Πρώτοι στα πτυχία, τελευταίοι στους μισθούς

Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους νέους πτυχιούχους, αλλά και τους χαμηλότερους μισθούς για τους επιστήμονες στην Ε.Ε.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα mlila@dolnet.gr   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/12/2008 07:00 |
 Πρώτοι στα πτυχία, τελευταίοι στους μισθούς

«Τέλειωσα τη Νομική της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και εργάζομαι ως ασκούμενος για 650 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνάδελφοί μου στην Ολλανδία παίρνουν 2.200 ευρώ τον μήνα και στο Βέλγιο 2.500 ευρώ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Σπυρλιάδης. Ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα παρότι οι νέοι 20-29 ετών διαθέτουν πτυχίο σε ποσοστό 43%, εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας αλλά και οι χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους πτυχιούχους.

Στη χώρα μας, κάθε χρόνο 36.000 νέοι παίρνουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και 40% από αυτούς ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο ο φόβος της ανεργίας αναγκάζει τους περισσότερους να απασχολούνται με μισθούς 650-800 ευρώ, όταν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί παίρνουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Βρετανοί, οι Βέλγοι, γενικώς οι συνομήλικοί τους στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης έχουν τουλάχιστον κατά 50%-70% μεγαλύτερες μηνιαίες απολαβές.

«Πήρα το πτυχίο μου πριν από ένα χρόνο και έχω αλλάξει έντεκα δουλειές από τότε» λέει η Βάσω Παπαμελέτη. «Τέλειωσα το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μόνο μία από τις έντεκα δουλειές που έκανα είχε κάποια σχέση με το αντικείμενο των σπουδών μου. Δεν υπάρχει προοπτική για εμένα και τους συναδέλφους μου. Σκέπτομαι να φύγω από την Ελλάδα».

Μεγάλη διαφορά
Ο πρώτος μισθός για τον απόφοιτο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γερμανία ανέρχεται ετησίως κατά μέσο όρο σε 43.064 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα οι μεικτές απολαβές μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 16.500

ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ένας Ιταλός εργαζόμενος χωρίς πτυχίο (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) κερδίζει τον χρόνο 3.322 ευρώ περισσότερα από έναν κάτοχο διδακτορικού στη χώρα μας. Η διαφορά αυτή εκτοξεύεται στα 10.000-20.000 ευρώ σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία.

«Οι καλύτεροι συμφοιτητές μου στη Νομική έφυγαν για χώρες της Βόρειας Ευρώπης λόγω των χαμηλών απολαβών στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Σπυρλιάδης. «Το μισθολογικό χάσμα Βορρά- Νότου ωθεί, πιστεύω, πολλούς επιστήμονες να αναζητήσουν δουλειά εκτός Ελλάδος».

Τα τρία τέταρτα των νέων ηλικίας 20-29 ετών στην Ευρώπη των 27 χωρών μελών έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά το ποσοστό του μέσου όρου των πτυχιούχων αυτής της ηλικίας είναι 30% και στην Ελλάδα 43%. Ακολουθούν η Ιταλία με 35%, η Δανία 33%, η Ισπανία 32% και από τα μικρότερα ποσοστά διαθέτει η Βρετανία (25%).

«Γενιά των καγκουρό»
Παρότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, έχει τη μεγαλύτερη ηλικία αναχώρησης από την οικογενειακή εστία, που είναι τα 27 χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ. Γεγονός που εξηγείται κατά μεγάλο μέρος από τις χαμηλές αμοιβές των νέων πτυχιούχων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κοινωνιολόγοι, για τη «γενιά των καγκουρό».

«Η γενιά των καγκουρό έχει ως κύρια αιτία τις χαμηλές απολαβές. Όσο υψηλότερες είναι τόσο μικρότερη και η ηλικία των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον μάρσιπο της οικογένειας» τονίζει ο κοινωνιολόγος Κώστας Θεριανός. «Παρότι το οικονομικό είναι ο κύριος λόγος, ο δεύτερος είναι οι παρατεταμένες σπουδές που καθυστερούν την ένταξη στην αγορά εργασίας και τη σκέψη για δημιουργία νέας οικογένειας. Τρίτη παράμετρος είναι η στροφή προς την κατανάλωση. Περισσότερο από τις γενιές του ΄70 και του ΄80, η επονομαζόμενη γενιά των καγκουρό προτιμά ένα καλύτερο αυτοκίνητο παρά την πληρωμή ενοικίου, γι΄ αυτό και επιλέγει να μένει μέχρι και την ηλικία των 30-35 στους γονείς».

ΜΙΣΘΟΙ ΕΩΣ 800 ΕΥΡΩ
Ακόμη και όσοι έχουν μεταπτυχιακό τίτλο παίρνουν τα μισά από όσα οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους

Αυξάνονται οι γυναίκες με Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

ΣΤΑΘΕΡΗ είναι στην Ελλάδα η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εισέρχονται και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το διάστημα 1998-2004, σε αντίθεση με τα ποσοστά των ανδρών, που είναι όμως μικρότερες σε όλα τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις μεταπτυχιακές σπουδές, πάντως, αλλάζουν τα πράγματα. Το ποσοστό των ανδρών που τις ολοκληρώνουν είναι 57%, ενώ των γυναικών 43%.

Το 2005, όμως, 66% των γυναικών 18-24 ετών έμενε με τους γονείς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό νεαρών ανδρών ήταν 78%.


Μένουν με τους γονείς τους και... ελπίζουν στο ΑΣΕΠ

«ΜΕΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ από φοιτητής, αλλά με στηρίζουν οικονομικά οι γονείς μου ακόμη και τώρα που εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος» λέει ο Πανάγος Σπυρόπουλος. Στους φτωχότερους μεταξύ των εργαζομένων της Ευρώπης των «27» συγκαταλέγονται οι Έλληνες δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού τους βίου έχουν αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ μηνιαίως. Όταν ο 22χρονος αστυφύλακας παίρνει περισσότερα από έναν 32χρονο ειδικευόμενο γιατρό του ΕΣΥ και ο Επαγγελματίας Οπλίτης από τον πολιτικό μηχανικό και τον δικηγόρο, τότε είναι λογικό οι επόμενες γενιές να στρέφονται σε επαγγέλματα με λιγότερες σπουδές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία που βρίσκονται στο ίδιο κλιμάκιο των κατώτερων μηνιαίων απολαβών (500-700 ευρώ), οι νέοι φεύγουν κατά μέσο όρο στα 27 τους χρόνια από το πατρικό σπίτι. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία ο μέσος όρος ηλικίας όσων φεύγουν από το πατρικό είναι μεταξύ 20 και 23 ετών.

Με 400 ευρώ τον μήνα
«Παντρεύτηκα στα 29 μου και είμαι ο μοναδικός από τους συμφοιτητές μου που ζει μακριά από τους γονείς τους» επισημαίνει ο Βασίλης Μόσχος. Τελείωσα το 2002 το Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής, έκανα στρατιωτικό και από το 2003 δουλεύω σε φροντιστήρια και πληρώνομαι με 8 ευρώ την ώρα. Καθώς οι ώρες δεν υπερβαίνουν τις 10 την εβδομάδα ο μισθός μας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώ τον μήνα, γι΄ αυτό οι περισσότεροι συνάδελφοί μου στο φροντιστήριο μένουν ακόμη με τους γονείς τους και πληρώνουν φροντιστήρια για να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ».

Σε 50.000 υπολογίζονται οι Έλληνες πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ που παρακολουθούν μαθήματα φέτος στα περίπου 700 φροντιστήρια για να επιτύχουν στους διαγωνισμούς πρόσληψης στο Δημόσιο (ΑΣΕΠ), στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικών, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Λιμενικού Σώματος, των Δικαστών, καθώς και στο Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων.

«Η γενιά μου, όπως κάθε γενιά που εισέρχεται στον στίβο της επαγγελματικής ζωής, αισθάνεται να καταπιέζεται από τις υπάρχουσες κατεστημένες δομές» υποστηρίζει ο ασκούμενος δικηγόρος Π. Σπυρόπουλος. «Ίσως η διαφορά από τη γενιά των 700 ευρώ είναι ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε να διαχειριστούμε την ύπαρξη μιας γενιάς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που λογικό είναι να απαιτεί περισσότερα».

