoot 13 year old children on the head neither they dance around a question.
Earlier I meant to say this, if you have been cornered and didn’t throw rocks which is normal human behavior to protect ones’ self then you are not human.
Δημήτρης Τ.
23/03/2009 16:29
Ξεφεύγω λίγο, αλλά επειδή άκουσα κάτι σχετικά σχόλια. Σήμερα υπερηφανευόμαστε για την αρχαία μας κληρονομιά και επενδύουμε πολύ στην τουριστική αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων. Και καλά κάνουμε. Μόνο που όλα είναι ερείπια. Αδυσώπητος χρόνος, σεισμοί, πλημμύρες, λεηλασίες, βάρβαροι κλπ ευθύνονται για την καταστροφή τους. Ξεχνάμε (ηθελημένα) έναν, ίσως το μεγαλύτερο καταστροφέα. Τους χριστιανούς της εποχής που είχαν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι, μετά τους διωγμούς των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Όταν λοιπόν καθιερώθηκαν σαν θρησκεία του νεοσύστατου Βυζαντινού κράτους, άρχισε μία μεγάλη μάχη με τους εναπομείναντες 12θεϊστές που κράτησε κάπου 150 χρόνια, μέχρι την εξάλειψη των τελευταίων. Στη πορεία αυτή οι Χριστιανοί κατέστρεφαν ναούς και μνημεία των αρχαίων σε κάθε ευκαιρία. Έχετε πάει στην αρχαία Ολυμπία; Ούτε μία πέτρα δεν έχει μείνει όρθια. Όταν ο Θεοδώσιος διέταξε την κατάργηση των Ολυμπιακών αγώνων, έδωσε εντολή να καταστραφεί και η Αρχαία Ολυμπία. Οι φυσικές καταστροφές ήλθαν μετά. Το ίδιο με τους Δελφούς, Νεμέα κλπ. Η Ακρόπολη την γλύτωσε γιατί την έκαναν εκκλησία, όπως αργότερα οι Τούρκοι έκαναν την Αγιά Σοφιά τζαμί. Οι τότε πρόγονοι μας (Βυζαντινοί) ντρεπόντουσαν για αυτά τα μνημεία. Σήμερα υπερηφανευόμαστε. Μόνο που δεν έμεινε τίποτα όρθιο.
Harry the Canadian
23/03/2009 15:18
@Κώστας Θωμάς 23/3/2009 05:14

Quote...."Tell me, what do you consider worst terrorism, shooting 13 old children on the head who throw rocks and returning the corpse 3 days later with all organs harvested or strapping a bomb on your waist killing someone who turns off your water....." end quote.

The above question has been obviously excised from the rich tales recounted at the camel-bazaars of the Middle East. Similar tales (beneath the dignity of acceptance, by any civilized minds) have been circulating since 9/11. Here are some [gem] samples:

1) 9/11 Was caused by Jews (they did not go to work that day).
2) The Indonesian tsounami was caused by Israeli and American underwater nuclear tests.
3) The Greek forest fires were caused by American bombers practicing napalm fire-bombing.

I get my news from CNN, CBC, BBC and other reputable Western sources. They may be biased towards the West, but I am a Western man, in heart and soul.

When I address myself to Greeks, I believe that I am talking to Europeans (fellow Westerners). The oriental camel-traders may ignore me.
Nikos
23/03/2009 09:59
Geia sas paidia, afou milhsate gia DNA kai theletai na xserete poso ksexwristoi (h oxi) eimaste oi Ellhnes koitaxte prosextika to publication apo ton Novembre et al 2008 (you can download it at http://www.eeb.ucla.edu/Faculty/Novembre/Novembreetal2008Nature.pdf). Koitaxte eidika to Figure 1a pou fenetai oti osoi dhlwsan Ellhnes (geografica) htan Italikhs h Alvanikhs katagwgis sto parelthon (geografika pali). To median PC1 (principal component 1) kai PC2 gia thn Ellada einai sxedwn sthn mesh metaxu ths Italias kai Alvanias (Fig 1a). ME tous Tourkous uparxoun arketes diafores. OI de Kyprioi einai kai autoi arketa diaforetikoi. Fysika yparxoun arketa erwthmatika gia to design thn meleths (e.g. sampling size) alla toulaxison sygrinoun 500,000 loci pou einai ena terastio data set. To keimeno einai arketa eukolo na to katalavei kapios an exei asxolhthei estw kai ligo me auta ta pragmata. Kai pali geia sas
Κώστας Θωμάς
23/03/2009 07:51
Δημήτρη Κορίνθιε, από το 1040 ως το 1453 έχουν περάσει 413 χρόνια αυτό έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς Ρωμιούς (αυτούς που εσείς λέτε Βυζαντινούς) να αλλάξουν θρησκεία και υπηκοότητα έτσι ο πορθητής είχε και μερικές χιλιάδες Ρωμιούς στρατιώτες μαζί του που ήταν αγανακτισμένοι με το φανάρι.
Μετά την άλωση ενώ οι μουσουλμάνοι δεν πλήρωναν φόρους οι έξυπνοι Ρωμιοί σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους.
Έτσι σήμερα στη Τουρκία μια χώρα από 70 εκατομμύρια ΙΣΩΣ έχει εκεί περισσότερους Έλληνες από την Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων.
Οι μισοί τούρκοι είναι επιρρεπής στη μεσογειακή αναιμία που προσβάλει μόνο μεσογειακούς λαούς Ιταλούς Έλληνες και άλλους, το μεγαλύτερο ποσοστό των τουρκοκυπρίων.
Αυτοί είναι οι εχθροί σου άρα κάνε το σταυρό σου και κάνε τους επίθεση.
Τώρα, τι έκαναν οι Οθωμανοί και οι τούρκοι κάτω από το πανί του Ισλάμ είναι ένα παιχνίδι που μόνο συγκινείται με το τι έκαναν οι άλλοι κάτω από το πανί με το σταυρό του μαρτυρίου, δεν νομίζω ότι οι Οθωμανοί και οι τούρκοι σκότωσαν περισσότερο κόσμο από τους πρώτους χριστιανούς αυτοκράτορες στη προσπάθεια να επιβάλουν το χριστιανισμό.
Κώστας Θωμάς
23/03/2009 05:14
Harry the Canadian, what is your problem with the Greeks supporting the Palestinians? We all suppose to route for the weak, you too.
Tell me, what do you consider worst terrorism, shooting 13 old children on the head who throw rocks and returning the corpse 3 days later with all organs harvested or strapping a bomb on your waist killing someone who turns off your water.
Don’t take sides, just answer my question.
By the way, which side has killed more people in you pet conflict?
OH! yes another thing, have ever been cornered ? and how did you react??
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
23/03/2009 00:19
Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ
@ Ειδική αφιέρωση στο φίλο συμπατριώτη Δημήτρη Κορίνθιο και σε ολους τους Ελληνες . Το έτος {1353} οι Τούρκοι διέσχισαν τον Ελλήσποντο , μετα τη διαμάχη Παλαιολόγων και Καντακουζηνών. Ο Ιωάννης Καντακουζηνός ζήτησε τη βοήθεια του Σουλτάνου "Ορχάν" στον οποίον είχε δώσει την κόρη του Θεοδώρα για σύζυγο το {1345}. Με τη βοήθεια που του παρέσχεσε για την εξόντωση του πολιτικού του αντιπάλου, τον κάλεσε σε Ευρωπαϊκό έδαφος για βοήθεια εναντίων των Σέρβων. Το {1353} προσφέρει στο γιό του Ορχάν "Σουλεϊμάν Πασά" το οχυρό του “Tzympe” {Τσουμπέ} απ’ όπου το επόμενο έτος οι Τούρκοι καταλαμβάνουν όλη την Ευρωπαϊκή ακτή των Δαρδανελλίων {1354}. Μετά από εκατό ακριβώς χρόνια κατέλαβαν ολόκληρη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία . Οι Ελληνες άργησαν να καταλάβουν το ιστορικό γεγονός ότι η "φιλία" για τον Τούρκο είναι άγνωστη έννοια και ότι η αντιμετώπιση του Τούρκου είναι η υλική ισχύς και η επιθετικότητα ! 23-3-2009 Φ.Π. Με αγάπη .*** Θα αναφερθώ και στην εθνεγερσία της {25ης Μαρτίου 1821} στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε ειδική αφιέρωση για τα Ελληνόπουλα που ζουν εκτός Ελλάδος .
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
22/03/2009 23:41
@ροδανθος 22/3.2009/17.03 Αυτονομιστη ροδανθε. Αφου εισαι συγγενης λογω DNA με τους Τουρκαλβανους γιατι δεν πας να ζησεις μαζι τους ? Η μηπως πρακτορευεις τα συμφεροντα τους λογω συγγενειας. Τι σχεση μπορει να εχουν αυτα που αναφερεις με τους Ελληνες και την Ελλαδα ? Να εισαι βεβαιος οτι εχουν γνωση οι φυλακες .
Pavlos Xanthopoulos
22/03/2009 23:35
Pros katavlakioti Dimitri Korinthio, olloi gnorioume pos oi Vizantini allaksan plithismiaka tin Ellada...
Logo min apodoheis tou monothe-i-smou apo tous progonous mas eginan poles sfages eis varos ton Ellinon kai atsi poles periohes eminan dihos polites/katikous.
Gia na afksisoun ta esoda apo tous forous oi Vizantini parahorousan Elladiko horo se diafores files pou apodehontousan ton Hristianismo...
Slavikes,Iliries kai alles.
Fysika kai tin megaliteri zimia tin epathan oi atithasi Spartiatogenis peloponisioi, kai giafto epi to pliston ehoume katavlakiotes slavikis kai iliriakis rizas...
To simplegma afto to ekfrazoun oi neoelines me ta 6 P....,pan,pou,Patr.pal.pout.par.g.?
Me aftin tin afigisi tha eithela na apantiso stin anaforasou peri (TO 1071 EXASAN OI BYZANTINOI KAI KATAKTHTHIKE OLOKLHRH ANATOLIKH ASIA ARA POY GENETIKH OMOIOTHTA) pos oti ehanan oi Vizantini eitan ta Ellinikotata stihia pou den eipekipsan stous monothe-i-stes Evreous kai allous !
Tora sto thema...
Nai polloi apektisan Elliniki ipikouotita me vasi to monote-i-ko thriskevma alla afto den mpori na taftizete me tin Ellinikotita ton Ellinon ana tou kosmou pou eisan kai pareminan Ellines sto pnevma kai stis aretes !
Afta lipon gia esas tous kakomoutsounous,eshrous,sihamerous Elinoktonous latres teis Vizantinis pistis...
st
22/03/2009 23:27
H ALHTEIA KAI H KOPRITOSUNH PANE SUNNEFO...

