«Πώς είναι το κορμάκι σου;»- «Σου είπα ότι είμαι μόλις 12 και εσύ 27. Δεν σε ενοχλεί αυτό;»- «Εσένα σε ενοχλεί;». Αυτή είναι η συνέχεια της αρχικής γνωριμίας ανάμεσα σε έναν 27χρονο ιδιωτικό υπάλληλο από τη Θεσσαλονίκη και σε ένα υποτιθέμενο 12χρονο κορίτσι που εκείνη τη στιγμή έψαχνε παρέα σε ένα από τα δεκάδες δωμάτια ανοικτής επικοινωνίας (chatrooms) του Διαδικτύου. Η συνέχεια της διαδικτυακής συνομιλίας είναι ακατάλληλη για δημοσίευση…

Πίσω από το 12χρονο κορίτσι με το ψευδώνυμο Roz12 βρίσκονται «ΤΑ ΝΕΑ». Το προφίλ της Roz12 που δημιουργήσαμε δεν παρέπεμπε από την αρχή σε ανήλικη, καθώς για να εισέλθει κάποιος σε ένα chatroom οι όροι συμμετοχής απαιτούν να έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Έτσι, οι περισσότεροι που την προσέγγισαν, βλέποντας προηγουμένως το προφίλ της, νόμιζαν ότι συνομιλούν με μια 19χρονη- όσο είχαμε δηλαδή δηλώσει στην αρχική φόρμα εγγραφής.

Η πραγματική ηλικία της Roz12 γνωστοποιούνταν στους άλλους χρήστες του chatroom με την αρχή της συνομιλίας. Μέσα σε μόλις πέντε ώρες την είχαν κλικάρει περισσότεροι από είκοσι άντρες ηλικίας 19- 45 ετών. Δύο από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να κάνουν διαδικτυακά σεξ, ρωτώντας την ανήλικη αν βρίσκεται μόνη της στο σπίτι, πώς είναι το κορμί της, τι φοράει και αν έχει κάνει ποτέ σεξ. Ένας άρχισε τη συνομιλία με βρισιές, και ακόμα και όταν έμαθε την πραγματική ηλικία της Roz συνέχισε να βωμολοχεί, ενώ ένας 30χρονος δεν δίστασε να δώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου για γνωριμία από κοντά, λέγοντας μάλιστα ότι του αρέσει που θα βγει με μια δωδεκάχρονη. Οι περισσότεροι χρήστες μόλις έμαθαν ότι η Roz ήταν μόλις 12 ετών διέκοψαν τη συνομιλία. Ωστόσο κάποιοι- παρ΄ όλο που ήταν ανήλικη- προσπάθησαν να πιάσουν κουβέντα μαζί της για αρκετή ώρα.

Το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί στον πλέον κατάλληλο χώρο για να δράσουν οι παιδόφιλοι, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι ιδιαίτερα τα δωμάτια επικοινωνίας (chatrooms) που επιτρέπουν τη διατήρηση της ανωνυμίας και δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας παγιδεύουν μικρά παιδιά.

«Ως σύνδρομο η παιδοφιλία δεν έχει αλλάξει από αρχαιοτάτων χρόνων. Αυτό που αλλάζει είναι το μέσο. Το Διαδίκτυο διευκολύνει τον παιδόφιλο να παγιδεύσει έναν ανήλικο με όπλο την ανωνυμία. Δεν χρειάζεται να στηθεί στην αυλή ενός σχολείου, όταν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια συνομιλία», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας.

Για να ερευνήσει το φαινόμενο της παιδοφιλίας στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστράτιος Παπάνης και οι φοιτήτριες Ελπίδα Γιαννακού και Λεμονιά – Ελένη Μαλκογιώργου δημιούργησαν σε δωμάτια ανοικτής επικοινωνίας στο Διαδίκτυο δύο ψεύτικα προφίλ. Ενός δεκάχρονου αγοριού από τη Μυτιλήνη και ενός κοριτσιού από την Αθήνα, τα οποία καλούσαν τους συνομιλητές τους σε προσωπική συνομιλία. Στόχος τους η καταγραφή των κοινωνικών και ψυχολογικών χαρακτηριστικών των ατόμων που προσεγγίζουν ανήλικα παιδιά, η θετική και αρνητική πρόθεσή τους να έρθουν σε επαφή με αυτά, η θεματολογία της συνομιλίας και ο βαθμός διακίνησης πορνογραφικού υλικού. Άσεμνες εκφράσεις

Τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη εδώ και περίπου έξι μήνες είναι αποκαλυπτικά. Τα «παιδιά» προσεγγίστηκαν από εκατοντάδες χρήστες. Σε πενήντα από αυτούς που φάνηκαν πιο πρόθυμοι να μιλήσουν ιδιωτικά οι ερευνητές συνομίλησαν μέσω του ΜSΝ Μessenger- πρόγραμμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων. Αποδείχθηκε ότι το 16% αυτών των χρηστών εμφάνισαν παιδοφιλικά χαρακτηριστικά. Το προφίλ του δεκάχρονου αγοριού προσεγγίστηκε από έναν ομοφυλόφιλο 26χρονο άνδρα, ο οποίος διέκοψε τη συνομιλία όταν έμαθε την ηλικία του παιδιού. Αντίθετα, το κορίτσι προσεγγίστηκε από 49 συνομιλητές μεταξύ 20 και 45 ετών. Οι εκφράσεις των ατόμων που παρουσίασαν παιδοφιλικά χαρακτηριστικά ήταν άσεμνες (περιγραφή γεννητικών οργάνων, σεξουαλικής πράξης κ.ά.), ενώ συνήθως ξεκινούσαν με έναν «γλυκό» τρόπο, ζητώντας στη συνέχεια τη χρήση κάμερας. Ακολουθούσαν ερωτήσεις σεξουαλικού περιεχομένου ή αποστολή πορνογραφικού υλικού.

ΤΙ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ «ΑΝΗΛΙΚΗ»

Ρωτούσαν την «ανήλικη» αν βρίσκεται μόνη της στο σπίτι, πώς είναι το κορμί της, τι φοράει και αν έχει κάνει ποτέ σεξ