45
DT
04/02/2009 10:09
ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ , ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ , ΛΕΜΕ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ...ΕΕΕ ΕΩΣ ΕΔΩ. Ο ΜΠΟΥΦΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΜΙΣΘΟ 2500 ΕΥΡΟ , ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΒΕΛΓΙΟ , ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΑΝ ΕΜΑΣ .ΤΙ ΕΝΟΩ ΜΕ ΑΥΤΟ ! ΝΑ ΣΑΣ ΕΞΗΓΗΣΩ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΛΕΤΕ ! ΕΚΕΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ. Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ ΣΑΝ ΑΤΟΜΑ. ΕΔΩ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ? ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΣΥ ΜΕ 650 ΕΥΡΟ ΠΩΣ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΕΡΑ ? 3 χ 3 ΠΑΚΕΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ 9 χ 30 270 ΕΥΡΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΘΕΛΗΣ. 5 ΕΥΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣ - ΛΕΩ ΕΓΩ ΜΟΝΟ 5 - 150 ΣΥΝΟΛΟ 420 ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΦΕΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ 200 ΕΥΡΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΥΝΟΛΟ 620. ΑΔΕΡΦΕ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ . ΕΣΥ ΚΑΥΣΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ? 200 ΤΟ ΜΗΝΑ. ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ? 350 ΤΟ ΜΗΝΑ . ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΔΑ , ΦΩΣ ΝΕΡΟ ΤΗΛΕΦΩΝΩ ΡΕΥΜΑ? , ΑΛΛΑ 200 ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΛΑ 650 ΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΕΧΟΥΜΕ 650 620=1270 ΕΥΡΟ ΤΟ ΜΗΝΑ. ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΛΛΑ ΕΞΟΔΑ ? ΒΑΖΩ ΑΛΛΑ 500 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΩ ! ΣΥΝΟΛΟ 1270 500=1770 ΑΡΑ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΦΟΥ ΠΕΡΝΕΙΣ 650 ΤΑ ΑΛΛΑ 1120 ΕΥΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ? ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ! ΕΠΙΔΗ ΟΜΩΣ ΕΙΠΑΡΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΛΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΥΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑ.
n.r.x
02/02/2009 02:16
GEIA SAS! TO SAVATOKIRIAKO VRETHIKA STHN ATHINA MAZI ME THN KSADERFH MOU GIA NA DOSOUME EKSETASEIS STON ASEP!...MPORI KAI NA TA EXW PAEI KALA...ALLA GIA ALO LOGO SAS GRAFW...! TO SAVATO TO VRADY LIPON GIA NA MIN GIRNAME XALKIDA OPOU MENW APOFASISAME NA VROUME ENA FTINO KSENODOXIAKI METAKSI OMONIAS KAI MONASTIRAKI. MPIKAME SE ENA TO OPIO EMIAZE FILIKO PROS NEOUS ... KAI SIGKEKRIMENA TOURISTES... MPENONTAS MESA KALISPERISA THN KOPELA STH RESEPSION STA ELLINIKA!...AFTH MOU APANTAEI STA AGLIKA OTI DEN KATALAVENEI... KAI ARXIZOUME TH SINENOISH STH GLOSA THS. MAS IPE OTI TO DOMATIO THA KOSTIZE 45 EVRO KAI IPAME OK. ! OMOS KSEFNIKA MAS ROTAEI AN EXOUME APOSKEVES MAZI MAS!... TIS LEME OXI ...KAI MAS APANTAEI OTI EINAI POLITIKH TOU KSENODOXIOU NA MI DEXETE KOSMO XORIS APOSKEVES ! SAS PARATHETW THN EMPIRIA MOU ... GIATI MOU FENETE TELIOS KOUFO NA TROW PORTA SE KSENODOXIO ... APO ENA KANADEZAKI POU DOULEVEI STHN ELLADA KAI DE MILAEI GRI ELLINIKA... KANW EKLISH SE OLOUS TOUS ELLINES POU EXOUN EPIXIRISEIS NA STAMATISOUN NA PROSLAMVANOUN ALODAPOUS ...AS VOITHITHOUME PROTA METAKSI MAS !
Georgis
25/12/2008 07:44
@KA Ntropi na apaxioneis etsi tous kopous ton ellinon metanastaton. An oloi proodeuan sto exoteriko opos les anexartitos prosonton den tha ypirxe anergeia kai ftoxia stin Ameriki kai stin Europi. Kai an einai toso eukola exo oso nomizeis, molon lave.
Θιασώτις της Εκπαίδευσης
24/12/2008 21:19
Εμένα ας με συγχωρέσετε για την κάπως παράταιρη παρατήρηση... Διαβάζω το κείμενο και μετά κάποια απο τα σχόλια. Μιλάμε για το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων, έτσι; Αχ, όσοι γράφουν, ας προσέξουν τα Ελληνικά τους... Κάνω κι εγώ ορθογραφικά λάθη, αλλα προσέχω. Δεν αντέχω να βλέπω πιθανώς ενήλικους ανθρώπους να μιλάνε για το μορφωτικό επίπεδο και η ορθογραφία τους να είναι προεφηβική... Συγχωρέστε με, αλλά μοιάζει αλλόκοτο. Και κάτι άλλο... Εκτός κι αν κάποιος δεν έχει ελληνική γραμματοσειρά, νομίζετε οτι κάνετε chat στο mirc εδώ, ή στο Msn? Γράψτε στα ελληνικά, βρε άνθρωποι... Και το λέει κάποια της Αγγλικής Φιλολογίας... Τώρα, θα μου πείτε, εκεί κολλάς; Ε, θεωρώ τη γλώσσα μεγάλο εργαλείο. Κι όταν μιλάμε για την εκπαίδευση πρέπει να είμαστε και πιο προσεχτικοί. Όσον αφορά το θέμα, οι μαθητές μου στο ΓΕΛ θέλουν να γίνουν μπάτσοι και στρατιωτικοί. Α, και δασκάλες. ΜΙα χαρά ξέρουν τι τους γίνεται οι περισσότεροι. Και οι μαθητές μου στο ΕΠΑΛ είναι κατά πλειοψηφία άσχετοι με το σχολείο, που σώνει και καλά θέλουν να πάρουν απολυτήριο λυκείου, ενώ με το ζόρι αξίζουν του γυμνασίου. Από την άλλη, αυτοί θα γίνουν ψυκτικοί και δεν θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως οι άνεργοι 35άχρονοι μαστεράδες...
vassilis
24/12/2008 19:58
KYRIOI, (EIDIKA OI OMOGENEIS) AMA GRAFETE ME LATINIKOUS XARAKTHRES, GRAFETE ME KEFALAIA GRAMMATA KAI ESTE SYNTOMOI.
rodanthos
24/12/2008 18:36
Geia sou re K.A.

eisai lira ekato. O Ellinas einai yperprostateytikos genikotera kai antimetopizei ta panta san antikeimena pou den prepei na allaxoun giati ola einai teleia. Ta paidia tou einai etsi kakomathimena pou kataligoun se kakomathimenous Ellinarades. Eimaste yperprostateutikoi me tis etairies mas me apotelesma ta monopolia. Eimaste yperprostateutikoi me tin paradosi mas pou akomi kai ilithies logikes den prepei na allaxoun. Perimenoume na allaxei i zoi mas pros to kalytero xoris na xreiastei na allaxoume tipota. Auto legetai adiexodo sto kefali mas i kalytera sxizofreneia
Antonio
24/12/2008 14:29
@KA

