«Τέλειωσα τη Νομική της Αθήνας τον Σεπτέμβριο και εργάζομαι ως ασκούμενος για 650 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνάδελφοί μου στην Ολλανδία παίρνουν 2.200 ευρώ τον μήνα και στο Βέλγιο 2.500 ευρώ» λέει στα «ΝΕΑ» ο Ηλίας Σπυρλιάδης. Ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα παρότι οι νέοι 20-29 ετών διαθέτουν πτυχίο σε ποσοστό 43%, εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας αλλά και οι χαμηλότεροι μισθοί για τους νέους πτυχιούχους.


Στη χώρα μας, κάθε χρόνο 36.000 νέοι παίρνουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ και 40% από αυτούς ακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές. Ωστόσο ο φόβος της ανεργίας αναγκάζει τους περισσότερους να απασχολούνται με μισθούς 650-800 ευρώ, όταν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί παίρνουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ οι Δανοί, οι Σουηδοί, οι Βρετανοί, οι Βέλγοι, γενικώς οι συνομήλικοί τους στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης έχουν τουλάχιστον κατά 50%-70% μεγαλύτερες μηνιαίες απολαβές.

«Πήρα το πτυχίο μου πριν από ένα χρόνο και έχω αλλάξει έντεκα δουλειές από τότε» λέει η Βάσω Παπαμελέτη. «Τέλειωσα το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μόνο μία από τις έντεκα δουλειές που έκανα είχε κάποια σχέση με το αντικείμενο των σπουδών μου. Δεν υπάρχει προοπτική για εμένα και τους συναδέλφους μου. Σκέπτομαι να φύγω από την Ελλάδα».

Μεγάλη διαφορά

Ο πρώτος μισθός για τον απόφοιτο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γερμανία ανέρχεται ετησίως κατά μέσο όρο σε 43.064 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα οι μεικτές απολαβές μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τα 16.500

ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι ένας Ιταλός εργαζόμενος χωρίς πτυχίο (Τριτοβάθμια Εκπαίδευση) κερδίζει τον χρόνο 3.322 ευρώ περισσότερα από έναν κάτοχο διδακτορικού στη χώρα μας. Η διαφορά αυτή εκτοξεύεται στα 10.000-20.000 ευρώ σε χώρες όπως η Σουηδία και η Γερμανία.

«Οι καλύτεροι συμφοιτητές μου στη Νομική έφυγαν για χώρες της Βόρειας Ευρώπης λόγω των χαμηλών απολαβών στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Σπυρλιάδης. «Το μισθολογικό χάσμα Βορρά- Νότου ωθεί, πιστεύω, πολλούς επιστήμονες να αναζητήσουν δουλειά εκτός Ελλάδος».

Τα τρία τέταρτα των νέων ηλικίας 20-29 ετών στην Ευρώπη των 27 χωρών μελών έχουν τελειώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά το ποσοστό του μέσου όρου των πτυχιούχων αυτής της ηλικίας είναι 30% και στην Ελλάδα 43%. Ακολουθούν η Ιταλία με 35%, η Δανία 33%, η Ισπανία 32% και από τα μικρότερα ποσοστά διαθέτει η Βρετανία (25%).

«Γενιά των καγκουρό»

Παρότι η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πτυχιούχων μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, έχει τη μεγαλύτερη ηλικία αναχώρησης από την οικογενειακή εστία, που είναι τα 27 χρόνια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ. Γεγονός που εξηγείται κατά μεγάλο μέρος από τις χαμηλές αμοιβές των νέων πτυχιούχων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κοινωνιολόγοι, για τη «γενιά των καγκουρό».

«Η γενιά των καγκουρό έχει ως κύρια αιτία τις χαμηλές απολαβές. Όσο υψηλότερες είναι τόσο μικρότερη και η ηλικία των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον μάρσιπο της οικογένειας» τονίζει ο κοινωνιολόγος Κώστας Θεριανός. «Παρότι το οικονομικό είναι ο κύριος λόγος, ο δεύτερος είναι οι παρατεταμένες σπουδές που καθυστερούν την ένταξη στην αγορά εργασίας και τη σκέψη για δημιουργία νέας οικογένειας. Τρίτη παράμετρος είναι η στροφή προς την κατανάλωση. Περισσότερο από τις γενιές του ΄70 και του ΄80, η επονομαζόμενη γενιά των καγκουρό προτιμά ένα καλύτερο αυτοκίνητο παρά την πληρωμή ενοικίου, γι΄ αυτό και επιλέγει να μένει μέχρι και την ηλικία των 30-35 στους γονείς».

