«ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ»

Καθηγητής Γιάννης Πανούσης: Διαφθορά και διαπλοκή στα ΑΕΙ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας mastor@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2009 07:00 |
 «Κυκλώματα βίας βασιλεύουν  στα πανεπιστήμια»
Από την επίθεση κουκουλοφόρων εναντίον του καθηγητή Γιάννη Πανούση. «Η επίθεση εναντίον μου τραυμάτισε την ιδεολογική και ηθική μου ασφάλεια. Δεν άλλαξε όμως σε τίποτα τη στάση της ακαδημαϊκής μου ζωής» λέει

«Η επίθεση εναντίον μου τραυμάτισε την ιδεολογική και ηθική μου ασφάλεια. Δεν άλλαξε όμως σε τίποτα τη στάση της ακαδημαϊκής μου ζωής. Δεν πιστεύω στους τρομονόμους, στην πανεπιστημιακή αστυνομία ή στην ένοπλη αυτοδικία. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος πρέπει να μένει όρθιος και στα δύσκολα».

Για τον καθηγητή του Τμήματος ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Γιάννη Πανούση τα δύσκολα ήρθαν στις 18 Φεβρουαρίου, όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε πανεπιστημιακή αίθουσα όπου μιλούσε και τον ξυλοκόπησε τραυματίζοντάς τον ελαφρώς. Λίγες ημέρες πριν, άγνωστοι είχαν τοποθετήσει εμπρηστικό μηχανισμό στο γραφείο του.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Πανούσης αποδίδει την κλιμάκωση της βίας στα πανεπιστήμια στην εσωτερική διαφθορά και ζητά διατήρηση του πανεπιστημιακού ασύλουγια το οποίο μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανοίγει και πάλι η συζήτηση- αλλά επανεξέταση της λειτουργίας του, ώστε να μην καταλύεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

«Οι κύκλοι και τα κυκλώματα βίας στα πανεπιστήμια έχουν διαμορφωθεί και λειτουργούν υπογείως εδώ και πολλά χρόνια. Η διαφθορά και διαπλοκή πολλών “επαγγελματιών” πρυτάνεων που κυβερνούν τα ιδρύματά τους επί 10-15 χρόνια και εκβιάζουν τους καθηγητές και τους φοιτητές, η φοιτητική νομενκλατούρα που συναλλάσσεται με τους παραπάνω κι άλλους αξιωματούχους και καπελώνει τους υπόλοιπους φοιτητές, η ένταση των φοιτητικών εκλογών, αλλά κυρίως οι αντηχήσεις του γενικότερου πολιτικού και κοινωνικού κλίματος συνεχίζουν να αποτελούν τους βασικούς παράγοντες βίαιων επεισοδίων. Στα παραπάνω προστίθενται τυφλά χτυπήματα, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ και διαφοροποιούν ποιοτικά τις συμβολικές καταλήψεις ή τις εκφραστικές δυναμικές διαμαρτυρίες. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να μελετηθεί από τον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, διότι χωρίς ελευθερία και ελεύθερη διατύπωση απόψεων ούτε η επιστήμη ούτε η διδασκαλία ούτε το ίδιο το πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργήσει. Άρα (ανεπαισθήτως;) αυτοκαταργούμεθα...».

Η επίθεση εναντίον σας σάς έκανε να αναθεωρήσετε κάποιες απόψεις σας ή να κάνετε νέες σκέψεις πάνω στο ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια και της τιμωρίας των υπευθύνων;

Η επίθεση εναντίον μου δεν τραυμάτισε τόσο το σώμα μου, ούτε την ψυχή μου με την έννοια της πρόκλησης φοβιών. Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι τραυμάτισε την ιδεολογική και ηθική μου ασφάλεια. Πάντοτε πίστευα πως όταν κάνεις καλά τη δουλειά σου, δεν κερδοσκοπείς και δεν καιροσκοπείς, όταν δίνεσαι στους φοιτητές σου κι αυτοί σ΄ αγαπάνε και σε σέβονται, όταν δεν διαπλέκεσαι και δεν κυνηγάς το χρήμα και τη δόξα, τότε δεν κινδυνεύεις από τίποτα κι από κανέναν, τουλάχιστον μέσα στα ακαδημαϊκά προαύλια. Το ότι τα παραπάνω φαίνεται να μην ισχύουν, κλόνισαν ορισμένες από τις σταθερές παραδοχές της φιλοσοφίας ζωής. Δεν άλλαξαν όμως σε τίποτα τη στάση της ακαδημαϊκής ζωής. Δεν πιστεύω στους τρομονόμους, στην πανεπιστημιακή αστυνομία ή στην ένοπλη αυτοδικία. Ο πανεπιστημιακός δάσκαλος πρέπει να μένει όρθιος και στα δύσκολα.