KALOI TOURKOI KAI POSO BOHTHISAN TOUS ELLHNES E???

GIA DIABASTE KAMOIA MARTURIA APO AUTOUS POU POLEMHSAN STHN MESH ANATOLH AFOU DRAPETEUSAN MESO TOURKIAS NA SAS POUN POS OI TOURKOI STA XORIA SKOTONAN OSOUS ELLHNES PEFTANE STA XERIA TOUS AFOU BIAZAN TIS GUNAIKES...

OXI TO EPISHMO KRATOS... OI KALOI TOURKOI XORIKOI....

OI ENTOLES POU EIXAN STIS APOSTOLES HTAN NA MHN KSEMAKRAINOUN APO TOUS SIDHRODROMIKOUS STATHMOUS EIDIKA OI GUNAIKES GIATI TA PANTA MPOROUSAN NA SUMBOUN....

EIDIKA OI TOURKOKRHTIKOI... OPOS KAI ALLOI TOURKOI APO THN MAKEDONIA, BOSNIA ETC... POU EIXAN METANASTEUSEI EKEI EIXAN MEGALO MISOS ENANTIA STOUS ELLHNES-XRISTIANOUS GENIKA... OPOTE AMA EPEFTES STA XERIA TOUS....

EIPAME OTI H ISTORIKH ALHTEIA EXEI KAI TA ORIA THS...OXI NA MAS BGAINOUN KAI OI TOURKOI FILANTHROPOI....

APO OPOION ARMODIO AKOUEI PERIMENO MIA KATAGRAFH THS BOHTHEIAS OI TOURKOI MAS EDOSAN META TON SEISMO TOU 99 SE SXESH ME AUTH POU TOUS DOSAME EMEIS... MERIKOUS MHNES PRIN... STON DIKO YOUS....

