Η «ποινικοποίηση» της χρήσης της κουκούλας περιλαμβάνεται στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, στο όνομα «της αποκατάστασης της κοινωνικής ειρήνης».


Και προκαλεί έντονες αντιδράσεις στον νομικό κόσμο που εκφράζει τη διαφωνία του στη λήψη «ευκαιριακών νομοθετημάτων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νίκος Δένδιας, εξήγγειλε χθες σειρά νομοθετικών προτάσεων, που- κατά κοινή ομολογία- συνδέονται άμεσα με τον πυρήνα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής προανήγγειλε ότι η χρήση κουκούλας ή η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου όποιου συλλαμβάνεται να διαπράττει συγκεκριμένα αδικήματα, όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές και σωματικές βλάβες, θα θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση και ο δράστης που θα συλλαμβάνεται θα τιμωρείται με βαρύτατες ποινές. Η νομοθετική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από τους νομικούς ως «κίνηση εντυπωσιασμού», καθώς το «νομικό οπλοστάσιο» θεωρείται απολύτως επαρκές, ενώ όπως λένε χαρακτηριστικά «το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη αυστηρών ποινών, αλλά η… έλλειψη συλλήψεων».

«Δεν μπορεί να ντρέπεται»

«Θεωρούμε ότι ο Έλληνας δεν μπορεί να ντρέπεται για τα χαρακτηριστικά του και να διαμαρτύρεται χωρίς να τα εμφανίζει. Δεν μπορεί να εγκληματεί αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου του», αντέταξε ο κ. Ν. Δένδιας επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα μετουσιωθούν σε νόμο, αν προηγουμένως δεν συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πρόσθεσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι εκπτώσεις στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά επικαλούμενος το κοινωνικό αίσθημα ξεκαθάρισε: «Η χρήση κουκούλας θα θεωρείται επιβαρυντική περίσταση και η ποινή θα είναι βαρύτατη. Θεωρούμε ότι δεν βρισκόμαστε σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα. Αναλύσαμε και άλλα ευρωπαϊκά παραδείγματα. Το γερμανικό είναι “σκληρότερο” από τη λύση που εμείς υιοθετούμε. Είμαι απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της ρύθμισης», είπε ο κ. Δένδιας.

Ασαφές το ύψος της ποινής

Ασαφές ωστόσο παρέμεινε- παρά τις ερωτήσεις που έγιναν- το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής που θα… συνοδεύει την ποινικοποίηση της κουκούλας. Αρχικά μίλησε για πάνω από δέκα χρόνια κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος η προβλεπόμενη ποινή θα είναι από 2 μέχρι 10 χρόνια. Θύελλα αντιδράσεων όμως, από τον νομικό κόσμο, προκαλεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει διάταξη που θα προβλέπει ως αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα την εξύβριση εις βάρος των δημοσίων λειτουργών. Όπως εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «θέλουμε να δείξουμε ότι στηρίζουμε σε μία δύσκολη φάση την Αστυνομία» και γι΄ αυτό στα προσεχή νομοθετικά πλάνα είναι και η θεσμοθέτηση της αυτεπάγγελτης- και όχι έπειτα από μήνυση, όπως είναι μέχρι τώρα- δίωξης για εξύβριση εις βάρος των αστυνομικών.

Οι νομικοί πάντως από την πλευρά τους δεν κρύβουν την ανησυχία τους, θεωρώντας ότι μέσω αυτής της πρόβλεψης επιχειρείται να… επιστρέψει από το παράθυρο η καταργηθείσα διάταξη για την περιύβριση αρχής, που στοχεύει και προς την πλευρά του Τύπου. Καταθέτουν επιπλέον τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της, που σε πρώτο επίπεδο βάζει «ποινικό μανδύα» ακόμη και σε συνθήματα με αποδέκτες αστυνομικούς.

ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ

Η νομοθετική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από τους νομικούς ως «κίνηση εντυπωσιασμού» καθώς το «νομικό οπλοστάσιο» θεωρείται απολύτως επαρκές