Μια χαρα τα ειπες !
pAnos Den haag
24/12/2008 13:15
Otan prin 16 xr. peripou hr8a sthn ollandia, diapistwsa grhgora oti ta ephodia mou ta epaggelmatika htan mhdenika. Ergazomenos eneken, se ellinhko estiatorio, kai xwris titlous spoudwn , den 8a mpopousa EUKOLA na brw mia pio kaloplhromenh aneth douleia. MESON den uphrxe, eprepe loipon na STRW8W.Ton teleuteo kairo, meta tous AGWNES, otan mou ginetai h klassikh erwthsh thn periodo twn diakopwn mou sthn Ellada, ti douleia kaneis ekei kai posa pairneis, tous lew oti eimai el.epagelmatias xylourgos kai oti h wra mou kostizei €38. Mou lene oti ta merokamata einai kala. Otan omws tous e3hgw ,oti gia na parw auta ta xrhmata, meta to 8wro sthn oikodomh 3x thn eudomada gia 4 wres epi 6xronia ,eprepe na xanakatsw sta 8rania gia thn apaitoumenh 8ewria,texnika sxedia,gnwsh ulikwn,efarmoges klp.klp. me 8ewrousan trelo. H tempelikh wxadelfikh mas nootropia den exei opia. Sas kourasa???sugnwmh. Na eiste oloi kala ,kales giortes,BATHIA KAI TAPEINA. NA tous xairomaste.
K.A.
24/12/2008 12:30
Pragmatiki ftoxia einai to "oneiro" na exei tautistei me mia thesi sto dimosio kai 5 evdomades diakopes to kalokairi. Pragmatiki ftoxia einai na einai na psaxneis gia gkarsoniera sti idia polikatoikia me tous goneis sou. Pragmatiki ftoxia einai na eisai 17 xronon kai na les oti to oneiro sou einai na kathese se ena nisi kai na koitas ti thalassa les kai eisai sintaxiouxos. Pragmatiki ftoxia einai na mi xairesai me tin epitixia ton allon. Pragmatiki ftoxia einai o skliros koinonikos apokelismos: Na eisai eite neos, eite gynaika, eite apo ergatiki oikogeneia kai eite na mi se pairnei kaneis sta sovara, i akoma xeirotera na sou kirisoun polemo me skopo na apotyxeis. Pragmatiki ftoxeia einai na min yparxei nomotheseia na se prostatepsei apo ton koinoniko ratsismo. Isos i anergeia ton ptixiouxon na min einai i aitia alla to apotelesma tou sindiasmou apo ti mia yperprostateutikon oikogeneiakon domon pou pataxan tin epithimia tis autodimiourgias, tou riskou kai tou epixeirimatikou pneumatos kai apo tin alli tis ekptosis mias koinonias egklovismenis se parastaseis, ideologies kai sterotypa tou parelthontos pou arneite na allaxei.
pp
24/12/2008 12:19
Dystyxws to dimosio exei katantisei na einai o monos ergodotis periopis stin Ellada.

Oi idiwtikes etaireies proslamvanoun proswpiko kyriws gia na to ekmetalleftoun. Afto ginetai kai se idiwtikes etaireies se alles xwres, se merikes omws einai efkolo kaneis na allaksei douleia kai gi''afto o ypallilos den 8a anextei gia poly tin ekmetalefsi kai 8a fygei. Se merikes xwres de, akomi kai teleiws vlakas na eisai 8a vreis kali douleia kai 8a kaneis kariera. Einai my8os oti oi eksypnoi ellines proodevoun sto ekswteriko - oloi proodevoun se xwres opou einai efkolo kaneis na vrei doulea. Einai 8ema prosforas-zitisis.
Ε.Π
24/12/2008 12:09
ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ , ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΚΤΟΥ , ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝΕ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΑΚΟΥΝΕ ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ , ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΑΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΘΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ , ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΡΕΩΣΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΤΟΦΘΑΛΜΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ , ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΟΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΗΤΑΝΕ ΜΗΔΕΝΙΚΟ , ΠΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΑΝ ΤΩ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΕΠΟΙ ΤΟΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝΕ 95 ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΧ 97 ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ , ΟΧΙ ΓΙΑΝΝΗΣ – ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ , ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΜΑ ΚΑΝΙΣ ΚΑΛΟ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΑ , ΑΜΑ ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΟΠΟΣ ΟΠΟΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙΣ ΓΙΑ ΔΑΝΙΚΑ ΣΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΠΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΠΟΛΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ , ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΣΟΥΝ ΤΑ ΑΡ....Α , ΝΑ ΠΑΜΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ , ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΕ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΞ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΚΑΡΦΙΣΘΗΚΕ ΤΕΤΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΗ ΚΑΝΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ , ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΦΙΞΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ ΖΩΝΑΡΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ , ΓΙΑ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ , ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΝΟ ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΣΠΡΕΣ ΜΕΡΕΣ , ΟΣΕΣ ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ , ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΝΑΡΚΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΗΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Η ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Η ΤΟΝ ΜΜΕ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΑΙΜΕ , ΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΠΛΕΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΩ ΜΑΖΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ , ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΣ.
nionios
24/12/2008 11:31
Είστε όλοι μίζεροι. Στις τεχνικές εταιρίες του καραμαλή και του τσίπρα τα φράγκα στον εργαζόμενο πέφτουν βροχή. Ενώ στο ξενοδοχείο του αλαβάνου τα πτυχία των τουριστικών επιστημών έχουν πλέον νόημα. Για να μην πώ τι γίνεται στη φάρμα του καρατζαφέρη...
Μανώλης Καρλάτος
24/12/2008 11:16
Έχει καταλάβει κανείς τί έχει γίνει?

Όλοι σπουδάζουν!
- Όποιος δεν τελειώνει πλέον στο σχολείο γράφεται στο Guiness!
- Περνούν σε ΑΕΙ με 9!
- Κι όσοι δεν περάσουν περνούν στα ΤΕΙ με 5!
- Κι όσοι δεν πάρουν ούτε 5 πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια ή στο εξωτερικό

Στη συνέχεια αυτοί που με το 9 πέρασαν σε σχολές χωρίς επαγγελματικό μέλλον διαμαρτύρονται ότι δεν αξιοποιούν το πτυχίο τους!

Αυτοί που τέλειωσαν τα ΤΕΙ διαμαρτύρονται να γίνουν ΑΕΙ

Αυτοί που πήγαν στα ιδιωτικά κολέγια διαμαρτύρονται να τους αναγνωρίσουν ότι τελείωσαν πανεπιστήμιο (Κι ας έχουν σπουδάσει σε 3άρι στην κυψέλη)

Και τελικά βρίσκονται όλοι με ένα πτυχίο ΑΕΙ στα χέρια τους! Ο καθένας το πήρε από διαφορετικό δρόμο... Και βέβαια αν το 90% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ, δουλειές για πτυχιούχους τόσες πολλές δεν υπάρχουν! Και βγαίνουμε στους δρόμους να διαδηλώσουμε...

Διαμαρτυρόμαστε!

Υδραυλικός εγώ? Εγώ έχω πτυχίο!
Μαραγκός εγώ? Εγώ έχω πτυχίο!

ή

Τελείωσα πολιτικές επιστήμες και δουλεύω για 650Ε σε ιδιωτική εταιρία...