Ο Γιάννης Πανούσης διαχωρίζει πλήρως τις φοιτητικές καταλήψεις από τις καταστροφικές:

«Οι συμβολικές καταλήψεις, με πολλές φορές δίκαια αιτήματα, αφυπνίζουν συνειδήσεις και αναχαιτίζουν αυθαιρεσίες. Οι καταστροφικές όμως, εν είδει αυτοσκοπού, καταλήψεις ούτε στην κοινωνία ούτε στο πανεπιστήμιο στέλνουν κάποιο μήνυμα για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Το άσυλο για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους πρέπει να παραμείνει. Το περιεχόμενό του, όπως και η λειτουργία του, πρέπει να επανεξεταστούν υπό το πρίσμα της κατοχύρωσης των ελευθεριών και όχι της ανομίας, της βίας, ή της καταστολής». Τι θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί για το ελληνικό πανεπιστήμιο, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση;

Ανάκτηση του πανεπιστημίου, που σημαίνει νομιμότητα και όχι ανομία ή πελατειακές παρανομίες. Ηθική και όχι διαφθορά. Φανερές σχέσεις με φοιτητές, όχι εκμαυλισμός. Φανερές σχέσεις με το κράτος και όχι υπόγειες συμφωνίες με υπουργούς. Φανερές σχέσεις με τον ιδιωτικό τομέα και όχι αλλοίωση των δημοσίων λειτουργιών. Προσωπική ευθύνη και όχι συγκάλυψη πίσω από αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Δημοκρατική ευαισθησία και όχι φόβο.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Η επίθεση εναντίον μου δεν τραυμάτισε τόσο το σώμα μου, ούτε μου προκάλεσε φοβίες.
Τραυμάτισε την ιδεολογική μου ασφάλεια»

«Αλίμονο αν η Αριστερά λειτουργεί με αρχηγεία»

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ χαρακτηρίζει αντιφατική τη συμπεριφορά του Συνασπισμού, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές των πανεπιστημιακών στήριξε επισήμως με ανακοίνωσή του την παράταξη της Συσπείρωσης, αγνοώντας την παράταξη Αριστερή Μεταρρύθμιση η οποία στηρίζεται και από την Ανανεωτική Πτέρυγα: «Υπάρχει αντίφαση στο να διεκδικείς και να προβάλεις ένα ανεξάρτητο, αυτοδύναμο, ελεύθερο, υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα και μετά να δίνεις γραμμή. Επειδή οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γνώση και πείρα, είναι προφανές ότι η ερμηνεία της δήλωσης πρέπει να σχετίζεται με τις εσωτερικές ισορροπίες. Αλίμονο όμως αν η Αριστερά δεν λειτουργεί με αρχές αλλά με αρχηγεία».


«Οι κουκουλοφόροι δεν κρύφτηκαν στη Νομική»

ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας οι κουκουλοφόροι για να κρυφτούν ύστερα από τις πρόσφατες καταστροφές στο Κολωνάκι όπως υποστηρίζει η Αστυνομία, δηλώνει ο γραμματέας του Πανεπιστημίου της Αθήνας!

Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο προϊστάμενος της γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθήνας κ. Παναγιώτης Κοντός, δηλώνει ότι οι αναφορές περί εισόδου των κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή είναι εκτός πραγματικότητας. «Η Αστυνομία δεν είναι καλά πληροφορημένη», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει:

«Οι κουκουλοφόροι, όπως μαθαμε, ξεκίνησαν από τη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, όπου και επέστρεψαν μετά τις καταστροφές. Ουδέποτε κάποιοι από αυτούς μπήκαν στη Νομική Σχολή για να κρυφτούν και αυτό το διαβεβαιώνω.

