Αντίδοτα στη ζάλη της πόλης

«Αρρώστια» για τον εγκέφαλο είναι η αστική ζωή, σύμφωνα με τους ειδικούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα kpapakosta@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2009 07:00 |
 Αντίδοτα στη ζάλη της πόλης

«Ο θόρυβος και τα καυσαέρια όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης δεν επιτρέπουν τη σωστή ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονές μας και επομένως την καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου μας. Τα πολλαπλά σύγχρονα ερεθίσματα που δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα επεξεργαστούμε εγκεφαλικά, ακόμη και οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις μάς προκαλούν ανησυχία και άγχος».

«Όλα αυτά δεν επιτρέπουν στο μυαλό μας να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος- ψυχίατρος και αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ.

«Η πόλη βλάπτει σοβαρά το μυαλό» ήταν το βασικό συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Ρsychological Science». Και το φάρμακο; Αστικά πάρκα, δέντρα ακόμη και ένα μπαλκόνι με γλάστρες μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες της μνήμης και τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης. «Ο εγκέφαλός μας αφενός δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες, αφετέρου θέλει ειδικές συνθήκες για να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Όμως, όταν χρειάζεται να επιστρατεύει την προσοχή του, που αυτό απαιτείται για κάθε τι που γίνεται στην πόλη, καταναλώνεται η περισσότερη δύναμή του. Σκεφτείτε ότι σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στο κέντρο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης πρέπει να προσέχουμε τα φανάρια, τον διπλανό μας από αριστερά, από δεξιά, τους πεζούς, το ρολόι μας, τον τροχονόμο, να σκεφτόμαστε τις συνέπειες μιας κάποιας αργοπορίας», σημειώνει η κ. Τσολάκη.

Πηγές στρες
«Οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η έλλειψη πράσίνου και οξυγόνου και η έλλειψη ανοιχτών γραμμών και επιφανειών δημιουργούν συνθήκες στρες στον εγκέφαλο. Το στρες είναι η κατάληξη φυσιολογικών διαδικασιών στον εγκέφαλο και συνδέεται με την έκκριση της ορμόνης κορτιζόλη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει τη μνήμη, τη μάθηση και την προσοχή», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου, μια βόλτα στη φύση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της ανθρώπινης μνήμης κατά 20%. Πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει σε μια βόλτα στην πόλη η οποία απαιτεί, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, διαρκή εγρήγορση και προσοχή. Το μυαλό, τονίζουν, είναι μια μηχανή που προσπαθεί να ανιχνεύσει πιθανές απειλές και το αστικό περιβάλλον αναγκάζει τον άνθρωπο να το χρησιμοποιεί διαρκώς γι΄ αυτόν τον λόγο. Έπειτα από έναν περίπατο στην πόλη η ικανότητα μνήμης μειώνεται σημαντικά και περιορίζεται η ικανότητα αυτοελέγχου. Η κ. Βάρβογλη συμπληρώνει ότι η πόλη δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και στην ψυχολογία των κατοίκων της: «Το στρες, τα προβλήματα συγκοινωνίας, οι στενοί και άσχημοι χώροι, η δυσκολία ανεύρεσης ελεύθερου χρόνου, αλλά και τρόπου εύκολης πρόσβασης σε φίλους δημιουργούν αρνητική διάθεση η οποία μπορεί να καταλήξει σε δυσθυμία, δηλαδή χρόνια ελαφριά κατάθλιψη την οποία μάλιστα το άτομο δεν αντιλαμβάνεται απαραιτήτως».

ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ
Η επαφή με τη φύση και η γυμναστική μπορούν να «αποτοξινώσουν» το μυαλό από το στρες και τον θόρυβο

«Στη φύση η φαντασία μου λύνεται»

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας κ. Μίμης Ανδρουλάκης προσπαθεί δύο με τρεις φορές την εβδομάδα να βρίσκει χρόνο για έναν περίπατο στον Υμηττό. Συνήθως αρχίζει νωρίς το μεσημέρι από το σπίτι του που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και περπατά μέχρι την κορυφή. Ήδη από τα πρώτα μέτρα που διανύει αντιλαμβάνεται τις ευεργετικές για το μυαλό του επιδράσεις της φύσης, αφού όπως λέει ο εγκέφαλος του χαλαρώνει, η φαντασία του λύνεται και βρίσκει πολλές από τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν. Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν είναι μόνο τα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα που τον ηρεμούν, αλλά και η μυρωδιά του χώματος.