Είμαστε άξιοι της τύχης μας!!!!!!!!
Γ. βαρδαν.
24/12/2008 05:20
ΔΥΨΗΦΙΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΤΡΙΨΗΦΙΟΙ ΜΙΣΘΟΙ

ΤΟ 1971 ΑΚΟΥΩ ΤΥΧΑΙΩΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΛΕΕΙ..
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ..
ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΗΜΕΝΣ.
Jangel
23/12/2008 23:57
Σαν αριστεροί πρέπει να κρύψουμε ότι αυτοί οι Έλληνες του εξωτερικού παίρνουν τις υψηλές αμοιβές από ιδιωτικές επιχειρήσεις και συνήθως πολυεθνικές που εδώ τις μισούμε. Το μέλλον της ανθρωπότητας για μας είναι στις μικρές δουλίτσες των 3-4 ατόμων και στις εταιρείες του Δημοσίου (όπου παριστάνουμε ότι δουλεύουμε και προσποιούνται ότι μας πληρώνουν). Επίσης τις γνώσεις δεν τις πήραν από τα Πανεπιστήμια μας όπου πας μόνο για εξετάσεις με αντιγραφή (οι επιτηρητές είναι απόφοιτοι του προηγούμενου χρόνου που άρχισαν διδακτορικό), αλλά εις πείσμα των Πανεπιστημιακών που είναι οι μόνοι στον κόσμο που αρνούνται να αξιολογηθούν από ομοτίμους ενώ απορροφούν ποσοστιαία το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της παιδείας σε σχέση με κάθε άλλο κράτος.
Πάντως το μέλλον εξασφαλιστηκε για τους νέους τώρα με τα καψίματα αρχίζει εποχή λαμπρή για τη χώρα. Είναι εξάλλου δίκαιο να δώσουμε μια ευκαιρία στις γειτονικές χώρες να μας φτάσουν αφού έμειναν πίσω χωρίς να φταίνε απλά επειδή ο Σκόμπι δεν πήγε εκεί και έσωσε μόνο εμας με το ζόρι. Αν άφηναν το λαό μας να πάρει την τύχη του στα χέρια του οι νέοι μας θα κατέληγαν τώρα οικοδόμοι και οι νέες μας τροτέζες στην Ιταλία και την Τουρκία και δεν θα τα έκειγαν τώρα από την αδικία. Οι αντίστοιχοι π.χ. στη Βουλγαρία δεν έχουν τόση αγανάκτηση για να καίνε και αφού οι διανοητές μας ανέλυσαν τα βαθύτερα αίτια πρέπει λογικά να συμπαιράνουμε ότι αυτά που μας εξήγησαν ότι ωθούν τους νέους μας στην αγανάκτηση δεν υπάρχουν στην Βουλγαρία, Ρουμανία (ίσως εκεί να είναι βλάκες οι νέοι ή απλά να είναι τέτοιοι οι αναλυταράδες μας).
Petros apo Agglia
23/12/2008 20:46
@Penny

Nai uparxouv pavtou polloi pruxiouxoi..H diafora eivai oti se aftes tis xwres (Agglia, Amerikn pou gvwrizw prosopika) oi oikonomies tous exouv tnv dunatotita na tous aporofusouv. Fusika, to ti spoudases pou spoudases, pote teleiwses kai ti bathmous pnres, eivai erwtnseis/apavtnseis pou prepei na deixvouv oti sav foitntns nsouv kalos, ergatikos, prothimos kai propavtwv oti teleiwses tis spoudes sou stnv wra tous..xwris xasimo xrovou.

Akoma kai emas tous ksevous (proiv foitntes / oikonomikous metanastes) mporouv na mas dextouv sav isous kai omoious. (Aksizei va pw oti: Oi Ellives tou ekswterikou pavta, pavta, pavta prospathouv na bonthisouv tou Ellives pou erxovtai gia doulia n spoudes... Kapoioi bonthisav kai emeva)

Alla, eivai lupiro to va blepeis tnv nea Ellinikn gevia na psaxvn tnv lusn....n mia lusn se topo kai xrovo pou dev mporei na brei luseis gia poio apla problimata. Dev ftaive ta paidia..alla prepei va douv kai to ti givetai se alles xwres...kai meta va pratouv analoga...oxi "ev thermw".

Oloi theloume douleia..me kala lefta..arketes diakopes..xwris risko..meros apo ta kerdn..bonus kai lifestyle...
xwris na avarwtiomaste an eivai dunatov auto na sumbei xwris kopo kai polu prospathia...kai an sumbei poios tha plnrwvn kai poso tha diarkesn?

Euxomai va ta kataferouv...alla amfivallw an tetoiou eidous doulies uparxouv se aftov to plavntn.....

p.s. Se autous pou tha me thewrisouv "gono plousias oikogevias" pou eixa oles tis eukairies mposta mou..tha tous pw oti kavouv lathos.....50-60 wres douleia tnv ebdomada....nomizw mou divouv to dikaiwma na diafwvw..


Ε.Π
23/12/2008 20:42
Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΦΕΙΛΗ ΝΑ ΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ , ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΤΟΥ , ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΧΩΡΑ , ΜΕ ΜΙΚΡΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΜΕ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ , ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΛΟΓΟ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΥΡΙΩΝ , ΓΙΑ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΠΟΥ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ,ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ , ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΓΕΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΓΥΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ , ΠΡΩΤΑ ΩΜΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ , ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΟΝ ΘΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ , ΟΤΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ , ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ , ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΩΣ ΛΑΙΚΗ ΟΡΓΗ , ΟΡΓΗ ΤΟΝ ΝΕΟΝ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΦΕΡΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ , ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΧΑΟΣ ΕΜΙΣ ΟΙ ΓΟΝΗΣ , ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΜΕΙΣ ΤΡΕΧΑΜΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΑΙΕΣ , ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ , ΝΟΜΙΖΑΜΕ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑΜΕ ΛΙΣΑΛΕΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΗ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΑ , ΑΠΕΔΕΙΧΘΗ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ , ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΣΕ ΠΙΟ ΠΛΑΤΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΝ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ , ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΝΕ ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ,ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΤΑΜΕ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ , ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ , ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.
O Stereoalladitis Tou Exoterikou
23/12/2008 20:26

Den einai dinaton na ta theloume ola dika mas stin Ellada! Apo ti mia paraponiomaste gia ta 800 euro to mina kai to oti oi misthoi tis Elladas einai poli xamiloteroi apo autous tis Germanias i tis Souidias gia paradeigma kai apo tin alli, epitrepoume na diorizontai SORIDON gia dekaeties me politiko meson meiomenis paragogikotitas anthropon, p.x. kathigites se panepistimia, dieuthintes se upourgeia kai ellinikes etaireies, amphivolou morphosis giatroi se nosokomeia... Fisika den milame gia tous ligostous “Asteres-Epagelmaties” pou iparxoun stin Ellada se kathe epagelmatiko klado…

Paraponiomaste gia misthous eno exoume mpahalo panepistimia, pollous (alla oxi kai olous) kathigites, fitites kai pritanikes arxes pou me tis “midamines” praxeis kai psifismata kanoun na tremoun ta kokkala stous tafous ton Airstoteli, Pithagora, Sokrati, Eukleidi, klp...

H pleionotita ton diorismenon me rousfeti pou proanafera mazi me tin pleiopsifia ton politikon mas (anexartitos kommatos) leitourgoun san VDELES (leaches!) kai kratoun tin ORAIA MAS ELLADA Desmia Ekato Xronia Piso apo tous politismenous laous tou kosmou. Prin 2000-2500 xronia, emeis oi Ellines eimastan o protarxika Kiriarxos kai politismenos laos tou kosmou! Ti pragmatiki lipi kai distixia! .

An theloun autoi oi diorismenoi me meson tagoi (os dieuthintes etaireion, panepistimiakoi, giatroi, dikigoroi, klp) pou oi perissoteroi akolouthoun os provata kommatikes grammes kai otan eniote vriskontai stin antipoliteusi fonazoun gia dithen koinoniki dikaiosini as vgoun sto exoteriko (p.x. Germania, Souidia, Agglia, Ameriki, Iaponia, klp) gia na diekdikisoun ipsiloterous misthous me vasi ta prosonta tous... Anto gia doulia ston tomea tous perissoterous tha tous doume na skoupane dromous, plenoun piata, odigane taxi stis aneptigmenes xores... stin diethni skini (and global competition) toso axizoun toso kai tha plironontai…

Prosopika, efiga me didaktoriko apo tin Ellada prin peripou 20 xronia kai iltha stin ameriki epeidi oi leventes ergodotes se etaireies, panepistimia, bouleutes, ipourgoi, kiaratades, klp me "douleuane" me to “perimene kai tha doume”... Ipiretisa kai ston Elliniko Strato se methorio perioxi epdidi agapousa kai agapo tin Ellada kai kathe xrono erxomai stin Oraia Ellada mono gia diakopes...

Oloi oi Ellines tou exoterikou anexartitos kommatikis proseggisis poname tin Ellada kai theloume na tin doume psila xana sto Europaiko kai Pagosmio stereoma… Mporoume na to epitixoume eukolotata mono pou xreiazeati na petaxoume sta skoupidia arketous (oxi olous) tous Tagous pou douleuoun san VDELES (leaches) se dimosia dioikisi, upourgeia, nosokomeia, etaireies, panepistimia, fititikes organosies, ergatika sindikata…

Kala Xristougenna stin Oraia Ellada pou mia mera tha axiopoiisei to Megaleio kai to Plousio Dinamiko tis!