ΜΙΣΘΟΙ ΕΩΣ 800 ΕΥΡΩ

Ακόμη και όσοι έχουν μεταπτυχιακό τίτλο παίρνουν τα μισά από όσα οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους

Αυξάνονται οι γυναίκες με Τριτοβάθμια Εκπαίδευση


ΣΤΑΘΕΡΗ είναι στην Ελλάδα η αύξηση του ποσοστού των γυναικών που εισέρχονται και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το διάστημα 1998-2004, σε αντίθεση με τα ποσοστά των ανδρών, που είναι όμως μικρότερες σε όλα τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις μεταπτυχιακές σπουδές, πάντως, αλλάζουν τα πράγματα. Το ποσοστό των ανδρών που τις ολοκληρώνουν είναι 57%, ενώ των γυναικών 43%.

Το 2005, όμως, 66% των γυναικών 18-24 ετών έμενε με τους γονείς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό νεαρών ανδρών ήταν 78%.

Μένουν με τους γονείς τους και… ελπίζουν στο ΑΣΕΠ


«ΜΕΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ από φοιτητής, αλλά με στηρίζουν οικονομικά οι γονείς μου ακόμη και τώρα που εργάζομαι ως ασκούμενος δικηγόρος» λέει ο Πανάγος Σπυρόπουλος. Στους φτωχότερους μεταξύ των εργαζομένων της Ευρώπης των «27» συγκαταλέγονται οι Έλληνες δικηγόροι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού τους βίου έχουν αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 700 ευρώ μηνιαίως. Όταν ο 22χρονος αστυφύλακας παίρνει περισσότερα από έναν 32χρονο ειδικευόμενο γιατρό του ΕΣΥ και ο Επαγγελματίας Οπλίτης από τον πολιτικό μηχανικό και τον δικηγόρο, τότε είναι λογικό οι επόμενες γενιές να στρέφονται σε επαγγέλματα με λιγότερες σπουδές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία που βρίσκονται στο ίδιο κλιμάκιο των κατώτερων μηνιαίων απολαβών (500-700 ευρώ), οι νέοι φεύγουν κατά μέσο όρο στα 27 τους χρόνια από το πατρικό σπίτι. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία ο μέσος όρος ηλικίας όσων φεύγουν από το πατρικό είναι μεταξύ 20 και 23 ετών.

Με 400 ευρώ τον μήνα

«Παντρεύτηκα στα 29 μου και είμαι ο μοναδικός από τους συμφοιτητές μου που ζει μακριά από τους γονείς τους» επισημαίνει ο Βασίλης Μόσχος. Τελείωσα το 2002 το Φιλολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής, έκανα στρατιωτικό και από το 2003 δουλεύω σε φροντιστήρια και πληρώνομαι με 8 ευρώ την ώρα. Καθώς οι ώρες δεν υπερβαίνουν τις 10 την εβδομάδα ο μισθός μας δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 400 ευρώ τον μήνα, γι΄ αυτό οι περισσότεροι συνάδελφοί μου στο φροντιστήριο μένουν ακόμη με τους γονείς τους και πληρώνουν φροντιστήρια για να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ».

Σε 50.000 υπολογίζονται οι Έλληνες πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ που παρακολουθούν μαθήματα φέτος στα περίπου 700 φροντιστήρια για να επιτύχουν στους διαγωνισμούς πρόσληψης στο Δημόσιο (ΑΣΕΠ), στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικών, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Λιμενικού Σώματος, των Δικαστών, καθώς και στο Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων.

«Η γενιά μου, όπως κάθε γενιά που εισέρχεται στον στίβο της επαγγελματικής ζωής, αισθάνεται να καταπιέζεται από τις υπάρχουσες κατεστημένες δομές» υποστηρίζει ο ασκούμενος δικηγόρος Π. Σπυρόπουλος. «Ίσως η διαφορά από τη γενιά των 700 ευρώ είναι ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε να διαχειριστούμε την ύπαρξη μιας γενιάς με τόσο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που λογικό είναι να απαιτεί περισσότερα».