«Έχω διαπιστώσει πως όταν κολυμπώ μεγάλες αποστάσεις σε σχετικά έρημες αλλά γνώριμες θάλασσες αποδεσμεύεται αυτό που λέμε δημιουργική φαντασία, ανακαλώ και ανασυνθέτω με ταχύτητα γνώσεις, μνήμες και εμπειρίες. Το ίδιο σε διαδρομές στα περιαστικά βουνά. Είναι απολύτως φυσικό η επαφή με τη φύση να διεγείρει τους νευρώνες της “βαθιάς μνήμης” του μακρινού μας προγόνου που μας κληροδότησε μέσα από την εξέλιξη και την προσαρμογή τον εγκέφαλό του. Εδώ και πολλά χρόνια εργάζομαι στη διασύνδεση της μαθηματικής ευφυΐας με τη νευροβιολογία, τη δομή και τη «χημεία» του εγκεφάλου και τις δεξιότητες του προγόνου μας που απομακρύνονταν από την εστία σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων στην άγρια φύση για να κυνηγήσει και έβρισκε τρόπο να επιστρέφει δίχως χάρτες και πυξίδες. Εδώ θα βρούμε και διαφοροποιημένες δεξιότητες ανάμεσα στα φύλα. Άνθρωποι της πόλης μην ξεχνάτε ποτέ τον θείο Δαρβίνο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ανδρουλάκης.


Το πράσινο θεραπεύει

«ΟΤΙ ΤΟ σύνολο του αστικού περιβάλλοντος και η διαμόρφωσή του επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι κάτι καινούργιο για εμάς. Αντιθέτως, ερευνούμε και σχεδιάζουμε πάντα προς αυτή την κατεύθυνση», λέει η κ. Μαίρη ΑνανιάδουΤζημοπούλου, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου με ειδίκευση στην αρχιτεκτονική τοπίου.

«Δυστυχώς, η ελληνική πόλη του σήμερα έχει υπερδομηθεί. Γι΄ αυτό, αν και έχουν σημασία μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, όπως πράσινες ταράτσες ή μπαλκόνια, για να αναπνεύσει όμως η πόλη και να μην επιδρά τόσο αρνητικά στους κατοίκους της είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν δίκτυα πράσινων χώρων. Για παράδειγμα, τα στρατόπεδα που υπάρχουν στον αστικό ιστό πρέπει πάση θυσία να χρησιμοποιηθούν γι΄ αυτόν τον σκοπό. Το πράσινο στην πόλη έχει γίνει τόσο απαραίτητο όσο ένας δρόμος ή ένα νοσοκομείο», αναφέρει η κ. ΑνανιάδουΤζημοπούλου.