O Stereoelladitis Tou Exoterikou,
penny
23/12/2008 19:30
Exw mia aporia. Einai k se alles xwres tosoi polloi ptixiouxoi opws stin Ellada?
eleni
23/12/2008 17:22
Το προβλημα της Ελλαδας ειναι οτι προσφερει περισσοτερες θεσεις στα πανεπιστημια απ''οσα χρειαζεται η αγορα εργασιας. Ως αποτελεσμα - πτυχιουχοι-ανεργοι. Δεν ξερω ποια ειναι τα αιτια αυτης της λογικης.
Καλα, ρε παιδια, δεν χαθηκε και ο κοσμος αμα δεν τελιωσουμε πανεπιστημια και δεν μπουμε στο δημοσιο! Αμαν πια με αυτη την εμμονη!!!
Ακομα, το να φυγεις στο εξωτερικο δεν ειναι η λυση, γιατι στην Ολλανδια για να νοικιασεις ενα σπιτι πρεπει να πληρωσεις τουλαχιστον 800 ευρω. Πρεπει να γνωριζεις τι γλωσσα και να περιμενεις αν δεν εμφανιστει καποιος ολλανδος καταλληλος για τη προσφερομενη θεση,τοτε μπορει και να προσληφθεις. Και στο κατώ κατω, αμα φυγετε ολοι στα ξενα, μπορει και κατι να βρουν οι απομεινοντες...Καλη τυχη!
vassilis poulopoulos
23/12/2008 17:21
Κακά τα ψέματα. Τα ελληνικά πτυχία είναι πληθωριστικά και οι πτυχιούχοι μας ημιμαθείς ή άσχετοι. Με τόσες απεργίες, καταλήψεις, βιαιοπραγίες, έλλειψη υποδομών, "άσυλο", μολότωφ, κοματικοκρατία, αναξιοκρατία, λούφα και παραλλαγή των διδασκόντων, τι γράμματα να μάθουν... Θέλει κώλο η επιστήμη, αυτοσυγκέντρωση, σοβαρότητα και παντελόνι τριμμένο στην καρέκλα. Είναι και πολλοί με κάτι εξοτικές ειδικότητες, που απορούν γιατί δε βρίσκουν δουλειά της περιωπής τους.
...
23/12/2008 16:52
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΩΜΑΛΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΙΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΠΟΣΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
ΠΟΣΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
ΠΟΣΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
ΠΟΣΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ,ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΕΝΩ ΤΟΣΟ ΟΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ
Χάρης
23/12/2008 16:40
Προς γαμπρό μου τον δικηγόρο: Α, ωστε έτσι οι μεταπτυχιακοί....μάλιστα. Εμένα με προβληματίζει και το θέμα των βάσεων. Την εποχή που έδινα πανελλήνιες έβλεπες κάτι βάσεις όχι απλά ψηλές αλλά πάρα πολύ ψηλές έως απλησίαστες. Στην δεύτερη δέσμη να φανταστείς απο την τάξη μου κανένας δεν εισήχθη στην ιατρική, μπήκανε 2 μαθητές οδοντιατρική. Και όπως λες και εσύ το αδύνατο μάθημα ήταν η...έκθεση.
Βρασίδας
23/12/2008 16:24
Φίλε, Μένιος 23/12/2008 12:45
ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΨΕ Η ΜΙΖΑ,
Η μίζα που δεν αφήνει να πάρει μπροστά το κράτος, και ανάσα ο πολίτης,
Η μίζα των κοτσαμπάσιδων, των τσιφλικάδων, και των παπάδων,
Στου ΕυρωΡαγιά τον μισθό έχουν πέσει πάνω πολλά κοράκια φίλε μου, από ένα κανονικό Ευρωπαϊκό μισθό των 1.400 ευρώ, ο Ραγιάς παίρνει μόνο τα 700 ευρώ, και τα άλλα 700 ευρώ το ΙΚΑ
Από τα 700 ευρώ που παίρνει πρέπει να πληρώσει και τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ στα προϊόντα, ΕΡΤ, ΤΑΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΑΚΕ... κοκ
Δηλαδή Κοινωνία ώρα (0) μηδέν... όχι άλλο κάρβουνο...!
pAVLOS
23/12/2008 16:23
H ELLADA EINAI MIA MPANANIA KAI AYTO POLY DYSKOLA THA ALLAXEI EAN DEN THELETE NA MPEITE STO DHMOSIO H DEN EXETE GERES OIKONOMIKES PLATES H MONH LYSH EINAI H METANASTEYSH.P.X ELVETIA-MEGALYTEROYS MISTHOUS-KALYTERO EPIPEDO ZOHS. DYSTIXOS AYTH EINAI H ALHTHEIA. H ELLADA EINAI PLEON H XORA TON XAMENON ONEIRON.
KALH MAS EPITYXIA.
Giorgos
23/12/2008 15:31
Ma oi ergodotes poy ta dinoyn ta kerdoi? se foroys? H agora tha ftiaxi otan oi eteries (ergodotes) apoxtysoun tin notropia oti oi Ypaloloi einai KEFALEO tis eterias kai oxi kostos.
Ελληνάρας
23/12/2008 15:28
Απόσπασμα Βιογραφικού Ανέργου (Generation 700E)

2006-2009 Γενικό Λύκειο
- Καταλήψεις
- Αποχές
- Κατασκευή Μολότωφ
- Πέτρες σε αστυνομικά τμήματα

2003-2006 Γυμνάσιο
- Αποχές
- Ωριαίες Αποβολές (Ενεργή συμμετοχή στα μαθήματα)

Γνώσεις υπολογιστών:
- Playstation 1, 2 & 3
- XBOX 360

Eνδιαφέροντα
- Σκυλάδικα, Φραπές, Χαβαλές, x-factor, ΣΥΡΙΖΑ

Σεμινάρια
- Αννίτα Πάνια, Χαρδαβέλλας, ΣΥΡΙΖΑ

Πορείες
- Βουλή, Υπουργείο Παιδείας, Πρεσβεία ΗΠΑ

Εργασίες
- Καταστροφή χριστουγεννιάτικου δέντρου, βιτρίνες, αυτοκίνητα (Πορσε, φιατ, BMW)
SKT
23/12/2008 15:15
Me tetoia panepistimia, kai polla einai ta 700 euro.
Κ.Α
23/12/2008 15:03
@ Μένιος 23/12/2008 12:45

