«Κόκκινη κάρτα» βγάζει η Κομισιόν στην Ελλάδα εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που θέτει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση των παιδιών μεταναστών.


Εξηγήσεις θα ζητήσει από τη χώρα ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος μετά την εξαίρεση σημαντικού αριθμού μεταναστών δεύτερης γενιάς ακόμη και από τη δυνατότητα απόκτησης άδειας επί μακρόν διαμένοντος – μόνο 30.000 από τα συνολικά 200.000 παιδιά μεταναστών μπορούν να κάνουν χρήση- και κρίνοντας πως οι νέες ρυθμίσεις δεν είναι συμβατές με σχετική οδηγία.

«Δυνάμει της Οδηγίας 2003/109 τα παιδιά αυτά δεν αποκλείονται αυτόματα από το καθεστώς του μακροχρόνιου μόνιμου κατοίκου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επίτροπος Ζακ Μπαρό σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη και απορρίπτει τόσο την απαίτηση τα παιδιά μεταναστών να έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα όσο και την υποχρέωση οι γονείς τους να διαθέτουν νόμιμη άδεια-προϋποθέσεις που θέτει η νομοθετική ρύθμιση για απόκτηση άδειας.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει υποχρέωση γέννησης στην επικράτεια ενός κράτους-μέλους, η εισαγωγή μίας τέτοιας προϋπόθεσης εκ μέρους της Ελλάδας δείχνει να είναι αντίθετη προς την οδηγία», σχολιάζει ο κ. Μπαρό, ενώ τονίζει επίσης πως το καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος «μπορεί να αποκτηθεί από ανήλικο κάτω των 19 ετών ανεξάρτητα από τους γονείς του».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του παραπέμπει εξάλλου και σε Σύμβαση του ΟΗΕ, η οποία «υποχρεώνει τα συμβαλλόμενα μέρη να σέβονται και να εγγυώνται τα διακηρυσσόμενα δικαιώματα για κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς διακρίσεις στηριζόμενες μεταξύ άλλων στην κατάσταση του παιδιού και ειδικότερα, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής των γονέων».

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Μπαρό υπογραμμίζει πως «η επιτροπή θα επικοινωνήσει επομένως με τις ελληνικές αρχές για να έχει εκτενέστερες πληροφορίες ως προς αυτά τα δύο σημεία».

Παράβολο 900 ευρώ!

Πέραν των εξαιρέσεων και ανεξαρτήτως των εξελίξεων μετά την κοινοτική παρέμβαση, χαράτσι περιμένει ακόμη και τους ελάχιστους μετανάστες δεύτερης γενιάς που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νομοθετικής ρύθμισης.

Όπως προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα δεν προβλέφθηκε ούτε καν να μην πληρώνουν το παράβολο των 900 ευρώ ή έστω να υπάρξει κάποια μικρότερη χρέωση.

ΧΑΡΑΤΣΙ

Περιμένει χαράτσι ακόμη και τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, που θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης

Η άδεια δεν θα λύσει τα προβλήματα


ΚΥΡΙΑΡΧΟ αίτημα για τους μετανάστες δεύτερης γενιάς αποτελεί η δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.

Όπως αναφέρεται και από οργανώσεις, ακόμη και η απόκτηση άδειας επί μακρόν διαμένοντος δεν θα λύσει τα προβλήματα για τα παιδιά αυτά, καθώς πολλά δεν διαθέτουν παρά μόνον μία ληξιαρχική πράξη γέννησης Η έλλειψη άλλων πιστοποιητικών και η μη αναγνώρισή τους ως πολίτες του κράτους που γεννήθηκαν έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκτήσουν ένα απλό διαβατήριο, το οποίο επίσης δεν έχουν δυνατότητα να εκδώσουν στη χώρα καταγωγής των γονιών τους.

«Δεν είναι παράβολο, είναι παράλογο»


«Η ΝΕΑ ρύθμιση είναι ανούσια», αναφέρει ο 26χρονος Νίκος Οντουμπιτάν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εμένα για παράδειγμα με βγάζει απ΄ έξω, αν και έχω γεννηθεί εδώ, έχω πάει σε όλα τα σχολεία, σπουδάζω εδώ. Στην περίπτωσή μου όμως οι γονείς μου δεν διαμένουν πλέον εδώ».

Όσο για το παράβολο των 900 ευρώ που απαιτείται για την απόκτηση της άδειας, λέει πως «δεν είναι παράβολο, είναι παράλογο». Όπως εξάλλου σημειώνει, «το ποσό ζητείται απ΄ οποιονδήποτε μετανάστη, δεν καταλαβαίνω σε τι μας διαχωρίζει εμάς από τους υπόλοιπους».