Τα μαθήματα γίνονταν κανονικά εκείνη τη μέρα και δεν διακόπηκαν. Το μόνο που συνέβη ήταν ότι ορισμένοι επιτέθηκαν σε έναν σταθμό αυτοκινήτων που είναι απέναντι από τη Νομική.

Όμως κανείς δεν αναζήτησε αυτήν τη φορά καταφύγιο μέσα στο Πανεπιστήμιο».

Ύστερα από αυτήν την απροσδόκητη εξέλιξη προκύπτουν ερωτηματικά για τη φημολογία που διέδωσε η Αστυνομία, η οποία έδωσε και την αφορμή να ανοίξει ξανά κουβέντα για το άσυλο.

Το ΠΑΣΟΚ
«Η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι «υπάρχουν νόμοι του κράτους και στα αυτόφωρα κακουργήματα έχει δικαίωμα να επέμβει η Αστυνομία». Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «το οργανωμένο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να προστατέψει το πανεπιστημιακό άσυλο» και κατηγόρησε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «μεθοδεύουν την κατάργησή του, αξιοποιώντας προβοκατόρικους μηχανισμούς». Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνος απέστειλε επιστολές στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καλώντας τους να συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ, καθώς η κοινότητα των φοιτητών θα μπορούσε να προστατεύσει το πανεπιστημιακό άσυλο ως χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Για θεσμό που «έχει αυτοκαταργηθεί» έκανε λόγο το ΛΑΟΣ.

Η Μαριέττα Γιαννάκου
Εξάλλου, η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αlpha, τόνισε: «Ακόμα και αν καταργηθεί το άσυλο, δεν θα βρείτε την αστυνομία διατεθειμένη να μπει μέσα. Κανείς δεν θέλει να εμπλέκεται σε τέτοιες ιστορίες». Και ζήτησε να εφαρμοστεί ο νόμος ώστε «να μην ακούμε από πολιτικά χείλη ότι το πεζοδρόμιο στην Πανεπιστημίου είναι άσυλο».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος, ανέφερε χθες ότι το νομικό πλαίσιο για το άσυλο είναι πρόσφατο, σαφές και αν εφαρμοστεί μπορεί να αποδώσει.

10
christos christos
19/03/2009 11:50
Και η εκκλησία είναι άσυλο, αλλά δεν άκουσα κανέναν να θέλει να το καταργήσει. Μάλλον γιατί οι παππούδες που συχνάζουν εκεί δεν φτιάχνουν μολότοφ. Αλλά αν μπορούσαν να τις πετάξουν θα το έκαναν, για να εκτονώσουν την καταπίεση τους. Και μετά θα το καταργούσαμε και αυτό ώστε να μπαίνουν μέσα τα ματ να τους βάλουν σε τάξη.