ARKETA TO PAPATZILIKI.........
ΜΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
22/03/2009 22:56
ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ ΡΩΜΗΟΣ...ΕΣΥ ΘΕΟ ΚΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑΧ ΟΜΩΣ ΚΙ ΔΥΟ ΜΑΣ ΑΧ ΚΑΙ ΒΑΧ!!! ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ..ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ.............
Miss
22/03/2009 22:10
Όλοι εσείς που πιστεύτε ότι οι βάρβαροι και αμαθείς Τούρκοι έχουν αλλάξει έστω και ελάχιστα όλα αυτά τα χρόνια, μάλλον έχετε ξεχάσει ή αγνοείτε το σχετικά πρόσφατο γεγονός που δείχνει την απίστευτη βαρβαρότητα και το μίσος τους εναντίον του Ελληνικού έθνους. Συγκεκριμένα, το 1955 στην Κωνσταντινούπολη, τουρκικός όχλος λεηλάτησε ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες, ανευ σοβαρής αιτίας. Το χειρότερο όμως απ''όλα, ήταν οι -ανείπωτης σκληρότητας- κακοποιήσεις που υπέστη ο ελληνικός πληθυσμος της Πόλης. Απλά ψάξτε τις λέξεις "Σεπτεμβριανά" και "Istanbul Pogrom" στην Wikipedia, για να μάθετε την ιστορική αλήθεια. Ένα μικρό απόσπασμα της αναφέρει: "Τουλάχιστον 30 Έλληνες σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι κακοποιήθηκαν βάναυσα. Σε δύο περίπου χιλιάδες υπολογίζονται από τους κύκλους της ομογενείας οι βιασμοί, αν και επισήμως καταγγέλθηκαν μόνο 200, για ευνόητους λόγους." Έτσι, για να έχετε μια εικόνα για τους "φιλάνθρωπους" και "ευγενικούς" Τούρκους. Η διάσωση των Ελλήνων στα μικρασιατικά παράλια που αναφέρει το άρθρο, ήταν απλά μια σπάνια στιγμή μεγαλοψυχίας τους, που δυστυχώς δεν φτάνει για ενα επανορθωθούν αιώνες βιαιπραγιών εναντίων του Ελληνικού έθνους.
dimitris korinthios
22/03/2009 21:56
AGAPITE RODANTHE PALI DEN ME KATALABES DEN SE APOKALESA ALBANOFILO EGO EIMOYN SAFHS GIAPIO
FYLO EIMAI KAI PIO OXI KAI EGO DEN KANO DIAKRISEIS OPOS EXEIS KATALABEI KAI EGO METANASTHS EIMAI ARA OSO GIA THN APELASH PIO EINAI TO PROBLHMASOY EGO SYMFONO GIA KATHE EXTHRO THS PATRIDOSMOY EKTOS ELLADOS
KAI EGO SEBOMAI TO KRATOS POU BRISKOMAI KAI DEN PERNO MEROS SAYTA POY DEN ME AFOROYN
ΡΟΔΑΝΘΟΣ
22/03/2009 20:07
Αγαπητε Δημητρη Κορινθιε, εμεις μιλαμε για DNA το οποιο ποτε δεν ψευδεται και αποδεικνυει τους συσχετισμους μεταξυ πληθισμων ακομα και οταν δεν εχουν καταγραφει ιστορικα. Βλεπεις οταν οι ανθρωποι φερνουν στον κοσμο απογονους δεν αποτελει ιστορικο γεγονος. Εν αντιθεση η ιστορια εχει επικεντωρθει στον πολεμο. Μεσω της γεννετικης αναλυσης μπορουμε να εντοπισουμε τις σχεσεις μεταξυ φυλων και εθνων που δεν γνωριζαμε πιο πριν. Εσυ μιλας για ιστορια της οποιας σβηνονται και προσθετονται φυλλα κατα βουλησην. Η γεννετικη μπορει να αποδειξει τι ακριβως συνεβη παρελθον, ποσο κοντα ειναι γεννετικα διαφορες φυλες και ανθρωποι. Αν εγω πω οτι ειμαι απογονος καποιου και το DNA μου δεν εχει καμια σχεση με αυτον τοτε οτι και να λεω ειναι απλα ψεματα. Τωρα αυτο δεν αλλαζει το πως αισθανονται καποιοι ανθρωποι για καποιους αλλους ακομα και αν εχουν το ιδιο DNA. Εδω εχουμε αδερφια που σκοτωνωνταν στον εμφυλιο για την επικρατηση διαφορετικων φιλοσοφιων. Αρα η αποδειξη καποιας ομοιοτητας η καποιας διαφορας μεταξυ φυλων δεν σημαινει τιποτα. Απλα κατατροπωνει μια αρχουσα και παροχυμενη αντιληψη που θετει σαν βαση γεννετικες διαφορες για την αντιπαλοτητα μεταξυ φυλων και την τοποθετηση τους σε ανωτερες και κατωτερες. Αυτο και μονο. Τωρα αν θελεις να με λες Αλβανοφιλο ειναι δικο σου θεμα. Εγω σαν μεταναστης σε πολλες ξενες χωρες θελω η Ελλαδα να αντιμετωπιζει τους μεταναστες τους με τον τροπο που με αντιμετωπισαν οι προηγμενες χωρες στις οποιες εργαστηκα. Υποστιριζω οτι το κρατος πρεπει να προωθει την ενσωματωση των μεταναστων στην κοινωνια μας. Αυτο και μονο. ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΜΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΑΠΕΛΑΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ?
Harry the Canadian
22/03/2009 19:49
@Παναγιωτης Κανελλοπουλος 22/3/2009 15:27
@ροδανθος 22/3/2009 17:03
@Nameless 22/3/2009 16:27
@Κώστας Θωμάς 22/3/2009 16:30
Regarding the DNA of the Turks and any other human, I am sure that there is no biological difference (racial superiority) between the Queen of Great Britain and a native of the Amazonian jungle.

But unfortunately, there is a pronounced cultural difference. I respect the culture of the Amazon natives. They love to hunt and truly enjoy their primitiveness. They are no threat to any other culture.

I abhor Islam. They want to live a primitive and barbaric life-style, but at the same time they want all the priviledges and benefits of the alien and hated Western culture. It is this inconcistency that makes them abhorent and barbarous. Like thieves and robbers, they want to enjoy, what they have not worked for. In Saudi Arabia, they will not let their women to even drive a car. But they recruit Canadian and other nurses (and female doctors, dental assistants, and even teachers) to keep their miserable lives a little longer than the Prophet''s average of about 35 years (6th century Arabia).

Regarding the Turks, culturally speaking, they sit on a cultural fence. At times they are admirable, as the article has justly described. But please, do not ignore the potency of the Islamic venom. Sooner or later, the dormant hatred for the West surfaces. This is why they can not fit in the EU. They can be friends, but at arm''s length.

However, I must also admit, that the Greek folk is suffering a little from the same desease (Islamic poisoning) although to a much lesser degree. How else to explain the super-passionate love for the Palestinian terrorists?
dimitris korinthios
22/03/2009 19:15
KSEXASES NA ANAFERHS TOYS SPOYDAIOTEROYS,
THELO NA PO AYTOYS POU PSIFHZEIS.
OYTE KAI ESY EXEIS MPESA SAN ELLHNAS LOIPON
ALAKSE ONOMA
Dimitris Korinthios
22/03/2009 19:09
GYRO STON 11 AIONA H ANATOLIA HTAN ENA XONEYTHRH FILON KAI POLITISMON POY YPAGONTOYSAN STO BYZANTIO
BOREIA ARMENIOI GEORGIANOI KAI KOYRDIKES FYLES XORISMENES SE PERIFANA ANEKSARTHTA BASILEIA TO 1040 OI SELTZOYKOI KATEKTHSAN THN MIKRA ASIA APO GAZNABIDES KAI PERSIA TO 1071 EXASAN OI BYZANTINOI KAI KATAKTHTHIKE OLOKLHRH ANATOLIKH ASIA ARA POY GENETIKH OMOIOTHTA
EKTOS KAI AN TO DIKOSAS ;;;D N A PROERXETAI APO GYFTIKH SEIRIA
KOSTA THOMA KAI RODANTHOS
Κώστας
22/03/2009 19:01
Ιστορική αλήθεια είναι και η Ελληνική Γενοκτονία

