Οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους

ΜΙΑ «ΒΟΜΒΑ» ΤΥΛΙΓΜΕΝΗ ΣΕ... ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ!

Το σουβλάκι δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ ΕΥΗ ΣΑΛΤΟΥ   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2009 07:00 |
 Μια «βόμβα» τυλιγμένη  σε... λαδόκολλα!

Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρεται τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα.

Oλόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες!

«Αυτό συμβαίνει όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος- πλούσιες πηγές λιπαρών. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως σε 15 γραμμάρια λίπους- όσο δηλαδή χωράει σε ένα κουτάλι- αντιστοιχούν 135 θερμίδες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γρηγόρης Ρίσβας, διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Το λίπος στην πίτα. Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον».

Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούν... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Λάιτ εκδοχή. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του «πίτα με απ΄ όλα» δεν μπορούν να παραγγείλουν μια πιο λάιτ εκδοχή. «Αυτό που συνιστούμε είναι κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας- είτε είναι αυτό χοιρινό είτε κιμάς- καθώς έχει λιγότερες θερμίδες και μικρότερη ποσότητα λίπους. Παράλληλα, όμως, αποφεύγοντας εντελώς τις πατάτες και τις διάφορες σάλτσες και επιλέγοντας πίτα ψημένη στα κάρβουνα, μειώνει κανείς σημαντικά την πρόσληψη έξτρα θερμίδων».

Σειρά μελετών, άλλωστε, έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό. «Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 500 χιλιάδων πολιτών για οχτώ χρόνια, συνυπολογίζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει από 30% έως και 60% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», υπογραμμίζει ο καθηγητής της Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.


Διατροφικό αγκάθι το φοινικέλαιο

Διατροφικό αγκάθι είναι σύμφωνα με τους ειδικούς και το λάδι που χρησιμοποιείται στα ταχυφαγεία, συνεπώς και σουβλατζίδικα, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. «Το φοινικέλαιο, μια από τις συνηθέστερες επιλογές των επιχειρηματιών εξαιτίας του χαμηλού κόστους, περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα- δηλαδή «κακά»- λιπαρά. Αντίστοιχα, η κατανάλωση σπορέλαιου έχει συσχετισθεί ύστερα από έρευνες με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και τα καρδιαγγειακά», συμπληρώνει ο κ. Καφάτος.

Δεν έχει, όμως, σημασία μόνο τι είδους λάδι χρησιμοποιούν στα σουβλατζίδικα αλλά και πόσες φορές το αλλάζουν- κυρίως στο τηγάνισμα- καθώς η συχνή χρήση χρησιμοποιημένων λαδιών αυξάνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν οι καταναλωτές σοβαρές βλάβες στον οργανισμό.

8
EOM
01/02/2009 21:16
APO TOTES POU TA SOUBLATZIDIKA TA PHRAN TOURKALBANOI PIGAN KATA DIABOLOU.PSONIZETE MONO APO ELLHNES.
OUKRANOS FAKIRHS
01/02/2009 14:29
TELIKA TO ORUKT(ELAIO) MAS ,EINAI APISTEUTO
BRHKE THN THESH POU PANTA EPSAXNE STHN AGORA
TOU KOSTIKA KAI TOU GIORIKA. KAPOIOS FOLIAS EPESE
EIS TON AGONA UPER PATRIDOS KAI GURADIKON.
TO PNEUMA TELIKA TON ELLHNON TO TRABAH TO
SOUBLAKI. ME LIPOS APO TO KIEBO.OPOS KAI OUKRANES!!
nemessis
01/02/2009 11:28
ΚΑΛΑ ΕΙΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ!! ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: "Μια βόμβα τυλιγμένη σε... λαδόκολλα! " ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ (ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ..) ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΟΘΒΛΑΚΙ!!! ΕΛΕΟΣ!!! ΒΟΜΒΑ;;; ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ; ΕΧΕΤΕ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ; ΝΟΜΙΖΑ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..) ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ; ΜΠΡΑΒΟ!! ΑΚΟΥ ΒΟΜΒΑ... ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ (ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΚΛΠ, ΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ ΚΛΠ, ΤΟ ADP, ATP, ΚΛΠ ΚΛΠ,) ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΤΕ ΤΟΣΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ (ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ..) ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ, ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!! ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΑΠΟΨΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ!!!!!!!! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ..
πολίτης Μπάμπης
01/02/2009 05:24
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο το οποίο είναι πολύ πετυχημένο. Πράγματι το κλασσικό ελληνικό σουβλάκι έχει εξαλειφθεί και τη θέση του πήρε το εμπορευματοποιημένο που όπως πολύ σωστά λέει το άρθρο είναι με ψημένη πίττα σε καμμένο φοινικέλαιο που έχει την γεύση πικρού μηχανόλαδου. Τα τηγανισμένα αυτά είναι θάνατος για όσους έχουμε χοληστερόλη. Επιπλέον οι ψήστες κάνουν το εξής απαράδεκτο. Αφού κόψουν τον γύρο άψητο, τον πετάνε πάνω στην πλάκα και τον ζουλάνε με κείνο το σιδερικό για να τον ψήσουν γρήγορα γρήγορα. Ο γύρος καίγεται και γίνεται χάλια. Αντί να περνάς και να μοσχοβολάει το σουβλάκι στο σουβλατζίδικο, αυτό μυρίζει άσχημα, ειδικά τα κεμπάμπ είναι α πα πα πα πα. Μοναδική εξαίρεση είναι τα καλαμάκια που πουλάνε στις καντίνες των φέρρυ μπόουτ ψημένα στα κάρβουνα με ψωμάκι. Και ποιός δεν θυμάται τα καλαμάκια του Ρίου-Αντιρίου; Αχ...όταν πεινάω τα θυμάμαι και με πιάνει λιγούρα. Όπως πεινάς και απο το ταξίδι και η μυρουδιά της θάλασσας και αυτό το πεντανόστιμο καλαμάκι. Μα οι σουβλατζήδες των Αθηνών δεν βάζουν μυαλό να αρχίσουν να φτιάχνουν σωστά σουβλάκια; Και ύστερα παραπονιούνται οτι δεν δουλεύουν. Η κατάσταση είναι κατα πολύ καλύτερη στα σουβλατζίδικα της Θεσσαλονίκης που πουλάνε σάντουιτς με γύρο. Άν θυμάμαι καλά έχει και γιαούρτι όπως και στην Κρήτη. Πάρα πολύ φρέσκο και νόστιμο.
BASSIOS
31/01/2009 17:19
"MIA BOMBA TULIGMENH SE LADOKOLLA" OMOLOGO, TA PARADEXOMAI OLA KURIE ASTUNOME H LADOKOLLA EINAI FOTOTUPIA TOU PANEPHSTHMIAKOU PTYXIOU MOU! FONAXTE THN ANTITROMOKRATIKH! OXI GIA THN BOMBA ALLA GIA TA PTYXIA LADOKOLLAS POU EXOUN MESA BOMBES!!
Vasilis
31/01/2009 14:37
To xoirino den paei me magioneza, kai to kotopoulo den paei me tzatziki.

Mallon ta valate antitheta gia na sas vgoun ta mathimatika...

Kali oreksi.
KWSTAS
31/01/2009 12:17
POLLA GYRADIKA KANOUN PITA PSHMENH KAI OXI AYTH THN AHDIA MESA STO LADI (KAMMENO LADI).8A PE8ANETE RE
Nikos G
31/01/2009 10:49
Ναι.....αλλα τι γευση εχει το ενα και τι το αλλο.