14
Apithanos
29/01/2009 18:51
Kapoios eipe iti imaste i hora tis arpakolas. Ego tha prostheso ke tou taha mou ke tou etsi. Afou esi etsi ke ego etsi (me vlahiki profora parakalo.)
ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ
29/01/2009 13:18
Τι τροπος ειναι αυτος; Εξω οι βλαχοι απο την Αθηνα;; Μαθετε πρωτα τι σημαινει Βλαχος και μετα στειλτε τον καθενα σπιτι του. Τωρα αν το χρησιμοποιειτε ως βρισια προσγειωθειτε στην πραγματικοτητα γιατι ολοι οι Βαλκανιοι ειμαστε βλαχοι με την ασχημη εννοια και αυτο οφειλεται στη νοοτροπια μας και οχι στον τοπο καταγωγης μας. Ο κυριος η η κυρια που εφυγε ξερει πολυ καλα τι λεει. Εμεινα κι εγω 20 χρονια στην Αθηνα. Εκει ηταν η οικογενεια μου εκει γεννηθηκα και μεγαλωσα. Καποια στιγμη στα 20 χρονια μου εμεινα ανεργη και πηγα να επισκεφθω καποιους φιλους σε μια επαρχιακη πολη. Αυτο ηταν. Απο τοτε μενω εδω. Βρηκα πιο ευκολα δουλεια απο οτι στην Αθηνα και εχω και χρονο να δουλευω σε δευτερη και να περναω χρονο με την οικογενεια που δημιουργησα εδω. Ο μονος λογος που θελω να φυγω απο την Ελλαδα ειναι γιατι οι βλαχοι που αναφερατε ειναι αυτοι που μας κυβερνανε και κρατανε τις τυχες μας στα χερια τους. Αργα η γρηγορα θα ερθει κι εδω το χαλι των μεγαλουπολεων. Ακομα ομως κι φυγω για εξωτερικο παλι θα προτιμησω επαρχιακη πολη και οχι μεγαλουπολη.
Ανδ. Σχο.
28/01/2009 23:35
Και να ήταν μόνο ο εγκέφαλος που δεν οξυγονώνεται καλά στην πόλη! παρ'' όλ'' αυτά: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Ε.Τ.
28/01/2009 18:34
ΠΡΟΣ Ν.ΚΑΡΑΛΗ ΑΝ ΘΕΩΡΕΙΣ ΒΛΑΧΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΓΧΟΣ ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΣΑΣ ΤΟΤΕ ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΑΧΟΙ !ΕΥΤΥΧΩΣ!
Αντρέας Ν.
28/01/2009 16:47
@Kostas S

Το ΠΑΣΟΚ κάτι προσπάθησε να κάνει τουλάχιστον. Ρυθμιστικό Τρίτση, μετρό, τραμ, ανάπλαση παλαιών δικαστηρίων, πεζοδρόμηση Ερμού και Αρεοπαγείτου, Πλάκα κλπ Η Δεξιά τι έχει κάνει τα χρόνια που κυβέρνησε; 700 μέτρα καινούργιου τραμ δεν αναπληρώνουν τα 100 χλμ του παλαιού, που αντί να εκσυγχρονιστεί, ξηλώθηκε. Μετρό στις καλένδες. Τέτοιοι μ**κες είναι! Πες τους μόνο για εμπόρους ΙΧ και ταξιτζήδες να δεις πώς τρέχουν τα σάλια τους. Μπορεί να παίρνουν και τίποτα... πουρμπουάρ. Δεν ξέρεις...
Maria
28/01/2009 16:05
Παιδιά ηρεμήστε. Το ότι ο άνθρωπος πηγαίνει 2-3 φορές την εβδομάδα και περπατάει στο βουνό δεν σημαίνει ότι έχει λύσει και το πρόβλημα της ζωής του. Περνώντας κάθε μέρα από την παραλιακή, μέσα στο άγχος για να φτάσω στη δουλειά, βλέπω πολύ κόσμο να απολαμβάνει τον περίπατό του και αναρωτιέμαι γιατί όχι και εγώ. Σίγουρα πρέπει να έχεις ένα καλό βιοτικό επίπεδο για να μπορείς να απολαύσεις περισσότερο τη φύση και την ηρεμία που σου προσφέρει αλλά ίσως αυτό να είναι και μια δικαιολογία για μας τα φτωχαδάκια να βαλτώνουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας και να μην δίνουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να ζήσουμε καλύτερα. Μια απόφαση είναι όλα!
Νικος Καραλης
28/01/2009 15:32
Προς ΕΤ Νομιζω οτι η βλαχια ειναι η καταστροφη του πνευματος της αλλαγης. Τη απαντηση στη εδωσε η αποψη του Παυλου. "εξω οι βλαχοι απο την Αθηνα"
Ε.Τ.
28/01/2009 14:49
ΝΑ ΞΕΡΑΤΕ ΠΟΣΟ... ΔΕΝ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΖΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ "ΦΤΩΧΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΤΕΣ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΖΟΥΣΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ.ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ & ΟΧΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙΣ !! ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΩ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΝΑ ΜΠΟΥΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΣΟ ΞΕΝΑ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ! ΚΙ ΑΣ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΠΟΥΠΟΛΗΣ ΠΟΥ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΟΣΗ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ
Νικος Καραλης
28/01/2009 14:20
Τι χτυπιεστε ρε φιλαρες. Δεν φταινε μονο οι πολιτικοι. Αφου η αρπακολα και η αρπαχτη ειναι στο αιμα του Ελληνα. Απο το τελευταιο φουκαρα μεχρι προθυπουργους και αρχιεπισκοπους. Μην ακουτε τα πρασινα αλογα περι δικαιοματων του πολιτη και κρατους δικαιου και αλλες μπουρδες των πραδικοπηλων και αρπακολλων Ελληνων. Η Ελλαδα ειναι χωρισμενη σε βολεμενους και αβολευτους. Οι αβολευτοι φωναζουν και οδυρονται μεχρι να βολευτουν. Μετα γινονται ηθικοι πολιτες και υπερασπιζονται το ελληνικο "κρατους δικαιου" Ζητω η Ελληνικη Αρπακολα!!!!!!!!!!!!1
ΠΑΥΛΟΣ
28/01/2009 12:07
@ Aeolos 28/1/2009 10:47