www.greek-genocide.org
dimitris korinthios
22/03/2009 17:43
STON KALO MOY FILO F.PA
GEIASOY SE EXASA GIA LIGO , ME XARA SE DIABASA PALI , THN SYGNOMH MOY POY EDOSA APANTHSH STON RODANTHO ALA TO BRHKA YPEROXO THEMA TELEYTAIA KANO SPORADIKES EMFANISEIS LOGO XAMILOY EPIPEDOY PROSOPON KAI ANEY SHMASIAS MPLA ''''MPLA
GEIASOY 666 ESY POY KANEIS PASARELA KALO BRADY
dimitris korinthios
22/03/2009 17:32
RODANTHE KAI PALI APENANTISOY AN KAI DEN MOY ARESOYN OI ISTORIKOI DIALOGOI LOGO TOY OTI POLOI DEN EXOYN KATAFEREI THN MATHINSHN THS KAI GIA ALLOYS PERNA APARATHRHTA XORIS ENDIAFERON KAI PERNEI TON DROMO THS MONOTONIAS XORIS OYSIA.
DEN GNORIZO TIS ALBANOFILIES POY EXEIS ESY.
GIA MENA KAI GENIKA GIA KATHE ELLHNA TO ALBANIKO ETHNOS APOTELEITAI APO TESSEREIS BASIKES PLHTHYSMIAKES OMADES.
''''''''''''''TOYS TOSKIDES KAI TOYS TSAMHDES,OI OPOIOI EINAI APOGONOI ILLYRIKON FYLON.''''''''
TOYS GKEGKHDES KAI TOYS LIAPHDES OI OPOIOI KATOIKOYN STO BOREIO MEROS KAI EXOYN YPOSTH ISXYRH EPIMIKSIA ME SLABIKA FYLA OI OPOIOI YPHRKSAN ANEKATHEN EXTHROI TON ELLHNON.
ME BASH AYTA TA DEDOMENA OI ARBANITES POY KATOIKHSAN THN ELLADA ANHKOYN STA ILLYRIKA FILLA TOSKIDON , KAI TSAMIDON KAI EFERAN STO EBLHMATOYS TON AETO TOY DIOS THS DODONHS EK SOY KAI TO ONOMA ;;SKIPETAR;;[DHLADH TA PAIDIA TOY AETOY
ENO OI GKEGKIDES KAI OI LIAPIDES OPOTE KATEBHKAN
STON ELLADIKO XORO KATEBHKAN SAN KATAKTHTIKA
ORGANA STHN YPHRESIA ALLON LAON OPOS
TOYRKON''''''''''KAI SLABON.
THEOROYNTAI SHMERA SAFOS EXTHRIKA DIAKEIMENOI PROS TON ELLHNISMO. KAI ELLHNIKOTHTA


ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
22/03/2009 17:32
Ωραία,έστω όλα αυτά είναι αλήθεια.Τι σκοπιμότητες εξυπηρετούν;Ιστορική αλήθεια είναι και η γενοκτονία των Αρμενίων.Ιστορική αλήθεια είναι και ο κίνδυνος εξ ανατολών.Ελληνοτουρκική φιλία χωρίς οριστικό ξεκαθάρισμα στο Αιγαίο δεν γίνεται.Αν θέλουμε ειρήνη ας ετοιμαστούμε για πόλεμο.Αλήθεια γιατί όλοι εξοπλίζονται στη γη;
ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ.
22/03/2009 17:27
@Nameless:Μαλλον εσυ εισαι αυτος που πιστευει, οχι οτι νομιζει οτι θελει, αλλα οτι του εχουν πει οτι πρεπει να πιστευει....

ροδανθος
22/03/2009 17:03
Αγαπητε Κώστα Θωμά, σε συγχαιρω γιατι εχεις το θαρρος να ανφερεις την αληθεια για το ποσο ομοιοι γεννετικα ειναι οι Τουρκοι της Κωνσταντινουπολης με εμας. Να διορθωσω οτι οι Τουρκοι κοντα στο Ιρακ μαλλον δεν ειναι και τοσο κοντα με εμας. Τωρα βεβαια μετα απο αυτα που εγραψες περιμενε μια ανευ οριων εθνικιστικη επιθεση κατασυκοφαντησης προερχομενη απο Φιλιππινες. Περιμενε να ακουσεις ποιας χωρας πρακτορας εισαι.
Κώστας Θωμάς
22/03/2009 16:30
Harry the Canadian, the DNA of the Turks is something not to be mentioned, we the Greeks make the serious mistake considering the Turks Mongols therefore inferior and ignore their superior political mind.
More than half of the Turks are susceptible to the Mediterranean anemia which makes them either Roman or Greek and not Mongols.
So it is not their DNA, or ours at fault but religion, Greeks and Turks ought to hang their religious leaders and shake hands.
Sacrifice their souls to save their skin (Τομάρι)
As far as the article where Turks saved Greeks, it was written by the wrong person at the wrong time and it smells propaganda.
Nameless
22/03/2009 16:27
@ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ 22/3/2009 14:34 "Και αμαν πια με την αγιοποιηση του Βενιζελου επιτελους! Εκανε και αυτος τα λαθη του." Πίστευε ότι θέλεις. Μπορεί ο Βενιζέλος να ήταν προδότης, συνεργάτης των Γερμανών και ξεπουλημένος σε ΑΝΤΑΝΤ και Τούρκους, ποιος ξέρει? Επίσης μπορεί να ευθύνεται και για την Κύπρο. Έχετε διαλύσει το Ελλαδιστάν, ξαναγράψτε και την ιστορία του...
Αχαιός
22/03/2009 16:12
Άρα αγαπητέ κ Κανελλόπουλε, όσο η Τουρκία έχει πλυθησμό 7 φορές μεγαλύτερο απο το δικό μας, και όσο επιμένουν να κατέχουν την μισή Κύπρο, και να παραβιάζουν και να αμφισβητούν κατ''επάγγελμα και κατα συνείδηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας, κατά την ταπεινή μου γνώμη θα είναι καλό να μαθαίνουμε στα παιδιά το τι πραγματικά έγινε στην ιστορία μας, και όχι το τι θα θέλαμε να είχε γίνει.

Φιλικά
Aχαιός
22/03/2009 16:04
Αγαπητέ κ. Κανελλόπουλε, παρ''όλο που οι ιδέες σας ειναι αξιοθαύμαστες και ανθρωπιστικές τα μάλλα, είναι επίσης ανεφάρμοστες, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Ο ρόλος της Ιστορίας είναι να περιγράφει τα γεγονότα όπως έγιναν, και μακράν απο πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες.
Το να αντικαταστήσουμε την πραγματική ιστορία όπως περιγράφεται στα βιβλία μας με ευχολόγια, θα ήταν επιβεβλημένο εάν είμαστε η Φινλανδία και προσπαθούσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Σουηδία, ή εάν είμαστε το Βέλγιο και προσπαθούσαμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Ολλανδία.

Ευχολόγια και υπεραπλουστεύσεις όμως, δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν όντας ένα κράτος 9 εκατομμυρίων πολιτών και 1 εκατομμυρίου αναρχικών, του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινώς απο τους

"Δημοσίους Υπαλλήλους της Τουρκικής Δημοκρατίας"
(Θ. Πάγκαλος)

...ενός κράτους 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, του οποίου μια πόλη μόνο (Κων/πολη) έχει το διπλάσιο πλυθησμό απο αυτόν της Ελλάδος.