Ο Παπανδρέου το 1981-1989!
Petros apo Agglia
23/12/2008 14:51
Prosfora kai zntnsn....dev xreiazetai na poume tipota allo, giati aplws koroidebomaste kai ethelotufloume....Otav oloi exouv eva ptuxio...tote to ptuxio eivai axristo. O Ellivas epese se mia kalostumevn pagida...H kathe Ellinikn oikogevia exei eva oveiro..na dei ta paidia tous sto panepistnmio. Auto to oveipo to ekmetlebovtai ola ta kommata gia psnfous..kai to apotelesma gia tis oikogevies eivai MHDEN....
Oloi oi bouleftes exouv spoudasei kai sto ekswteriko, gia na exouv kuros (?)..exouv dei ola ta diethvn sustnmata paideias...KANENA ma KANENA dev mporei va efarmostei kai stnv Ellada (?) Lupamai..alla mas doulebouv...(Mallov sas doulebouv, giati eks apostasews ta pragmata eivai polu kathara..ma para polu kathara..) Lupamai..
Γιάννης
23/12/2008 14:47
Ο μόνος γνώμονας επιλογής σπουδών πρέπει να είναι η αγάπη προς το αντικείμενο... Αν σου αρέσει, θα βρεις τρόπο να κάνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς, αν βέβαια δεν είναι εξεζητημένο και υπάρχουν θέσεις παγκοσμίως. Δυστυχώς στην Ελλάδα λόγω της μη ύπαρξης βαριάς βιομηχανίας κι επενδύσεων στην έρευνα και τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε αυτά που ονειρευόμασταν. Έχω εργαστεί ωςψ φοιτητής, αλλά για ελάχιστα χρήματα και μόνο στο αντικείμενό μου για αρκετά χρόνια. Όταν είδα ότι δε με κάλυπτε άλλο να είμαι υπάλληλος, απλά έφυγα και ασχολήθηκα με το πτυχίο μου. Τώρα ετοιμάζομαι για να ανοίξω τη δουλειά μου...Μόνη λύση είναι η ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας που θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς και όχι του κρατικού προστατευτισμού του σήμερα, ως χώρα μπορούμε να κρατήσουμε βαριές βιομηχανίες αν τα προϊόντα είναι ανταγωνιστικά. Μόνο που χρειάζονται επενδύσεις, τις οποίες οι μπακάληδες με τα δις δεν έχουν διάθεση να πραγματοποιήσουν...Είναι πιο εύκολο να μιζάρεις παρά να ερευνάς!
Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος
23/12/2008 14:05
Δυστυχώς,πάντοτε οι νέοι επιστήμονες είχαν χαμηλούς πρώτους μισθούς στην Ελλάδα.Τα αίτια είναι πολλά και δεν μπορούν στο πλαίσιο μιας σύντομης αναφοράς να αναλυθούν.Πάντως και οι νέοι επιστήμονες όταν αργότερα καθιερώνονται επαγγελματικά,η εμπειρία μου λέει ότι συνεχίζουν την αρνητική αυτή συμπεριφορά έναντι των νεωτέρων...ως προς το ζήτημα της αμοιβής τους και συχνάκις και της αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς(πολλές φορές είναι κια χειρότεροι).Να μου επιτρέψετε,επίσης, να κρατήσω επιφυλάξεις για το υποστηριζόμενο από τον κ.Σπυρόπουλο περί νέας γενιάς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο.Αν μιλάμε "δια το τυπικόν του ζητήματος" (δηλαδή,για έναν επιπλέον μεταπτυχιακό τίτλο),μπορεί και να΄ναι έτσι.Υπενθυμίζω ότι τη δεκαετία του ''50 ήταν λίγοι οι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ελάχιστοι οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων,ενώ τώρα έχουν σχεδόν οι πάντες μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών-άρα δεν έχει ,εξ αντικειμένου,την ίδια αξία ο τίτλος αυτός.Αλλά αν μιλάμε για την ουσία του ζητήματος και εφόσον -αναλογικώς -οι τίτλοι αυτοί δίνονται το ίδιο εύκολα όπως οι βαθμοί στη μέση εκπαίδευση,τότε, πριν αναφερθούμε σε υψηλό μορφωτικό επίπεδο, καλό θα ήταν προηγουμένως να ζητούσαμε από τον υποψήφιο προς εργασία να αναπτύξει, χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ένα γενικής φύσεως(και όχι δύσκολο ή εξεζητημένο) θέμα απτόμενο της ειδικότητάς του και με έκπληξη θα διαπιστώναμε ότι ,εκτός των στερεοτύπων ,πολύ δύσκολα θα ανταποκρινόταν - πέραν του ότι ,εάν ζητούσαμε γραπτή ανάπτυξη και χωρίς την αυτόματη διόρθωση του κομπιούτερ,θα φρίτταμε από τα ορθογραφικά λάθη(και δεν μιλώ για σπάνια χρησιμοποιούμενες λέξεις-σ΄αυτές όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη).
mapia kakapou
23/12/2008 13:22
figeitai oli fitites kai peigenetai na ergatiste sto eksoteriko,kalitera tha eine gia esas.
Μένιος
23/12/2008 12:45
Στις επόμενες εκλογές θα βγει το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν Θα μπορέσεις να κάνει τίποτα γιατί θα παραλάβει καμένη γη από τη ΝΔ, η οποία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από τη ΝΔ, η οποία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από τη ΝΔ η οποία δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα γιατί παρέλαβε καμένη γη από τη ΝΔ ......... Τελικά ρε παιδιά ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΚΑΨΕ;
Mat8aios
23/12/2008 12:12
Symfwnw me ton Dhmhtrh:
"Η λυση ειναι στροφη της ελληνικης οικονομιας στην ερευνα και την παραγωγη γνωσης ,στην πρασινη αναπτυξη και την αγροτικη και τουριστικη επιχειρηματικοτητα"
H Ellada den einai biomhxanikh xwra, o ploutos ths einai fysikos kai psyxikos.
Κώστας Α.
23/12/2008 12:08
Το θέμα είναι απλό!
Κατ'αρχήν από τα πανεπιστήμια αποφοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι. Δεν σημαίνει ότι κάποιος που έχει ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό, αυτόματα είναι και καλός σε μία δουλειά.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν κάποιοι...

-Αφαιρέστε από τους πτυχιούχους αυτούς που έχουν κάνει σπουδές στην ιστορία της τέχνης, στην γλωσσολογία, στην ωκεανογραφία, στην πυρηνική φυσική, στα θεωρητικά μαθηματικά στη φιλολογία κλπ κλπ όχι γιατί είναι επιστήμες που δεν αξίζουν αλλά γιατί ο επιλέγων αυτές τις σπουδές θα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι σπουδές που θα του προσφέρουν παρά μόνο περιορισμένο πεδίο για εργασία.

-Από αυτούς που σπουδάζουν ακόμη και επιστήμες αιχμής, υπάρχουν πολλοί που δεν αποδέχονται τους όρους εργασίας (Βαρύ ωράριο, πίεση, δέσμευση) Βγάλτε τους κι αυτούς!

-Βγάλτε επίσης όσους έχουν όνειρο την καριέρα στο δημόσιο (Δεν είναι λίγοι) Τί να κάνουμε, δεν μπορεί να τους προσλάβει όλους το κράτος αλλά έχει ήδη πολλούς...

-Ποιοι μένουν? Αυτοί που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα...Η αυτοί που απλώς είναι χειρότεροι από κάποιους άλλους. Αυτοί γενικά αμοίβονται με χαμηλότερους μισθούς γιατί δεν γίνεται όλοι να έχουν τις ίδιες αποδοχές!

Εδώ τίθεται τώρα το εξής δίλημα: Να σπουδάζουν λίγοι και να έχουν όλοι εξασφαλισμένη εργασία, ή όλοι και κάποιοι μοιραία να μένουν απ''έξω ή να αμοίβονται άσχημα?

Αυτή η εμμονή του έλληνα να σπουδάσει ντε και σώνει είναι που προκαλεί το πρόβλημα! Διότι τρέχουν να σπουδάσουν ακόμη και άθλιοι μαθητές, για να πάρουν αναβολή, για να κάνουν ελαφρύτερη δουλειά, για να μην απογοητεύσουν τους γονείς τους, για να κάνουν διακοπές 4,5,6 ή και περισσότερα χρόνια... Έτσι υπάρχουν άπειροι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει κάτι που δεν τους αρέσει, ή δεν τους ταιριάζει, ή δεν έχει μέλλον επαγγελματικά!