Γι’ αυτό γίνονται βουλευτές μεγάλε! Για να γυρνούν ότι ώρα θέλουν στα σπίτια τους και τις υποχρεώσεις τους να τις διευθετούν οι υπάλληλοι. Το σκληρό ωράριο και τα οικογενειακά καθήκοντα ανήκουν στον (βοϊδο) λαό. Διαθέτεις εσύ την μαθηματική ευφυΐα του κ. Ανδρουλάκη; Φαντάζομαι πως όχι, γιατί αν την διέθετες θα ήσουν στη θέση του. Τρέξε λοιπόν σαν τον Βέγγο ολημερίς <άνθρωπε της πόλης> κι άσε τις μαθηματικές ευφυΐες να χοροπηδούν εκστασιασμένοι στην άγρια φύση μαζί με τους κοντινούς και όχι μακρινούς προγόνους τους.
Kostas S
28/01/2009 11:45
Απαντηση στον Αντρεα Ν, Ο παραδεισος του 1981-2004 προφανως δημιουργησε την καλη Αθηνα και ξαφνικα εγινε κακη? Εγω προτεινω "εξω οι βλαχοι απο την Αθηνα"
Νικος Καραλης
28/01/2009 11:39
Τι ποιοτητα ζωης και πρασινα αλογα. Νατανε μονο το πρασινο στη Αθηνα. Πια ευρωπαικη χωρα εχει τη μαστιγα των φροντιστηριων. Γιατι αυτος ο βοθρος της διαφθορας με τα φροντιστηρια που υποθαλπει η κυβερνηση. Δεν μπορει η παιδια να γινεται σωστα στα κρατικα εκπαιδευτηρια. Δε φτανουν ολοι αυτοι οι φοροι που φορτωνονται οι Ελληνες
Aeolos
28/01/2009 10:47
Ο κ.βουλευτής αρχίζει νωρίς το μεσημέρι τον περίπατό του. Πόσοι μη βουλευτές μπορούν να αρχίσουν "νωρίς το μεσημέρι" έναν υπέροχο περίπατο στο πλησιέστερο βουνό; Η ώρα που επιστρέφουμε στο σπίτι είναι...περασμένη, έχει πέσει το σκοτάδι και πρέπει να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ, να πάμε τα παιδιά στα φροντιστήρια και στα αγγλικά...
Αντρέας N.
28/01/2009 10:26
Οι ευρωπαϊκές πόλεις διαθέτουν τουλάχιστον ποιότητα ζωής. Η χείριστη όλων η ΑΘήνα. Αβίωτη! Το μεγάλο δυστύχημα είναι η έλευση της Δεξιάς το 2004 με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν έργα αναγκαία για την επιβίωσή της. Οπως ένα πυκνό δίκτυο τραμ για παράδειγμα και εξοστακισμός των ΙΧ από το κέντρο της. Ανάδειξη νέων χώρων πρασίνου. Εδώ αντίθετα, οι δήμαρχοί τους κόβουν δέντρα! Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Η Δεξιά πρέπει επειγόντως να πάει στον αγύριστο...είναι ντροπή, έλλειιψη σεβασμού στη δημόσια υγεία και στην ποιότητα ζωής μας η συνέχιση της διακυβέρνησης του τόπου από μια παράταξη που βαρύνεται κατά κύριο λόγο με το μέγιστο έγκλημα της βάναυσης οικολογικής καταστροφής του.