Παρακαλώ σημειώστε ότι οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος δεν γίνονται ούτε απο Γενίτσαρους, ούτε απο Σπαχήδες, ούτε κάν απο Βασιβουζούκους (Bashi-Buzuk) [sic] και απο Σουλτάνους. Γίνονται απο δημοσίους υπαλλήλους της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (Trkiye Cumhuriyeti).
dimitris korinthios
22/03/2009 15:50
THA PARAKALOYSA TOYS AGAPHTOYS FILOYS NA ANOIKSOYN TO BIBLIO { ARMENIA H XORA TOY THANATOY} TOY MELBIL TSATER POY EGRAPSE TO 1925 KAI AFORA KAI TOYS ELLHNES POY ODIGITHIKAN STIS PROKYMAIES THS SMYRNHS
THN 27 AYGOYSTOY ME DIATAGH TOY NOYRENTIN{O DOLOFONOS TOY MHTR. XRISOSTOMOY} PROTA OI KATOIKOI KAI META OI STRATIOTES ARXISAN DOLOFONIES KAI LEHLASIES POY KRATHSAN HMERES
POY H BOHTHIA AYTON
Afiste tis Blakeies ...
22/03/2009 15:50
Kapoios edw mesa egrapse gia MPESA kai to oti oi Tourkoi (olokliros o laos ekatomuriwn) den exei mpesa .......................................................................................................... Egw, file mou, san Ellinas, A0inaios, oi propadpoudes mou itan A0inaioi ... apo tous Ampelokipous ..... sou lew oti me auta pou blepoum ka0imerina stin A0ina .... me tin upokritiki stasi kai sumperifora tou mesou Ellina (I A0ina twn 5 ekatomuriwn einai i misi Ellada) einai o Ellinas pou DEN EXEI mpesa akoma kai apenati apo ton adelfo tou Ellina ... Opote as afisoume tin suzitisi peri MPESAS sto peri0orio .... Giati apo ton Efraim (Ellinas Or0odo3os Xristianos klp, klp, klp), mexri to Karamanli, Souflia, ton apostati Mitsotaki kai loipoi pou exoun gwnatisei ton topo me ta psemata tous .... Pou einai loipon i MPESA sna Elliniko proson ???? Trixes pardales ....
Παναγιωτης Κανελλοπουλος
22/03/2009 15:27
Άρθρα σαν και αυτό πρέπει να αντικαταστήσουν την σημερινή ύλη των βιβλίων ιστορίας της δωρεάν παιδείας μας. Συγχαρητήρια σε συγγραφέα και αναγνώστες. Κάποτε θα πρέπει να γίνει συνείδηση στους Νεοέλληνες ότι κάθε καλή συνέχεια στην πορεία του Έθνους προς την αιωνιότητα, περνά μέσα από την καλή γειτονία με τους Τούρκους και την αληθεια που λεει οτι ο Σουλτανος και η Οθωμανικη Αυτοκρατορια ηταν κοινος εχθρος των λαων μας.. Τιποτα δεν μας χωριζει και ολα μας ενωνουν οταν μιλουν οι απλοι ανθρωποι, οι καθημερινοι πολιτες και η αληθεια γινεται βαλσαμο και το ψευδος μυθος που εξυπηρετησε μονο αυτους που κερδιζουν απο τον διχασμο και το χαος.
O Αδεξιος
22/03/2009 14:38
Οι Αμερικανοι σας λενε τι να γραψετε!! Αλλα αυτο παει πολυ!
ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
22/03/2009 14:34
@Nameless, Harry the Canadian:Ηρεμηστε παιδια, γιατι δεν μπορω να επαναλαμβανω τα ιδια και τα ιδια. Ουτε που καταλαβατε τι εγραψα. Οι ελληνες πολιτικοι ειναι που εκαναν λαθη τρομερα. Μην κατηγορουμε διαρκως τους ξενους. Και αμαν πια με την αγιοποιηση του Βενιζελου επιτελους! Εκανε και αυτος τα λαθη του.
Arcas_2
22/03/2009 14:33
Na min ksexname oti kai oi Ellines otan vrikan tin eukairia kanan agriotites polles se varos ton Tourkon. Exo synantisei pollous Tourkous pou anaferoun tis ellinikes leilasies, kapsimata xorion kai viasmous kata tin proelasi tou Ellinikou stratou sti Mikrasiatiki Ekstratia. Emeis ta apokryptoume, alla einai eureos gnosta kai apotelesan pigi orgis gia tous ataktous tou Kemal Ataturk kai misous gia tous Ellines. Oi theioi mou pou symmeteixan se auti tin ekstrateia mou exoun diigeithei paromoia peristatika. Den meionei oute dikaiologei tin katastrofi tis Smyrnis alla kapote prepei na vlepoume ta pragmata antikeimenika, eidika meta apo tosa xronia.
Oi paropides mono zimia mas kanoun.
Αχαιός
22/03/2009 13:57
Ηρεμα.

Αυτό που λέει τούτο το άρθρο είναι απλά οτι υπάρχουν Τούρκοι που έχουν φιλότιμο. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο.

Εάν διαβάσετε τα βιβλία του Ηλία Βενέζη και του Καραγάτση, αυτό το γεγονός θα το δείτε να βγαίνει μέσα απο τις σελίδες τους, παρ''όλο που τελικά ο Βενέζης κατέληξε και γλύτωσε στα Τάγματα Θανάτου που ίδρυσαν οι Κεμαλικοί για να εξοντώσουν τους Έλληνες.

http://www.hestia.gr/estia_books.asp?titlos=1%2D04%2D091

Τώρα, το γεγονός ότι υπάρχουν Τούρκοι που έχουν φιλότιμο και που βασικά η ψυχοσύνθεση τους δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε απο αυτή του μέσου επαρχιώτη Έλληνα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι το Τουρκικό κατεστημένο είχε και θα έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της χώρας μας. Άρα, το άρθρο τούτο δεν προπαγανδίζει, απλά λέει την αλήθεια όπως την έζησε μια ομάδα του Ελληνικού πλυθησμού σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ο Καραγάτσης π.χ. περιγράφει στην βιογραφία του Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου Π.Ν. ένα παρόμοιο περιστατικό που έλαβε χώρα στην Σμύρνη, όπου οι Ελληνες Στρατιωτικοί που είχαν οδηγηθεί ενωπίων του Τουρκικού δικαστηρίου, αθωώθηκαν εν μέσω ιαχών "Yasasin Yunanistan" (Ζήτω η Ελλάς) του Τουρκικού ακροατηρίου κατά τον Β'' Παγκόσμιο. Επίσης, όσοι γτωρίζουν την ιστορία του ΠΝ θυμούνται τι είχε γίνει με το Α/Τ Αδρίας, το οποίο βοήθησαν οι Τούρκοι με Ρ/Κ και επισκευές να φτάσει στην Αίγυπτο και να γράψει μια απο τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του ΠΝ.