Κανένα πρόβλημα μέχρι εδώ, αλλά αντί να απαιτούμε μετά με Αλαβανικές πρακτικές να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού, να προσαρμοζόμαστε έστω και εκ των υστέρων...
Tρεχα Γυρευε
23/12/2008 11:18
Λοιπον, το θεμα κυριε Χαρι ειναι το τι κανει ενας πτυχιουχος, αν δηλαδη αυτο που κανει μπορει να το κανει και ενας αποφοιτος λυκειου τοτε φυσικα και θα αμοιβεται με 700Ε. Οι περισσοτερες αν οχι σχεδον ολες οι δουλειες στην πατριδα μας δεν απαιτουνε σημαντικες γνωσεις. Στην χωρα μας δεν υπαρχει βιομηχανια ουτε επιχειρησεις που παραγουν και επενδιουν στην εφαρμοσμενη ερευνα, οποτε δεν χρειαζομαστε τους μηχανικους ουτε τους αποφοιτους πανεπιστημιου. Πρεπει επιτελους να το παρουμε αποφαση, Αλλα οι κυβερνοωτες στηριζουν τισ τραπεζες....αλλος Βουδας απο εδω...
ΤΗΟMAS
23/12/2008 10:41
Η Ελληνική οικονομία , όπως είναι διαρθρωμένη και λειτουργεί, είναι βέβαιο, πως δε μπορεί να απορροφήσει όλο αυτό το επιστημονικό δυναμικό.Ετσι το φαινόμενο της ετεροαπασχόλησης, της υποαπασχόλησης, ή και της ανεργίας, δυστυχώς θα υπάρχει για πάντα, αφού η ελληνική οικονομία ελάχιστα περιθώρια έχει για να αλλάξει μορφή πχ να μετατραπεί η χώρα σε βιομηχανική ή σε οικονομικό κέντρο. Είναι γεγονός ότι υπάρχει υπερπληθωρισμός σε επαγγέλματα όπως αυτά των δικηγόρων , γιατρών , φαρμακοποιών, μηχανικών κλπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα έχει περί τους 30.000 δικηγόρους, όσους δηλαδή και η Νεά Υόρκη , που είναι το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Ο νέοι μας καλά κάνουν και μορφώνονται και να συνεχίσουν να το κάνουν. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα, δεν μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Γιαυτό και πολλοί-τελειώνοντας τις σπουδές τους- αναγκάζονται να μένουν στο εξωτερικό, ή να μεταναστεύουνν, όσοι σπούδασαν στην Ελλάδα, όταν διαπιστώνουν ότι οι προοπτικές στη χώρα τους είναι περιορισμένες. Γενικά η Ελλάδα, δεν είναι για μεγάλα πράγματα. Ο γιός μου κάνει μεταπτυχιακό στο Imperial του Λονδίνου, στη Μηχανολογία. Τον προετοιμάζω ψυχολογικά, ότι δεν θα βρεί δουλειά αντάξια των σπουδών του, ούτε αμειβόμενη με βάση τα προσόντα του. Σκέπτεται να εργασθεί στο εξωτερικό, όπου ήδη, του κάνουν προτάσεις. Είναι , κατά τη γνώμη μου, μια πολύ μεγάλη απόφαση, που θέλει σκέψη, συνυπολογίζοντας και άλλες παραμέτρους της ζωής, πέρα από την επαγγελαματική αποκατάσταση.Οι μεγάλες εταιρίες δελεάζουν τους δυναμικούς νέους, με μσιθούς, μπόνους, ταξίδια κλπ. Και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό μας δυναμικό, δυστυχώς, παραμένει ξενητεμένο.Και μια συμβουλή στους νέους επιστήμονες. Επειδή και εμείς έχουμε πτυχία, και περάσαμε , περίπου από τις ίδιες συνθήκες, θα σας έλεγα, να μην διστάζετε, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα να ετεροαπασχολείσθε. Δεν είναι κακό. Και να είσθε βέβαιοι, ότι κάποια στιγμή, θα επιτύχετε το στόχο σας. Δυστυχώς οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. Και το μέλλον, ακόμα πιο δυσκολότερο. Και μια λεπτομέρεια. Στο Imperial, πάνε οι εταιρίες και ψάχνουν τους νέους μηχανικούς. Στην Ελλάδα γίνεται αυτό; Ασφαλώς όχι, γιατί τα ελληνικά Πανεπιστήμια απαγορεύεται- λόγω κουλτούρας- να είναι συνδεδεμένα με την παραγωγή.
Πανος Μ.
23/12/2008 10:28
Ένας νέος όταν επιλέξει να σπουδάσει προσδοκά και την ανάλογη ανταμοιβή για τους κόπους του. Το κράτος από το Σύνταγμα είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει την αποκατάσταση των πολιτών του ανάλογα με τα προσόντα του. Εν τούτοις βλέπουμε άνεργους ή ετεροαπασχολούμενους πτυχιούχους να παλεύουν για το χαρτζιλίκι τους και να εξαρτώνται ακόμα και σε ηλικίες πάνω από τα 35 από το μεροκάματο των γονιών τους. Τι διεξόδους έχει ένα παιδί εκτός από το να τελειώσει το Λύκειο και να πάει να σπουδάσει; Υπάρχει μήπως τεχνική εκπαίδευση που να δίνει τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας; Τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχουν καμιά σύνδεση με την πραγματικότητα της οικονομίας ώστε να μπορούν να προβλέψουν τί έχει ανάγκη η παραγωγή και πώς πρέπει να εκπαιδευτούν οι φοιτητές σπουδαστές; Γιατί υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν φοιτητές και ακόμα τα διατηρούν; Μήπως για να τρώνε ορισμένοι καθηγητές (υπάλληλοι) τα κονδύλια από τα διάφορα προγράμματα; Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί που τελειώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση και δεν επιθυμεί να συνεχίσει; Να πάει παραγιός σε κανένα τσαγκάρη; Να μαζεύει ροδάκινα; Να σερβίρει καφέδες; Να καθαρίζει τραπέζια σε εστιατόρια; και μέχρι πόσα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν σε αυτές τις δουλειές; ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ
leonidas
23/12/2008 10:24
gia mena mia einai i elpida ton neon. Na fygoun sto eksoteriko.
Gia na apofasiseis na fygeis gia to eksoteriko omos prepei na eisai ligo apelpismenos prepei na deis oti ta pragmata stin trexousa zoi sou einai ligo mayra. Dystyxos ta 700 euro 700 apo tous goneis einai arketa gia na kratisoun tous perissoterous neous stin ellada.
Einai tragiko ayto pou ginetai stin ellada kai akros eironiko.
Neoi anthropoi protimoun na menoun anergoi para na piasoun mia douleia kato ton dynatotiton tous, oi goneis protimoun na syntiroun ta tekna tous gia na zisoun ti zoi pou aytoi den ezisan, kai i douleia sto dimosio einai i dream job gia olous ... akoma kai gia tous neous ...
Fygete apo tin ellada na anoiksei to myalo sas na anoiksei to mati sas kai na kanete kai merika lefta. H ellada panta ekei tha einai kai tha sas perimenei ... Min afetheite na ginetai kai eseis bolemenoi tou dimosiou apo ta 25 sas ... fygete ekso, taksidepste, gnoriste ton kosmo, doulepste sklira, ziste tin ksenitia ante kai ligo ti monaksia. Kai an deite oti de doulevei gyriste Ellada alla prospatheiste to gia liga xronia ...
Na sas po apla oti stin etairia pou doulevo (high tech etairia stin ameriki) proslambanoume nea paidia 23 xronon pou molis teliosan to panepistimio me miden empeiria alla apo kala sxoleia kai me kalous vathmous, xoris meso me proto mistho 70000 $ ttoulaxiston to xrono meiktes apodoxes. Ayto to paidi mporei na noikiasei spiti, na parei amaksi kai na apotamievei apo tin proti tou mera stin douleia ... Kali tixi stis apofaseis sas alla min kanete limit ta oneira sas se ayta pou prosferei i ellada mono.