Η κοινωνία μας είναι υπεύθυνη για τους αναρχικούς: Δεν είναι εξωγήινοι. Και όσο για τα πανεπιστήμια, όσοι έχουν σχέση με αυτά και έχουν και λίγο μυαλό στο κεφάλι τους (γιατί δυστυχώς πολλοί ανεγκέφαλοι έχουν παρεισφρήσει στα πανεπιστήμια, και νόμιμα) γνωρίζουν ότι το τελευταίο που φταίει για την κατάντια είναι το άσυλο. Όσοι δεν γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν θα ήταν καλύτερα να μην διατυπώνουν απόψεις γιατί δημιουργούν εντυπώσεις.
Απόστολος Αποστολίδης
19/03/2009 10:27
Ασυλο.. φτάνει πιά με αυτή την καραμέλλα.. ναι στην διακίνηση των ιδεών αλλά επιτέλους αυτή είναι τόσο ελεύθερη έως ποτέ πρίν (για παράδειγμα το φόρουμ στο οποίο γράφουμε) .. τι στο καλό χρειάζεται το άσυλο.. να καταργηθεί να τελειώνουμε.. αν προσπαθήσουμε να θυμηθούμε την τελευταία φορά που έγινε δίωξη στην ελλάδα για διάδοση ιδεών θα πάμε πολύ πριν από το 1980.. καταργήστε το ρημάδι το άσυλο να δούνε και τα πανεπιστήμια μιά άσπρη μέρα...
TERI
19/03/2009 10:18
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΑ ΙΔ.ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΑ Ε?
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΝΩ
Κ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝΕ ΤΟ ΚΟΣΜΟ Κ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
LADAS
19/03/2009 08:53
I AKADIMAIKI ELLAS
EMINE STO ETOS 1961-63 LAMPRAKIDES KLP KATASTROFES
DILADI TA PANEPISTIMIA MAS INE TIS KULTURAS TU PERASMENU AIONA..
DEN PARAGUN MELETES OPOS ALLA
DEN SINERGAZONTE ME TIN VIOMIHANIA
DEN PATENTARUN TIS ANAKALYPSIS
DEN TRAVANE XENUS EPISTIMONES LEHTORES KLP
KE INE PIGI ANOMALIAS
AN OLA AFTA ANASTRAFUN STIN ELLADA
THA LAMPSI O B! HRYSOS AION TU PERIKLI
Ioannis L
19/03/2009 07:27
Asylo pneymatika aniatwn.
LENA
19/03/2009 04:33
EFYGA APO THN PATRIDA MAS 4 XRONIA META TA GEGONOTA TOU POLYTECHNEIOU. HMOUN ARISTERH ME MEGALH SYMMETOXH SE DIADHLOSEIS, SYGROUSEIS ME ASTYNOMIA STA EXARCHEIA KAI STHN PATISSION. SPOUDASA STHN ATHINA, AGGLIA, METAPTYXIAKES STON KANADA KAI DIDAKTORIKH STHN AMERIKH. MENO SE MIA OMORFH POLH THS CALIFORNIAS KAI AGAPO THN DOULEIA MOU STIN AMERIKH. EXO POLLES ANAMNHSEIS APO TA FOITHTIKA XRONIA STHN ATHINA, THN ARISTERH KAI POLLES FORES ANARXIKH IDEOLOGIA MOU. OTAN ERXOMAI STHN ELLADA PERPATAO SIOPILH STA PALIA STEKIA STA EXARCHIA KAI THYMAMAI TA KTIRIA KAI TOUS DROMOUS POU KRYVOMASTE APO THN ASTYNOMIA, TA MIKROSKOPIKA DIAMERISMATA STIS PPOLYKATOIKIES ME TIS XILIADES PROKHRYXEIS, TA SPRAY, TOUS BROMIKOUS TEIXOUS THS SXOLHS, TA PALIA THRANEIA, TA BROMIKA BLUE JEANS POU FOROUSAME, TA LYGDIASMENA MALLIA, TA TSIGARA, TOUS EROTES STA PARKA, TH MOUSIKH KAI TA TRAGOUDIA MAS. KONTEVO TA 60 KAI OMOLOGO POS DEN KATALAVA POS PERASAN TA XRONIA TOSO GRHGORA. OTAN OMOS SYGKRINO THN POIOTHTA THS AKADHMAIKIS ZOHS, TA PARAGOGIKA XRONIA, TIS MELETES KAI THN ALHTHINH POIOTHTA THS AKADHMAIKHS KARIERAS.....TO PANEPISTHMIO MAS FAINETAI MAKRYNO, KLEISMENO SE GYALI...SAN NA MHN EXEI ALLAXEI TIPOTA META APO 31 XRONIA.....BROMIKA KTIRIA, APEGNOSMENOI FOITHTES, BIAIOI PSYCHASTHENEIS ANARXIKOI KRYMMENOI PISO APO TOUS BROMIKOUS TOIXOUS....APOGOHTEVMENH NEOLAIA. AGAPO THN ELLADA MAS ALLA LYPOUMAI KAI NDREPOMAI GIA TO ASHIMO PROSOPO POU ZOGRAFISAME ME TIS PRAXEIS MAS EMEIS OI PALIOI EPANASTATES TON EXARXEION. TO AKADIMAIKO ASYLO EINAI MIA MEGALH PSEFTIA, MIA BROMIKH DIKAIOLOGIA GIA TA PARASITA. H ELLINIKH NEOLAIA EINAI EXYPNH ME POLLES ELPIDES KLEIDOMENES PISO APO TOUS BROMIKOUS TOIXOUS TON APHRXAIOMENON FTOXON AKADHMAIKON IDRYMATON.
Ι.Β.
18/03/2009 16:37
Το γραφείο μου "βλέπει" στη Δεξαμενή, Οι κουκουλοφόροι όντως κατέβηκαν από εκεί αλλά ΔΕΝ επέστρεψαν εκεί, Ο κ. Κοντός - διαχρονικός στο Καποδιστριακό - προφανώς ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ. Αν μη τι άλλο, οι κουκουλοφόροι προς Κολωνάκι θα ήταν δύσκολο να ανεβούν, επειδή ήδη κατέβαιναν από εκεί προς τα κάτω διμοιρίες των ΜΑΤ και ζητάδες.