Απίστευτα και όμως αληθινά.
ΡΟΔΑΝΘΟΣ
22/03/2009 13:56
Αχ Φιλιπινεζε μου, αν θελεις να διδασκεις στο δημοτικο σε παιδακια 10 ετων την επιστημονικη ιστορικη αληθεια, ποσοι σφαγιαστηκαν και να δειχνεις κομμενα κεφαλια με στοχο την παραγωγη μιας ολοκληρης γενιας εθνικιστων που θα αντιπαρατεθουν στο τελος με την Τουρκια (οπως εσυ εχεις γραψει παλαιοτερα) τοτε ηταν λαθος που η κ. Ρεπουση δεν εβαλε καμια 5-10 σελιδες στο βιβλιο της με σφαγμενους ανθρωπους και πτωματα κλπ. Ειμαι σιγουρος ομως οτι αν στα 10χρονα παιδακια εδειχναν φωτογραφιες απο την νεκροψια ενος πτωματος με αφαιρεση ολως των οργανων και του εγκεφαλου με στοχο την γνωση του ανθρωπινου σωματος με προσηλωση στην επιστημονικη αληθεια τοτε εσυ θα ησουν απο τους πρωτους που θα διαμαρτυροσουν. Βεβαια οταν η μακαβριοτητα εξυπηρετει την επιστημονικη γνωση του κοσμου μας ειναι αποριπτεα ενω οταν εξυπηρετει την διαιωνηση του μισους μας εναντιον των Τουρκων ειναι επιθυμητη. Μηπως πρεπει να αισθανομαστε και ενοχες γιατι δεν διδασκουμε στα 10χρονα την θεωρια της σχετικοτητας με ολη την επιστημονικη της αληθεια. Υπαρχουν κανονες για το τι μπορεις να πεις και τι οχι σε δεκαχρονα παιδακια. Θεωρω οτι στο βιβλιο της η κ. Ρεπουση επρεπε να γραψει εστω και μερικες σειρες για την σφαγη αν αυτο επιτρεποταν απο τους παιδοψυχολογους αλλα αυτο θα μπορουσε να γινει με μικρες διορθωσεις. Δεν υπηρχε λογος ομως να αποσυρθει το βιβλιο που ηταν χιλιαδες φορες καλυτερο απο το προηγουμενο που ηταν ενα απολιθωμα. Επισης ουτε επρεπε να αποσυρθει η κ. Γιαννακου για αυτο. Αλλα βλεπετε ο εθνικισμος που εχει σαρωσει απ ακρη σε ακρη την κοινωνια μας βλεπει παντου κινδυνους, βαφτιζει δημοκρατικους πολιτες ανθελληνες, ειναι ικανος να μας οδηγησει στον παροξυσμο και να καταστρεψουμε τα παντα. Η ιστορια με το βιβλιο της ιστοριας, οι ταυτοτητες κλπ ειναι μερικα απο τα παραδειγματα αυτου του παροξυσμου. Αυτος ο εθνικισμος εχει οδηγησει τον Φιλιπινεζο παρατηρητη να αποκαλει εμενα που ο παπους μου και ο προπαπους μου σφαγιαστηκαν για να ελευθερωθει η Μακεδονια (και ο ενας απο τους δυο μαλιστα συνεργαζοταν με την ομαδα του Παυλου Μελα) πρακτορα ξενων δυναμεων. Νυχτα εφυγε η προγιαγια μου την ημερα που σφαγιαστηκε ο προπαπους μου λογω της δρασης του για να γλυτωσει την οικογενεια απο τους Βουλγαρους αφηνοντας πισω τα παντα. Οπως καταλαβαινετε αυτο με λυπει γιατι τετοιες συκοφαντικες συμπεριφορες ειναι καταπτυστες. Γιατι? Επειδη δεν τραγουδω ρατσιστικα τραγουδια. Και μιας και το εφερε η συζητηση σου εχω κανει την ερωτηση αυτη 3-4 φορες αλλα η απαντηση σου ειναι παντα οτι ειμαι πρακτορας. Ειπαμε, οι μεταναστες που διαπραττουν αδικηματα η απελαυνονται η κλεινονται φυλακη. Αρα ο νομος οριζει τι πρεπει να γινει. Εσυ ομως συνεχιζεις να διαμαρτυρεσαι και να λες οτι ολοι οι Αλβανοι μενταστες θελουν να καταστρεψουν την Ελλαδα και ειναι πρακτορες. ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΝ ΥΠΟΣΤΙΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΡΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ... ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ.
soumas
22/03/2009 13:32
POLY ANENHMEROTOUS SAS VRISKO.
H NEA GENIA ISTORIKON (ELLHNON, NA DIEYKRINISTEI) VRISKEI MEGA LATHOS THN APOKOPH(!) POU ELAVE XORA TO 1821, THS ELLADOS APO THN OTHOMANIKH AYTOKRATORIA KATOPIN YPOKINHSEOS APO TOUS FILIKOUS PROTISTOS KAI TOU PAPAFLESSA..
Harry the Canadian
22/03/2009 06:47
@ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ. 21/3/2009 17:22

Please, do not distort history. At Sevres, Greece was granted extension to two continents and five seas. Had the glorious victor Venizelos remained in power, Izmir would be today called Smirni.

It was the "Eagle''s Son" the brother in law of Kaizer, the arch-enemy of the Entente Cordiale, who exiled Venizelos and made the Entente allies turn their backs to Greece.

Today again you scream in support for all the terrorists of the Middle East (and thus betray your allies). You are repeating the same treason and you may look forward for the same reward.
Φιλιππινεζος Παρατηρητης
22/03/2009 06:39
Πργματι οι Τουρκοι ττε βοηθησαν με το αζημωτο βεβαια τους φυγαδες Ελληνες. Για τους στρατιωτικους το 1941, υπηρχε αλλωστε ειδικη αμοιβη με το κεφαλι απο την Αγγλια προς την Τουρκια. Επισης η Τουρκια παριστανε τοτε τη φιλη γιατι ειχε ζητησει απο την Αγγλια να της επιτρεψει να καταλαβει τα νησια του Ανατολικου Αιγαιου, για να τα προφυλαξει δηθεν απο τη γερμανικη κατοχη. Τελικως στο παρα πεντε γλυτωσαν απο τον θανασιμο εναγκαλισμο της Τουρκιας . Ομως δεν ειδα να αναφερεται καποιος στον συνωστισμο που παρατηρηθηκε κατα την κ. Ρεπουση στη Σμυρνη το 1922, και που τον υιοθετησς και η κ. Γιαννακου κατοπιν των εντολων του mr. Must !.
Harry the Canadian
22/03/2009 06:32
The original Turks were Mongol nomads. They looked similar to the Chinese, Japanese and Koreans. Today''s mediteranean-lookingTurks are mainly Byzantine converts to Islam or descedants of hundreds of thousands of abducted Christian girls into the Anatolian harems.

Although the attitude of today''s Turks is dictated by their Islamic culture (not their DNA) yet, some of the original Western culture must have gone through to the conscience of successive generations of Turkish youngsters, from mother-to-son and mother-to-daughter.

