ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ στοιχειοθέτησης ύπαρξης «μακεδονικής» μειονότητας στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, βλέπουν διπλωματικοί κύκλοι πίσω από την έκθεση του ΟΗΕ για τις μειονότητες που υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού. Η σχετική έκθεση καλεί την Ελλάδα αντί να αρνείται την ύπαρξη της μειονότητας, να προστατεύσει τα δικαιώματά της και κάνει συστάσεις στην Αθήνα να μην ερμηνεύει περιοριστικά τον όρο «μειονότητα»! Η ανεξάρτητη εμπειρογνώμων του ΟΗΕ στα ζητήματα των μειονοτήτων Γκέι ΜακΝτούγκαλ, είχε επισκεφθεί τη χώρα μας τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τους γ.γ. των υπουργείων Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Απασχόλησης.

«Στη χώρα μας, κάθε Έλληνας πολίτης έχει το απαράγραπτο ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και η μέριμνα της Πολιτείας για την ενίσχυση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής και αποτελεσματική», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ άφησε σαφείς αιχμές τόσο κατά της Γκ. ΜακΝτούγκαλ όσο και κατά των μεθοδεύσεων του Νίκολα Γκρουέφσκι, προσθέτοντας: «Η πολιτική αυτή εδράζεται στη στέρεα πεποίθησή μας ότι οι μηχανισμοί προστασίας και ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει τελικά να ενισχύουν την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών ενός κράτους και δεν θα πρέπει να καθίστανται εργαλείο στα χέρια εκείνων που για ιδιοτελείς σκοπούς επιδιώκουν την καλλιέργεια διχόνοιας και κλίματος εντάσεων στο εσωτερικό μιας κοινωνίας».

«Εκφοβισμοί»

Η κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη περιγράφεται με μελανά χρώματα, ενώ σε ό,τι αφορά όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», η έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει «την ύπαρξη μιας μακεδονικής εθνοτικής μειονότητας η οποία ζει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία» και ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν ακολουθήσει πολιτική άρνησης «της μακεδονικής κοινότητας και της μακεδονικής γλώσσας». Μάλιστα, τόσο στην περίπτωση των μουσουλμάνων της Θράκης όσο και των σλαβόφωνων, η Γκ. ΜακΝτούγκαλ αναφέρεται σε «αξιόπιστες αναφορές για εκφοβισμό» των μειονοτήτων, χωρίς, ωστόσο, να τις κατονομάζει.

Η Γκ. ΜακΝτούγκαλ, λένε διπλωματικές πηγές, εφαρμόζει τεχνοκρατικά κριτήρια σε μια προσπάθεια να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη μακεδονικής μειονότητας, γι΄ αυτό και προτρέπει τη χώρα μας να μην ερμηνεύει τόσο περιοριστικά τον όρο μειονότητα. Όπως σημειώνει, «η ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης για τον όρο “μειονότητες” είναι υπερβολικά περιοριστική για να ανταποκριθεί στα σημερινά στάνταρ: εστιάζει στην ιστορική αντίληψη των “εθνικών μειονοτήτων” που δημιούργησε η διάλυση των αυτοκρατοριών ή οι συμφωνίες που συνήφθησαν μετά το τέλος πολέμων».

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αθήνα της Γκ. ΜακΝτούγκαλ γινόταν με στόχο να επανεξετασθεί η κατάσταση των Ρομ- για τις διακρίσεις εις βάρος τους γίνονται αναφορές στην έκθεση- αλλά την τελευταία στιγμή προστέθηκε στο πρόγραμμά της η επίσκεψη στη Θράκη και κατόπιν στη Φλώρινα, ενώ πλήθαιναν οι πληροφορίες ότι στη Θράκη συναντήθηκε μόνο με προστατευόμενους του τουρκικού προξενείου, ενώ στη Φλώρινα με μέλη του «Ουράνιου Τόξου».