Δημητρης Σκεμπες
23/12/2008 10:18
σιγουρα η πλειονοτητα των φοιτητων ωθειται στα μεταπτυχιακα εξαιτιας του ανταγωνισμου στην αγορα εργασιας.Το ζητημα ειναι οτι το ΕΠΕΑΕΚ χρηματοδοτησε μεταπτυχιακα προγραμματα σπουδων τους αποφοιτους των οποιων δε μπορει ακομη να απορροφησει.Και η στρεβλωση αυτη συνεχιζεται και με το ΕΣΠΑ.Οι μεταπτυχιακοι φοιτητες στη χωρα μας ανερχονται σε 15-20.000!!θεωρω οτι θα πρεπει να γινει μια γενναια στροφη προς την εφαρμοσμενη ερευνα σε ολα τα πεδια των επιστημων (θεωρητικες , θετικες επιστημες) μεσω της ενισχυσης των ερευνητικων κεντρων Πανεπιστημιων και των Κεντρων Τεχνολογικης Ερευνας στα ΤΕΙ προκειμενου να βρουν διεξοδο οι πτυχιουχοι με υψηλα προσοντα και να μη γινονται θυματα εκμεταλλευσης στον ιδιωτικο τομεα.Αυτο επισης θα εχει ως συνεπεια την ενισχυση της ανταγωνιστικοτητας της οικονομιας και τον προσανατολισμο της στην παραγωγη νεας γνωσης (οικονομια της γνωσης).
Σε οτι αφορα το μισθολογικο πρεπει να παραδεχτουμε οτι οι μισθοι ειναι καθηλωμενοι εξαιτιας της μη παραγωγης νεου πλουτου απο τη χωρα μας.Αυτο οδηγει στο να μην μπορει να υπαρχει μερισμα απο τον νεο πλουτο σε μορφη αυξησεων σε μισθους κλπ΄.Η λυση ειναι στροφη της ελληνικης οικονομιας στην ερευνα και την παραγωγη γνωσης ,στην πρασινη αναπτυξη και την αγροτικη και τουριστικη επιχειρηματικοτητα.Η ελληνικη οικονομια σημερα δεν εχει ατμομηχανη...
VP
23/12/2008 10:09
Καλημερα και χρονια πολλα, τελειωσα τις σπουδες μου ΤΕΙ καθως και το Μετ/κο μου παραλληλα με την δουλεια μου. Εχω φυγει απο την πολη μου στα 19 και τωρα εχω σπιτι, παιδι και οικογενεια....Που θελω να καταλυξω: Ολα οσα λεει το αρθρο ειναι αληθεια ΑΛΛΑ ποσοι νεοι δεν τολμουν να κανουν το επομενο βημα, να πανε πχ σε αλλη πολη για δουλεια/σπουδες και μενουν ανεργοι η οπως αυτοπαποκαλουνται "ομηροι των STAGE" ?? Ποσοι σπουδασαν ΛΑΘΟΣ ειδηκοτητες που δεν το ηθελαν, ναι ακομα και Νομικη. Στο εξωτερικο ενας λογος που εχουν υψηλους μισθους ειναι οτι υπαρχει προγραμμα απο το κρατος για τις αναγκες σε Μηχανικους, Ιατρους ακομα και τεχνιτες, τηλεφωνητριες... Στην ελλαδα του 2008 και απο το 80 που με θυμαμαι ολοι θελαν τα παιδια τους Διευθυντες, Ιατρους και Δικηγορους και αντι να μαθει απο το παθημα η κοινωνια διαιωνιζει το προβλημα...και αλλοι Ιατροι και αλλοι Δικηγοροι. Γιατι δεν ρωτανε ποσο παιρνει ενας υδραυλικος πχ αλλα ποιος δικηγορος θα λερωνε τα χερια του ?? Ακομα υπαρχει και το επιπεδο σπουδων....πως περναμε τα μαθηματα ολοι το ξερουμε (νυχτα, χωρις φεγγαρι με γυαλια ηλιου) ακομα και 10χρονια σπουδων για ενα πτυχειο ΤΕΙ....10 χρονια και χωρις εργασιακη εμπειρια τι να σε κανει ο εργοδοτης ??? Τα καλοκαιρια τι κανουν οι πασαδες μας ??? Διακοπες και οχι δουλεια στην ειδηκοτητα τους. Ακομα και τωρα ολοι εσεις οι "overqualified" εχετε την ευκαιρια να πατε στο εξωτερικο για μεγαλυτερο μισθο η να καθησετε στην μαμακα σας και να μυξοκλαιτε για την καταντια σας. Κλεινω λεγοντας οτι : ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ??
Δ.
23/12/2008 09:44
Ο Ηλιας που λεει στο αρθρο οτι ειναι ασκουμενος δικηγορος και οτι αμοιβεται με 650 ευρω το μηνα ειναι απο τις καλυτερες περιπτωσεις.
Οι πιο πολλοι ασκουμενοι δικηγοροι αμοιβονται το πολυ με 500 ευρω παροτι εχει ψηφιστει νομος που προβλεπει ως κατωτερη αμοιβη για τους ασκουμενους τα 600 ευρω.
Anna S.
23/12/2008 09:43
Μόνοι σας τα είπατε! Αν υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι, υπάρχει μεγάλη προσφορά και επομένως χαμηλοί μισθοί. Και από που έρχονται όλοι αυτοί; Από τη μανία των Ελλήνων να βάλουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο. Και να τα φροντηστήρια, να τα παιδιά από το πρωί ως το βράδυ να παπαγαλίζουν, να διαβάζουν και να χάνουν ανεπιστρεπτή την παιδική τους ηλικία. Ιδού και τα αποτελέσματα! Αναγνωρίζοντας το δικαίωμα σε όλους να λάβουν ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, πρέπει επιπλέον να υπάρχει και καθοδήγηση και προπαντώς να λέγεται η αλήθεια. Όχι να παρουσιάζουμε τις σπουδές ως το ανώτατο και μοναδικό σκοπό, ούτε να φούσκωνουμε τους άριστους με παραμύθια για το πόσα καλά θα αντιμετωπίσουν μετά τις σπουδές τους. Και φυσικά, η εκπαίδευση να γίνεται στα σχολέια και όχι στα φροντηστήρια.
Σήμερα βέβαια, έχουν δίκιο να φωνάζουν. Γιατί κάποτε η Ελλάδα ήταν σχετικά φτηνή και με το μικρότερο μισθό, την εβγάζες. Αυτό δεν ισχύει πια!
Χάρης
23/12/2008 09:31
Χμμ...δύσκολο να σχηματίσει κάποιος άποψη στο θέμα. Το οτι η νέα γενιά μορφώνεται και έχει πτυχία, έχουμε υψηλό ποσοστό πτυχιούχων είναι καλό για τους ίδιους, για το έθνος, για την χώρα όλα μαζί. Το κακό προέρχεται απο αλλού, απο την οξύμωρη κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αγορά εργασίας ο ανταγωνισμός και ο πολύ ψηλός πήχης. Θεωρούν πλέον οι εργοδότες μια δεδομένη κατάσταση οτι η αγορά είναι γεμάτη πτυχία και έτσι ζητούν για μια ποταπή θέση πτυχίο τριτοβάθμιας. Έχω δεί σε αγγελία ακόμα και για τηλεφωνική υποστήριξη χρηστών Η/Υ να ζητείται πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ. Απο την άλλη, το χαρτί του λυκείου πια σε ποιές θέσεις θα το ζητούν; Σε τυροπιτάδικο; Ένα άλλο σημείο είναι οτι ο φαύλος κύκλος ωθεί τους νέους να κάνουν επιπρόσθετες σπουδές για να είναι ανταγωνιστικοί. Μεταπτυχιακό, 2 ή 3 ξένες γλώσσες, σεμινάρια, με αποτέλεσμα να βλέπει κάποιος κάτι βιογραφικά μαμούθ. Και μετά έρχεται η κατραπακιά εκ του αντιθέτου, μπορούν να σου πουν δεν μας κάνετε γιατί είστε overqualified υπερκαλύπτετε δηλαδή τα προσόντα. Ίσως γιατί φοβούνται τις αυξημένες απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση η αγορά έχει στρεβλώσει. Το που θα οδηγήσει αυτό μελλοντικά είναι μια ερώτηση. Και ένα άλλο θέμα. Όσον αφορά τις αμοιβές. Ανεξάρτητα το που έχουν πάει τα πράγματα, οι εργοδότες είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Αμείβουν χαμηλά την μεγάλη προσφορά που κυκλοφορεί και την λίγη ζήτηση. Ο πτυχιούχος τώρα, όταν θέλει να σπουδάσει στην τριτοβάθμια τι προσδοκά; Να μορφωθεί, να αμείβεται υψηλά, ή και τα δύο; Πιο ηθική απάντηση είναι αρχικά να μορφωθεί και να προσφέρει στην επιστήμη ή την τέχνη. Ας πούμε οι μεγάλοι επιστήμονες της ιστορίας αναρωτιέμαι τώρα το έκαναν γιατι στόχευαν στους μισθούς; Περιμένω να διαβάσω και άλλες γνώμες αναγνωστών.