But make no mistake. No matter how humane (or Western) the Turks may appear at times, Islam will always have the last word in their behavior.
john vasiliou
22/03/2009 04:12
καλλα μου παιδια δεν ξερεται ελληνικα? και γραφεται με λατινικους χαρακτηρισμους? αφου ουτε ετσι δεν μπορειται να γραψεται
Χάρης
22/03/2009 01:42
΄Οπως και το τουρκικό πλοίο "Κουρτουλούς", που έσωσε πολύ κόσμο στην Κατοχή μεταφέροντας τρόφιμα στον Πειραιά. Από το υστέρημα φτωχών ανθρώπων, τούρκων και ελλήνων της Πόλης. Όσο για τους αγράμματους που τους κακοφαίνονται τέτοια άρθρα, τραβάτε να ρουφήξετε το φραπέ σας. Αν ήταν έτσι σαν και σας οι παππούδες σας, τώρα θα φοράγατε χαλκά στη μύτη.
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
22/03/2009 00:27
οι κοινές μνήμες (ανταλλαγη πληθυσμών) τους έκανε να αισθάνωντε κοντά ό ένας με τον άλλο ασχέτος χώρας καταγωγής ή θρησκειας.
Μπορει να υπάρχουν κάποιοι τουρκοι κυρίος των παραλλίων της Μικράς Ασίας που θελούν φιλικές σχέσεις με τους έλληνες, υπάρχουν όμως και οι γκρίζοι λύκοι, η αιτια πολέμου αν επεκτείνουμε τα χωρικά μας υδατα, οι διεκδικήσεις έπι της μουσουλμανικής μειονοτητάς στην Θρακη, τα συνεχη επεισόδια με λαθρομετανάστες στα θαλάσσια συνορά μας, οι διαρκεις τουρκικές παραβιάσεις του FIR Aθηνών, η αμφισβήτηση της υφλοκρηπιδας των νησιων μας.
πάρα πολυ καλή η ιδέα της ελληνοτουρκικής φιλίας για να είναι αλήθινη.
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.
21/03/2009 23:53
Τελικά πολύ παρεξηγημένους τους έχουμε τους γείτονες μας!!!...ακόμη και στην κατοχή μας βοήθησαν σαν αδέρφια τους!!!...ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΦΤΑΝΕΙ !!!
Σπυρος
21/03/2009 22:56
ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΠΕΣΑ, ΕΙΝΑΙ 100% ΑΛΗΘΕΙΑ !!! ΤΙ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΩΡΑ, ΨΥΛΛΟΥΣ ΣΤ'' ΑΧΥΡΑ ???
ngen
21/03/2009 21:15
Είμαι από Μυτιλήνη.Ο πατέρας μου 18 χρονών με βάρκα πέρασε στη Τουρκία με άλλοις Μυτιληνιους με στόχο να πολεμήσουν τους Γερμανούς.Μου έλεγε(δυστυχώς εχει πεθάνει) ότι τον πήρε ένας Τούρκος στη δούλεψή του στο φούρνο γιατί γνωτιζε τον παπου μου που ήταν και αυτός αρτοποιός στην Τουρκία πριν το 1922. Χάρης σ αυτόν τον Τούρκο μπόρεσε να πάει με αραμπάδες και με τα πόδια μέχρι το EL ALAMEIN. Πολύ θα ει θελα να το δω αυτό το φιλμ που κάθε άλλο από προπαγάνδα είναι, εξιστορεί την πραγματικότητα όπως την έζησαν οι πατεράδες μας που πέρασαν στη Μικρά Ασία.
Ioannis L
21/03/2009 21:09
@GR An einai filia, as einai kai ftiaxth.
KS
21/03/2009 20:58
Οσοι ξερουν απο Ιστορια οι Τουρκοι ειναι οι καλυτεροι γειτονες που εχουμε.Ψαξτε τις αιτιες στους ηγετες της Ελλαδος και της Τουρκιας (βενιζελος,.αλλοι,.σημιτησ,κεμαλ, και επομενοι Τουρκοι) και κυριως αυτοι που τους κατευθυνουν.Δειτε την περηφανη σταση Ερντογαν στο Νταβος και θα καταλαβεται πολλα
Akis
21/03/2009 20:55
H παραθεση απο τον "στοχο" μ αρεσε. Αντικειμενικη, εκγυρη και εκριτη εφημεριδα. Για γελια ειστε. Ο,τι δεν γνωριζετε το καταδικαζεται και βλεπετε πισω του υποχθονια συμφεροντα. Ημιμαθεις Ελληναρες.
ian
21/03/2009 20:45
Πολύ ενδιαφέρον κομμάτι της Ιστορίας που φυσικά οι εθνικισταράδες των κυβερνήσεων (και εδώ και εκεί) φρόντισαν να μην γίνει ποτέ ευρέως γνωστό. Πάρτε το χαμπάρι, ο κοσμάκης θέλει ειρήνη και φιλία... Δηλαδη αν στην Τουρκία γινότανε σήμερα μακελειό και βγαίνανε μανάδες με παιδιά με βάρκες στη Λέσβο και στη Σάμο τι θα κάνατε εσείς που μιλάτε; Θα τους πετάγατε στη θάλασσα; Αει στα κομμάτια πια με τις βλακείες... Η φιλία των λαών είναι το κλειδί. Σε κάθε πόλεμο δεν υπάρχουν μόνο καλοί και κακοί, μαύρο και άσπρο. Όλα είναι γκρι. Όσο για το βιβλίο της Αλντινσάι, αυτά που γράφει To paixnidi είναι αηδίες φασιστικές, παπαγαλισμένες από παπαδοφασίστες αγράμματους. Εκείνος που το σχολίασε προφανώς δεν έχει διαβάσει το βιβλίο. Ας το διαβασει πρώτα και μετά. Και ας ψάξει την ιστορία των τουρκοκρητικών. Ας βάλει Cretan Turks στη Wikipedia και ας ξεστραβωθεί...
Nameless
21/03/2009 20:16
@ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ. 21/3/2009 17:22 Ο "Λευτεράκης" δεν ήθελε ποτέ ανεξέλεγκτες καταστάσεις τις οποίες ήθελαν οι άλλοι ...ξελιγωμένοι. Άσχημα ήταν 80 χλμ έξω από την Άγκυρα? Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα της εκστρατείας (κόπωση, ανεφοδιασμός τόσο μακρυά) ήθελε να διαπραγματευτεί κεκτημένα. Στον "Λευτεράκη" οφείλεται και η Ελληνικότητα της Θεσ/νίκης. Και είναι προσωπική του επιτυχία που δεν έπεσε το 1912 στους Βούλγαρους εξαιτίας του ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ ΒΑΣΙΛΙΑ, ΟΚ?
georgiou ioannis
21/03/2009 20:01
Σκόπια τα οποία, τα προαναγγέλλει ως Μακεδονία!!!! Γνωρίζοντας τον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα μας για την μη αναγνώριση αυτού του ονόματος. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται ένας "ελληνικός" κατά τα άλλα σύλλογος μουσουλμάνων γυναικών της Θράκης, να νομιμοποιεί την ονομασίας αυτής της χώρας και να οργανώνει κι εκδρομή στο κρατίδιο αυτό! Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Κεμάλ κινητό: 6937964533 και Σεραφετίν κινητό: 6976558456 για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην εκδρομή! Να λοιπόν πως προωθούν τα σχέδιά της η Άγκυρα, σφίγγοντας την θηλιά γύρω μας!Μακεδονία!!!! Γνωρίζοντας τον εθνικό αγώνα που δίνει η χώρα μας για την μη αναγνώριση αυτού του ονόματος. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται ένας "ελληνικός" κατά τα άλλα σύλλογος μουσουλμάνων γυναικών της Θράκης, να νομιμοποιεί την ονομασίας αυτής της χώρας και να οργανώνει κι εκδρομή στο κρατίδιο αυτό! Οι υπεύθυνοι της εκδρομής Κεμάλ κινητό: 6937964533 και Σεραφετίν κινητό: 6976558456 για τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην εκδρομή! Να λοιπόν πως προωθούν τα σχέδιά της η Άγκυρα, σφίγγοντας την θηλιά γύρω μας! ( www.stixos.gr )
georgiou ioannis
21/03/2009 19:51
AN EINAI ETSY TOTE PARAMITHIA MAS LEGAN STO SXOLEIO STON STRATO I ISTORIA MAS EINAI TELIKA ( PAPARES ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MHPOS KATI MIRHZEI AYTOI I NEA PROPAGANTA ??????? POSO GLIGORA KSEXNAS O ELLINAS ! TIS MANKIAS TIS ZEMPEKIAS KAI TIS KL*NIAS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GIA KSYPNISTAI BREEEEEEEEEEEEEE KOTOPOULA !!!
ΑΔΜΙΡΑΛ
21/03/2009 19:12
ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ?
chris christodoulides
21/03/2009 18:40
Kala einai ola auta alla yia thn Kypro mas den endiaferontai TA NEA opos eprepe.MIipos mas ehoun xegrapsei oristika? To eho parapono diodi einai h efimerida pou agapousa kai ediavaza apo mikros. Doste parapano emfasi sta ethnika themata kai min fovaste.Kaneis den tha sas parexigisei.
GR
21/03/2009 17:52
ΜΙΧΑΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΧΤΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΦΤΙΑΧΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΒΓΗΚΕ ΤΩΡΑ.. ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...????
LADAS
21/03/2009 17:23
DEN PISTEVO POS O ELLIN KE O TURKOS
NA MIAZUN ME TIN ISTORIA GATAS KE SKILU
KE NA EMIAZAN THA MONIAZAN ME TON KERO
VEVEA TA XENA SIMFERONTA KE O YPERETHNIKISMOS KE APO TIS 2 PLEVRES MAS FERANE SE AFTA TA HALIA
THA BORUSAN TO 41 -43 I TURKI NA MAS EKDIKITHUNE
SAN UDETERO KRATOS PU TO PEZANE KA NA PARADINAN PISW TUS FIGADES
OPOS TO EKANAN I ELVETI.. ALLA DEN TO EKANAN AFTO POTE APO OTI GNORIZW
KE AN INE ALITHIA OTI I TURKOKRITIKIA
EDWSE PSOMI STUS ELLINES TIN THAVMAZW
DIOTI I ELLINOKRITIKI TUS DERNANE MEHRI KE TIN TELEFTEA VAPORIA
TO 1923
PU EFIGE
BORITE NA DITE IKONES TON TURKOKRITIKON STO LIMANI
HANION MESO DIADYHTIU KE SKOLIA
IME PEPISMENOS POS BORUME NA KANUME MIA NEA ARHI KE NA STAMATISUN I PROKLISIS APO TIS 2 MERIES PROS OFELOS TON 2 LAON
ΘΩΜΑΣ ΛΑΜΠΡΟΥ.
21/03/2009 17:22
Του είπα πως η Σμύρνη κατοικείτο από πολλούς Έλληνες και είχε Γυμνάσιο και Λύκειο και πως η τρέλα των δικών μας να ακούν τους Άγγλους και τους Γάλλους, να πάει ο Ελληνικός Στρατός στη Μικρασία και να προχωρήσει μέχρι την Άγκυρα, είχε ως αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922...

