«Τα κόμικς είναι μια πολύ όμορφη ασχολία, που δημιουργεί στον καθένα ξεχωριστά συναισθήματα. Για άλλους είναι αναμνήσεις, ταξίδια στη φαντασία, τέχνη, χαλάρωση. Είναι ένας τρόπος να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου και, κατά κάποιον τρόπο, να επιστρέψεις στα παιδικά χρόνια».


Σε πολύ μικρή ηλικία ο κ. Γιώργος Γεωργέλος συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά το περίπτερο του πατέρα του. Μικρόσωμος όπως ήταν, το βλέμμα του έπεφτε πάντοτε στα κόμικς που συνήθως τοποθετούνταν χαμηλά, ακριβώς κάτω από τις εφημερίδες. Εκμεταλλευόταν αυτήν του την τύχη και διάβαζε με τις ώρες τις περιπέτειες των ηρώων, κυρίως του Ντίσνεϊ, αλλά και άλλων δημιουργών. Αγαπημένος του ήρωας ήταν ο Κοκομπίλ, ενώ αργότερα μαγεύτηκε από τις περιπέτειες του Storm.

Σήμερα, ο 46χρονος υπάλληλος της ΔΕΗ έχει καταφέρει να μαζέψει στο σπίτι του περισσότερα από 10.000 τεύχη, μια συλλογή που κοστολογείται περίπου στις 40.000 ευρώ, ενώ είναι δημιουργός της ιστοσελίδας www. greekcomics.gr, η οποία αποτελεί το πρώτο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστορίας των κόμικς στη χώρα μας με καταγεγραμμένους 1.747 τίτλους, αλλά και περισσότερα από 18.000

εξώφυλλα κόμικς από το ΄30 μέχρι σήμερα, καθώς επίσης και στοιχεία για όλους τους τίτλους και τους δημιουργούς.

Πολλοί δεν διστάζουν να ξοδέψουν αρκετά χρήματα προκειμένου να αποκτήσουν τα τεύχη που τους λείπουν. Οι προμηθευτές είναι συνήθως παλαιοπωλεία, ιδιώτες, οι οποίοι εμπορεύονται τις συλλογές τους, καθώς και άτομα που ψάχνουν για «θησαυρούς» στα σκουπίδια. Με τον καιρό, δημιουργήθηκε ένα ιδιότυπο «Χρηματιστήριο», καθώς ένα τεύχος, ανάλογα με την παλαιότητα, τη σπανιότητα εμφάνισής του και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μπορεί να κοστίσει από μερικά λεπτά έως και εκατοντάδες ευρώ. «Για το ίδιο ακριβώς τεύχος μπορεί κάποιος να σου ζητήσει από 10 μέχρι 350 ευρώ. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει την πραγματική αξία του, αλλά και το ότι ο έμπορος βλέπει πόσο διατεθειμένος είσαι για να το αποκτήσεις. Παλαιότερα, γίνονταν και δημοπρασίες, όπου τα ποσά μπορούσε να ξεφύγουν πολύ», αναφέρει ο κ. Γεωργέλος. Το ίδιο συμβαίνει και στο εξωτερικό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πώληση του πρώτου τεύχους του Σούπερμαν, χρονολογίας 1938, σε δημοπρασία στο Διαδίκτυο έναντι 317.000 δολαρίων! Όπως σε όλα τα χρηματιστήρια, ωστόσο, υπάρχουν και οι λεγόμενες φούσκες. «Υπάρχουν κομμάτια που δεν βρίσκαμε εύκολα και οι τιμές τους ήταν εξαιρετικά υψηλές. Αργότερα, μάθαμε πως υπήρχε μια αποθήκη που είχε κρατήσει μεγάλες ποσότητες, οι οποίες τελικά βγήκαν στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν κατακόρυφα», σημειώνει ο κ. Γεωργέλος.

«Συναντήσεις της σακούλας»

Η Λέσχη Φίλων Κόμικς βοηθάει τους συλλέκτες να συμπληρώσουν τις συλλογές τους, χωρίς να ξοδέψουν περιουσίες. «Αρχίσαμε να συναντιόμαστε προκειμένου να γνωριστούμε και από κοντά και να θυμηθούμε ό,τι κάναμε όταν ήμασταν μικροί που διαβάζαμε όλοι μαζί για τους αγαπημένους μας ήρωες. Έτσι, ο καθένας ερχόταν με τη σακούλα του και τα τεύχη που είχε διπλά ή σε περισσότερα αντίτυπα και τα αντάλλασσε με άλλα που έλειπαν από τη δική του συλλογή. Αυτές οι συναντήσεις έγιναν γνωστές ως “Συναντήσεις της σακούλας”. Επιπλέον, αν κάποιος βρει ένα τεύχος σε καλή τιμή, το προωθεί σε όποιον θελήσει να το πάρει. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ενισχύσει πολύ και το κοινό της επαρχίας, που έχουν πάντα περισσότερες δυσκολίες να βρουν αυτό που θέλουν», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γεωργέλος.

Η ΛΕΣΧΗ ΦΙΛΩΝ ΚΟΜΙΚΣ

βοηθάει τους συλλέκτες να συμπληρώσουν τις συλλογές τους, χωρίς να ξοδέψουν περιουσίες

«Ξόδευα 250 ευρώ την εβδομάδα»


«Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ μου ήρωας είναι ο Ηellboy. Έχω αγοράσει όλες τις σειρές που έχουν κυκλοφορήσει. Εκείνος όμως με τον οποίο άρχισα να μαζεύω κόμικς ήταν ο Spawn, τον οποίο ΄΄γνώρισα” λίγο πριν παρουσιαστώ στον στρατό.

Σήμερα, μου λείπει μόνο το τεύχος Νο2. Αν καταφέρω να το βρω σε κάποια καλή τιμή θα το πάρω…», λέει στα «ΝΕΑ» ο 38χρονος Γιάννης Στύλος. Σχεδιαστής και ο ίδιος, έχοντας εικονογραφήσει κάποιες μικρές σειρές, γνωρίζει όλες τις δυσκολίες για τη δημιουργία ενός κόμικς. Παρ΄ όλα αυτά, προτιμά να αγοράζει τα έργα των αγαπημένων του δημιουργών μέσω Διαδικτύου, καθώς εκεί μπορεί να εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. «Παλαιότερα μπορούσα να ξοδεύω και 250 ευρώ την εβδομάδα, όμως τελευταία τα οικονομικά έχουν περιοριστεί και προτιμώ να αγοράζω κάτι μόνο αν είναι καλή ευκαιρία», σημειώνει ο κ. Στύλος.