Το άσυλο είναι παγκόσμια βλακώδης πρωτοτυπία και πρέπει να καταργηθεί. Τελεία και παύλα! Δεν ζούμε πια εν έτει 1974, ας ξυπνήσουμε.. Το άσυλο είναι άσυλο του κοινού ποινικού εγκλήματος, γελοιοποιεί και υποβαθμίζει τα Πανεπιστήμια, οι ξένοι καγχάζουν με αυτή την ανοησία. Είναι δυνατό να διακόπτονται συνέδρια και μέσα στο Πολυτεχνείο να παρασκευάζονται μολότωφ; Και θέλουμε να θεωρούνται σοβαρά τα Πανεπιστήμιά μας; Αυτά που λέει ο κύριος Πανούσης δείχνει ότι και οι πλέον σοβαροί του Συνασπισμού διακατέχονται από τις αγκυλώσεις του ακροαριστερού χώρου.

Από την άλλη, ακόμα και το ανόητο άσυλο επιτρέπει στην αστυνομία να επεμβαίνει σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Γιατί δεν επενέβη; Γιατί προφανώς η κυβέρνηση είναι άτολμη και φοβική και δεν παρείχε καμία πολιτική κάλυψη στην αστυνομία να μπει στη Νομική, Ενώ είναι βέβαιο πως 1-2 φορές αν έμπαινε η αστυνομία σε πανεπιστημιακό χώρο σε τέτοια ακραία περιστατικά και διενεργούσε συλλήψεις και προσαγωγές, το παραμυθάκι του ασύλου θα τελείωνε.
dimitris korinthios
18/03/2009 15:38
O KOSMOS TOY EXEI TYMPANO KAI EMEIS KRYFO KAMARI
KALA EINAI TOSO DYSKOLO KAI AYTO 2***5 ****10 ATOMA ANARXIKA NA ANOIGOYN PORTES STOYS ALHTES PIO TO OFELOS EPITELOYS MIA LYSH ESTO KAI ARGA
ΜΤ
18/03/2009 14:31
το ασυλο ειναι το προβλημα? στους δρομους που προσφατα κατεστρεψαν υπαρχει ασυλο? πιαστε τους οπου μπορειτε! αλλα μαλλον δεν μπορειτε
ThrylosOLE
18/03/2009 12:16
H ennoia "Panepistimiako Asylo" akougetai poly geloia en etei 2009.
Oxi mono prepei na katargithei alla prepei na dimiourgithei swma panepistimiakis astynomias gia to kathe idryma (opws einai se alla meri tou kosmou, ligotero "dimokratika" apo to mp*****lo pou legetai Ellada).
Episeis edw kai twra katargisis tis "dwrean paideias" pou einai i aitia olwn autwn twn geloiotitwn pou symvainoun sta panepistimia. An oi ypoloipoi "nomotageis" foitites plirwnoun didaktra (i pairnoun ypotrofia epeidi einai aristoi) tote tha antidrousan poly pio dynamika stous kakomoirides "antiexousiastes" pou exoun xasei to paixnidi tis zwis kai to mono pou endiaferontai einai na katastrepsoun tis eukairies twn allwn.