Εδω μια ενσταση: Οι ελληνες πολιτικοι της εποχης ησαν γαλουχημενοι με την Μεγαλη Ιδεα. Δεν τους αναγκασε κανεις Αγγλογαλλος να πανε. Μην κατηγορουμε διαρκως τους αλλους. Καναμε εμεις οι ιδιοι λαθη, τα οποια πληρωσαμε ακριβα. Ο Λευτερακης ηθελε, παρολλο που ειχε προειδοποιηθει απο εμπειρους ελληνες στρατιωτικους οτι η επιχειρησεις στην Μικρασια ελοχευουν κινδυνους και ρισκα. Μετα ο Λευτερακης εχασε τις εκλογες και οι διαδοχοι τους στην εξουσια, αποφασισαν αν μην αποσυρουν τον ελληνικο στρατο. Η συνεχεια ειναι γνωστη...


Elias
21/03/2009 16:48
Γιατι ρε παιδια να μας μισουν οι Τουρκοι;;; Και γιατι να τους μισουμε και εμεις;;;
To paixnidi
21/03/2009 16:31
1 1 = http://www.stoxos.gr/2009/03/blog-post_19.html

Tourkokritika eeeee????
MikrAsiatis
21/03/2009 16:30
Κατι μοθ μυριζει προπαγανδα! Τ ΝΕΑ στηνουν παλυ παγιδες ''ελληνοτουρκικης'' φιλιας!!!!!!

Οτι και να εγινε σας διαβεβαιω οτι πρεπει να ηταν εντελως μομονωμενα περιστατικα τα οποια δεν χρηζουν καμμιας γινικευσης. Ωραια ηταν αλλα μετα ξυπνησαμε!!!!!!
Julian
21/03/2009 16:01
Greeks & Turks: the same kind of people with some distinguishable differences though. But this is a local problem and not a problem between civilizations.
ELL.ME
21/03/2009 14:27
DEN HTAN TOYPKOI HTAN TOY TOYPKOKPHTIKIA
ΜΙΧΑΛΗΣ
21/03/2009 11:01
ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ / ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΤΙΑΧΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ /
VASILIADIS KONSTANTINO
21/03/2009 10:51
OLA AYTA MOY FENONTE APISTEYTA. EINAI DINATON NA EXOYN FERTHI ETSI OI TOYRKOI ; MOY AKOYGONTE SAN PROPAGANDA STO PLAISIO TIS PROSEGISIS TON 2 LAON. OI TOYRKOI ANEKATHEN EIXAN MISOS GIA EMAS, POSO MALLON EKEINH THN EPOXH
Stella Petrdes
21/03/2009 08:56
"GIA NA MHN ME KREMASOUN OI GERMANOI TO ESKASA ME KAIKI STHN TOURKIA" MOU ELEGE O PAPOUS MOU KAI HTAN KAI IEREAS STHN KATOXH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TWRA GIA NA MHN MAS KREMASOUN "OI XRISTIANOI" TO SKAME GIA NA MAS SWSOUN OI MOUSOULMANOI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OKAAAAAAAAAMPO ELA NA MAS BREIS KAI NA ANAMETRH8OUME STON KAAAAAAAAAMPO OPOU DEN YPARXOUN PAPAGALAKIA KAI KOUNELAKIA ALLA LIONTARAKIA NA SOU MA8OUN TO KAN - KAN