Η πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή αποτελεί κοινή πρακτική στην εποχή μας. Οι λόγοι που οδήγησαν στο γεγονός αυτό είναι κυρίως η βελτίωση των τεχνικών και των μεθόδων, η καλύτερη εκπαίδευση των πλαστικών χειρουργών και η ευρύτερη ενημέρωση των ασθενών, που αναζητούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι πλέον γενικώς παραδεκτό ότι η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που κάνουν αποκατάσταση του μαστού βελτιώνονται ψυχολογικά. Ο στόχος της αποκατάστασης του μαστού είναι στην ουσία να βοηθήσει ψυχολογικά τη γυναίκα και παράλληλα να διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητές της, όπως π.χ. το ντύσιμο. Η απώλεια του μαστού έπειτα από μαστεκτομή για καρκίνο προκαλεί άγχος και κατάθλιψη από τον φόβο του καρκίνου, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης, απώλεια θηλυκότητας και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Οι σύγχρονες μέθοδοι διακρίνονται σε δύο κατηγορίες επεμβάσεων. Στην πρώτη χρησιμοποιούνται ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή), των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Στη δεύτερη απαιτείται η μεταφορά και μεταμόσχευση δέρματος και λίπους από άλλη περιοχή του σώματος (λ.χ. κοιλιά ή πλάτη). Τελευταία εφαρμόζονται και μέθοδοι με ενέσεις λίπους που μεταμοσχεύεται στην περιοχή της μαστεκτομής. Βεβαίως, η αποκατάσταση του μαστού όσο τέλεια και αν είναι δεν μπορεί να δημιουργήσει τον μαστό όπως ήταν πριν. Όμως, για τη γυναίκα με μαστεκτομή, ο νέος «μαστός» που θα προέλθει από την πλαστική επέμβαση θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Η αποκατάσταση του μαστού θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της σύγχρονης πλαστικής επανορθωτικής χειρουργικής. Τα οφέλη είναι προφανή και τεράστια. Η πλειονότητα των γυναικών που υφίστανται τις επεμβάσεις αποκατάστασης είναι ικανοποιημένες και δηλώνουν ότι θα επαναλάμβαναν το όλο εγχείρημα. Από τα δεδομένα που υπάρχουν, φαίνεται ότι ο αριθμός των γυναικών που κάνει αποκατάσταση του μαστού έπειτα από μαστεκτομή βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Ο Ανδρέας Γιακουμεττής είναι αναπληρωτής καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (UΕΜS)